Justin Sullivan/Getty Images

MacBook Air devine negru (și plicticos); Internet Explorer moare, dar nu se predă

De Mihai Ghiduc 16.06.2022

Uniunea Europeană obligă Apple să-și schimbe mufa de la iPhone (dar abia din 2024), iar Disney+ a venit în sfârșit în România 

Nu mi-e prea clar ce se întâmplă, dar în ultimele ediții ale acestei rubrici am anunțat dispariția sau schimbarea radicală a destulor produse iconice. Bine, Internet Explorer a mai rămas celebru doar pentru că ajunge târziu la petrecerea browserelor,Oh, come on, toată lumea știe mema dar tema este comună. Chiar și brandurile iconice pot să devină neapetisante pentru un public nou. Așa că firmele fac ce știu ele mai bine și le închid. 

Sau, dacă ești Sony și ești stăpânul numelui Walkman, îi pui un ecran hi-res, Android și îl plachezi cu aur, după care îl vinzi cu 3.000 de euro.Sony tocmai a lansat un nou (și scump) model de Walkman, https://www.sony.ro

Dacă vrei să fii anunțat de fiecare dată când apare un nou articol din această rubrică și să primești un scurt rezumat, pe e-mail, abonează-te aici.

Foto: Apple

Un nou MacBook Air (care chiar e nou)

Oarecum așteptat, noul Macbook Air„Air MacBook Air with M2 chip”, apple.com anunțat la conferința dezvoltatorilor AppleWWDC22, apple.com respectă unele dintre previziunile nenumăratelor site-uri care fac click bait cu presupuse dezvăluiri, dar nu pe toate. Poate cea mai previzibilă este că noul laptop vine cu cipul M2, ceea ce era aproape inevitabil. 

Cea mai interesantă veste este însă că la 14 ani după ce Steve Jobs a scos un laptop dintr-un plic manilla, Apple renunță la celebrul design de tip pană pentru un laptop mult mai simplu, subțire (1,12 cm), dar cu o grosime constantă. Reîntoarcerea încărcătorului Mag Safe, care lasă laptopul pe birou atunci când te împiedici din greșeală de cablu, atât de cerută de fani (și, a se vedea mai jos, neagreată de Uniunea Europeană), a fost anunțată ca o oportunitate de a folosi ambele mufe USB-C ale laptopului (probabil cu două adaptoare, că încă sunt destule device-uri cu USB-uri clasice).

O veste mai bună este că ipoteza adoptării culorilor de pe seria iMac a rămas o ipoteză. Nu o să vezi unul galben, roșu sau mov, pentru că noile MacBook Air-uri au aproximativ aceleași culori ca cele vechi. Clasicul argintiu și griul închis (Space Gray) rămân, auriul e înlocuit cu Starlight, care pare varianta mai puțin stridentă a aceleași culori. O a patra culoare, împrumutată de la Apple Watch și numită Midnight Blue, un fel de negru cu nuanțe albăstrui care pare magnet de amprente, este cea folosită de Apple în materialele de prezentare, semn că sunt foarte mândri de ea.

Modificări sunt și la ecran, care devine ușor mai mare (13,6 inchi) prin micșorarea marginilor, și la camera web care are acum 1080p și este încadrată într-un notch (o idee preluată de la telefoane, folosită și la MacBook Pro, de care nu pot spune că-s foarte încântat), și la sistemul de sunet (dacă îi pasă cuiva de sistemul de sunet).

Modificări sunt însă și la preț. Noul model, care va fi disponibil după 24 iunie, costă semnificativ mai mult decât cel cu cip M1 (diferența e de 200 de euro sau dolari, în funcție de piață, dar și prețul de pornire e diferit: 1.199 dolari, în SUA, fără taxe, 1.499 euro în Europa, cu taxe). Cum Apple încă afișează ambele variante, e destul de clar că nu vrea să renunțe la varianta mai ieftină, cu M1, care probabil va primi și ceva reduceri. 

