Foto: NASA/Johns Hopkins, APL/Steve Gribben

Impactul este iminent. Iată ce trebuie să știi despre misiunea DART14 min read

De Laurențiu Păiuș 26.09.2022

DART este aproape de destinație. Micuța sondă spațială se va izbi intenționat de un asteroid în ceea ce reprezintă primul test de apărare planetară desfășurat de civilizația umană.

Am primit în ultimul timp o sumedenie de întrebări legate de misiunea DART,„DART Mission Overview”, dart.jhuapl.edu așa că voi încerca să îți ofer o serie de informații despre această misiune spațială. Ele te vor ajuta să înțelegi mai bine importanța momentului la care vei asista în noaptea de luni spre marți. 

Pentru asta, voi răspunde la câteva dintre cele mai interesante întrebări pe care oamenii le au despre DART.

Racheta SpaceX Falcon 9, pe 23 noiembrie 2021, cu testul Dublu de Redirecționare a Asteroizilor la bord, la baza forțelor spațiale Vandenberg din California. DART este primul test de apărare planetară la scară largă din lume, care demonstrează o metodă tehnologică de deviere a asteroizilor. Misiunea a fost creată și este gestionată de Johns Hopkins APL, pentru Biroul de coordonare a apărării planetare al NASA. Foto: Bill Ingalls/NASA

MindcraftStories_1Ce înseamnă DART și de ce toată lumea o consideră o misiune spațială istorică?

DART este acronimul de la Double Asteroid Redirection Test, o misiune spațială care reprezintă prima încercare a omenirii de a devia traiectoria unui asteroid potențial periculos prin prăbușirea intenționată a unei sonde spațiale în acesta. Parte componentă a programului AIDA (Asteroid Impact and Deflection Assessment), DART este contribuția americană la această cooperare internațională. Contribuția europeană va veni în anul 2024, sub forma sondei spațiale Hera. 

DART este o sondă spațială lansată anul trecut, pe 24 noiembrie,Poți revedea lansarea pe youtu.be de o rachetă Falcon 9 a celor de la SpaceX.

Ținta sondei spațiale o reprezintă micul asteroid Dimorphos.Detalii pe en.wikipedia.org Acesta, un corp de 160 de metri diametru, este un satelit al lui Didymos.Detalii pe wikipedia.org un asteroid cu un diametru de aproximativ 800 de metri.

Pe 27 septembrie, la ora 02:14, ora României, sonda spațială cu o masă de aproape 600 de kilograme se va izbi intenționat de asteroidul Dimorphos, la viteza de șase kilometri pe secundă.

La momentul impactului cu sonda DART, sistemul binar Didymos/Dimorphos se va afla la 11 milioane de kilometri distanță de Pământ.

Momentul impactului dintre sondă și asteroid va fi unul istoric: va fi prima dată când omenirea va efectua o acțiune de apărare planetară, testându-și una dintre armele pe care le-ar putea folosi în viitor pentru a se apăra de un eventual asteroid care ar putea să lovească Pâmântul.

CITEȘTE ȘI: Cum poate fi evitat impactul unui asteroid cu Pământul?

Poți face zeci, sute, mii de calcule, poți efectua o mulțime de simulări computerizate, dar nimic nu-ți va oferi mai multe informații decât testarea practică a acestei manevre de deviere a unui obiect potențial periculos.

Până în prezent, astronomii nu au găsit vreun asteroid sau o cometă de mari dimensiuni despre care să se știe cu siguranță că va lovi Pământul undeva în viitor, dar este bine că agențiile spațiale încep să se antreneze pentru un asemenea scenariu.

Conceptul de misiune Hera al ESA, aflat în prezent în studiu, ar fi prima misiune a umanității către un asteroid binar: Didymos, cu diametrul de 800 m, este însoțit de un corp secundar cu diametrul de 170 m. Hera va studia consecințele impactului cauzat de sonda spațială NASA DART asupra corpului mai mic. Foto: ESA ScienceOffice.org

Cifre Articol MindcraftStories_2De ce a fost ales Didymos/Dimorphos ca țintă? Este acesta un asteroid periculos pentru Pământ?

Nu. Deși este catalogat de astronomi ca un asteroid potențial periculos,Detalii pe wikipedia.org cel puțin pentru câteva sute de ani de acum încolo asteroidul binar nu reprezintă un pericol pentru Pământ.

Oamenii de știință de la NASA și de la Universitatea Johns HopkinsDe la APL Civil Space:  civspace.jhuapl.edu care colaborează la misiunea DART au ales asteroidul Didymos/Dimorphos ca țintă pentru că este situat aproape de Pământ, fiind relativ ușor de observat cu telescoapele uriașe la care au acces. O schimbare de strălucire a lui Dimorphos, chiar și foarte mică, provocată de modificarea subtilă a orbitei în jurul lui Didymos ca urmarea a impactului cu DART ar putea fi detectată și măsurată.

