Samsung

Noi pliabile Samsung și bătălia pentru „autenticitatea” Instagramului

De Mihai Ghiduc 10.08.2022

Samsung a lansat Z Flip 4 și Z Fold 4. Plus: Amazon cumpără Roomba, DSLR-urile devin produse vintage, UE vrea mașini mai sigure

Acum două decenii, aș fi început o rubrică precum aceasta cu anunțul că Winamp a scos o nouă versiune, dar acum nu mai știe mai nimeni ce e Winamp. Un program (cum se chemau pe vremuri aplicațiile) ce era omniprezent pe computere, e acum o chestie minoră, pentru nostalgici și geekși. E ceea ce încearcă să evite Mark Zuckerberg să se întâmple cu Instagram, singura rețea socială Meta care mai prinde cât de cât la publicul tânăr, dar care are problema că e dominată clar de TikTok. Însă schimbările se lovesc de rezistența publicului, care nu vor o copie a aplicației chinezești. De data aceasta publicul a câștigat – dar e cu adevărat o victorie? 

Dacă vrei să fii anunțat de fiecare dată când apare un nou articol din această rubrică și să primești un scurt rezumat, pe e-mail, abonează-te aici.

Foto: Mihai Ghiduc

Samsung și-a anunțat noile pliabile

Samsung a lansat noile flagship-uri pliabile, Galaxy ZFold4Detalii pe samsung.ro și Galaxy ZFlip4.Detalii pe samsung.com Nu te aștepta la schimbări majore, telefoanele vin cu îmbunătățiri incrementale față de edițiile precedente și, desigur, variante noi de culoare. 

Poate cea mai interesantă este că mica îndoitură a ecranului din locul în care se pliază pare mai puțin evidentă la ambele modele – cel puțin pe modelele pe care le-am văzut eu, deși Samsung nu promovează lucrul acesta. Este posibil să fie un efect secundar al modificării balamalelor, lucru pe care compania chiar îl scoate în față.

Z Fold4 – mai mult multitasking

Pe lângă îmbunătățirile la nivel de hardware care nu se vede (telefoanele au cel mai recent Snapdragon 8+ Gen 1), folosirea Android 12L, versiunea specială creată pentru device-uri mai mari, schimbă un pic experiența de utilizare a Galaxy Z Fold4, mai ales la nivelul multitasking-ului. Când telefonul e deschis, în partea de jos a ecranului apare o bară de activități (asemănătoare cu cea de la iOS) de pe care pot fi lansate programele sau grupări de programe (câte 2-3, care ocupă părți distincte ale ecranului). 

Galaxy Z Fold 4 se mai laudă cu un sistem de camere îmbunătățit, cu un senzor principal de 50 MP (deci poze mai luminoase și fotografii de noapte mai clare), la care se adaugă unul ultrawide de 12 MP și un senzor de 10 MP cu zoom optic de 3x (față de 2x la ediția anterioară). Când telefonul e deschis, camera de sub display este mult mai puțin vizibilă decât la versiunea anterioară, dând impresia unui ecran continuu.

SPen-ul e de asemenea modificat și poate fi stocat mai simplu în carcasa cu care ar trebui oricum să îți protejezi telefonul, mai ales că prețul de pornire este de 8.899 de lei.

Foto: Samsung

Z Flip4 – un ecran exterior mai interesant

Verisunea mai compactă a pliabilelor, Galaxy Z Flip4 îmbunătățește ecranul exterior, care e mai personalizabil și de pe care se pot face acum mai multe lucruri, inclusiv să suni trei numere preferate. Păstrează însă un layout cu două camere de 12 MP (principală și ultrawide), asemănător modelului de anul trecut, însă senzorii sunt îmbunătățiți.

Mai interesantă e posibilitatea de a porni o înregistrare video cu telefonul închis și să treci fără întrerupere în Flex Mode (cu telefonul deschis parțial). Bateria este și ea mai mare, de 3.700 mAh, iar telefonul are și încărcare rapidă acum. Prețul de pornire este de „doar” 5.399 de lei. 

Pentru ambele modele, precomanda începe pe 10 august, iar telefoanele vor fi disponibile din 26 august.

