Apple

M1 Ultra schimbă lumea procesoarelor, Samsung limitează performanța telefoanelor

De Mihai Ghiduc 04.04.2022

Plus: Panasonic a ajuns la GH6, iar asta e o veste așteptată de videografi

Războiul din Ucraina a mutat pentru o vreme interesul public asupra știrilor de acolo, cu îngrijorările care au venit la pachet cu tot. Pentru lumea tech, situația a fost un pic complicată, mai ales că februarie și martie au fost luni pline de evenimente și lansări. Pe de o parte, noile produse au avut de luptat cu concurența știrilor despre război – și au pierdut –, pe de altă parte, știrile mai puțin pozitive n-au prins nici ele. 

Dacă vrei să fii anunțat de fiecare dată când apare un nou articol din această rubrică și să primești un scurt rezumat pe e-mail, abonează-te aici.

În această primă parte a recapitulării a celor mai importante momente tech din luna martie m-am concentrat pe gadgeturi. Partea a doua va fi rezervată lumii Big Tech. 

E Mac Studio o soluție mai ieftină pentru producătorii video și modelarea 3D?

La începutul lunii martie, Apple a anunțat o serie de noi produse. Poate cel mai interesant dintre acestea este Mac Studio – un soi de Mac Mini pentru profesioniști care folosește cel mai recent procesor Apple, M1 Ultra (dar are și o variantă cu M1 Max). 

Împreună cu monitorul Studio Display, Mac Studio„Apple unveils all-new Mac Studio and Studio Display”, apple.com adresează un segment oarecum nou de piață, oferind unor utilizatori capacitatea de a lucra cu videouri de înaltă rezoluție sau de a face modelări 3D care erau posibile doar cu stații de lucru mult mai mari și mai scumpe. 

În SUA, un Mac Studio pornește de la 1.999 de dolari (cel cu M1 Max), față de 5.999 de dolari un Mac Pro. La fel și la monitor – 1.599 de dolari pentru Studio Display, față de 4.999 de dolari pentru un Pro Display XDR. În România, găsești sistemul la precomandă, la circa 11.000 de lei, iar monitorul costă 8.700 de lei. Practic, cu echivalentul a 4.000 de euro, un amator entuziast poate să-și creeze un sistem de lucru acasă care să-l țină câțiva ani. 

Nu te bucura prea tare, însă. Varianta entry level are destule limitări, în special de spațiu de stocare și memorie. Orice utilizator va dori cel puțin câteva îmbunătățiri, iar Apple are niște costuri semnificative de upgrade. Prețul crește rapid cu fiecare îmbunătățire adăugată. Doar trecerea de la M1 Max la M1 ultra costă 2.000 de dolari. 128 de GB de memorie (față de 64 GB) – încă 800 de dolari. Alți 400 pentru a dubla spațiul de stocare la 2 TB. Cu toate îmbunătățirile adăugate,„Mac Studio”, apple.com prețul se umflă până la aproape 8.500 de dolari. Și nici măcar nu primești tastatură și mouse.

Și monitorul Studio Display a primit destule critici,“Review” the controversial Studio Display”, inf.news problematice fiind lipsa GDR-ului, refresh rate-ul de 60 Hz, dar mai ales camera integrată. Cea din urmă problemă a fost îndreptată deja de Apple, care a promis un upgrade de software.„Apple’s $1,600 Studio Display apparently has a webcam problem”, inputmag.com

Chiar și așa, cum interesul pentru conținutul video este în creștere, văd o piață destul de serioasă pentru genul acesta de produse.

Apple și-a dublat procesorul de top legând două M1 Max-uri între ele

Revenind la M1 Ultra, anunțat tot acum,„Apple unveils M1 Ultra, the world’s most powerful chip for a personal computer”, apple.com​​​​ acesta are un CPU de 20 de core-uri, un GPU de 64 de core-uri și un procesor neural cu 32 de core-uri și este cel mai puternic procesor Apple de până în prezent, fiind creat prin unirea a două procesoare M1 Max cu o interconexiune de mare viteză.