Paisprezece imagini radar secvențiale ale asteroidului din apropierea Pământului (65803) Didymos, surprinse de observatorul Arecibo pe 23, 24 și 26 noiembrie 2003. Performanțele radarului NASA permit oamenilor de știință să observe forme, concavități și posibili bolovani mari de pe suprafețele acestora. lumi mici. Datele fotometrice ale curbei luminii au indicat că Didymos este un sistem binar, iar imaginile radar arată distinct corpul secundar. Foto: Observatorul Arecibo/NASA

Cifre Articol MindcraftStories_3Are DART explozibil la bord?

Nu, sonda spațială nu are explozibil la bord. DART este ceea ce astronomii numesc un impactor cinetic,Detalii pe nasa.gov adică se bazează pentru a-și duce la bun sfârșit misiunea doar pe energia pe care o va elibera în momentul impactului la o viteză mare cu asteroidul.

Iar oamenii de știință cred, pe baza calculelor, că sonda va lovi asteroidul cu viteză suficientă pentru a-i modifica durata orbitei în jurul corpului principal (Didymos) cu câteva minute.

Deși câteva minute nu par ceva foarte impresionant, dacă eventualul asteroid potențial periculos este descoperit din timp (cu mulți ani înainte de un eventual impact), atunci chiar și o modificare timpurie atât de mică a elementelor sale orbitale ar putea fi suficientă pentru a evita un impact cu Pământul în viitor. 

DART este o navă spațială concepută pentru a lovi un asteroid printr-un test tehnologic. Asteroidul țintit de DART nu reprezintă o amenințare pentru Pământ. Acest sistem este un teren de testare perfect pentru a vedea dacă ciocnirea intenționată a unei nave spațiale de un asteroid este o modalitate eficientă de a-i schimba cursul, în cazul în care un asteroid care ar amenința Terra ar fi descoperit în viitor. Foto: NASA 

Cifre Articol MindcraftStories_4Ce se va întâmpla după impact?

Din momentul impactului, marile telescoape de pe suprafața Pământului vor fi ațintite asupra lui Dimorphos, în încercarea de a măsura o eventuală modificare a orbitei acestuia în jurul lui Didymos. Dar acest lucru va lua timp, cel puțin câteva săptămâni, poate chiar mai mult, în funcție de rezultatul acestui test.

Oricare ar fi rezultatul misiunii DART, datele furnizate de acest experiment vor fi extrem de importante pentru ca oamenii de știință să înțeleagă cât de eficient a fost impactul în obținerea rezultatelor dorite și ce trebuie făcut pe viitor ca aceste rezultate să fie și mai bune.

În 2024, o rachetă Ariane 6 a Agenției Spațiale Europene (ESA) va lansa sonda Hera, care va intra pe orbita lui Didymos în 2026 și va măsura foarte precis efectele pe care DART le-a avut asupra orbitei lui Dimorphos.

Cifre Articol MindcraftStories_5Pot vedea live momentul impactului?

Da, așa cum a făcut și cu multe alte misiuni de explorare spațială, NASA va transmite și acest eveniment. Programul special va începe la  ora 1, aproximativ cu o oră și un sfert înainte de momentul impactului.

În cadrul transmisiunii vei putea urmări imagini oferite de o cameră aflată la bordul DART și vei vedea destul de mult timp asteroidul binar din perspectiva sondei spațiale.

La câteva minute după impact, micuțul satelit italian LICIACube,Detalii pe wikipedia.org care s-a separat de sondă acum câteva zile, va zbura pe deasupra a ceea ce ar trebui să fie un nor de praf produs de impact și va face poze. Cel mai probabil, însă, aceste fotografii vor fi făcute publice abia a doua zi, pe 28 septembrie.



Text de

Laurențiu Păiuș

Jurnalist și astronom amator. Este pasionat de tot ce înseamnă explorarea spațiului cosmic. Este inițiatorul a numeroase activități de popularizare a astronomiei.

SPAȚIU|FYI

NASA Earth Observatory sărbătorește 25 de ani prin 25 de fotografii spectaculoase

De
Nori amenințători, furtuni de praf, aurora boreală, incendii de pădure, bucăți de gheață imense care se topesc rapid, culorile turcoaz ale planctonului marin. În 25 de ani de la lansare, cu ajutorul sateliților, platforma de imagini NASA pare să le fi văzut pe toate. 
SPAȚIU|FYI

„Păianjeni” marțieni, surprinși într-o nouă imagine de Agenția Spațială Europeană (ESA)

De
Odată cu sosirea primăverii, pe planeta roșie au apărut „păianjenii” negri. Nu, nu a fost descoperită viață pe Marte, e vorba de un fenomen natural.
SPAȚIU|FYI

NASA a reușit să restabilească comunicațiile cu Voyager 1, după cinci luni de încercări

De
Cel mai îndepărtat obiect creat de om a trecut printr-o ședință de troubleshooting efectuată de la 24 de miliarde de kilometri distanță.
SPAȚIU|OVERVIEW

Telescopul spațial James Webb a detectat prezența unei stele neutronice în rămășițele supernovei 1987A

De
Telescopul spațial James Webb a confirmat existența unei stele neutronice în rămășițele supernovei 1987A din Marele Nor al lui Magellan. Descoperirea te ajută să înțelegi procesul cum se nasc și evoluează acestor obiecte cerești dense, rezultate din prăbușirea stelelor mari.