Ceasuri și căști, ca de obicei

Cum e deja de așteptat de la o asemenea lansate, pe lângă telefoane, Samsung vine cu două noi modele de ceasuri, Galaxy Watch5Detalii pe samsung.com/ro și Watch5 Pro,Detalii pe samsung.com/ro cu toți senzorii la care te-ai aștepta (inclusiv EKG și măsurarea saturației oxigenului din sânge) precum și cu căștile audio Galaxy Buds2 Pro,Detalii pe samsung.com/ro care au acum sunet pe 24 de biți. 

Samsung va lansa și un Repair mode?

Site-ul SamMobile a anunțat„Samsung Repair Mode ensures your data isn’t stolen during phone repair”, sammobile.com apariția unei funcții, disponibilă momentan doar în Coreea de Sud, pe telefoanele Samsung Galaxy S21, dar care ar putea fi extinsă și la alte modele și teritorii. 

Utilizatorul poate seta un Repair Mode, astfel încât tehnicienii care repară telefonul să nu aibă acces la datele personale (stai, tehnicienii au acces la datele personale?). Acest lucru se face din meniul telefonului, deci nu e foarte practic atunci când este defect ecranul.

Make Instagram Instagram Again

În încercarea de a concura cu TikTok, Instagram a încercat o serie de schimbări: să afișeze conținut video direct pe întreg ecranul (ca la TikTok) sau să prioritizeze reels-urile și conținutul popular față de cel creat de prieteni, ceea ce a atras o revoltă a utilizatorilor. Pornită de la o postare a unei fotografe, Tati Bruening,„I’m starting a movement. Let’s bring back the old instagram, share this to your stories and SIGN MY PETITION”, instagram.com care a fost redistribuită de Kim Kardashian și Kylie Jenner, „Make Instagram Instagram Again” spune practic că TikTok e originalul și mișcarea în direcția aia nu e agreată de utilizatori.

Utilizatorii au câștigat de data asta și Instagram a renunțat la feed-ul full screen și va reduce conținutul recomandat.„Instagram walks back its changes”, platformer.news Dar problema e că Instagram lucrează cu big data, care probabil că le va spune că pierd public și vor încerca din nou. Cum interesul publicului e schimbător și poate fi influențat de, ei bine, influenceri, astfel de „bătălii” vor mai exista.

Problema și mai mare este că celălalt produs Meta, Facebook, devine tot mai depășit și cu o bază de utilizatori îmbătrânită, în timp ce Instagram e singurul care mai poate atrage public tânăr și este, în mod clar, a doua preferință după TikTok pentru aceștia, deci zbaterea va mai continua. 

Rămâne de văzut dacă Mark va reuși să-și țină produsele în viață și baza de utilizatori suficient de mare ca să aibă clienți pentru Metaversul care întârzie să apară.

NFT-uri pe Instagram

Până una alta, Zuck încearcă să prindă un copan din piața NFT-urilor,După cum a anunțat chiar pe instagram.com chit că piața a luat-o în jos și pare a nu se opri din cădere.„NFT sales hit 12-month low after cryptocurrency crash”, theguardian.com NFT-urile pot fi folosite acum pe Instagram de utilizatori din 100 de țări. Pentru că oricine cumpără un NFT vrea să-l și arate lumii. 

Pentru a posta un NFT, utilizatorii trebuie să fie conectați la un portofel digital, precum blockchain-urile Ethereum, Polygon și Flow sau MetaMask, Trust Wallet, Coinbase Wallet, Rainbow și Dapper Wallet. Funcția ar putea fi extinsă și la Facebook, deși nu e clar ce utilizatori dintre cei rămași acum înțeleg conceptul de NFT.

Mark vrea să repare Wikipedia

După ce a stricat lumea cu Facebook și n-a reușit să oprească dezinformarea pe această platformă (vezi Brexit, Ucraina și vaccinurile), Zuckerberg și-a propus acum să repare Wikipedia cu ajutorul unei inteligențe artificiale. 

Sphere, componenta de bază a sistemului anunțat de Meta, e open source„How AI could help make Wikipedia entries more accurate”, fb.com și își propune să verifice dacă referințele care apar pe enciclopedia online chiar spun lucrurile care sunt citate în articol, dar și să caute surse mai potrivite și mai directe. Nu prea e clar, din descrierea produsului, ce se întâmplă dacă sursele citate sunt de „calitatea” Russia Today sau Active News.

