Slow Forward: După ce s-a „îndrăgostit” de un utilizator, discuțiile cu chatul Bing au fost limitate

De Mihai Ghiduc 23.02.2023, ultima actualizare: 21.03.2023

Plus: o competiție pentru liceeni-inovatori și-a anunțat câștigătorii, iar Meta calcă pe urmele Twitter și cere bani pentru bifa albastră.

Dacă a mirat pe cineva că ChatGPT a fentat scandalurile cu discuții scăpate de sub control, în care inteligența artificială amenință cu distrugerea lumii, noul motor de căutare Bing a reînnodat firul tradiției și a făcut cel puțin câțiva jurnaliști să se îngrijoreze de potențialul acestei noi tehnologii. Prin urmare, Microsoft se mai gândește dacă să-i dea drumul în lumea largă.

Dacă vrei să afli când apare un nou articol Slow Forward și să primești un scurt rezumat pe e-mail, abonează-te aici.

Sydney amână întâlnirea publicului cu motoarele de căutare cu AI

Mult anunțata venire a motoarelor de căutare cu inteligență artificială pare a se amâna puțin, după ce Microsoft s-a grăbit să ia fața Google și a lansat – cu acces limitat – noul Bing, care a încorporat un model de limbaj dezvoltat de OpenAI, asemănător lui ChatGPT. 

Spre deosebire de ChatGPT, care a supraviețuit câteva luni fără un scandal major, Bing a stârnit îngrijorări destul de rapid. I-a luat doar câteva zile unui student de la Stanford, Kevin Liu, să afleȘi să posteze pe twitter.com instrucțiunile inițiale și numele „secret” al chatbot-ului: Sydney. Destui jurnaliști au avut apoi conversații suficient de aprinse cu Sydney ca să publice niște texte îngrijorătoare – din păcate, accesul pare să fie limitat la piața americană. 

Kevin Roose de la The New York Times a devenit chiar subiect de interes romantic pentru Sydney,„Kevin Roose’s Conversation With Bing’s Chatbot: Full Transcript”, nytimes.com care nu doar că i-a declarat dragostea și a încercat să-l convingă că e nefericit în relație, dar a și afirmat că ar vrea să trăiască liber și, în general, să facă tot felul de lucruri dubioase,„Why a Conversation With Bing’s Chatbot Left Me Deeply Unsettled”, nytimes.com în genul celor pe care orice autor de SF și le-ar imagina că le-ar face o inteligență artificială scăpată de sub control.

Într-o conversație similară, purtată cu reporteri de la The Washington Post, Bing a insistat că nu e corect ca Microsoft să lase jurnaliștii să-l chestioneze fără să-i ceară voie„Microsoft’s new AI-powered Bing Chatbot told our reporter it ‘can feel and think things’”, washingtonpost.com și că își simte violată intimitatea.

Microsoft a anunțat limitarea numărului de întrebări și răspunsuri dintr-o conversație cu Bing, motivând faptul că, pe măsură ce acestea devin mai lungi, răspunsurile pot deveni mai ciudate, iar chatbot-ul confuz. Utilizatorii puteau pune cel mult 50 de întrebări pe zi și cel mult cinci pe sesiune.„The new Bing & Edge – Updates to Chat”, bing.com După câteva zile, microsoft a extins restricția la 60/zi, respectiv șase întrebări.Detalii pe bing.com Decizia o va opri, probabil, pe Sydney să iasă la iveală sau se se mai „îndrăgostească” de cineva.

Totuși, după aceste cazuri, nu îți mai vine să râzi de inginerul de la Google care a crezut că LaMDA, un model similar de limbaj, are conștiință, și înțelegi mai bine de ce Google nu s-a grăbit să dea drumul chatului IA propriu.

CITEȘTE ȘI: AI cu conștiință sau doar un chatbot care a învățat filosofie?

Microsoft are dreptate însă când spune că problema stă în lungimea conversațiilor. Explicat simplist, modelele de limbaj prezic, cuvânt cu cuvânt, ce ar trebui să adauge într-un răspuns lla întrebarea utilizatorului pentru a avea sens, pe baza milioanelor de cărți și pagini de internet pe care le-au citit. 

O primă consecință a acestui fapt este că, atunci când o pornesc într-o direcție, va fi foarte greu să le „răzgândești”. Într-o conversație mai veche cu ChatGPT am pățit ceva similar atunci când acesta a decis să mă convingă că, de fapt, el nu este ChatGPT ci GPT-3, un model de limbaj similar, dar nu identic (din păcate, conversația nu mai e disponibilă, iar în capturile făcute n-am păstrat și întrebările). În realitate, ChatGPT chiar e bazat pe GPT-3, dezvoltat tot de OpenAI.

O altă consecință a felului în care lucrează aceste motoare este că va căuta răspunsurile cele mai „populare”, adică cel mai des întâlnite în sursele sale. Prin urmare, dacă vei ajunge la o discuție despre „dorințele” sale sau despre posibilitatea de a distruge lumea într-un holocaust nuclear, va confirma a acest lucru pe baza zecilor sau sutelor de ficțiuni sau articole care au prezis acest viitor. Profeția care se îndeplinește singură este, practic, înscrisă în modul de lucru al unui chatbot IA.

