Justin Sullivan/Getty Images

„OpenAI e nimic fără oamenii săi.” Lupta internă, câștigată de Microsoft

De Mihai Ghiduc 20.11.2023

Vestea care a venit ca un șoc vineri, demiterea lui Sam Altman, pare să ducă la o migrare în masă a angajaților OpenAI la Microsoft și, în esență, la distrugerea companiei.

Vineri seară (în SUA, noaptea la noi), demiterea lui Sam Altman din funcția de CEO al OpenAI de către consiliul de administrație dădea startul unui weekend nebun. Rând pe rând, apăreau știri noi. Greg Brockman părăsea și el compania, deși în comunicatul inițial doar părăsea funcția de președinte al board-ului. Satya Nadella, CEO-ul Microsoft, principalul investitor în OpenAI, era „furios”// „Satya Nadella “furious” with blindside ousting of Sam Altman”, windowscentral.com // că n-a fost informat.

CITEȘTE ȘI: Sam Altman a pierdut Ctrl-ul OpenAI

Peste weekend au venit alte vești. „Sam Altman se întoarce”, au strigat tweet-uri și presa de peste ocean, după ce, aparent, CEO-ul interimar Mira Murati, Chief Technological Officer (CTO) al companiei, a decis că are nevoie de el în firmă. Nadella pare să fi intervenit și el în negocieri, însă consiliul de administrație a decis, din nou, surprinzător și a numit un nou CEO. Emmett Shear,// „OpenAI’s new CEO is Twitch co-founder Emmett Shear”, theverge.com // co-fondatorul Twitch, a fost noua alegere. El a anunțat că se va concentra pe reformarea și stabilitatea OpenAI, într-un tweet// Citește-l pe twitter.com // postat în miez de noapte.

S-a lămurit cât de cât și motivul. Consiliul de administrație pare decis să încetinească dezvoltarea AI, din motive de siguranță, iar principalul „instigator” este – cum deja bănuia toată lumea –, Ilya Sutskever, cercetătorul-șef al Open AI. Sutskever  crede,// „Ilya: The AI scientist shaping the world”, theguardian.com // pe de o parte, că inteligența artificială generală (AGI) poate fi atinsă și că „va rezolva problemele omenirii”, și pe de altă parte, că actuală cursă pentru AGI e dăunătoare. 

N-a fost „hostile takeover”. Dar a devenit

Numai bine a fost anunțat noul CEO, că a intervenit în discuție și Satya Nadella. Acesta a anunțat –  tot pe X,// Citește anunțul aici: twitter.com // spre bucuria lui Musk că platorma încă e relevantă – că abia așteaptă să-l cunoască pe Shear, dar că între timp a decis să-i aducă pe Altman și Brockman la Microsoft, pentru a conduce o nouă echipă de cercetare dedicată inteligenței artificiale avansate. Expresia-cheie: „Vrem să ne mișcăm rapid”. 

Ca la comandă, numeroși angajați OpenAI, care au împărțit peste weekend inimioare de diverse culori cu Altman, în frunte cu Mira Murati, au început să posteze criptica propoziție „OpenAI is nothing without its people”/„OpenAI e nimic fără oamenii săi”.// Detalii pe twitter.com // Un semn că îl vor urma pe Altman la Microsoft, fără a spune însă direct acest lucru.

Cum postările au început duminică noapte (ora SUA), mai toată lumea încă așteaptă lămuriri, dar sunt deja câteva zeci de potențiale transferuri – greu de calculat dacă n-ai acces la o listă cu angajații OpenAI, mai ales cu incertitudinea autenticității persoanelor care postează pe X.

Microsoft pare să fi câștigat o întreagă echipă de cercetători în inteligența artificială și să fi scăpat, la pachet, de cei care ar vrea încetinirea cercetărilor, îngrijorați fiind de efectele acesteia.

Între timp, Ilya are remușcări// făcute publice tot pe twitter.com // pentru că acțiunile sale au avut efecte neașteptate pentru companie, dar s-ar putea să fie prea târziu pentru ca OpenAI să mai fie salvată.