TikTok ar putea lansa o aplicație de muzică

Conform unui raport Business Insider,„A ‘TikTok Music’ streaming app could be coming to take on Spotify and Apple, trademark filings suggest”, businessinsider.com ByteDance a aplicat pentru a proteja denumirea „Tiktok Music”. Asta ar fi o veste proastă pentru Spotify și Apple Music, având în vedere baza de utilizatori a aplicației chinezești.

CITEȘTE ȘI: Cum a schimbat TikTok felul în care asculți muzică

ByteDance are deja o aplicație de muzică, Resso, pe care a lansat-o în India, Indonezia și Brazilia,„Resso, ByteDance’s music streaming app, officially launches in India, sans Tencent-backed Universal Music”, techcrunch.com aplicație care a devenit destul de importantă pe piețele acestea,„So long, Spotify”,analyticsindiamag.com dar nu e clar când și dacă va încerca o expansiune globală.

Oppo și OnePlus nu se mai vând în Germania

Un proces cu Nokia legat de încălcarea unor patente a scos telefoanele Oppo și OnePlus de pe piața germană. Judecători din Munchen au decis„Oppo stops sales in Germany after Nokia’s success in Munich”, juve-patent.com că firma chineză și subsidiara ei au folosit fără acceptul Nokia patente ale firmei. Oppo își retrăsese produsele preventiv de la vânzare, dar acum judecătorul a decis închiderea filialelor germane. 

Procesele vor avea recursuri, dar, între timp, consumatorii din această țară nu vor mai avea acces la telefoane. Cei care au însă deja telefoane cumpărate vor primi actualizări și suport tehnic, au anunțat ambele branduri.

O mai bună aplicare a AI-ului în foto: restaurarea pozelor vechi

Un program realizat de cercetători chinezi de la Tencent„Towards Real-World Blind Face Restoration with Generative Facial Prior”, arxiv.org (PDF) încearcă să restaureze fotografii vechi cu ajutorul inteligenței artificiale, cu mai mult sau mai puțin succes. 

L-am testatProgramul poate fi încercat aici: app.baseten.co pe pozele mele mai vechi și tot ce pot spune este că așa îți dai seama că cercetătorii mai au ceva de lucru. Pe ale altora, e mai greu să-ți dai seama cum ar trebui să arate persoana în realitate. Mai există aplicații care fac lucruri similare, însă doar în acest caz cine se pricepe la programare poate lua codulDisponibil pe github.com să-l îmbunătățească.

Mai jos, câteva teste făcute pe o fotografie pe care o știe toată lumea și pe câteva imagini cu defecte din arhiva Costică Acsinte.Le găsești pe flickr.com

Canon și Nikon renunță la DSLR-uri

Venite târziu pe piața camerelor mirrorless, Canon și Nikon adoptă definitiv acest nou tip de camere, în defavoarea SLR-urilor. Nikon va opri dezvoltarea camerelor de acest tip, spune un articol de pe Nikkei.„Nikon pulls plug on SLR camera development in shift to mirrorless”, nikkei.com Canon, celălalt mare producător de astfel de camere, anunțase deja la finalul anului trecut că nu va mai face acest lucru.„Canon plans no new flagship DSLR models as mirrorless cameras take over”, cnet.com

Ultimul SLR lansat de firmă a fost Nikon D6, în 2020, care a fost fix primul an în care camerele mirrorless au depășit în vânzări DSLR-urile. Camerele mirrorless au avantajul unei construcții mai puțin complicate, care permite fotografii mai diverse și aparate mai compacte, a utilizării mai intense a inteligenței artificiale în realizarea fotografiilor și, în plus, sunt mai ieftine decât cele SLR similare.

Nikon a intrat pe piața camerelor mirrorless profesionale în 2018, cu modelele Z6 și Z7, același an în care Canon lansa EOS R. Ambele companii dominau piața camerelor SRL, însă au lăsat concurența (în principal Sony, dar și Panasonic sau Fuji) să cucerească această nouă categorie înainte de a realiza că acesta e viitorul. 

Totuși, spre deosebire de alte domenii, întârzierea nu îi afectează atât de tare, pentru că vechile lentile sunt compatibile cu noile camere (e drept, cu adaptoare), iar asta înseamnă că majoritatea fotografilor care s-au obișnuit cu un anumit brand vor putea face transferul fără a-și schimba tot echipamentul.

