Justin Sullivan/Getty Images

Slow Forward: Ce-i monstruozitatea asta numită Threads?

De Mihai Ghiduc 21.12.2023

Noua platformă de microblogging de la Meta atrage publicul de pe Instagram, dar are mari probleme să-l și țină acolo.

După multă vreme de bâjbâieli în direcții care n-au luat avânt, precum Metaversul, lui Mark Zuckerberg pare să-i fi ieșit un produs. Însă doar parțial, pentru că, deși lansarea a atras atenția tuturor, obiceiul de a deschide o aplicație nouă nu se formează așa de ușor.

Threads a venit în România să ceară sânge tânăr

După ce a devenit disponibilă pentru restul lumii în vară, Threads, cea de-a treia platformă de social media de la Meta (sau a patra, dacă pe lângă Facebook și Instagram, consideri că WhatsApp e social media) a devenit disponibilă și pentru europeni// După cum a anunțat chiar mark Zuckerberg, threads.net // și, implicit, pentru români. Este primul site important care vine mai târziu din cauză că firmele Big Tech trebuie să respecte noile reglementări europene. 

La lansarea din vară, Threads a devenit aplicația cu cea mai rapidă adopție, ajungând la 100 de milioane de utilizatori în  cinci zile,// „100 million users in 5 days: Threads is growing faster than ChatGPT or TikTok”, trendingtopics.eu // față de recordul anterior de două luni (al lui ChatGPT). Nu e mare mirare, practic fiecare utilizator de Instagram a primit invitație – e singurul mod prin care te poți loga.

Nu primesc invitații și cei de pe Facebook, pentru că este evident că Meta încearcă să găsească o metodă de a atrage un public tânăr, care nu mai e de mult pe „platforma pe care se ceartă bătrânii”. În SUA, unde X sau Twitter (cum vrei să-l numești) încă domină zona de microblogging, Threads e doar o nouă alternativă, la fel cum sunt și Mastodon sau Bluesky. În România însă, aceasta pare să vină pe o piață doritoare de o nouă platformă.

Lansarea europeană vine la pachet cu apariția unui noi soi de hashtag-uri pe platformă, numite „topic tags”,// „Threads is rolling out its hashtags without the hash symbol globally”, techcrunch.com // o facilitate care până acum a fost doar în teste. Topic tags nu folosesc simbolul # și pot fi formate din fraze întregi, nu doar dintr-un cuvânt (sau o înșiruire de cuvinte fără pauză). 

În doar câteva zile, platforma chiar a fost invadată de „copii”// „Demonii internetului și-au făcut apariția pe Threads”, republica.ro // care încearcă să-i anunțe pe cei mai în vârstă că au alte locuri unde „să se joace”. Totuși, influencerii sau chiar unele branduri încearcă să-și atragă urmăritorii sau să-și construiască o comunitate nouă și pe această platformă. 

Încă nu e foarte clar unde se va duce noua platformă, care în SUA avea deja probleme de hate speech la puțină vreme de la lansare,// „Threads already has a hate speech problem, civil rights groups warn”, mashable.com // probleme pe care pare să le capete și în România, dar va fi  interesant de urmărit cum va fi ea folosită în campaniile electorale succesive din 2024. Asta dacă va mai fi folosită în 2024, pentru că în ciuda ratei de adopție ridicate, deja se vorbea prin august că, în SUA, Threads ar fi un eșec.// „From rise to fall: Where did Threads go wrong?”, siliconrepublic.com //

Riscul să devină un fad la fel de mare ca BeReal e destul de ridicat, chiar dacă Meta insistă să arate utilizatorilor de Instagram câte o bucățică de Threads. Pe de altă parte, cel mai probabil, vei vedea la un moment dat o părere care să te facă să dai click – măcar pentru a o contrazice –, iar cum societatea românerscă nu există pe Twitter, s-ar putea ca trendul din SUA să nu se repete și la noi. Pariul meu ar fi, însă, că tocmai haosul lansării va sădi semințele eșecului și doar vreun poweruser-surpriză ar putea-o face un succes.

Google a lansat Gemini, dar încă nu-l poți testa

Gemini, mult așteptatul nou model de limbaj de la Google, a fost anunțat la începutul lunii decembrie,// „Introducing Gemini: Google’s most capable AI model yet”, blog.google // în trei variante: Nano, Pro și Ultra. Google s-a lăudat, la conferința de presă, că varianta Ultra ar fi primul model de limbaj care a obținut un scor de 90% la înțelegerea limbajului complex, într-un un test MMLU,// „Measuring Massive Multitask Language Understanding”, arxiv.org // mai bine cu aproape 4% decât ChatGPT. 