Cât despre așteptatul cip M2, acesta are cu 25% mai mulți tranzistori (20 de miliarde), un procesor cu 18% mai rapid, un procesor grafic cu 35% mai puternic și unul neural cu 40% mai rapid față de M1, după estimările Apple. Există două variante, una cu procesor grafic cu 8 nuclee, alta cu unul de 10 nuclee. 

Există, evident, și o diferență semnificativă de preț între modelele dotate cu cele două variante de M2. MacBook Air-ul mai scump are însă și SSD de 512 GB (față de 256 GB cel de bază), plus un încărcător de 35W cu porturi USB-C (față de 30W, fără porturi, la celălalt).

Plus: mult software și un nou MacBook Pro

Tot la conferința dezvoltatorilor, Apple a anunțat ce chiar era obligatoriu să anunțe, noile variante ale sistemelor de operare pentru telefoane, tablete, computere și ceasuri. Acestea sunt iOS 16, iPadOS 16, macOS 13 Ventura și watchOS 9 (o aliniere a cifrelor ar fi utilă și chiar necesară). 

A fost anunțat și un nou MacBook Pro,„MacBook Pro”, apple.com cu M2, fără schimbări de personalitate și aspect față de varianta precedentă.

USB-C în toată Europa (peste doi ani)

Gata, celebra decizie a Uniunii Europene de a obliga producătorii de telefoane, laptopuri și camere foto (și alte device-uri mici și medii de uz comun) să folosească un singur tip de mufă, USB-C, e adoptată.„Deal on common charger: reducing hassle for consumers and curbing e-waste”, europarl.europa.eu Producătorii de telefoane au doi ani, iar cei de laptopuri 40 de luni să se alinieze deciziei.

Yey! Cum ar veni, toate produsele cumpărate din toamna lui 2024 vor putea folosi același încărcător. Și vor avea posibilitatea de a alege dacă îl cumpără cu sau fără încărcător încă de la început.

În realitate, cel mai probabil toți producătorii îți vor oferi produsele fără încărcător (pe modelul Apple și Samsung) și te vor taxa suplimentar pentru unul. 

Sunt și alte probleme de adresat aici. De exemplu, deși foarte multe device-uri au o mufă USB-C pentru încărcare, nu întotdeauna cablurile (sau încărcătoarele) funcționează. Sau nu funcționează la capacitatea dorită – mulți producători de telefoane îți oferă diverse variante de încărcare rapidă. Practic, poți avea un încărcător de 5W sau unul de 240W.Oppo a anunțat unul care încarcă complet telefonul în 9 minute în februarie, techadvisor.com  E nevoie ca device-ul pe care îl încarcă să aibă capacitatea de a primi atâta putere. De asemenea, cablul de încărcare trebuie să poată duce puterea respectivă. 

Mai există problema unor device-uri waterproof. De exemplu, un ceas Fitbit este încapsulat și alimentat prin niște conectori externi. Apariția unei mufe ar complica extrem de mult designul, – bănuiesc că soluția va fi încărcarea wireless.

Cu alte cuvinte, este puțin probabil ca decizia UE, deși va obliga probabil Apple să pună în sfârșit USB-C pe iPhone, să te scutească de a avea mai multe încărcătoare pe care să le plimbi după tine.

Autopilotul Tesla e investigat de autorități

Amân (din nou) să intru în interminabila discuție despre Twitter, pentru că Elon Musk are și alte probleme, după ce Administrația Națională pentru Siguranța Traficului pe Autostrăzi din SUA (NHTSA) a decis să investigheze mai multe incidente care ar putea avea legătură cu autopilotul mașinilor Tesla. Vestea a venit după ce, la mijlocul lui mai, în California, o Tesla S a „uitat” să ia o curbă, iar cei trei ocupanți ai vehiculului au murit„NHTSA investigates Tesla crash that killed three”, cnn.com după ce mașina a lovit ceva echipament de construcție. Nu e clar dacă autopilotul era activat în acest caz.