UE vrea ca mașina ta să încetinească singură

Mașinile care vor fi vândute în Uniunea Europeană începând cu 1 iulie 2024 vor trebui să fie echipate cu limitatoare inteligente de viteză (așa numitele sisteme ISA – intelligent speed assistance). Se speră că decizia luată de Comisia Europeană„Intelligent speed assistance (ISA) set to become mandatory across Europe”, europa.eu va face șoselele mai sigure și va limita numărul accidentelor rutiere.

În funcție de setări, sistemul, care folosește o combinație de senzori și GPS pentru a determina care e viteza legală pe un anumit traseu, poate avertiza șoferul că viteza e depășită, poate ajusta automat viteza sau poate reduce puterea motorului, pentru a încetini mașina.

Foto: Roomba

Amazon cumpără aspiratoarele Roomba

Amazon cumpără iRobot,„Amazon and iRobot Sign an Agreement for Amazon to Acquire iRobot”, aboutamazon.com compania care produce aspiratoarele inteligente Roomba, pentru 1,7 miliarde de dolari. Într-o perioadă în care politicienii se uită cu neîncredere la achizițiile majore făcute de companiile BigTech și sunt gata să activeze oricând legislația antitrust, mișcarea e cu atât mai surprinzătoare.

Totuși, are foarte mult sens. Amazon deține Alexa, care este și un controler de device-uri smart home, și produse precum camerele Ring, boxele Echo sau drone de supraveghere a casei. Achiziția ridică probleme de etică și privacy,„iRobot’s Roomba will soon be owned by Amazon, which raises privacy questions”, theconversation.com pentru că, pentru a funcționa, aspiratoarele Roomba trebuie să facă harta locuinței pe care o curăță. Ceea ce înseamnă că Amazon va obține și mai multe date decât are despre clienții companiei.

Coincidență sau nu, iRobot a anunțat în aceeași zi că va concedia 10% din angajați.iRobot laying off 10% of staff”, therobotreport.com Compania susține că nu, dar e evident că dacă o făceau mai devreme le-ar fi afectat negocierile cu Amazon și suma pe care o puteau obține. În schimb, dacă amânau prea mult, cădea pe capul Amazon să anunțe concedierile, așa că au profitat de moment.

Winamp revine, dar mai contează?

Momentul de nostalgie al lunii e adus de anunțul că, după patru ani, Winamp are un nou update și a ajuns la versiunea 5.9„Winamp 5.9 RC1 Released”, winamp.com a programului vechi de două decenii. Modificările majoră sunt în partea de cod, care a migrat de la Visual Studio 2008 la VS2019, la care se adaugă librării și codecuri updatate și compatibilitatea cu Windows 11. 

Probabil însă că puțin lume va mai folosi Winamp în epoca streaming-ului, iar faptul că renunțaseră deja o dată la dezvoltarea lui în 2013 (pentru a reveni în 2018, cumpărat de o altă companie de la AOL) arată că acum e un proiect de nișă, nu mai este de mult obligatoriu pe orice PC.

EDIȚIA ANTERIOARĂ: Uber a activat pe piața traficului de influență, Twitter se judecă cu Musk 



Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

TEHNOLOGIE|SLOW FORWARD

Ar trebui oare să-mi iau un telefon pliabil?

De
Cât de util este un telefon pliabil în 2024? Am încercat Samsung Galaxy Z Fold6 ca să aflu răspunsul.
TEHNOLOGIE|SOLUȚII

Celulele vii imprimate 3D deschid calea către medicamentele de mâine și produsele animale obținute fără cruzime

De
Cercetătorii sprijiniți financiar de UE extind posibilitățile de imprimare 3D pentru a crea organe umane miniaturale și o varietate de produse realizate din țesut viu, inclusiv alimente.
TEHNOLOGIE|HOT TAKE

Arestarea lui Durov și misterul independenței Telegramului

De
Arestarea CEO-ului Telegram, Pavel Durov, a fost primită cu reacții mixte: este el un campion al libertății de exprimare sau doar a creat o platformă pentru criminalitate?
TEHNOLOGIE|SLOW FORWARD

Ce ar trebui să-ți ofere un telefon ieftin?

De
Pentru HMD, transferul de la Nokia la propriul brand pare a fi făcut destul de pe repede înainte, altfel ar fi pus mai multă muncă în telefoanele de debut.