(Aproape) Totul despre vaccinul anti-COVID-19

De Mindcraft Stories 01.03.2021

Niciodată în istorie o boală nouă n-a căpătat un vaccin în mai puțin de un an de la apariția ei. Iată tot ce trebuie să știi despre vaccinurile împotriva coronavirusului.

Am adunat la un loc articolele pe care le-am scris, pe parcursul anului pandemic, despre vaccinurile anti-COVID-19. Cu câteva vaccinuri deja disponibile, alte câteva zeci în lucru și o campanie de vaccinare în plină desfășurare, sfârșitul pandemiei de COVID-19 pare aproape. 

Însă noile tulpini și faptul că, dincolo de țările dezvoltate, vaccinurile nu ajung la toată lumea aruncă o umbră asupra optimismului pe care această realizare științifică nemaiauzită – un vaccin în mai puțin de un an – l-a adus. 

Iată mai jos cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi despre vaccinurile anti-COVID-19.

Vaccinarea împotriva COVID-19. Cum te programezi și la ce vaccinuri ai acces

Esențialul despre campania de vaccinare. Toată lumea își așteaptă rândul. Al tău când vine?


Vaccinurile anti-COVID-19 care ajung în România.

La ce vaccin anti-COVID-19 au acces românii?

O listă la zi a tuturor vaccinurilor contractate de Uniunea Europeană. România are acces la toate, proporțional, prin intermediul acestui mecanism comun care arată că solidaritatea europeană funcționează.


Fiole vaccin COVID-19.

Vaccinul anti-COVID-19. Situația la zi

Zeci de vaccinuri au fost propuse, de la începutul pandemiei. În acest articol găsești toate vaccinurile aflate în diverse faze ale studiilor clinice. De ce se lucrează în continuare la unele, dacă deja avem câteva aprobate? 

Primul motiv: sunt aproape opt miliarde de oameni pe planetă, iar până acum vaccinurile au fost produse în cel mult zeci de milioane. Al doilea: virusul ar putea evolua și unii cercetători lucrează la vaccinuri de a doua generație, care să fie mai puțin sensibile la apariția unor tulpini noi.


E484K: mutația care îngrijorează oamenii de știință

Dintre toate mutațiile pe care virusul le-a căpătat, aceasta pare a afecta cel mai mult felul în care acționează vaccinurile deja aprobate. 


Cercetător studiind tulpini diferite de coronavirus.

Noile tulpini ale coronavirusului. Ce știm până acum?

O listă a tuturor mutațiilor care au ținut capul de afiș la începutul anului 2021: de la tulpina britanică, la cele din Africa de Sud și Brazilia.


Păstrarea vaccinurilor la temperaturi scăzute în timpul distribuției va fi dificilă, dar este cheia încheierii pandemiei

Una dintre problemele cele mai mari ale campaniei de vaccinare ține de transportul vaccinurilor mRNA (Pfizer și Moderna), care necesită temperaturi extrem de scăzute. Din fericire, de la publicarea acestui articol, cei de la Pfizer au mai crescut temperaturile recomandate (acum se pot păstra chiar și la -15°C timp de trei săptămâni).


Pot anti-vacciniștii să amenințe imunitatea colectivă?

Cealaltă problemă a campaniei de vaccinare: fake news-urile și dezinformările răspândite de anti-vacciniști. 


Accesarea platformei de programare la vaccinare.

O analiză rapidă a platformei de vaccinare 

O a treia problemă: felul în care funcționează platforma de programări. Care a fost făcută totuși pe repede înainte și a devenit tot mai stabilă, în timp.


Când va fi gata vaccinul pentru COVID-19?

La final, un articol scris acum un an, în care încercam să estimăm cum și cât de repede va fi dezvoltat un vaccin împotriva coronavirusului. Minunea așteptată, se pare, s-a întâmplat.

MEDIU|OVERVIEW

Ce se întâmplă cu vinul românesc în contextul schimbărilor climatice?

De
Din cauza temperaturilor extreme și imprevizibile, viticultorii sunt nevoiți să găsească soluții de adaptare la provocările climatice. 
SPAȚIU|OVERVIEW

Cometele, vizitatori de departe. Anul acesta, ai putea vedea două

De
Ai văzut vreodată o cometă cu ochiul liber? Nu? Ei bine, anul ăsta ai putea avea două astfel de ocazii. Dintre acestea două, una ar putea fi mai interesantă. Spre sfârșitul anului, o cometă care vine de la marginea Sistemului Solar ar putea fi o priveliște foarte frumoasă. 
MEDIU|OVERVIEW

Nu mai poți scrie „ecologic”, „natural” și „sustenabil” pe etichete fără dovezi

De
Producătorii nu vor mai putea folosi denumiri precum „ecologic”, „natural” sau „sustenabil” pe etichete dacă nu aduc dovezi solide, conform unei noi directive europene. Legea care va intra în vigoare din 2025 încearcă să combată fenomenul de greenwashing. 
ȘTIINȚĂ|OVERVIEW

Primul dinozaur a fost atestat științific acum exact 200 de ani

De
Prezentarea lui Megalosaurus într-o conferință științifică de la Oxford din 1824 a deschis calea către Jurassic Park.