Apple folosește câteva trenduri majore în dezvoltarea procesoarelor, cum ar fi cel în care aduce tot mai multe componente separate într-un singur cip (procesorul propriu-zis, procesorul grafic, diverse procesoare ce folosesc inteligența artificială). Integrarea memoriei de tip LPDDR (Low-Power Double Data Rate) pe procesoarele M1 a mai fost făcută și de alți producători, chiar dacă nu la nivelul acesta) dar conectarea a două procesoare în așa fel încât sistemul să le considere unul singur este o noutate absolută și probabil va defini felul în care vor fi construite procesoarele viitorului. AI-ul și acceleratoarele media sunt alte lucruri care funcționează din ce în ce mai bine pe procesoarele media.„The Apple M1 Ultra Shows the Future of Chip Design”, servethehome.com

iPhone SE, iPad Air 5

La același eveniment, Apple a anunțat un nou iPhone SE,„Apple announces the new iPhone SE: a powerful smartphone in an iconic design”, apple.com a treia generație a acestui telefon accesibil, cu procesor A15 Bionic și 5G, dar și un nou iPad Air,„Apple introduces the most powerful and versatile iPad Air ever”, apple.com ajuns la a cincea generație. 

Samsung păcălea aplicațiile de benchmark

La începutul lunii martie a apărut știrea că Geekbench, o aplicație care analizează performanțele telefoanelor, a blocat noile flagship-uri Samsung, Galaxy S22,„Geekbench bans Galaxy S22 for cheating in benchmark tests”, yahoo.com dar și modelele mai vechi, acuzând compania coreeană că ar trișa. Astfel, o aplicație care rulează în backgroundul telefoanelor, Game Optimizing Service (GOS) limita performanța aplicațiilor și jocurilor, dar nu și pe cea a testelor benchmark. 

Samsung a recunoscut problema,„Samsung confirms Galaxy S22 app throttling”, bgr.com spunând că funcția GOS este de a preveni problemele de supraîncălzire a telefonului, în special în timpul jocurilor, și pentru a crește durata de viață a bateriei. Ulterior, compania a venit cu un update care permite utilizatorului să elimine limitările, iar CEO-ul companiei și-a cerut scuze pentru acest incident.„​​Samsung CEO apologizes to users over GOS controversy”, gizmochina.com Testele par a arăta că update-ul funcționează, deși utilizarea sa e destul de complicată.Does Samsung’s new update improve its performance?”, nasilemaktech.com

Nu e prima dată când o companie este prinsă că limitează performanțele unui telefon. O situație similară s-a produs cu telefoanele OnePlus 9 și 9 Pro, în 2021, dezvăluită de jurnalistul Andrei Frumusanu de la Anandtech.„Examining OnePlus’ Performance Behaviour: Optimization or Misrepresentation?”, anandtech.com Geekbench a delistat și aceste telefoane. În 2020, Apple a plătit 113 milioane de dolari„Apple will pay $113 million for throttling older iPhones in new ‘batterygate’ settlement”, theverge.com într-un proces în care a fost acuzată că limita performanța iPhone-urilor mai vechi.

Cu siguranță, niciunui utilizator nu i-ar conveni ca telefonul să-i ia foc sau să se defecteze din cauza supraîncălzirii. Pe de altă parte, aceste limitări ar trebui să fie transparente și opționale – posesorul telefonului trebuie să fie cel care alege între performanță și fiabilitate. Așa cum o face deja atunci când stabilește la ce nivel al bateriei telefonul poate să limiteze anumite aplicații ca să îi salveze durata de funcționare. 

Desigur, aceasta înseamnă că prezentările de telefoane în care este lăudată performanța adusă de cele mai noi procesoare să vină cu și mai multe steluțe în dreptul lor. Cel mai probabil, sistemele de răcire care pot fi introduse în niște dispozitive atât de mici nu țin pasul cu viteza cu care crește performanța componentelor.

