Arhiva personală

Rito Kids: aplicația care îi învață pe copii să scrie asistați de inteligența artificială16 min read

De Adriana Moscu 22.09.2023

Șase tineri olimpici cu experiențe în diferite companii globale sprijină copiii să învețe fundamentele educaționale cu ajutorul tehnologiei. Aplicația Rito Kids este folosită și în afara României. 

Pe cei de la Rito KidsSite: ritokids.com i-am cunoscut acum un an, când au câștigat marele premiu la Innovation Labs, cea mai mare competiție de inovare adresată studenților, aflată atunci la a zecea ediție.Site: innovationlabs.ro 

CITEȘTE ȘI: Câștigătorii Innovation Labs 2022 propun soluții digitale pentru creșterea ratei de alfabetizare

Numele inițial al proiectului a fost Manuscrito, deoarece a pornit ca o aplicație pentru învățarea scrisului de mână. Însă, pe măsură ce discutau cu părinți și profesori, fondatorii și-au dat seama că trebuie să abordeze și alte lucruri, așa că au păstrat o parte din numele vechi (Rito) și au adăugat „Kids”, pentru a evidenția că este o aplicație pentru cei mici.

Piața aplicațiilor de e-learning crește rapid, iar România trebuie să țină pasul

În România, există mai multe inițiative naționale pentru popularizarea aplicațiilor de e-learning, ceea ce indică dorința părinților de a găsi soluții potrivite și pentru copiii vorbitori de limba română. Asta pentru că majoritatea aplicațiilor internaționale oferă conținut doar în limba engleză. 

În 2022, au fost lansate apelurile de proiecte pentru digitalizarea unităților de învățământ preuniversitar, universitar și a unităților conexe, inclusiv a bibliotecilor. Ministerul Educației alocă peste 1 miliard de euro, din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru implementarea obiectivelor din proiectul „România Educată”.Site: romaniaeducata.eu În mai 2023, Ministerul Educației a anunțat lista câștigătorilor.„Planul Național pentru Redresare și Reziliență – Componenta 15: Educație/PNRR”, edu.ro 

Până când acestea vor intra în vigoare, majoritatea părinților din România încă apelează la materiale auxiliare în format fizic pentru școală, spun inițiatorii Rito Kids. O mare diferență față de țări precum Anglia, Finlanda sau Canada, unde se folosesc mai ales metodele digitale de învățare. 

„Piața de e-learning este mult mai dezvoltată în afara României, unde părinții folosesc activ astfel de soluții pentru a-i sprijini pe copiii lor să învețe prin cele mai noi și eficiente metode”, spune Tudor Tișe, unul dintre fondatori. „Piața din România experimentează totuși o rată de adopție crescândă, ca răspuns la pandemie și la nevoile copiilor de a învăța și în mediul digital.” 

Anastasia Susciuc, membră a echipei fondatoare, a venit inițial cu ideea aplicației, pentru că dorea să-și ajute verișorul mai mic, care avea dificultăți la învățarea scrisului. 

În acest moment, aplicația este cea mai potrivită pentru copiii care încep clasa I, deoarece elementele învățate sunt literele și cuvintele scrise de mână. Principalul avantaj al Rito Kids este faptul că oferă feedback imediat. Copiii află instant dacă s-au descurcat bine sau nu, se corectează mai repede și nu își formează obiceiuri greșite de scriere. 

Aplicația poate fi însă folosită și mai devreme, în funcție de abilitățile copilului și de dorințele părinților. „Noi considerăm că intervalul potrivit de vârstă este între cinci și opt ani”, spune Tudor Tișe.

https://mindcraftstories.ro/images/2023/09/Mindcraftstories_kids-aplicatii-educative-inteligenta-artificiala-elearnig_01_Arhiva-personala.jpg

Fondatorii Rito Kids, în timpul Romanian Digital Day, fotografiați în fața Parlamentului European Bruxelles, octombrie 2022. Foto: arhiva personală

Fondatorii: studenți cu background în programare, pasionați de inovație în educație

Echipa inițială a fost formată din cinci persoane, la acel moment toți studenți la informatică în Cluj-Napoca. Anastasia Susciuc, Tudor Tișe, Octavian Trifan și Andrei Vasil erau colegi de grupă la secția de e Informatică a Facultății de Matematică și Informatică din cadrul Universității Babeș-Bolyai și lucraseră deja împreună la diverse proiecte pentru facultate. Mai mult, Anastasia și Octavian au făcut împreună cercetare în cadrul facultății. Anastasia e pasionată de domeniul educației încă din liceu când a lansat o platformă online pentru meditații. Octavian a făcut un stagiu de practică la Microsoft, în Praga, și Anastasia la Meta, în Londra. 

Cel de-al cincilea membru este Paul Pop, pe atunci student la secția Calculatoare a Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Tehnice Cluj-Napoca. Tudor și Paul împărtășesc pasiunea pentru start-up-uri încă din perioada liceului, când au lansat primele inițiative. 

Maria Gliga a fost primul membru nou care a intrat în echipă, după aproximativ șapte luni. Maria este studentă la Facultatea de Automatică și Calculatoare, secția Calculatoare, din cadrul Universității Tehnice Cluj-Napoca și a lucrat împreună cu Paul și Tudor în organizația studențească BESTs.

Metoda principală de învățare este feedback-ul în timp real combinat cu gamificarea

„Aplicația a fost inițial lansată sub o forma beta, pentru un public limitat. Feedback-ul a fost încurajator, profesorii și părinții au putut observa evoluția scrisului în urma exersării pe aplicație. Au fost și aspecte pe care a fost nevoie să le îmbunătățim, precum progresul în cadrul unui nivel”, spune Tudor Tișe.

