Alvarez/Getty Images

Ce poți face după ce te vaccinezi? Recomandările experților de peste ocean37 min read

De Ionuț Preda 15.04.2021, ultima actualizare: 20.04.2021

Chiar și după vaccinare, experții recomandă purtarea măștilor și distanțarea socială, cu unele excepții.

Încet, dar sigur, crește numărul persoanelor vaccinate complet în România. Și apar tot mai des întrebări normale. Ce ar trebui să fac, acum că sunt imunizat? Sunt în continuare un pericol pentru cei din jur? În ce situații ar trebui să respect regulile epidemiologice și când mă pot comporta ca înainte de pandemie?

În mod bizar, subiectul unui ghid pentru persoanele deja imunizate este cam ignorat de autoritățile sanitare din UE,  din România și chiar de către OMS. Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) nu are un set de indicații speciale pentru persoanele deja vaccinate. Portalul RoVaccinare expediază problema într-un paragraf sec în care declară necesare și respectarea celorlalte măsuri igenico-sanitare. În secțiunea de întrebări și răspunsuri, vaccinare-covid.gov.ro/  În una din puținele comunicări publice pe această temă, un expert OMS explică același lucru, dar cu mai multe argumente într-un material video.Clip disponibil pe who.int

În schimb, subiectul este abordat din plin peste ocean, unde Centrul pentru Combaterea și Prevenirea Bolilor din Statele Unite (CDC) a publicat un ghid detaliat cu recomandări„Interim Public Health Recommendations for Fully Vaccinated People”, cdc.gov pentru persoanele care au primit ambele doze de vaccin, iar experții medicali oferă zilnic sfaturi noi privind diverse aspecte.

Ne-am uitat peste ele și le-am strâns mai jos, unde încercăm să răspundem la cele mai importante întrebări pe care le-ai putea avea despre perioada următoare vaccinării.

Din start, e necesar un avertisment: majoritatea experților recomandă în continuare păstrarea măsurilor de protecție, câteodată cu o rigoare ce ar putea părea exagerată și destul de contrastantă cu ideea că vaccinul va readuce viața la normal. Este important de notat că aceste sfaturi sunt considerate varianta ideală de  a limita cât mai mult răspândirea virusului pe timpul campaniei de imunizare. În plus, informațiile despre eficiența vaccinurilor în lumea reală de-abia încep să apară, iar siguranța este considerată prioritară până când acestea vor fi și confirmate.

 Când începe protecția oferită de vaccin?

Vaccinurile anti-COVID-19  au nevoie de timp pentru a angrena răspunsul imun împotriva virusului. Estimările diferă, dar o protecție împotriva infecției începe pentru majoritatea vaccinurilor la aproximativ 10-14 zile după administrarea primei doze. Pentru vaccinurile care necesită rapel, protecția optimă împotriva SARS-CoV-2 se instaurează la aproximativ 7-14 zile de la efectuarea acestuia.

CITEȘTE ȘI: (Aproape) Totul despre vaccinul anti-COVID-19

În cazul vaccinului Johnson&Johnson, efectuat într-o singură doză, nivelul optim de protecție se instaurează la aproximativ două săptămâni de la vaccinare.

Mă pot îmbolnăvi în perioada dintre administrarea primei doze și a rapelului?

Riscul de îmbolnăvire în primele zile de la administrarea vaccinului este aproape identic cu cel dinainte de vaccinare. În cazul vaccinului Pfizer, de exemplu, studiile clinice au arătat că riscul de infecție începe să scadă  doar după șapte zile.„Covid-19: Pfizer vaccine efficacy was 52% after first dose and 95% after second dose, paper shows”, bmj.com Ulterior continuă să scadă exponențial, dar pentru a atinge eficacitatea de circa 95%, este necesară efectuarea rapelului.

Aceeași poveste este valabilă și pentru vaccinurile de la Moderna și AstraZeneca, efectuate în două doze.

Am efecte secundare în urma vaccinării. Ce ar trebui să fac?

Efectele secundare în urma administrării unui vaccin, apărute în orele sau ziua următoare imunizării, sunt absolut normale și un semn al faptului că serul porneșțe răspunsul imun. Cele mai comune sunt febra, durerea la locul injectării, senzația de oboseală, durerea de cap, durerea musculară, frisoanele și diareea.