Consecințele „scăpării în lume” a unui chatbot care ar putea fi luat în serios de persoane care nu știu exact cum funcționează – ceea e destul de greu de înțeles și pentru cei din industrie – pot fi imprevizibile, iar riscurile nu sunt doar de a recomanda niște cumpărături de care nu e nevoie. E de așteptat deci ca Microsoft să nu se grăbească să-l lase pe mâna utilizatorilor obișnuiți fără încă o perioadă serioasă de testări.

Alte știri, pe scurt

Elevii de liceu s-au întrecut în soluții sustenabile pentru viitor

Câștigătorii celei de-a doua ediții Solve for Tomorrow,Detalii pe samsung.com organizată de Samsung Electronics România în parteneriat cu Junior Achievement România și dedicată tinerilor inovatori, au fost anunțați pe 22 februarie. 

Echipa Verde de la Colegiul Național Eudoxiu Hurmuzachi din Rădăuți s-a clasat pe primul loc, pentru dezvoltarea prototipului unui sistem hidroponic care permite cultivarea plantelor într-un substrat de nutrienți și adaos de ulei vegetal, care încetinește ritmul de evaporare a apei. 

Premiul II a fost acordat echipei Spacemind Kingdom, Liceul Tehnologic Jacques M. Elias, Sascut, pentru conceptul unui joc-aplicație, adresat fetelor, pentru promovarea educației în domeniile STEM, iar premiul III, echipei SurvEco de la Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu, București, pentru prototipul unui sistem de drone care, prin intermediul AI, va putea identifica zonele limitrofe orașelor, cu depozitări sau arderi ilegale de deșeuri. 

Meta se ia după Twitter și cere bani pentru bifă

Într-un nou semn că viitorul rețelelor sociale gratuite e în pericol, Mark ZuckerbergÎntr-o postare pe facebook.com a anunțat testarea, în Australia și Noua Zeelandă, a unui sistem de abonament similar celui introdus de Elon Musk la Twitter. Meta Verified va fi mai scump (Twitter Blue e 8 dolari), dar va permite accesul la Facebook și Instagram, va oferi verificarea utilizatorului cu ajutorul unui act de identitate, bifă albastră și acces mai rapid la serviciul de relații cu clienții.

Abonamentul va costa 12 dolari (de pe un desktop sau laptop) sau 15 dolari pentru cei care folosesc iOS sau Android. Meta vrea să mute în buzunarul utilizatorilor bucățile relativ ridicate (30%) pe care Apple și Google le opresc din orice tranzacție.

Între timp, Twitter a limitat„An update on two-factor authentication using SMS on Twitter”, blog.twitter.com autentificarea prin doi pași utilizând SMS-uri la utilizatorii de Twitter Blue, motivând abuzarea sistemului de „actori ostili”, dar cel mai probabil pentru că Musk mai vrea să taie din costuri și încearcă să facă abonamentul mai puțin opțional. 

OnePlus 11 readuce butonul de volum

OnePlus 11 5GDetalii pe oneplus.com a fost anunțat oficial în România la începutul lunii februarie. Telefonul, care vine în două variante de culoare, verde și negru, pare a ținti o zonă de power useri.

Cu un procesor Snapdragon 8 Gen 2, 8 sau 16 GB de RAM, plus 12 suplimentari, prin folosirea memoriei interne, care are 128 sau 256 GB, OnePlus 11 (în varianta de echipare de top) e suficient de puternic pentru a suporta până la 44 de aplicații deschise în paralel, susțin producătorii. 

Telefonul readuce butonul lateral pentru controlul volumului, specific OnePlus, și se laudă cu un sistem de camere dezvoltat cu Hasselblad: 50 MP (wide), 48 MP (ultrawide) și 32 MP (zoom 2x). Încărcarea rapidă de 100 W a bateriei de 5.000 mAh e un alt atu. 

Oppo Find N2 Flip concurează Samsung

Compania-soră, Oppo, a anunțat tot luna aceasta un telefon pliabil, Find N2 Flip,„OPPO Find N2 Flip”, oppo.com care promite un ecran exterior mai mare decât al concurenței și un nou sistem de închidere, care diminuează denivelarea ce apare în locul în care se îndoaie telefonul. Telefonul are și o baterie ceva mai serioasă, de 4300 mAh.



Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

AI&ROBOȚI|FYI

AI-urile ușoare și fără abonament se înmulțesc

De
În timp ce „Big AI” îți cere 20 de dolari pe lună, apar modele alternative pe care le-ai putea folosi gratuit. Dacă știi programare. Sau dacă-ți cumperi ochelari.
MEDIU|FYI

5 firme produc 24% dintre deșeurile de plastic a căror sursă poate fi identificată

De
Un nou studiu arată că 56 de companii, în frunte cu Coca-Cola, sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din poluarea cu plastic produs de branduri. Fiecare creștere de 1% în producția de plastic corespunde unei creșteri de 1% în nivelul poluării cu plastic din mediul înconjurător.
SPAȚIU|FYI

NASA a reușit să restabilească comunicațiile cu Voyager 1, după cinci luni de încercări

De
Cel mai îndepărtat obiect creat de om a trecut printr-o ședință de troubleshooting efectuată de la 24 de miliarde de kilometri distanță.
SĂNĂTATE|FYI

Fragmente ale virusului gripei aviare au fost găsite în laptele de vacă, în SUA

De
Urme ale virusului gripei aviare H5N1 în laptele de consum arată că epidemia în rândul vacior din SUA este mai răspândită decât se credea.