Rito Kids pune la dispoziția copiilor o hartă cu mai multe nivele în care învață literele de mână. Fiecare nivel are mai multe capitole de scriere: elemente grafice din componența literei, litera cu ajutorul unei animații, litera pe contur, litera prin unire de puncte. La final, copiii trebuie să scrie litera având doar punctul de început. Pe măsură ce avansează, se ajunge la exersarea silabelor și a cuvintelor. Copiii primesc feedback vizual și auditiv pe tot parcursul învățării.

Prin exersarea în aplicație, utilizatorii află instant unde trebuie să aducă îmbunătățiri. Copii sunt ghidați de pinguinul Rito, care este profesorul lor digital. Ei sunt motivați să-și îmbunătățească scrisul și pentru că la fiecare exercițiu primesc steluțe cu care pot personaliza pinguinul. Copiii sunt încurajați la fiecare pas. După ce învață o literă, se deblochează un desen reprezentativ pe care îl pot completa pentru a se relaxa. 

„Rito Kids rulează pe Flutter, o aplicație pentru tabletă, și comunică cu un script Python care detectează caracterele scrise de copii, apoi returnează o acuratețe și un scor pentru litera desenată de aceștia. AI-ul care recunoaște literele copiilor rulează în cloud, pe Heroku, dar folosim și Acer de la Microsoft”, explică Andrei Vasil, un alt membru al echipei. 

Tipurile de exerciții și conținutul aplicației au fost create alături de învățători pentru a avea un proces educațional cât mai complex. „Am aflat metodele clasice de învățare, am adaptat unele dintre ele și am creat soluții noi care folosesc de avantajele tehnologiei”, spune Tudor Tișe. 

Aplicația permite depistarea greșelilor de scriere mult mai devreme

„Din discuțiile cu profesori și părinți am aflat că, de multe ori, copiii își formează obiceiuri greșite de scriere, care necesită mult efort pentru corectare”, adaugă Tudor Tișe. „Profesorii și părinții nu reușesc mereu să fie lângă copii și ajung să corecteze când este deja prea târziu. Aplicația le arată copiilor imediat dacă fac vreo greșeală și sunt încurajați să obțină trei steluțe la fiecare încercare pentru a putea termina nivelele.”

Atât cadrele didactice, cât și părinții care intră în aplicație au acces la o secțiune unde pot vedea literele învățate, litera la care elevul s-a descurcat cel mai bine, litera care a pus cele mai mari dificultăți, numărul de exerciții realizate și timpul petrecut în aplicație.

Fiind o aplicație pentru copii, siguranța este una din cele mai importante aspecte. Aplicația a fost concepută astfel încât să nu permită niciun fel de interacțiune cu alți utilizatori. În plus, datele nu sunt trimise unor părți terțe, iar utilizatorii pot solicita ca datele stocate să fie șterse.

Aplicația se poate descărca de pe App StoreLink: apps.apple.com sau Google PlayLink: play.google.com și funcționează pe tablete și telefoane. Pentru cele mai bune rezultate, trebuie folosită cu un pen, stylus, pix touchscreen sau un pix cu un capăt cauciucat.

Finanțare și scalare: bani din premii câștigate la concursuri, dar și atragere de fonduri

Aplicația a fost apreciată atât pe plan național cât și internațional, iar premiile i-au ajutat pe cei din echipă să se dedice tot mai mult proiectului. Până acum, Rito Kids a fost desemnată Cea mai buna aplicație educațională din Europa, Africa și Orientul Mijlociu la Microsoft Imagine Cup 2022, a primit premiul cel mare la Fondul de Inovare și Experiment Cluj-Napoca și la Innovation Labs 2022, Premiul I la Innovators for Children 2022 și la NTT Data eAwards România 2022, Premiul de Impact la StageTwo 2022 în Berlin și s-a calificat la finala mondială NTT Data din Madrid. 

Până acum, aplicația a fost finanțată din banii primiți la concursuri, dar pe viitor fondatorii au vedere și atragerea unei investiții. Aplicația este disponibilă și în limba engleză, fiind deja folosită în afara României, iar în lunile următoare fondatorii vor să adauge literele de tipar și funcționalități pentru învățarea matematicii.



Text de

Adriana Moscu

Este jurnalist și, de aproximativ 20 de ani, se bucură de principalul avantaj al profesiei, pentru că nicio zi nu seamănă cu alta. Are o relație de love-hate cu oamenii, pe care, de cele mai multe ori, îi îmblânzește prin interviuri.

TEHNOLOGIE|OVERVIEW

Aplicațiile de chat promit confidențialitatea mesajelor. În ce măsură o și oferă?

De
Cum funcționează criptarea end-to-end și ce servicii de mesagerie oferă confidențialitate (aproape) deplină.
TEHNOLOGIE|FYI

Încă un pas spre interzicerea TikTok în SUA. China elimină aplicațiile de mesagerie din App Store 

De
În timp ce Senatul american încearcă să forțeze vânzarea TikTok, sub amenințarea interzicerii în SUA, Apple a retras mai multe aplicații de pe App Store, în China.
TEHNOLOGIE|FYI

The Boring Phone, un telefon „dumb”, dar nu plicticos

De
Colaborarea dintre HMD, Heineken și Bodega propune un telefon cu un nume care te face să te gândești la Elon Musk.
TEHNOLOGIE|FYI

Crezi că ai Meta AI pe Instagram? S-ar putea să doar fie un cont fals

De
În ultimele zile, mai mulți utilizatori au descoperit că pot conversa sau folosi Meta AI în conversații. Însă nu toate conturile au acces la acest chatbot.