Săptămâna aceasta, NHTSA a făcut publice date„Teslas using driver-assist systems were involved in 273 crashes over the past 9 months, according to NHTSA”, cnn.com care spun că, în SUA, au existat 367 de accidente, în ultimele nouă luni, care au implicat mașini ce foloseau sisteme de asistare a condusului (de la controlul vitezei și/sau direcției până la autopilot). 273 dintre aceste accidente au fost făcute cu o Tesla care avea activată o variantă a autopilotului. Au existat 130 de accidente în care a fost implicat un sistem de conducere automată, dintre care 63 cu robotaxiuri Waymo. Accidentele s-au soldat cu șase decese și cinci răniri grave.

NHTS a avertizat că datele oferite nu oferă întregul context, însă a extins investigația și la alte incidente și probabil că va veni cu diverse soluții și reguli, pentru a pune presiune pe producătorii de mașini să facă aceste sisteme mai sigure.

Foto: Lucas Film/Disney+

Disney+ e în România

Din 14 iunie, fanii seriilor Star Wars și/sau Avengers (și oamenii cu copii) au motive să-și facă un nou abonament la un serviciu de streaming. Prețul e de 29,99 de lei/lună sau 299,9 lei/an (două luni gratuite, cum ar veni), iar cei care s-au preînregistrat pot să plătească 239,39 lei (adică patru luni gratuite, dar doar dacă activează oferta până în 26 iunie).

N-o să spun mare lucru despre ce oferă Disney+ în plus față de Netflix, Prime sau HBO Max, pentru că a scris Mihai Tița un articol pe tema asta.

CITEȘTE ȘI: Merită să-ți faci abonament (și) la Disney+? 

Internet Explorer nu mai primește actualizări. RIP? Nu, că nu dispare

La câțiva ani buni după ce toată lumea a uitat de el, Microsoft a renunțat să mai actualizeze Internet Explorer 11 (care era ultima variantă a browserului vechi de 26 de ani) pe 15 iunie.  

Într-o postareInternet Explorer 11 has retired and is officially out of support—what you need to know”, windows.com care începe cu amintiri din copilărie și laudă inovațiile aduse de browser, Sean Lyndersay, care coordonatorul noul browser Microsoft Edge, a anunțat că, de acum încolo, utilizatorilor care dau click pe iconița Internet Explorer li se va deschide automat Edge (în care au fost importate, convenabil, parolele și istoricul accesărilor). 

Pentru că sunt totuși site-uri care n-au mai fost actualizate din Paleoliticul târziu și care nu recunosc alt browser, Edge va avea un IE Mode. Care va funcționa până în 2029 (e de apreciat tot efortul ăsta pe care-l face Microsoft pentru compatibilitatea inversă). 

Totuși, unele versiuni de Windows (cum ar fi Windows 7, Windows 8.1 sau cea denumită Windows 10 China Government Edition pentru că, probabil, e dezvoltată pentru guvernul chinez) vor continua să aibă Internet Explorer până când respectivele versiuni vor ieși din uz.

Nou acord între Panasonic și Leica

Colaborarea dintre Panasonic (cu subbrandul Lumix) și Leica e veche, motiv pentru care o să vezi destule camere foto, din zona destinată amatorilor și entuziaștilor, aparent similare, vândute de ambele branduri, cu un aspect și software ușor schimbat. Mai există și montura L, care permite ca lentile produse de Leica, Panasonic și Sigma să fie folosite de camere produse de toate cele trei branduri.

Leica și Panasonic au anunțat la începutul lui iunie un nou parteneriat, numit acum L² Technology.„Leica Camera AG and Panasonic signed strategic comprehensive collaboration agreement”, leica-camera.com Comunicatul de presă nu spune însă mai multe decât că vor exista produse noi și ceva despre utilizarea cunoștințelor Leica în domeniul opticii și imaginii și a celor de la Panasonic din domeniul digital și video.

