Slow Forward: Samsung a lansat flagshipurile Galaxy S23 16 min read
O cameră de 200 MP, stabilizare optică a imaginii, fotografii astronomice și unitatea stilistică sunt printre puținele highlight-uri ale noii game S23. Plus: ChatGPT pe bani, iar Netflix nu mai are parole pentru îndrăgostiți.
Venite ceva mai devreme în an, și însoțite de laptopuri, dar nu și de o tabletă, noile telefoane din gama Samsung Galaxy S bifează toate așteptările pe care le-ai putea avea de la ceea ce e considerat flagshipul ecosistemului Android, mai puțin una: nu sunt „fun”.
Dacă vrei să afli când apare un nou articol Slow Forward și să primești un scurt rezumat pe e-mail, abonează-te aici.
Galaxy S23: destule upgrade-uri, dar nicio revoluție
Anunțată pe 1 februarie în întreaga lume, inclusiv în România, gama Galaxy S23 vine cu trei telefoane (Detalii și specificații pe samsung.com și Detalii pe samsung.com) care arată, din nou, ca și cum ar face parte din aceeași familie. Sistemul de camere este acum unul unitar, S23 și S23+ preluând aranjarea de la Ultra, fără două dintre camerele modelului de top (zoom-ul de 10X și cea pentru adâncime de imagine).
Trebuie să recunosc însă că îmi plăceau mai mult variantele Contour Cut din anii precedenți, dar apreciez consistența – anul trecut, Ultra părea, efectiv, din altă gamă. E drept, și pe vremea lui S21 toate trei telefoanele aveau un aspect similar, dar tot atunci Samsung s-a gândit să folosească plastic pentru spatele telefonului mai ieftin și să lase S-Pen-ul lui Ultra pe dinafară – părea o tranziție.
În 2023, comasarea gamelor S și Note pentru a face loc pliabilelor s-a încheiat. Aspectul modelului Ultra rămâne în continuare diferit, pentru că-i lipsesc marginile metalice și colțurile rotunjite ale celorlalte, dar diminuarea curburii ecranului, pentru a ușura utilizarea stylus-ului, îl aduce mai aproape de restul familiei.
Dincolo de camere, dimensiunile sunt similare modelelor anterioare (ecrane de 6,1, 6,6 și 6,8 inchi), iar îmbunătățirile cele mai „vizibile” sunt de fapt la nivel de hardware și software. Din start, gama vine cu un cip nou, același Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 pentru toate modelele. Anul aceasta, în nicio regiune nu se vor găsi telefoane cu cipuri Exynos, o veste proastă pentru „Samsung Galaxy S22 benchmarked: Snapdragon 8 Gen 1 vs Exynos 2200”, androidauthority.com care oricum comparau două modele care nu (prea) puteau fi cumpărate din același loc. Pare a fi un semn că Samsung renunță la a avea un procesor propriu, cel puțin pe termen scurt.
O altă schimbare e cea a camerei frontale, care devine acum una de 12 MP pentru toate cele trei modele (un upgrade de la 10 MP pentru S23 și S23+ și un downgrade de la 40 MP pentru Ultra). Noua cameră are și un unghi mai mare, adică e mai wide (80°).
În schimb, sistemul de camere de pe spate are specificații similare modelelor din gama Galaxy S22 (50 MP – wide, 12 MP ultrawide, 10 MP – zoom optic de 3X), însă acum senzorii au stabilizare optică, ceea ce devine foarte util în condiții de luminozitate scăzută sau pentru video.
Schimbarea cea mai importantă apare la nivelul camerei principale de la Ultra, care are acum 200 MP, pentru că folosește noul senzor ISOCELL HP3 „Samsung Unveils ISOCELL Image Sensor With Industry’s Smallest 0.56μm Pixel”, samsung.com Acesta combină 16 pixeli într-unul, pentru fotografii de 12,5 MP, care astfel sunt mult mai luminoase (ceea ce e foarte util pentru fotografiile nocturne).
Apare și formatul RAW (care reține tot ce vede senzorul, fără procesare), pentru cei care fotografiază în modul Pro, ceea ce permite o editare mai complexă a fotografiilor. Samsung oferă și două luni gratuite de Adobe Lightroom pentru asta. Aplicația e gratuită pentru mobil, dar doar dacă editezi JPG-uri, care nu rețin atât de multă informație ca un RAW.
O funcție interesantă pe care o oferă aplicația de foto este Astro Hyperlapse, pentru pasionații de astronomie. Nu doar că ai direct setările timpilor de expunere cei mai potriviți pentru fotografii ale cerului nocturn (evident, e nevoie de un trepied), dar aplicația îți identifică și principalele constelații, pentru a ști exact ce pozezi. Și, chiar dacă nu vrei să fotografiezi, funcția – disponibilă pe toate cele trei modele ale gamei – poate înlocui aplicațiile third-party de vizualizare a cerului, care vin adesea la pachet cu reclame.
Până pe 16 februarie, produsele sunt disponibile la Pe site-ul oficial, samsung.com cu o oferă specială: capacitate de stocare e dublată (adică, în loc de 256 GB primești 512 GB), un voucher de 500 de lei și contravaloarea telefonului actual, dacă se vine cu el la schimb.
