(Aproape) Totul despre vaccinul anti-COVID-19

De Mindcraft Stories 01.03.2021

Niciodată în istorie o boală nouă n-a căpătat un vaccin în mai puțin de un an de la apariția ei. Iată tot ce trebuie să știi despre vaccinurile împotriva coronavirusului.

Am adunat la un loc articolele pe care le-am scris, pe parcursul anului pandemic, despre vaccinurile anti-COVID-19. Cu câteva vaccinuri deja disponibile, alte câteva zeci în lucru și o campanie de vaccinare în plină desfășurare, sfârșitul pandemiei de COVID-19 pare aproape. 

Însă noile tulpini și faptul că, dincolo de țările dezvoltate, vaccinurile nu ajung la toată lumea aruncă o umbră asupra optimismului pe care această realizare științifică nemaiauzită – un vaccin în mai puțin de un an – l-a adus. 

Iată mai jos cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi despre vaccinurile anti-COVID-19.

Vaccinarea împotriva COVID-19. Cum te programezi și la ce vaccinuri ai acces

Esențialul despre campania de vaccinare. Toată lumea își așteaptă rândul. Al tău când vine?


Vaccinurile anti-COVID-19 care ajung în România.

La ce vaccin anti-COVID-19 au acces românii?

O listă la zi a tuturor vaccinurilor contractate de Uniunea Europeană. România are acces la toate, proporțional, prin intermediul acestui mecanism comun care arată că solidaritatea europeană funcționează.


Fiole vaccin COVID-19.

Vaccinul anti-COVID-19. Situația la zi

Zeci de vaccinuri au fost propuse, de la începutul pandemiei. În acest articol găsești toate vaccinurile aflate în diverse faze ale studiilor clinice. De ce se lucrează în continuare la unele, dacă deja avem câteva aprobate? 

Primul motiv: sunt aproape opt miliarde de oameni pe planetă, iar până acum vaccinurile au fost produse în cel mult zeci de milioane. Al doilea: virusul ar putea evolua și unii cercetători lucrează la vaccinuri de a doua generație, care să fie mai puțin sensibile la apariția unor tulpini noi.


E484K: mutația care îngrijorează oamenii de știință

Dintre toate mutațiile pe care virusul le-a căpătat, aceasta pare a afecta cel mai mult felul în care acționează vaccinurile deja aprobate. 


Cercetător studiind tulpini diferite de coronavirus.

Noile tulpini ale coronavirusului. Ce știm până acum?

O listă a tuturor mutațiilor care au ținut capul de afiș la începutul anului 2021: de la tulpina britanică, la cele din Africa de Sud și Brazilia.


Păstrarea vaccinurilor la temperaturi scăzute în timpul distribuției va fi dificilă, dar este cheia încheierii pandemiei

Una dintre problemele cele mai mari ale campaniei de vaccinare ține de transportul vaccinurilor mRNA (Pfizer și Moderna), care necesită temperaturi extrem de scăzute. Din fericire, de la publicarea acestui articol, cei de la Pfizer au mai crescut temperaturile recomandate (acum se pot păstra chiar și la -15°C timp de trei săptămâni).


Pot anti-vacciniștii să amenințe imunitatea colectivă?

Cealaltă problemă a campaniei de vaccinare: fake news-urile și dezinformările răspândite de anti-vacciniști. 


Accesarea platformei de programare la vaccinare.

O analiză rapidă a platformei de vaccinare 

O a treia problemă: felul în care funcționează platforma de programări. Care a fost făcută totuși pe repede înainte și a devenit tot mai stabilă, în timp.


Când va fi gata vaccinul pentru COVID-19?

La final, un articol scris acum un an, în care încercam să estimăm cum și cât de repede va fi dezvoltat un vaccin împotriva coronavirusului. Minunea așteptată, se pare, s-a întâmplat.

SOCIETATE|OVERVIEW

Social media: prietenul sau dușmanul adolescenților?

De
În secolul vitezei și al digitalului, rețelele de socializare sunt din ce în ce mai prezente în viețile adolescenților. Totuși, chiar dacă majoritatea tinerilor postează online parte din viețile lor, alții au ales să trăiască mai mult offline.
SPAȚIU|OVERVIEW

Sonda JUICE va căuta semne ale vieții extraterestre pe lunile lui Jupiter

De
Peste câteva zile, va fi lansată o sondă spațială care va căuta semne ale prezenței unor eventuale forme de viață extraterestră pe trei dintre lunile lui Jupiter.
MEDIU|OVERVIEW

Nimeni nu știe cum se reciclează plasticul

De
Plasticul destinat consumului este clasificat în șapte categorii, dintre care doar primele două se reciclează la noi. Și, în realitate, sunt câteva sute de tipuri de plastic, majoritatea, greu sau imposibil de reciclat. 
TEHNOLOGIE|OVERVIEW

Controversa trotinetelor electrice de închiriat: mobilitate crescută, dar și risc mai mare de accidente

De
Cât de periculoasă este, de fapt, folosirea trotinetelor electrice de închiriat și cum pot fi rezolvate problemele pe care le crează celorlalți participanți la trafic?