Ce va însemna asta cu adevărat și cât de mult va vrea Leica să aducă pe produse mai accesibile din ceea ce crează pentru camerele pe care le vinde pe mii de euro, sau Panasonic să-și împărtășească inovațiile din zona video-ului digital, rămâne de văzut.

IKEA chiar vrea să-ți controleze casa

Dacă n-ai mai auzit mare lucru de hub-urile care-ți controlează toate device-urile din casă, fă cunoștință cu DIRIGERA (nope, nu DIRIGA), care va fi noul hub inteligent propus de IKEA în viitorul său catalog (care cel mai probabil nu va mai consuma hârtie nici anul acesta).

Acesta se va lansa în octombrie, va înlocui modelul TRADFRI (o antichitate din 2014) și va fi bazat pe Google Matter. Dacă nu știi ce e Google Matter, acesta este un nou standard de comunicații pentru produsele smart home, propus de Google„Make connections that Matter in Google Home”,  blog.google pentru o integrare mai bună cu Google Home și alte device-uri care profită de „bunăvoința” Google de a da acces liber la acest sistem. Matter va fi, la rândul său, disponibil din această toamnă.

Câteva produse lansate recent

Pe scurt, despre câteva lansări recente:

Huawei a anunțat disponibilitatea în România a tabletei cu e-ink MatePad Paper,„HUAWEI MatePad Paper”, huawei.com de 10,3 inchi, asemănătoare lui reMarkable;

HP și-a actualizat modelele de laptopuri din gama Envy,„HP unveils Envy 16 with Intel Arc GPU and massive Envy 17.3”, windowscentral.com printre altele. Envy x360 de 13,3 și 16 inchi se laudă acum cu ecrane OLED, dar chiar și cel de 17,3 inchi are rezoluție 4K;  

Snapchat a lansat Pixy,Chiar și dacă se cheamă camera prietenoasă, tot e creepy, pixy.com o dronă care face poze, pentru că n-a învățat nimic din eșecul chestiilor creepy precum Google Glass;  

Vivo X80 Pro, flagship-ul brandului chinez realizat în colaborare cu Zeiss (simt un pattern aici), se lansează în Europa.„Vivo X80 Pro launches in Europe with a flagship price tag but no MediaTek Dimensity 9000 option”, notebookcheck.net 

CITEȘTE ȘI: De ce colaborează Oppo cu Hasselblad și ce e aia HEIC?



Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

TEHNOLOGIE|MS TALKS

O platformă de accesorii tech pentru mobile? E unul din pariurile HMD, pe lângă Barbie Phone

De
Rebranduit de curând ca Human Mobile Devices, HMD se concentrează pe parteneriate și pe o platformă mobilă deschisă, dar nu renunță la Nokia.
TEHNOLOGIE|SOLUȚII

Platformele online care nu îți fură datele personale

De
Dintr-o preocupare pentru securitatea cibernetică, unii utilizatori preferă să migreze către platforme online mai sigure. Există astfel de alternative pentru Facebook, Twitter, Gmail și chiar Youtube. 
TEHNOLOGIE|FYI

Slow Forward: Mai multă putere procesare pentru roboți umanoizi cu AI?

De
Plus: Nvidia promite mai multă putere de procesare, Apple se ceartă cu UE și se împrietenește cu Google, TikTok e aproape de a fi interzis în SUA.
TEHNOLOGIE|MS TALKS

Adina Vălean: „Primele taxiuri aeriene ar putea zbura la Olimpiada de la Paris”

De
Comisara europeană pe transporturi explică cum ar putea arăta viitorul mijloacelor de transport din Europa, de la digitalizarea sistemului feroviar la avioane electrice.