S21 și S21+ au baterii ceva mai încăpătoare de 3.900 mAh și 4.700 mAH, iar Ultra rămâne la 5.000 mAh. Telefoanele au încărcare rapidă de 25W (S23) și 45W (S23+ și Ultra), 5G. Noile modele funcționează cu sistemul de operare Android 13 și One UI 5.1, și au garantați patru ani de actualizări.
S23 vine în varianta cu 8+128 GB sau 8+256 GB (prețul începe de la 4.699 lei), S23+ cu 8+256 GB și 8+512 GB (începând de la 5.949 lei), iar S23 Ultra are opțiuni de 8+256 GB, 12+512 GB, o variantă beefed-up cu 12 GB de memorie și 1 TB de spațiu de stocare (prețurile încep de la 6.949 lei).
Trei laptopuri, nicio tabletă
Odată cu lansarea gamei de telefoane Galaxy S23, Samsung a anunțat și trei laptopuri noi din seria Galaxy Book, numite Detalii pe samsung.com care promit o conectivitate instantanee cu telefoanele abia lansate. Niciunul dintre aceste laptopuri nu este lansat însă și în România.
Oarecum neașteptat, Samsung nu a anunțat și o tabletă. Prin urmare, modelele Galaxy Tab S8 care au fost anunțate anul trecut, o dată cu S22, rămân momentan cele mai avansate ale producătorului coreean.
Alte știri care ne-au atras atenția
Programatorii OpenAI sunt foarte ocupați
OpenAI a anunțat Detalii pe openai.com o variantă care promite acces prioritar, chiar și la orele de vârf, costă „doar” 20 de dolari.
De asemenea, firma încearcă să adreseze îngrijorările celor care se sperie de felul în care poate fi utilizat Chat GPT prin lansarea unui tool care „New AI classifier for indicating AI-written text”, openai.com Cu alte cuvinte, OpenAI joacă în ambele tabere.
Competiția ChatGPT se mișcă cu talent?
În timp ce Microsoft se pregătește să folosească colaborarea cu OpenAI pentru a ataca, cumva, poziția Google, „Google is asking employees to test potential ChatGPT competitors, including a chatbot called ‘Apprentice Bard’”, cnbc.com și a prioritizat testarea internă a unui competitor pentru ChatGPT, numit „Apprentice Bard” și bazat pe LaMDA, dar și felul în care inteligența artificială ar putea fi integrată în motorul de căutare Google, de exemplu printr-un buton special pentru întrebări și răspunsuri. Nu există însă vreun anunț legat de o posibilă schimbare majoră care să se petreacă în curând.
Și DeepMind, care ține tot de Alphabet, compania-mamă a Google, ar putea lansa în acest an un model de limbaj, într-o versiune beta privată, „DeepMind CEO Demis Hassabis Urges Caution on AI”, time.com
Un chat AI deja lansat, Disponibil pe perplexity.ai arată cum ar putea funcționa un motor de căutare bazat pe un model de limbaj. Acesta oferă răspunsuri scurte la întrebări, cu trimiteri la surse, dar nu este chiar cel mai bine antrenat AI de pe piață.
Mai există o serie de start-up-uri care au modele de limbaj relativ funcționale, nu și publice, precum „Anthropic, an A.I. Start-Up, Is Said to Be Close to Adding $300 Million”, nytimes.com sau Character AI. Faptul că destulă lume se grăbește să cumpere acțiuni la „ChatGPT Unleashes Stock Trader Stampede for Everything AI”, yahoo.com și numeroase „Here’s why ChatGPT is just the start of the generative AI boom”, weforum.org va aglomera și mai tare piața.
Până atunci, chinezii de la Baidu ar putea lansa un chat bazat pe un model de limbaj antrenat cu machine learning în luna martie, scrie „Chinese Search Giant Baidu (9888) to Launch AI Bot Like ChatGPT Bot in March”, bloomberg.com dar e puțin probabil ca acesta să devină relevant pentru piața occidentală.
SkyShowtime vine în România pe 14 februarie
Piața serviciilor de streaming din România se aglomerează. Site oficial: skyshowtime.com se lansează pe 14 februarie, în opt țări din centru și estul Europei. Abonamentul va costa 3,99 euro, iar știrea cea mai interesantă e că seriile dispărute de pe HBO, Hackerville, One True Singer, Ruxx și Tuff Money vor fi disponibile pe această platformă. Deși probabil că lumea se va abona mai degrabă pentru Top Gear: Maverick și alte blockbustere.
Netflix chiar nu vrea să dai contul tău prietenilor
După ce a testat funcția în câteva țări din America Latină, Netflix pare să îi dea drumul în întreaga lume, cel puțin Detalii pe netflix.com Practic, compania spune că se va uita la IP și dispozitivul folosit pentru a determina dacă un cont e accesat din aceeași locuință sau din locuri diferite. Netflix oferă o funcție de migrare a profilelor, ca să nu-și enerveze E o glumă, nu e o estimare. Detalii despre cum se face transferul, aici: netflix.com.