Obi-Wan Kenobi/Lucasfilm Ltd./Disney

Merită să-ți faci abonament (și) la Disney+?14 min read

De Mihai Tița 14.06.2022, ultima actualizare: 15.06.2022

Platforma de streaming Disney+Disponibilă pe disneyplus.com este de acum disponibilă și în România. Printre atâtea abonamente digitale, iată câteva motive pentru care să iei în considerare încă unul.

Când a lansat în 2019 platforma de streaming care îi poartă numele, The Walt Disney Company avea deja un „jucător” pe piață: Hulu, proiect lansat în 2007, din care deține majoritatea acțiunilor. Disney+, însă, venea cu alt „fuleu”, bazându-se pe arhiva generoasă de filme artistice și de animație produse de-a lungul timpului de companie, cât și pe câțiva ași în mânecă: producțiile din Universul Cinematografic Marvel și franciza Star Wars. Și nu doar ași, ci o întreagă colecție de „jokeri”, pentru că încă de atunci anunțau o nouă și spectaculoasă serie de seriale Marvel, care avea să debuteze cu WandaVision, The Falcon and the Winter Soldier și Loki. Au urmat Hawkeye, Moon Knight, luna asta a avut premiera Ms. Marvel, iar pentru august e programat She-Hulk: Attorney at Law. Inutil de spus că toate sunt adevărate „pietre ale infinitului” pentru fanii Marvel. Dincolo, The Mandalorian și, mai nou, Obi-Wan Kenobi stau bine pe „forță”.

Disney+ e totuși mai mult de atât și voi trece separat prin cele trei mari categorii, după ce am ales câteva producții care ies în evidență și pe care s-ar putea să consideri că merită să cheltui banii.

https://mindcraftstories.ro/images/2022/06/Mindcraftstories_Disney_lansare-Disney_platforma-streaming-Disney_Turning-Red_Disney-Pixar-Disney.jpg

Turning Red/Disney-Pixar/Disney

Filme de ficțiune & animație

Inevitabil, ai multă animație produsă de Disney și Pixar (Wall-E sau Up sunt printre vizionările obligatorii) din care să alegi. De la seria mereu-mișto-de-revăzut Toy Story la remarcabilul și subversivul Zootopia, de la dinamicul Coco la emoționantul Moana. Plus proaspătul și spiritualul Turning Red. De luat în calcul și două animații ale regizorului Wes Anderson: Fantastic Mr. Fox și Isle of Dogs, ambele de trecut în lista cu favorite a oricărui cinefil.

La ficțiune ai câteva filme vechi pe care poate le-ai ratat sau despre care n-ai aflat încă. Recomand The Straight Story, în regia lui David Lynch, care se învârte în jurul unui fermier și văduv trecut de 70 de ani care pleacă la un drum lung către fratele său bolnav. Mijlocul de transport: mașina de tuns iarba. 

Dintr-o altă paradigmă, ceva mai relaxată, merită văzut Hidden Figures, o dramedie inspirată de fapte reale despre trei femei care lucrează la NASA în anii 1960 și conflictele sociopolitice cu care se confruntă în cadrul companiei dominate de bărbați – distribuția e, de asemenea, stelară: Taraji P. Henson, Octavia Spencer și Janelle Monáe fac roluri memorabile. 

Sau poate ești pasionat de horror? Atunci 28 Days Later te va da pe spate. Alte „vechituri” binevenite ar mai fi comedia romantică 10 Things I Hate About You, fantezia goth Edward Scissorhands a regizorului Tim Burton sau SF-ul cult Tron. Dar îmi vine greu să cred că acestea sunt argumente pentru abonare.

https://mindcraftstories.ro/images/2022/06/Mindcraftstories_Disney_lansare-Disney_platforma-streaming-Disney_Among-The-Stars_NASA-Disney.jpg

Among The Stars/NASA/Disney

Filme documentare

Mărturisesc că filmele documentare sunt motivul principal pentru care am decis să mă abonez la platformele de streaming, pentru că dacă unele filme le pot prinde la cinematograf sau pe posturile clasice de televiziune, producțiile de genul ăsta sunt scumpe la vedere. Pe lângă o colecție voluminoasă cu show-uri National Geographic, îți recomand The Beatles: Get Back, regizat de Peter Jackson. Regizorul cunoscut îndeosebi pentru franciza Lord of the Rings a compilat trei din peste 60 de ore filmate în timpul sesiunilor de înregistrări ale trupei din ianuarie 1969 pentru albumul Let It Be, un moment esențial în istoria lor. 

Tot în zona muzicală e musai de văzut Summer of Soul (…Or, When the Revolution Could Not Be Televised), debutul în regie al lui Ahmir Thompson (aka Questlove, membru în trupa The Roots), parte film-concert, parte consemnare a Harlem Cultural Festival întâmplat în vara anului 1969, pe parcursul a șase săptămâni. 

Dacă ești pasionat de tot ce înseamnă curiozități din spatele producției de film, seria documentară Prop Culture, coordonată de istoricul și colecționarul Dan Lanigan, adună la un loc elemente de recuzită celebre din filme precum Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl, Mary Poppins, The Muppet Movie sau Tron și le povestește atât istoria, cât și simbolistica, alături de regizori, actori sau diverși membri din echipele filmelor respective. Bașca, și restaurează câteva și vizitează câteva colecții private impresionante. 

