Sarayut Thaneerat/Getty Images

Ziua Pământului 2024 este dedicată combaterii globale a poluării cu plastic4 min read

De Adriana Moscu 22.04.2024

Pe 22 aprilie, Ziua Pământului este sărbătorită în întreaga lume pentru a sensibiliza și a promova protecția mediului. În 2024, tema evenimentului este „Planet vs. Plastics”, care pune accent pe lupta împotriva poluării cu plastic. 

Ziua Pământului se sărbătorește în fiecare an pe 22 aprilie. Tradiția a început în 1970, inițiată de senatorul american Gaylord Nelson după un dezastru petrolier care a avut loc pe coasta Santa Barbara, California. Acesta l-a recrutat și pe tânărul activist Denis Hayes, pentru a promova conștientizarea și acțiunea ecologică la nivel global.

Anul acesta, organizatorii evenimentului// Site oficial: earthday.org // subliniază importanța educației climatice. Un raport recent// „Climate Education vs. The Climate Crisis” (PDF), earthday.org // arată că aceastsa are un impact pozitiv asupra comportamentului generațiilor viitoare și că inițiative precum Ziua Pământului pot mobiliza acțiuni rapide și eficiente.

Global, Ziua Pământului adună milioane de oameni de toate vârstele din aproape 200 de țări, în acțiuni care susțin un viitor mai sustenabil. Tema din 2024 precede un tratat istoric al ONU// „Plastic pollution: Green light for ‘historic’ treaty”, bbc.com // privind reducerea poluării cu materiale plastice, așteptat să fie finalizat până la sfârșitul anului. Peste 50 de națiuni au aderat la apelul de a elimina poluarea cu plastic până în 2040. 

CITEȘTE ȘI: Nimeni nu știe cum se reciclează plasticul

Evenimentele anterioare au acoperit o serie de probleme de mediu, de la schimbările climatice și energia curată până la protejarea speciilor și beneficiile plantării copacilor. În 2016, de exemplu, Ziua Pământului a fost aleasă în mod simbolic pentru semnarea oficială a acordului de la Paris privind clima. A fost prima dată când țările lumii au convenit colectiv ținte pentru a încerca să limiteze încălzirea globală.

Totuși, unii critici avertizează că aceste realizări dau un sentiment fals de progres. Mulți indicatori de mediu – de la creșterea temperaturilor globale la disparițiile speciilor – se schimbă rapid din cauza activităților umane. Eforturile de până în prezent nu au ajuns la oprirea sau inversarea acestor tendințe.

Unele persoane și companii au fost, de asemenea, acuzate că folosesc Ziua Pământului ca o oportunitate de a-și promova în mod înșelător acreditările de mediu, fără a face schimbările reale necesare. Acest lucru este cunoscut sub numele de „greenwashing”.



Text de

Adriana Moscu

Este jurnalistă și, de peste 20 de ani, se bucură de principalul avantaj al profesiei, pentru că nicio zi nu seamănă cu alta. Are o relație de love-hate cu oamenii, pe care, de cele mai multe ori, îi îmblânzește prin interviuri.

MEDIU|FYI

Orcile au scufundat încă o barcă în Europa. Experții avertizează că vor urma și alte atacuri

De
Un grup de orci a scufundat recent un iaht de 15 metri în Strâmtoarea Gibraltar. Este al cincilea atac de acest fel în ultimii trei ani. Schimbările climatice și prezența umană determină orcile să se adapteze și să dezvolte noi abilități.
TEHNOLOGIE|FYI

RoLlama: A fost lansat primul model de limbaj dedicat limbii române pentru AI-ul generativ

De
AI-ul generativ devine specializat pe limba română, în urma unui proiect derulat în comun de două universități mari din Capitală.
TEHNOLOGIE|FYI

Noutățile din GPT-4o: asistent virtual ca în Her, funcționalități noi fără abonament și răspunsuri mult mai rapide în română

De
Noua versiune a modelului OpenAI propune un asistent virtual văzut până acum doar în filmele SF, dar și multe funcționalități noi pentru utilizatorii fără abonament
ȘTIINȚĂ|FYI

Google prezintă AlphaFold 3, noua iterație a modelului AI care a prezis structurile a sute de milioane de proteine

De
AI-ul Google care prezice structurile proteinelor poate fi acum folosit pentru a modela molecule de ARN, ADN și multe tipuri de interacțiuni biomoleculare