Justin Sullivan/Getty Images

Sam Altman a pierdut Ctrl-ul OpenAI

De Mihai Ghiduc 18.11.2023

Vineri, cu puțină vreme înainte de închiderea programului, o veste surprinzătoare a șocat lumea tech. CEO-ul Open AI a fost concediat – și nimeni n-a înțeles de ce. 

Dacă aș fi făcut acum câteva zile un top al celui mai bun CEO din 2023, Sam Altman l-ar fi câștigat detașat. Firma pe care o conduce e lider în cel mai hot domeniu al momentului, inteligența artificială. Vineri seară, însă, acesta a fost exclus subit din ipotetica competiție chiar de către consiliul de administrație al OpenAI. Altman a fost demis pe neașteptate și nimeni nu a înțeles de ce.

Speculațiile au început să curgă: de la o preluare ostilă (de către Musk sau Microsoft) până la faptul că OpenAI ar fi ajuns la inteligența artificială generală și Altman a „uitat” să-și informeze colegii, s-au vehiculat tot felul de variante.

„Hai să vorbim vineri la prânz”

Anunțul public// „OpenAI announces leadership transition”, openai.com // vorbește despre faptul că Altman n-a fost suficient de sincer („candid”, în engleză) în comunicarea cu consiliul de administrație și se concentrează mai degrabă pe rolul de CEO temporar pe care îl are Mira Murati, până acum Chief Technological Officer (CTO) al companiei. 

Limbajul este însă unul dur, pentru cine e obișnuit cu stilul în care se comunică în America, unde dacă vrei să spui cuiva că ce a făcut e o porcărie folosești „It’s OK!”. 

Din consiliul de administrație al OpenAI, pe lângă Sam Altman, mai făceau parte cofondatorii Greg Brockman, președintele board-ului, și Ilya Sutskever, șeful cercetătorilor, precum și Adam D’Angelo, CEO-ul Quora, antreprenoarea tech Tasha McCauley// Care este căsătorită cu actorul Joseph Gordon-Levitt. // și Helen Toner, de la Georgetown Center for Security and Emerging Technology.

Comunicatul mai menționează și faptul că Brockman părăsește poziția de președinte, dar rămâne în companie, un alt semn că lucrurile erau mai complicate.

N-a trecut prea mult timp până ca Brockman într-o postare pe X// O poți citi pe twitter.com // să spună că demiterea a fost o surpriză și pentru el și să facă public filmul evenimentelor de vineri – dar și să anunțe apoi că pleacă de tot. Se pare că ceilalți patru membri ai consiliului au decis că Altman trebuie să fie demis, iar Ilya Sutskever a fost cel care i-a informat, vineri la prânz, mai întâi pe Altman, apoi pe Brockman. Ambii au primit vestea în conferințe organizate (oarecum ironic) pe Google Meet. 

Totul a durat mai puțin de 30 de minute.

Până și Microsoft, principalul investitor în OpenAI, a aflat vestea cu foarte puțină vreme înaintea anunțului public, conform unui raport din Axios.// „Microsoft was blindsided by OpenAI’s ouster of CEO Sam Altman”, axios.com // Un anunț de curtoazie care n-a împiedicat însă ca acțiunile firmei să primească o (mică) lovitură la bursă. Satya Nadella, CEO-ul Microsoft, s-a grăbit să posteze// Tot pe twitter.com // despre colaborarea pe termen lung cu OpenAI și încrederea pe care o are în Mira și restul echipei.

Demiterea mai vine și la scurt timp după ce Bill Gates, fondatorul Microsoft, a publicat un text despre felul în care AI-ul va schimba computerele// „AI is about to completely change how you use computers”, gatesnotes.com // care a devenit rapid viral, bazat în parte pe dezvoltarea agenților AI de care vorbea și  Altman.

CITEȘTE ȘI:ChatGPT e o fereastră asupra viitorului și ce-am văzut îmi dă sentimente amestecate

O lovitură de palat

Faptul că demiterea a fost organizată de oamenii din zona tehnică, Sutskever și Murati, a exclus rapid orice discuție despre vreun eventual avans tehnologic pe care Altman l-ar fi ascuns. Reacția Microsoft pare să arate că nu e vorba nici de o preluare ostilă.