Conferința de presă n-a fost lipsită de incidente. Unul dintre clipurile// Postat și pe youtube.com // care prezenta funcționalitățile multimodale ale Gemini, adică capacitatea de a primi inputuri diverse, de la text la imagine, și a genera forme de conținut diferit, a fost editat: promptul a fost un text, nu o imagine, cum s-ar fi putut înțelege. Spre deosebire de prima experiență Google cu inteligența artificială, gafa nu i-a mai costat la bursă. Dimpotrivă, valoarea acțiunilor companiei-mamă Alphabet a crescut după anunțarea Gemini. 

În plus, Gemini Ultra nu va fi disponibil decât la o dată nedezvăluită de începutul lui 2024, prin intermediul Bard Advanced,// „Bard gets its biggest upgrade yet with Gemini”, blog.google // iar în Europa va veni chiar mai târziu. Momentan (tot fără Europa, dar în 170 de țări), Bard rulează varianta Gemini Pro, care e disponibil și dezvoltatorilor, prin API. Versiunea Nano e disponibilă pe telefoanele Pixel 8 Pro și dezvoltatorilor de aplicații Android.

Google spune că, în viitor, Gemini va fi disponibil în Search, Chrome, dar va fi folosit și de Google Ads sau Duet AI. 

Alte știri, pe scurt

Trei platforme pentru adulți vor trebui să respecte aceleași reguli ca și Facebook în Europa

Comisia Europeană a anunțat// „Commission designates second set of VLOPs under the DSA”, ec.europa.eu // că extinde lista „platformelor online foarte mari”, care trebuie să respecte Pachetul legislativ pentru serviciile digitale, cu trei platforme pentru adulți care îndeplinesc regula de a avea o medie de peste 45 de milioane de utilizatori pe lună: PornHub, Stripchat și XVideos. Siteurile au două luni, adică până la 17 februarie 2024, să adopte regulile mai stricte impuse de Uniunea Europeană.

Predicții meteo mai precise de la IBM și NASA

IBM și NASA colaborează// „IBM and NASA are building an AI foundation model for weather and climate”, research.ibm.com // într-un proiect în care inteligența artificială e folosită la prezicerea vremii, dar și la alte aplicațiile legate de climă. Scopul e de a crea un model fundamental care să folosească datele satelitare furnizate de NASA pentru a face predicții mai precise, mai rapide și mai accesibile.

Nu e singurul astfel de model. Recent, Google DeepMind a publicat o lucrare în Science despre GraphCast, care face și el predicții meteorologice.

Colaborarea urmează uneia pornite anul trecut, în care care a fost dezvoltat un model geospațial cu AI pentru a estima cât s-au întins inundațiile și incendiile din trecut, deja disponibil// „IBM open sources the largest NASA AI model on Hugging Face”, research.ibm.com // cu o licență open source.

Foto: Apple

Apple nu-și mai poate vinde ceasurile în SUA

O decizie luată de un tribunal din SUA, International Trade Commision (ITC),  în octombrie și reconfirmată recent,// „ITC Denies Apple’s Request for a Stay on Looming Apple Watch Import Ban”, macrumors.com // scoate ceasurile Apple de pe piața americană începând cu 25 decembrie. Nu pe toate, ci doar pe cele care monitorizează nivelul oxigenului din sânge, o funcție care a fost introdusă odată cu Series 6. Decizia are legătură cu încălcarea de către Apple a unui patent al companiei de tehnologie medicală Masimo. 

Vânzarea modelelor Apple Watch Series 9 și Apple Watch Ultra 2 va fi oprită temporar, atât pe site-ul Apple din SUA, cât și în magazine, dar nu și în alte țări sau la alte puncte comerciale. Modelul Apple Watch SE nu este afectat. 

Totuși, Bloomberg spune// „Apple to Halt US Sales of Smartwatches After Patent Loss” , bloomberg.com // că Apple ar putea încerca să ocolească decizia ITC prin updatarea software-ului ceasurilor – soluție neagreată de Masimo. O altă posibilitate este intervenția președinției SUA, care poate întoarce decizia ITC (dar doar până la Crăciun). Sau, desigur, să plătească celor de la Masimo drepturi pentru folosirea patentului.

E3 nu se mai ține. Niciodată

Una dintre cele mai mari conferințe de gaming din lume, E3 sau Electronic Entertainment Expo, se închide definitiv.// „E3 Is Shutting Down for Good”, variety.com // Lansată în 1995, conferința organizată de Entertainment Software Association nu apucă să sărbătorească cea de-a treizecea aniversare. 