Tot istorie (plus nostalgie) culturală e și seria The Imagineering Story, care se învârte în jurul începuturilor și, mai târziu, realizărilor impresionante ale companiei Walt Disney Imagineering Research & Development, înființată la începutul anilor 1950 și responsabilă cu designul și construcția parcurilor tematice ale brandului Disney. Rămân la nostalgie și îți propun captivantul Becoming Cousteau, regizat de Liz Garbus (vezi Bobby Fischer Against the World, Love, Marilyn sau What Happened, Miss Simone?). Cum poți ghici, e o privire amplă la viața ofițerului francez de marină devenit explorator al vieții subacvatice, producător de filme și chiar inventator de aparate submarine. 

Iar în categoria știință și tehnologie, merită văzute Among The Stars, care oferă imagini și informații inedite din interiorul NASA, urmărind pregătirile căpitanului Chris Cassidy înaintea unui ultim zbor al său în spațiu, și The World According To Jeff Goldblum, o colecție tip infotainment cu 22 de episoade și împărțită în două sezoane despre diverse lucruri, pe teme diverse, de la pantofi sport la jocuri video, de la cafea la tatuaje și încă multe altele. Iar șarmul lui Goldblum, care inventariază și din experiențele sale personale cu subiectele pe care le abordează, face, de fapt, cel puțin 50% din atracția show-ului.

https://mindcraftstories.ro/images/2022/06/Mindcraftstories_Disney_lansare-Disney_platforma-streaming-Disney_Loki_Marvel-Studios-Disney.jpg

Loki/Marvel Studios/Disney

Seriale

Cum ziceam la început, ai la dispoziție aproape toate producțiile Marvel, inclusiv cele produse de Netflix (dar după 28 iunie), dintre care, în caz că nu le-ai văzut, primele pe listă ar fi Daredevil și Punisher. Din Jessica Jones și Luke Cage sunt simpatice mai degrabă primele sezoane, în timp ce Iron Fist e un dezastru.

Dintre cele recente, care fac parte din Phase Four, WandaVision are un fetiș pentru sitcomuri de modă veche, de genul Bewitched sau I Love Lucy, plus pentru inevitabilul The Twilight Zone, The Falcon and the Winter Soldier e, din păcate, cam siropos și stângaci, Loki e un trip suprarealist cu nuanțe sociopolitice, Hawkeye e cam cumințel, dar îl salvează Hailee Steinfeld, în timp ce în Moon Knight mi s-a părut mai interesantă coloana sonoră decât serialul în sine. Din Ms. Marvel e disponibil doar primul episod, așa că nu mă pronunț. Dar nu promite mare lucru.

„Capul de serie”, să zic așa, ar fi Only Murders In the Building (producție Hulu, dar disponibil și pe Disney+), gândit de doi veterani ai comediei, John Hoffman (scenarist și la Grace and Frankie) și Steve Martin, acest Victor Rebengiuc al filmelor siropoase la Pro TV în noaptea de Revelion, care, împreună cu Martin Short și Selena Gomez, formează un trio savuros. De fapt, e vorba despre un film polițist, cu mult suspans, zvâc și umor, care l-ar intriga și pe un Hercule Poirot normcore, abonat la podcasturi The New Yorker

Apoi, ai de unde alege când vine vorba despre seriale animate. Burger Clown, Gravity Falls și Big City Greens sunt printre cele mai reușite. Iar dacă astea nu-ți ajung, poți încerca (încă?) un maraton The Simpsons, un show veșnic relevant. Sau, dacă nici așa, când te simți nostalgic și frivol, poate vrei să încerci două producții pentru adolescenți din anii 1990: Even Stevens, cu Shia LaBeouf la pubertate, sau So Weird, așa-zisul „X-Files pentru copii”. Una peste alta, măcar pentru câteva luni, ai pe ce să dai banii.



Text de

Mihai Tița

Jurnalist de lifestyle și cultură, care a mai scris pentru Playboy, GQ, FHM, Sunete sau Scena9. 

CULTURĂ|POPCRAFT

E The Penguin, e vagabond, dar n-ai ce-i face

De
Deși apreciez chivernisirea universului Batman cu un spin off cu gangsteri și mafia italiană, noul The Penguin e neconvingător.
CULTURĂ|POPCRAFT

Agatha All Along: Vrăjeală

De
Serialele Marvel devin o adevărată probă de anduranță. Aș propune ca cine le-a văzut pe toate să primească abonament gratuit pentru un an.
CULTURĂ|SCI-FACTS

5 motive pentru care Interstellar e printre cele mai bune lecții de știință de la Hollywood

De
Nu-mi place când trebuie să răspund la întrebări de genul „care e X-ul tău preferat?”, dar când vine vorba de filme răspunsul meu e consecvent – Interstellar.
CULTURĂ|POPCRAFT

Opt ilustrate din lumea ideală a publicității românești post-socialiste

De
Mai ții minte când Connex îți dădea trei secunde gratuite la fiecare apel? Cam atât de săraci eram și nu știam.