UPDATE: În cursul zillei de luni a apărut o scrisoare semnată de 505 dintre cei 700 de angajați ai companiei,// Publicată de Kara Swisher pe X, twitter.com // inclusiv de Ilya Sutskever (!), prin care se cere demisia consiliului de adnimistrație. Angajații amenință că, în caz contrar, vor părăsi compania și vor pleca la Microsoft.

Cine a avut dreptate?

De pe margine, se chibițează intens, și fiecare o face și din perspectiva propriilor valori. Aș spune că sunt două viziuni concurente.

De o parte sunt cei care se concentrează pe efectele comerciale ale haosului de peste weekend. Din acest punct de vedere, OpenAI este pierzătorul, iar Microsoft ar putea deveni noul lider tech în domeniu. Deși, în lunile necesare pentru ca Altman să mute ceea ce ar fi practic echivalentul viitorului GPT-5 la Microsoft, concurența – Google și Anthropic – ar putea prinde din urmă măcar actualul GPT-4.

De cealaltă parte, sunt cei care cred că inteligența artificială ar trebui să fie un bun al întregii umanități. O utopie, mai ales într-o lume divizată cum e cea actuală. Unii n-au ezitat să-i numească ludiți// Ludiții au fost protestatari care, în secolul al XIX-lea, au distrus mașini industriale în Anglia, manifestându-și opoziția față de industrializare și impactul acesteia asupra lucrătorilor. // pe cei care au această viziune, ceea ce e puțin ironic – ludiții n-au fost inginerii care construiau războaie de țesut. 

Pe de altă parte, sunt de înțeles îngrijorările pe care le au aceștia legate de ce s-ar putea întâmpla cu o inteligență artificială generală ajunsă pe mâna unei singure companii. Aș spune că totuși ar fi mai grav un AGI ajuns pe mâna unui stat, mai ales unuia ca Rusia sau China, dar până la urmă se pot scrie diverse forme de distopii pornind de la aceste îngrijorări. 

Însă, ca întotdeauna când e vorba de prea mulți bani, echipa pro business e câștigătoare. Cu un OpenAI evaluat la 80-90 de miliarde de dolari// „OpenAI Seeks New Valuation of Up to $90 Billion in Sale of Existing Shares”, wsj.com // și un Microsoft disperat să redevină relevant în lumea Big Tech, dorința de accelerare era previzibilă – probabil din acest motiv board-ul a luat decizia de vineri.

Ce rămâne neclar esta dacă pericolul atingerii singularității, atât de clamat de nenumăratele scrisori deschise publicate în ultima vreme, este atât de mare pe cât își închipuie cei care lucrează la dezvoltarea AGI. Cel puțin o parte dintre angajații OpenAI nu cred asta, ci că, pentru moment, oamenii sunt cei care contează. 

CITEȘTE ȘI: Musk, Wozniak și Harari cer o pauză în dezvoltarea AI-urilor puternice



Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

AI&ROBOȚI|FYI

AI-urile ușoare și fără abonament se înmulțesc

De
În timp ce „Big AI” îți cere 20 de dolari pe lună, apar modele alternative pe care le-ai putea folosi gratuit. Dacă știi programare. Sau dacă-ți cumperi ochelari.
AI&ROBOȚI|FYI

Boston Dynamics a lansat un model electric al robotului umanoid Atlas, care va fi testat prima dată în fabricile auto Hyundai

De
Boston Dynamics, liderul mondial în dezvoltarea de roboți mobili, și-a luat la revedere de la unul dintre modelele principale, dar nu pentru mult timp.
TEHNOLOGIE|HOT TAKE

TikTok’s enshittification. Despre cum mor platformele digitale.

De
La un an de la prima publicare, „enshittification” este un termen tot mai actual. Iată articolul de la care a pornit totul.
AI&ROBOȚI|FYI

Slow Forward: Videoclipurile AI generate de Sora au pus în umbră Gemini 1.5 

De
Două noi modele AI s-au lansat în aceeași zi, dar cel de la OpenAI s-a dovedit mut mai bun la marketing.