Getty Images

RoLlama: A fost lansat primul model de limbaj dedicat limbii române pentru AI-ul generativ5 min read

De Ionuț Preda 17.05.2024

AI-ul generativ devine specializat pe limba română, în urma unui proiect derulat în comun de două universități mari din Capitală.

O echipă de cercetători români a anunțat crearea unui prim model de limbaj (LLM) pentru AI generativ dedicat limbii române, în cadrul inițiativei OpenLLM-Ro. Inițiatorii au lansat și o platformă cu același nume, destinată dezvoltării open source a tehnologiilor AI pentru limba română.

Proiectul este dezvoltat de către Universitatea Politehnică din București și Institutul de Logica și Știința Datelor (Universitatea din București), cu sprijinul BRD Groupe Société Générale. Primul model lansat în cadrul acestuia, RoLlama, este dezvoltat în regim open source, iar cea mai recentă variantă este disponibilă gratuit pe platforma Hugging Face.// Detalii pe huggingface.co //

Chiar dacă multe din modelele de limbaj folosite în AI-urile conversaționale populare pot genera răspunsuri în limba română, dezvoltatorii acestora se concentrează în principal pe antrenarea modelelor în limba engleză. În consecință, atunci când sunt folosite în limba română, există șanse mari ca acestea să ofere răspunsuri bizare când generează text sau rezultate inexacte atunci când sunt folosite pentru a căuta informații.

Soluția constă în antrenarea unui model de limbaj specific pe baze de date cu cantități mari de articole, postări de social media, cărți digitale, crawluri și alte tipuri de texte digitale în limba română. Pe acest principiu se bazează modelul RoLlama, care este o variantă adaptată al LLM-ului open source Llama 2 dezvoltat de către Meta. Acesta a fost antrenat pe seturi de date// „LLM for Romanian: Pre-training and fine-tuning of Large Language Models to obtain a foundation model for the Romanian language”, ilds.ro // cu peste 40 de milioane de documente în limba română și 2,3 milioane de instrucțiuni și conversații traduse în limba română.

„Câteva dintre exemplele de utilizare ale modelului românesc sunt: căutarea de informații în baza de cunoștințe a unei organizații, cu ghiduri și proceduri de lucru, sau roboți conversaționali pentru clienții companiilor sau ai instituțiilor, care să îi ghideze în parcurgerea pașilor necesari pentru utilizarea unui produs sau serviciu. În ambele cazuri, angajații și/sau clienții economisesc timp în accesarea informației, beneficiind în multe situații și de îmbunătățirea calității acesteia”, explică Alin Ștefănescu, directorul Departamentului de Informatică din cadrul Universității din București și vicepreședintele Institutului de Logică și Știința Datelor.

Totodată, cercetătorii au mai dezvoltat un model specializat în limba română pe baza unui alt LLM disponibil open-source, Mistral, și au anunțat că urmăresc dezvoltarea unor iterații pe baza acestuia sau a versiunii mai recente a LLM-ului de la Meta, Llama 3, care sunt mai performante decât cel folosit ca bază pentru modelul actual. În acest sens, comunitatea OpenLLM-Ro,// Detalii pe huggingface.co // construită în jurul proiectului, țintește să adune la un loc modele similare specializate pe limba română și să faciliteze dezvoltarea acestora și a altor tehnologii AI în regim open-source.Text de

Ionuț Preda

Redactor cu câțiva ani de experiență în presa centrală. Este curios despre aplicarea tehnologiilor SF în lumea reală și evoluția ideilor de-a lungul istoriei.

TEHNOLOGIE|SLOW FORWARD

Xiaomi 14 Ultra marchează oficial sfârșitul camerelor de travel

De
Senzorul de 1 inch Sony LYT-900 cu diagramă variabilă și kitul opțional de fotografie te lasă să treci acest model la o categorie hibrid, telefon-cameră foto.
SĂNĂTATE|FYI

A fost descoperită regiunea din creier care provoacă paranoia

De
Cercetătorii de la Yale au legat anumite regiuni ale creierului de paranoia, printr-un nou studiu. Rezultatele ar putea conduce către tratamente mai sigure. 
ȘTIINȚĂ|FYI

Cutremurele majore ar putea fi detectate cu până la 19 zile în avans, prin date de satelit

De
Un studiu de caz bazat pe date de satelit din regiunea cutremurului de 7,8 care a avut loc în Turcia și Siria în 2023 ar putea deschide calea pentru avertizări foarte timpurii ale seismelor majore.
MEDIU|FYI

Războiul Rusiei în Ucraina accelerează criza climatică

De
Numai în primii doi ani, costul climatic al războiului provocat de ruși în Ucraina depășește emisiile anuale cumulate generate de 175 de țări, se arată într-un nou raport.