E3 a fost printre multele evenimente de tehnologie afectate în 2020// „E3 2020 Canceled After ‘Overwhelming Concerns’ About Coronavirus”, variety.com // de pandemia de COVID-19. Ulterior, multe dintre aceste întâlniri s-au străduit să supraviețuiască, fie dezvoltând ediții digitale sau hibride, fie la dimensiuni mai restrânse, dar din 2023 majoritatea au revenit la formatul obișnuit. 

E3 a avut însă doar o variantă digitală, în 2021, iar evenimentele în format fizic au fost amânate an de an, până la această renunțare definitivă. 

Foto: Samsung

Samsung lansează Galaxy S23 FE și aduce colaborarea cu iFixit și în România

Samsung a anunțat pentru finalul anului un nou telefon, Samsung Galaxy S23 FE,// „Samsung Galaxy S23 FE 5G”, samsung.com // un midrange capabil care a primit acum și protecție la apă și praf IP68. La un preț de 3.499 de lei, telefonul oferă o cameră principală de 50 MP și una cu zoom de 3X (de 8MP), alături de una ultrawide, de 12 MP, amplasate similar flagship-ului companiei din acest an. Telefonul are un ecran AMOLED de 6,4 inchi și baterie de 4.500 mAh, 8 GB de memorie și 128 sau 256 de spațiu de stocare. Acolo unde face compromisuri e la procesor, dar și la materiale. Totuși, compania spune că pentru producere s-au folosit plastic, aluminiu și sticlă reciclată, deci e un telefon ceva mai prietenos cu mediul. Față de culorile vârfurilor de gamă, FE a primit și o variantă Mint (verde).

Tot Samsung a anunțat că devine mai prietenos și cu utilizatorii care vor să-și repare singuri telefoanele. Printr-o extindere a colaborării cu iFixit, posesorii de Samsung Galaxy Z Flip, Z Fold 5, Galaxy S23, Tab S9 sau chair ai unui laptop Galaxy Book2 Pro vor putea primi, contra cost, piesele și instrumentele necesare pentru reparații. Iar anunțul e valabil și pentru România// „Samsung adds new devices to self-repair program and expands to 30 more countries in Europe”, gsmarena.com // și alte 29 de țări europene. 

Recomadările Mindcraft Stories

  1. CNN scrie// „ChatGPT did not increase cheating in high schools, Stanford researchers find”, edition.cnn.com // că o cercetare de la Stanford arată că apariția ChatGPT nu i-a determinat pe liceenii americani să trișeze mai des. Asta poate și pentru că procentul celor care o făceau era deja de 60-70% – și doar 19% au declarat (anonim, evident) că folosesc platforma AI.
  2. Într-un semn că fragmentarea pieței de streaming n-a avut efectul scontat, serialele vechi se întorc pe Netflix după ce studiourile n-au reușit să atragă publicul pe platformele proprii. The New York Times// „In Search of Cash, Studios Send Old Shows Back to Netflix”, nytimes.com // scrie despre acest fenomen.
  3. Mark Zuckerberg își construiește un palat în Hawaii, cu buncăre și tot tacâmul, probabil pentru a se adăposti atunci când efectele dezinformării pe care a amplificat-o prin platformele sale vor distruge lumea. Aș fi zis că e un buncăr secret, dar are Wired// „Inside Mark Zuckerberg’s Top-Secret Hawaii Compound”, wired.com // toate detaliile. 


Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

SOCIETATE|FYI

Accesul la arhivele publice rămâne limitat în România

De
Deși legislația majorității țărilor UE s-a aliniat cu recomandările Consiliului Europei, accesul efectiv la arhive rămâne problematic, inclusiv în România, arată un studiu recent. 
TEHNOLOGIE|OVERVIEW

Aplicațiile de chat promit confidențialitatea mesajelor. În ce măsură o și oferă?

De
Cum funcționează criptarea end-to-end și ce servicii de mesagerie oferă confidențialitate (aproape) deplină.
AI&ROBOȚI|FYI

AI-urile ușoare și fără abonament se înmulțesc

De
În timp ce „Big AI” îți cere 20 de dolari pe lună, apar modele alternative pe care le-ai putea folosi gratuit. Dacă știi programare. Sau dacă-ți cumperi ochelari.
MEDIU|FYI

5 firme produc 24% dintre deșeurile de plastic a căror sursă poate fi identificată

De
Un nou studiu arată că 56 de companii, în frunte cu Coca-Cola, sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din poluarea cu plastic produs de branduri. Fiecare creștere de 1% în producția de plastic corespunde unei creșteri de 1% în nivelul poluării cu plastic din mediul înconjurător.