Revolta inginerilor pare să fie provocată mai degrabă de o diferență de viziune. OpenAI e o companie nonprofit și e destul de probabil ca restul board-ului să nu se fi simțit confortabil cu faptul că Altman s-a orientat spre monetizarea ChatGPT și DALL-E. Chiar dacă costurile de funcționare par ridicate, amplificate de succesul platformei,// O estimare din primăvară vorbea de pierderi semnificative la fiecare interogare făcută pe ChatGPT, oneai.com // iar asta nu include costurile de cercetare, ceea ce ar putea explica deciziile pro-bussiness ale lui Altman.

Anunțul recent al lansării GPT-4 Turbo,// „GPT-4 Turbo”, openai.com // o variantă îmbunătățită a ChaTGPT cu acces la informații până în aprilie 2023, și problemele de securitate recente, cauzate de un atac DDoD al unui grup de hacktiviști ruși,// „OpenAI Attributes ChatGPT Outages to a DDoS Attack Claimed by a Russian Hacktivist Group”, cpomagazine.com // provocat – cel puțin la nivel declarativ – de colaborarea OpenAI cu Israelul, ar putea avea legătură cu decizia. E posibil ca board-ul să nu fi fost impresionat de felul în care Altman a gestionat aceste situații.

E posibil, de asemenea, ca membrii board-ului să fi considerat că Altman nu e suficient de preocupat de pericolul reprezentat de AI, că nu pune destul accent pe siguranță, deși fostul CEO e cosemnatar al unei scrisori publice// „Statement on AI Risk”, safe.ai // despre riscul AI care nu e semnată, de exemplu, de McCauley sau Toner.

Drama e abia la început

Mai multe detalii și clarificări vor apărea cu siguranță în zilele următoare. E clar că nu toată lumea de la OpenAI e mulțumită de decizie – cel puțin trei cercetători au demisionat după anunț// „Three Senior OpenAI Researchers Resign as Crisis Deepens”, theinformation.com // și probabil că și Microsoft, care și-a legat mai toate produsele de OpenAI,// „Microsoft is sprinkling OpenAI everywhere to try and keep software makers interested in its platforms”, cnbc.com // ar vrea să nu mai aibă surprize în vreo altă după-amiază de vineri.

Pe X, unii speculează chiar că Altman ar putea să-și lanseze o afacere concurentă, mai ales că, deși e cofondator, acesta nu are acțiuni. Însă dezvoltarea unui nou AI nu se face repede. OpenAI folosește serverele Microsoft din 2016// „OpenAI and Microsoft”,  openai.com // și a făcut public ChatGPT abia în 2022.

De partea cealaltă, concurența s-ar bucura de o încetinire a ChatGPT, mai ales că Google, care se tot chinuie să prindă din mers trenul AI, pare să fi amânat// „Google Delays Release of Gemini AI That Aims to Compete With OpenAI”, theinformation.com // lansarea Gemini pentru începutul lui 2024. 

Zilele următoare vor face probabil ceva mai multă lumină. Până atunci, „este important de menționat că schimbările de conducere în companiile de tehnologie, în special în domenii în rapidă evoluție, cum ar fi inteligența artificială, nu sunt neobișnuite. Aceste schimbări pot fi datorate diverselor (sic!) factori, inclusiv schimbărilor strategice, problemelor de guvernanță sau deciziilor personale. Impactul unor astfel de schimbări asupra direcției și succesului companiei poate varia, în funcție de modul în care noua conducere gestionează tranziția și implementează viziunea sa pentru viitorul companiei”, spune chiar ChatGPT.



Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

AI&ROBOȚI|FYI

AI-urile ușoare și fără abonament se înmulțesc

De
În timp ce „Big AI” îți cere 20 de dolari pe lună, apar modele alternative pe care le-ai putea folosi gratuit. Dacă știi programare. Sau dacă-ți cumperi ochelari.
AI&ROBOȚI|FYI

Boston Dynamics a lansat un model electric al robotului umanoid Atlas, care va fi testat prima dată în fabricile auto Hyundai

De
Boston Dynamics, liderul mondial în dezvoltarea de roboți mobili, și-a luat la revedere de la unul dintre modelele principale, dar nu pentru mult timp.
TEHNOLOGIE|HOT TAKE

TikTok’s enshittification. Despre cum mor platformele digitale.

De
La un an de la prima publicare, „enshittification” este un termen tot mai actual. Iată articolul de la care a pornit totul.
AI&ROBOȚI|FYI

Slow Forward: Videoclipurile AI generate de Sora au pus în umbră Gemini 1.5 

De
Două noi modele AI s-au lansat în aceeași zi, dar cel de la OpenAI s-a dovedit mut mai bun la marketing.