Aceste efecte ar trebui explicate de către un medic de la centrul de vaccinare, care va oferi și sfaturi pentru gestionarea lor astfel încât să nu afecteza eficiența răspunsului imun. Senzația neplăcută cauzată de febră, de exemplu, poate fi ameliorată prin hidratarea constantă, iar o compresă cu apă rece scade durerea de la locul vaccinării. Reacțiile normale apar în zilele următoare administrării vaccinului și dispar, maxim, după câteva ore sau zile.

Există, însă, și cazuri extrem de rare de efecte adverse grave. Unul dintre acestea este șocul anafilactic, de obicei manifestat imediat după administrarea vaccinului. Până la începutul lui martie, a fost observat în aproximativ 0,025% din recipienții vaccinurilor pe bază de ARN mesager.„Acute Allergic Reactions to mRNA COVID-19 Vaccines”, jamanetwork.com Riscul este mai crescut la persoane care au istoric de reacții alergice severe la alte vaccinuri, contraindicații împotriva unui alt tip de vaccin COVID-19 sau istoric de reacții anafilactice în genera. Este unul din motivele pentru care persoanele vaccinate sunt observate timp de cel puțin 15 minute în centru, dar în unele cazuri o astfel de reacție poate apărea și câteva ore mai târziu.

Reacția anafilactică manifestă printr-o combinație aleatorie de simptome respiratorii,Senzația de nod în gât, șuieratul respirației, dificultățile de respirație, răgușeală, tuse, congestie nazală, rinoree, strănut  gastrointestinale,Greață, vomă, diaree, dureri sau crampe abdominale cardiovasculare,Amețeală, senzație de leșin, tahicardie, presiune scăzută, puls slab, cianoză, paloare sau înroșire a pielii ale pielii,Urticarie generalizată, roșeață extinsă, conjunctivită, umflarea ochilor, buzelor, limbii, gurii, feței sau extremităților  neurologiceStare de agitație, convulsii, schimbare bruscă a stării mentale, teama subită că se va întâmpla ceva rău sau de altă natură.Creștere subită a secrețiilor ochilor, nasului sau gurii, incontinență urinară Dacă ai o combinație a acestor simptome la câteva ore de la efectuarea vaccinului, caută de urgență asistență medicală.

La vaccinurile pe bază de adenovirus, precum cele produse de AstraZeneca și Johnson&Johnson, au fost detectate și cazuri foarte rare de tromboze. Până pe 4 aprilie, Agenția Europeană a Medicamentului a contabilizat 222 de astfel de cazuri din aproximativ 34 milioane de persoane care au primit vaccinul AstraZeneca.În Zona Econonomică Europeană și Marea Britanie, ema.europa.eu

Conform autorităților sanitare din Marea Britanie,„COVID-19 vaccination and blood clotting”, gov.uk simptomele pot apărea între patru zile și patru săptămâni de la administrarea vaccinului. Ele se pot manifesta printr-o durere de cap severă apărută subit, care persistă și în urma administrării medicamentelor și care se manifestă mai sever atunci când te așezi sau te apleci. Această durere poate fi acompaniată de vedere încețosată, greață, vomă, dificultăți de vorbire, senzație de slăbiciune, somnolență și convulsii. De asemenea, pot apărea subit sângerări sau vânătăi sub forma unor înțepături, precum și probleme de respirație, dureri în piept, umflături ale picioarelor și durere abdominală persistentă. Dacă ai astfel de simptome, caută imediat asistență medicală de urgență. Există tratamente eficiente pentru tromboze, dacă sunt administrate în timp util.

ce poți face după ce te vaccinezi?

Sală de monitorizare a persoanelor proaspăt vaccinate în New York, Michael M. Santiago/Getty Images

Există medicamente contraindicate după administrarea vaccinului?

Majoritatea tratamentelor medicale nu interferează cu eficiența vaccinelor anti-COVID-19, însă persoanele care suferă afecțiuni cronice sau urmează tratamente care slăbesc sistemul imunitar, precum steroizi, medicamente imunosupresive sau medicamente anticanceroase ar trebui să discute cu un specialist înainte de efectuarea vaccinului.

