Foto: NurPhoto via Getty Images

Încă un pas spre interzicerea TikTok în SUA. China elimină aplicațiile de mesagerie din App Store 7 min read

De Andrei Fulea 23.04.2024

În timp ce Senatul american încearcă să forțeze vânzarea TikTok, sub amenințarea interzicerii în SUA, Apple a retras mai multe aplicații de pe App Store, în China.

Vineri, pe 19 aprilie, Guvernul Chinez a cerut companiei americane Apple să retragă din magazinul lor două aplicații dezvoltate de Meta: Whatsapp și Threads. Motivul invocat de guvern este securitatea națională. Însă, Facebook, Instagram și Messenger, dezvoltate de aceeași companie, nu au fost retrase, scrie Reuters.// „Apple pulls WhatsApp, Threads from China app store after Beijing order”, reuters.com //

Acestea nu sunt singurele aplicații care au dispărut vineri de pe magazinul de aplicații. Telegram și Signal au fost, de asemenea, eliminate. Cele patru aplicații nu puteau fi accesate din cauza Firewall-ului chinez, utilizatorii care doreau să le acceseze trebuiau să folosească un sistem VPN sau alte sisteme de tip proxy.

„Suntem obligați să respectăm legile din țările în care operăm, chiar și atunci când nu suntem de acord”, a declarat vineri un purtător de cuvânt al companiei Apple pentru CNN,// „Apple deletes WhatsApp, Threads from China app store on orders from Beijing”, edition.cnn.com // citat de Digi24.// „China a obligat Apple să elimine WhatsApp și Threads din magazinul de aplicații | Digi24”, digi24.ro // În schimb, companiile care dețin Signal și Telegram, precum și compania condusă de Mark Zuckerberg, nu au comentat public evenimentul.

De remarcat că toate cele patru aplicații folosesc criptarea mesajelor la utilizator, end-to-end, ceea ce înseamnă că doar cel care trimite și cel care primește mesajul îi poate accesa conținutul. 

Mai mulți experți în tehnologie au declarat pentru Reuters// „Apple pulls WhatsApp, Threads from China app store after Beijing order”, reuters.com // că retragerea Threads și Whatsapp ar putea fi cauzată de o regulă adoptată în august, anul trecut, care condiționează toate aplicațiile care activează pe teritoriul Chinei să ofere informații autorităților naționale.

Pe 20 aprilie, a doua zi după interzicerea aplicațiilor în China, Camera Reprezentanților americani a votat un pachet compus din mai multe legi care vizează și o potențială interzicere a aplicației TikTok, fondată de un chinez. Pachetul se referă în principal la ajutoare pentru statele aflate în război, Ucraina și Israel, însă conține și o legislație care obligă compania-mamă a TikTok, Byte Dance, să vândă aplicația către o entitate non-chineză în termen de nouă luni, cu precizarea că în cazul în care compania începe negocierile pentru vânzare, i se vor acorda încă trei luni în plus. 

Pe scurt, dacă Byte Dance nu vând aplicația în maximum un an, aceasta va dispărea de pe App Store și Google Play, în Statele Unite. Această decizie a fost luată pentru că toate companiile chineze sunt obligate să furnizeze date guvernului, lucru ce îngrijorează oficialii Statelor Unite, mai ales în contextul electoral. Decizia urmează să fie votată în Senat, iar apoi să fie promulgată de președintele Joe Biden. 

Ideea nu este nouă, o măsură similară care oferea șase luni companiei chineze să vândă aplicația a trecut de Camera Reprezentanților, conform AP.// „The House votes for possible TikTok ban in the US, but don’t expect the app to go away anytime soon”, apnews.com // Atunci, un purtător de cuvânt al companiei ByteDance declara că „această legislație are un rezultat prestabilit: interzicerea totală a TikTok în Statele Unite”.

Nu este prima dată când aplicații americane sunt retrase de pe platformele care funcționează în China; în 2017, Apple a retras aplicația The New York Times de pe App Store pentru că aceasta încălca reglementările locale, conform Reuters.// „Apple pulls WhatsApp, Threads from China app store after Beijing order”, reuters.com // De cealaltă parte, India a interzis zeci de aplicații dezvoltate de dezvoltatori chinezi, printre care și TikTok, în iunie 2020, declarând că acestea ar putea compromite securitatea și integritatea națională. Guvernul Nepalului a interzis aplicația în noiembrie 2023.

Țări precum SUA, Australia, Canada și Noua Zeelandă, dar și România, au interzis sau recomandat nefolosirea TikTok pe dispozitivele membrilor guvernului și ai angajaților statului.



Text de

Andrei Fulea

Student la Facultatea de Jurnalism și Stiințele Comunicării. Pasionat de tehnologie, economie și de scris. Momentan la început de drum.

TEHNOLOGIE|FYI

Prima tabletă de gaming din lume* ajunge și în România

De
Lenovo și-a prezentat recent noile modele ale gamei Legion, pentru piața românească, care includ și a doua generație a modelului Legion Tab. De aici, steluța.
MEDIU|FYI

Țările G7 vor închide centrale pe cărbune până în 2035

De
Miniștrii energiei și climei din grupul G7 al națiunilor industrializate au decis să renunțe progresiv la utilizarea cărbunelui pentru producerea de energie, cu planul de a închide complet centralele pe cărbune până în 2035.
SPAȚIU|FYI

NASA Earth Observatory sărbătorește 25 de ani prin 25 de fotografii spectaculoase

De
Nori amenințători, furtuni de praf, aurora boreală, incendii de pădure, bucăți de gheață imense care se topesc rapid, culorile turcoaz ale planctonului marin. În 25 de ani de la lansare, cu ajutorul sateliților, platforma de imagini NASA pare să le fi văzut pe toate. 
SPAȚIU|FYI

„Păianjeni” marțieni, surprinși într-o nouă imagine de Agenția Spațială Europeană (ESA)

De
Odată cu sosirea primăverii, pe planeta roșie au apărut „păianjenii” negri. Nu, nu a fost descoperită viață pe Marte, e vorba de un fenomen natural.