Huawei MatePad Paper va veni în curând în România

În a doua parte a lunii martie, Huawei a lansat telefonul nova 9 SE,„Lansare produse noi”, huawei.com o variantă mai ieftină a midrange-ului nova 9, și ceasul Watch GT Runner – destul de evident cui i se adresează acest model. Ambele produse sunt disponibile la prețuri promoționale (și cu alte goodies la pachet) până pe 5 aprilie. 

Ce a atras atenția tuturor la lansare a fost tableta Huawei MatePad Paper,„HUAWEI MatePad Paper”, huawei.com care va fi disponibilă pe piața locală ceva mai încolo, probabil din luna mai.  Pentru cine a auzit de Remarkable, conceptul este familiar. Este o tabletă cu ecran e-ink, cel folosit în e-readere (precum Kindle). Este alb-negru și se comportă fix ca o pagină dintr-o agendă, pe care poți scrie sau desena cu un pen special (M Pencil) și care are tot felul de aplicații pentru productivitate. Transformă scrisul de mână în text (dar nu știu cât de bine funcționează în română sau pentru medici) și totul ajunge instantaneu într-o aplicație de telefon. Voi reveni cu detalii, dacă pun mâna pe una.

Panasonic a lansat Lumix DC-GH6 – un upgrade așteptat de videografi

Lansată în 2017, pentru videografi, Lumix DC-GH5 a fost un hit instantaneu.„​​The Panasonic Lumix GH5: A Major Hit for Valid Reasons”, linkedin.com Era o cameră hibrid, foto-video, care a devenit practic o cameră folosită aproape exclusiv pentru video. Fiind mirrorless și folosind un senzor Micro Third Four, o făcea o soluție compactă, rezistentă și ușor de transportat pentru a obține video de calitate – cei care filmau evenimente, dar și jurnaliștii de teren au fost unii dintre principalii utilizatori.

După două iterații cu îmbunătățiri majore (GH5 S și GH5 II), dar care foloseau același senzor, Panasonic a lansat acum Lumix DC-GH6.„​​Lumix GH6 Global Gateway Page”, panasonic.com Lista de moduri video pe care le suportă camera e impresionantă,„Camere LUMIX G DC-GH6 – specificații”, panasonic.com și include Apple ProRes 422 și 422 HQ, la o rezoluție de 5,7K. Firmele din urmă necesită folosirea unui card de memorie rapid de tip CFexpress. 

N-o să intru în restul detaliilor tehnice, sunt chestii pentru oameni mai pricepuți ca mine, dar review-urile sunt clar pozitive.„Hands-on Panasonic Lumix GH6 review: the ultimate hybrid?”, techradar.com După ce în 2019 Panasonic Lumix S1H, a devenit primul mirrorless full frame aprobat pentru producțiile Netflix, există speranța ca GH6 să fie primul MFT aprobat, ceea ce i-ar crește valoarea semnificativ. Aș recomanda modelul de bază oricui ar vrea să filmeze un documentar în care are nevoie de mobilitate și viteză.

Fitbit ar putea depista fibrilația atrială

Google a cerut aprobarea„Google asks FDA to clear Fitbit for passive heart rhythm monitoring”, theverge.com Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA pentru monitorizarea pasivă permanentă a ritmului cardiac de către ceasurile Fitbit. Momentan, acest lucru e posibil doar la cererea utilizatorului – pe modelele Fitbit Sense și Charge 5.„Heart Rhythm Assessment with Fitbit ECG app”, fitbit.com

Utilizarea în background a monitorizării bătăilor inimii, funcție care poate depista fibrilația atrială, a fost cercetată într-un studiu„AHA: Fitbit shows it can track down atrial fibrillation in 450,000-strong heart study”, fiercebiotech.com început în 2020, care a inclus 455.000 de utilizatori ai telefonului. Google spune că a depistat problema cu o precizie de 98%. Funcția este deja disponibilă pe Apple Watch, care face citiri periodice ale bătăilor inimii, în scopul depistării unor pattern-uri nesănătoase.