În schimb, dacă plănuiești o terapie cu steroizi pentru un motiv non-medical, specialiștii recomandă amânarea acesteia cu cel puțin două săptămâni după administrarea rapelului. Există dovezi că steroizii interferează cu răspunsul imun, iar un studiu pre-print„Glucocorticoids and B Cell Depleting Agents Substantially Impair Immunogenicity of mRNA Vaccines to SARS-CoV-2”,medrxiv.org a găsit că ar putea duce chiar și la o reducere de zece ori a numărului de anticorpi produs.

Medicamentele analgezice eliberate fără prescripție, precum ibuprofenul, aspirina sau paracetamolul, nu ar trebui să fie administrate preventiv înainte de efectuarea vaccinului, conform CDC.„Possible Side Effects After Getting a COVID-19 Vaccine”, cdc.gov Ele pot fi luate doar după apariția unor efecte secundare, pentru a nu interfera cu răspunsul imun, dar este de preferat să încerci mai întâi să gestionezi efectele fără ajutorul lor.

Pot face exerciții fizice în perioada imediat următoare administrării vaccinului?

Deocamdată, nu există nicio indicație că exercițiile fizice efectuate în zilele următoare administrării vaccinului ar avea vreun efect asupra răspunsului imun.„Can You Exercise After Getting the COVID-19 Vaccine? Here’s What Experts Say”, health.com Ai putea, însă, să fii incomodat de apariția efectelor secundare, așa că probabil ar fi indicat să-ți schimbi rutina de antrenament sau să încerci exerciții mai ușoare.

Pot consuma alcool în perioada imediat următoare administrării vaccinului?

Una din indicațiile pe care le poți primi în anumite centre de vaccinare de la noi se referă la evitarea consumului de alcool pentru o perioadă de trei zile sau o săptămână.

În fapt, nu există vreun studiu legat de modul în care alcoolul interacționează cu răspunsul imun generat de vaccinurile anti-COVID-19, iar părerile experților sunt și ele împărțite. Unii medici din Rusia sau Marea Britanie recomandă abstinența, în timp ce experți din Statele Unite susțin că ar trebui evitat doar consumul în exces.„How Alcohol May Affect Your Response to the COVID-19 Vaccine”,healthline.com Sfatul se bazează pe faptul că, în general, consumul de alcool în exces afectează negativ sistemul imunitar, iar mahmureala ar putea amplifica senzația de disconfort cauzată de posibilele efecte secundare. În schimb, experții de peste ocean susțin că un consum moderat sau ocazional nu ar trebui să afecteze în vreun fel răspunsul imun generat de vaccin.

Pot transmite virusul după ce am fost vaccinat?

Este una dintre cele mai importante întrebări în perspectiva atingerii imunității de turmă, iar indiciile inițiale sunt îmbucurătoare. Primele studii apărute pe subiect arată că  vaccinurile pe bază de ARN mesager ar putea reduce semnificativ riscul„CDC Real-World Study Confirms Protective Benefits of mRNA COVID-19 Vaccines”, cdc.gov de transmitere asimptomatică al virusului de către o persoană vaccinată, datorită reducerii încărcăturii virale. Un studiu publicat în The Lancet a ajuns la aceeași concluzie și pentru vaccinul AstraZeneca.„Single Dose Administration, And The Influence Of The Timing Of The Booster Dose On Immunogenicity and Efficacy Of ChAdOx1 nCoV-19 (AZD1222) Vaccine”, thelancet.com La scară mai largă, state care au reușit să-și imunizeze o parte importantă a populației, precum Marea Britanie sau Israel, încep să înregistreze scăderi semnificative ale ratelor de îmbolnăvire.

Sunt necesare, însă, mai multe studii și observații la scară largă pentru a determina dacă riscul de transmitere va rămâne scăzut și după ridicarea măsurilor de sănătate publică. Centrul European pentru Prevenirea și Combaterea Bolilor (ECDC) avertizează,„Risk of SARS-CoV-2 transmission from newly-infected individuals with documented previous infection or vaccination”, ecdc.europa.eu de asemenea, că studiile efectuate până în prezent au fost realizate înainte de răspândirea globală a noilor tulpini, împotriva cărora vaccinurile actuale par să aibă un efect diminuat, și că datele privind imunitatea împotriva lor sunt limitate.

De exemplu, un studiu aflat încă în proces de peer review din Israel„Evidence for increased breakthrough rates of SARS-CoV-2 variants of concern in BNT162b2 mRNA vaccinated individuals”, medrxiv.org sugerează că tulpina identificată în Africa de Sud are șanse mai mari să provoace infecții în persoanele vaccinate decât celelalte variante.

În plus, vaccinurile nu elimină complet riscul de transmitere și nu există încă destule date pentru a trage concluzii privind durata protecției conferite.

ce poți vace după ce te vaccinezi

Concertele nu scapă încă de măști și distanțarea socială. Xabi Torrent/Getty Images

Este indicat să porți în continuare masca în spațiile publice?

Trecând peste dispozițiile legale din SUA, CDC-ul continuă să recomande purtarea măștii în spațiile publice, în special în cele închise. Chiar dacă riscurile sunt scăzute pentru persoana vaccinată, măsura este considerată necesară pentru a scădea riscul transmitere al virusului.

Dacă vrei, totuși, să nu poți mască exterior (în măsura în care este permis din punct de vedere legal), cel mai indicat este să alegi spațiile deschise în care nu intri în contact cu persoane cu care nu locuiești mai mult de câteva secunde. Riscul de transmitere sau infecție în astfel de scenarii este mult mai scăzut decât în interior.„Covid: Can you catch the virus outside?”, bbc.com

Mă pot întâlni în spații închise cu alte persoane vaccinate fără a purta mască și fără distanțare socială?

Cele mai recente indicații ale CDC-ului, dar și ale expertului american Anthony Fauci,„What can I do once I’m vaccinated? The CDC finally has answers”, salon.com spun că da. Întâlnirile între persoanele vaccinate complet (care au trecut de borna de 14 zile de la efectuarea rapelului) pot avea loc în mod normal în spații închise, riscul de infecție fiind foarte scăzut, iar cel de a face o formă gravă a bolii,  infim.

Dar cu persoane nevaccinate?

Aici, opiniile sunt mai diverse. CDC-ul susține că persoanele vaccinate se pot întâlni fără mască cu apropiați nevaccinați doar dacă aceștia provin dintr-o singură gospodărie și nu se află într-o categorie de risc.

În schimb, dacă întâlnirea are loc cu persoane aflate într-o categoria de risc care nu au fost încă imunizate, instituția recomandă în continuare purtarea măștii și practica distanțării sociale sau a întâlnirii în aer liber. Aceleași sfaturi sunt valabile și pentru reuniunile cu persoane nevaccinate din mai multe gospodării.

Unii experți, precum imunologul Cynthia Leifer de la Cornell University, „After you get a COVID-19 vaccine, what can you do safely?” nationalgeographic.com sugerează respectarea măsurilor sanitare în orice cadru în care există persoane nevaccinate, cel puțin până la imunizarea unei părți semnificative a populației. Medicul oferă exemplul teoretic în care o persoană nevaccinată ar putea transmite o tulpină nouă, împotriva căreia vaccinurile au eficiență mai redusă.

Pot participa la evenimente cu mulțimi?

În general, experții recomandă în continuarea evitarea participării la evenimente de amploare, precum concerte sau evenimente sportive. Principalul motiv citat este că aduc laolaltă grupuri mari de persoane vaccinate și nevaccinate și creează astfel riscuri în ambele direcții.

Chiar dacă o persoană vaccinată are șanse mult mai mici să se infecteze, aceasta nu sunt nule, iar astfel de întruniri sunt considerate de risc major datorită dificultății de impunere a măsurilor sanitare și a prezenței unui număr mare de potențiali purtători ai virusului. Pe de altă parte, chiar dacă riscul de transmitere pare să fie scăzut pentru o persoană vaccinată, posibilitatea de a infecta persoane nevaccinate aflate în mulțime există și poate duce la apariția unui focar.