3 gadgeturi care ne-au atras atenția

MindcraftStories_1Samsung Smart Monitor M8

Monitorul smart de la Samsung este interesant pentru că e practic un Smart TV fără mufă de cablu (ceva ce cu siguranță televiziunile nu-și prea doresc). Pentru mulți dintre cei care refuză un televizor în casă, faptul că pot accesa canalele de streaming fără să mai deschidă computerul e un plus. M8 a integrat și Smart Things, aplicația cu care pot fi controlate device-uri IoT. Samsung Smart Monitor M8Smart Monitor”, samsung.com are un ecran de 32 de inchi și încă nu e disponibil pe piața românească.

Tot în martie, Samsung a anunțat modelele de telefoane mid-range Galaxy A53 5GDetalii pe samsung.com și Galaxy A33 5G, care completează line-up-ul din 2022 început cu seria S22.

CITEȘTE ȘI: Samsung readuce S-Pen-ul în Galaxy S22 Ultra

Cifre Articol MindcraftStories_2DJI Matrice 30 RTK

Drona profesională lansată de DJI„Matrice 300 RTK – Built Tough. Works Smart.”, dji.com la un preț ce pornește de la 10.000 de dolari poate zbura inclusiv în timpul unor ploi torențiale, vânturi puternice sau chiar dacă există riscul de depuneri de gheață. E funcțională oriunde între -20 °C și 50 °C și poate atinge 7.000 de metri (cu motoarele corecte). Mai are și senzori cu vedere de noapte și posibilitatea de a stabili coordonatele GPS ale unui obiectiv de pe sol, ceea ce mă face să mă întreb dacă n-o să se alinieze niște armate la coadă pentru a o cumpăra.

Cifre Articol MindcraftStories_3Xiaomi 12X, 12 și 12 Pro

Lansat în decembrie în China, Xiaomi 12 și 12 Pro au ajuns și în Europa și, implicit, în România.Detalii pe mi-home.ro ​Flagshipurile se laudă cu o cameră principală de 50 MP. Însă doar pe varianta Pro folosește un senzor principal Sony IMX707, și are camere ultrawide și telephoto care au tot 50 MP. 

Xiaomi 12 Pro costă 5.199 de lei, în timp ce 12 este 3.949 de lei. O variantă oarecum mai accesibilă (la „doar” 3.199 de lei), Xiaomi 12X, a fost lansată în același timp cu cele două telefoane de top.

EDIȚIA ANTERIOARĂ: Spotify vs. Neil Young și Wordle, cele mai neașteptate discuții tech ale momentului



Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

TEHNOLOGIE|FYI

Încă un pas spre interzicerea TikTok în SUA. China elimină aplicațiile de mesagerie din App Store 

De
În timp ce Senatul american încearcă să forțeze vânzarea TikTok, sub amenințarea interzicerii în SUA, Apple a retras mai multe aplicații de pe App Store, în China.
TEHNOLOGIE|FYI

The Boring Phone, un telefon „dumb”, dar nu plicticos

De
Colaborarea dintre HMD, Heineken și Bodega propune un telefon cu un nume care te face să te gândești la Elon Musk.
TEHNOLOGIE|FYI

Crezi că ai Meta AI pe Instagram? S-ar putea să doar fie un cont fals

De
În ultimele zile, mai mulți utilizatori au descoperit că pot conversa sau folosi Meta AI în conversații. Însă nu toate conturile au acces la acest chatbot.
TEHNOLOGIE|FYI

Fairbuds, primele căști de tip buds cărora le poți schimba bateria

De
Producătorii Fairphone au anunțat o nouă pereche de căști care încearcă să fie la fel de prietenoase cu mediul ca telefonul care i-a consacrat.