Dacă dorești să participi la concerte sau evenimente sportive, în măsura în care vor fi permise, CDC-ul recomandă„Guidance for Organizing Large Events and Gatherings”, cdc.gov ca acestea să fie desfășurate în aer liber, să porți mască și să menții distanța socială față de persoane cu care nu locuiești.

Este indicat să merg la restaurant/sala de fitness/coafor sau alte spații de activități sociale publice?

Monica Gandhi, profesor de medicină la Universitatea California din San Francisco, a argumentat pentru Scientific American„So What Can People Actually Do after Being Vaccinated?”, scientificamerican.com că o persoană vaccinată este practic protejată de formele severe de COVID-19, deci ar trebui să poată relua activitățile dinainte de pandemiei, incluzând mersul la baruri sau restaurante indoor.

Experții CDC consideră, la rândul lor, că riscul de infecție în localuri indoor este mai scăzut pentru persoanele vaccinate complet. Dar, în același timp, notează că și riscul de infecție sau transmitere crește cu prezența fiecărei persoane nevaccinate, așa că recomandă în continuare respectarea măsurilor de sanitație în astfel de cadre.

CITEȘTE ȘI: Cum ar putea funcționa și ce probleme ar putea ridica pașaportul de vaccinare

Desigur, aici ar putea interveni și pașaportul de vaccinare, despre care am scris pe larg acum două săptămâni. Între timp, Uniunea Europeană  discută despre un sistem care să permită accesul la anumite activități celor vaccinați, după modelul implementat în Israel.

ce poți vace după ce te vaccinezi

Persoanele vaccinate ar putea scăpa de necesitatea testelor PCR frecvente. Morsa Images/Getty Images

Pot reveni la munca de birou?

Tot Gandhi este de părere că întoarcerea la birou este o soluție pentru persoanele vaccinate care au muncit de acasă, dar doar dacă și colegii de muncă sunt, la rândul lor, vaccinați. Având în vedere că locurile de muncă adună un număr mare de persoane din locuințe și cercuri sociale diferite, precum și durata interacțiunilor, ele s-ar putea transforma foarte ușor în focare.

Chiar și în cazul vaccinării angajaților, CDC-ul recomandă„Guidance for Businesses and Employers Responding to Coronavirus Disease 2019 (COVID-19)”, cdc.gov întoarcerea la muncă doar dacă angajatorul oferă condiții pentru respectarea regulilor de protecție, incluzând distanțarea birourilor și igienizarea lor la intervale regulate, ventilarea adecvată a spațiilor de lucru și posibilitatea de spălare frecventă a mâinilor.

Ce precauții ar trebui să iau în călătorii sau vacanțe?

Călătoriile sunt un alt posibil beneficiu în cazul introducerii unui pașaport de vaccinare. Israel și Grecia au anunțat deja că vor primi turiști vaccinați din România„Israelul va permite accesul turiștilor vaccinați din România, începând din luna mai”, digi24.ro începând cu luna mai, iar certificatul UE va facilita, cel mai probabil, turismul intra-comunitar.

Experții nu consideră, însă, că aceste călătorii sunt fără risc. Dr. Henry Wu, profesor de boli infecțioase la Școala de Medicină a Universității Emory din Atlanta, recomandă purtarea corespunzătoarea a măștii în avion,„Coronavirus FAQ: To Travel Or Not To Travel? Plus, Tattoos And Vaccines Can Mix”, npr.org mai ales pentru că o parte dintre liniile aeriene au început să vândă din nou întreaga capacitate pe scaune a zborurilor.

Expertul sugerează și cazarea la un AirBNB sau la o pensiune mai mică, în locul unui hotel, pentru a evita spațiile aglomerate, și optarea pentru activități în aer liber în zone care nu sunt aglomerate.

În ce situații ar trebui să fac un test COVID-19 după ce am fost vaccinat?

Un posibil avantaj pentru cei vaccinați va fi eliminarea nevoii de a face teste în mod constant pentru deplasări, muncă sau alte motive. Este unul dintre principalele beneficii pentru persoanele vaccinate ale certificatului verde digital discutat la nivelul UE.

Totuși, există anumite cazuri în care este indicat să faci un test PCR, conform CDC. Dacă ești vaccinat complet, dar ai simptome asemănătoare infecției cu SARS-CoV-2, ar trebui să faci un test și să te autoizolezi preventiv, chiar și dacă acestea nu sunt grave. Sunt șanse mai ridicate ca bolnavii simptomatici să transmită virusul, chiar dacă vaccinul scade riscul dezvoltării unei forme severe a bolii.

În schimb, normele CDC sugerează că o persoană care a intrat în contact cu un bolnav de COVID-19 nu ar trebui să se testeze și ar trebui să fie exceptată de la regulile privind carantina și izolare dacă nu prezintă simptome.

Dacă riscul pentru mine este scăzut, de ce ar trebui să respect în continuare regulile sanitare și până când?

Citind toate aceste recomandări, poate părea că, de fapt, nu se schimbă prea multe în viața de zi cu zi după ce te vaccinezi. Este o problemă discutată și de experții medicali,So What Can People Actually Do after Being Vaccinated?”,scientificamerican.com o tabără fiind de părere că precauțiile în exces pot scădea atractivitatea vaccinării în rândul publicului, cealaltă sugerând că este nevoie de mai mult timp pentru a studia efectele vaccinului, cu accentul pe faptul că fiecare măsură de protecție în parte ar putea salva vieți.

Pentru autorități, situația este mai puțin ambiguă: mare parte din Europa, inclusiv România, se află în continuare în plin val al treilea al îmbolnăvirilor, cu secții de terapie intensivă ocupate la capacitate maximă, în timp ce nivelul de imunizare al populației este departe de a fi suficient. Apariția noilor tulpini arată că există și pericolul ca un număr ridicat de infectări să provoace alte mutații cu potențial de a periclita imunitatea oferită de vaccin.

Chiar dacă riscul de infecție sau transmitere scade semnificativ pentru cei vaccinați, majoritatea experților sunt de acord că și aceștia pot iniția noi focare. Ori, scopul campaniei de vaccinare este ca majoritatea populației să capete un nivel sporit de protecție împotriva virusului, astfel încât să reducă spitalizările și transmiterea comunitară la un număr infim.

Din fericire, semnele inițiale din statele care au reușit să vaccineze o parte semnificativă a populației sunt pozitive, cu scăderi ale numărului de cazuri și a ratei de transmitere. Cu alte cuvinte, cu cât reușim să reducem răspândirea a virusului prin orice mijloace aflate la îndemână, cu atât vom reveni mai repede la o viață socială cât-de-cât normală.



Text de

Ionuț Preda

Redactor cu câțiva ani de experiență în presa centrală. Este curios despre aplicarea tehnologiilor SF în lumea reală și evoluția ideilor de-a lungul istoriei.

SĂNĂTATE|SOLUȚII

Alianța pentru cercetare a Uniunii Europene luptă împotriva superbacteriilor rezistente

De
Rezistența antimicrobiană este o amenințare din ce în ce mai mare la adresa sănătății în întreaga lume, însă oamenii de știință sprijiniți financiar de Uniunea Europeană colaborează pentru a îmbunătăți cercetarea și a descoperi tratamente noi.
SĂNĂTATE|SOLUȚII

Durerea și percepția – explorarea legăturii dintre minte și corp în tratarea durerii cronice 

De
Înțelegerea mai aprofundată a relației complexe dintre minte și corp ar putea oferi strategii noi de tratament pentru durerea cronică, afirmă cercetători sprijniți de Uniunea Europeană. 
MEDIU|SOLUȚII

Frunze inteligente, senzori de temperatură și dăunători monitorizați cu AI. Horticultura viitorului este digitală și predictibilă

De
Adrian Asănică, decan la Facultatea de Horticultură din București, ne-a explicat cum îmbunătățește tehnologia performanța culturilor și le ajută în lupta cu schimbările climatice. 
SĂNĂTATE|SOLUȚII

Microcipuri de dimensiunea unui timbru care imită creierul uman ar putea accelera tratamentele pentru Alzheimer

De
Tehnologia avansată creier-pe-cip dezvoltată de cercetătorii sprijiniți de Uniunea Europeană ajută la eficientizarea potențialelor tratamente pentru bolile neurologice.