Getty Images

Masca și regulile pandemiei ar putea opri și alte boli19 min read

De Andrada Fiscutean 03.11.2020

Gripa, bolile cu transmitere sexuală și hepatita par să fi îmbolnăvit mai puțini oameni de când s-au instituit regulile pentru prevenirea transmiterii virusului SARS-CoV-2.

Luna octombrie a adus, în România, mai puține cazuri de infecții respiratorii comparativ cu anii trecuți. Institutul Național de Sănătate PublicăEvoluția infecțiilor respiratorii acute și a gripei în sezonul 2020-2021, cnscbt.ro a anunțat 51.730 de infecții respiratorii acute pentru săptămâna 19-25 octombrie, cu 44% mai puțin decât în urmă cu un an. Tot în acest interval am avut 12 cazuri de gripă clinică (unul dintre ele confirmat în laborator ca fiind tip A, subtip H1), față de 21 în aceeași săptămână a anului trecut.

Sigur, sezonul infecțiilor respiratorii e abia la început și e mult prea devreme să spunem dacă ne va fi mai ușor în acest an. Totuși, e încurajator ce s-a întâmplat în Emisfera Sudică, unde se pare că datorită măsurilor de protecție împotriva noului coronavirus, numărul cazurilor de gripă a fost extrem de scăzut. Practic, nu a existat un sezon gripal.

Organizația Mondială a Sănătății a făcut studii în Australia, Chile și Africa de Sud în perioada iunie-august, când în alți ani erau numeroase cazuri de gripă. De data asta, însă, în Australia, s-au identificat doar 33 de teste pozitive dintr-un total de peste 60.000 de teste. În Chile, din peste 21.000 de bolnavi evaluați, doar 12 au fost confirmați cu gripă. Iar în Africa de Sud s-au descoperit doar 6 bolnavi din 2.100 de teste.

Experții OMS spun că vorbim de o scădere reală a numărului de cazuri de gripă, nu doar de una pe hârtie, generată poate de reticența oamenilor de a merge la medic în perioada asta. Explicația? Anul ăsta, 0,06% din testele efectuate au fost pozitive, față de aproximativ 13% în alți ani, scrie CNN.The Southern Hemisphere skipped flu season this year, likely because of social distancing, cnn.com.

Numărul de cazuri de gripă s-a prăbușit și în alte țări: în China, cu 90%, și în Coreea de Sud cu 83%. În Statele Unite unde, la fel ca la noi, sezonul infecțiilor respiratorii abia a început, se observă de asemenea un declin.

„Niciodată în cariera mea de 40 de ani n-am văzut atât de puține cazuri”, a spus expertul în virusuri gripale Greg Poland de la Mayo Clinic din Rochester, Minnesota, pentru Scientific American.Flu Season Never Came to the Southern Hemisphere, scientificamerican.com.

Expertul de la Mayo Clinic crede că e posibil ca în acest an să avem cea mai mare scădere a numărului cazurilor de gripă din istoria omenirii, datorită măștii, spălatului pe mâini și distanțării sociale. Chiar și așa, însă, vaccinarea antigripală rămâne recomandată, deoarece organismului uman i-ar fi greu să lupte și cu gripa, și cu noul coronavirus.

Getty Images

Mai puține cazuri de oreion, varicelă și hepatită

Regulile pandemiei par să fi contribuit nu doar la scăderea numărului de cazuri de gripă ci și la prevenirea transmiterii altor boli infecțioase, arată mai multe studii realizate la nivel mondial.

O cercetareImpact of social distancing on incidence of vaccine-preventable diseases, www.wiley.com, făcută de Centrul pentru Prevenirea și Combaterea Bolilor din Coreea de Sud împreună cu Colegiul de Medicină al UniversitățiiHallym Hallym University, Wikipedia arată că numărul cazurilor de oreion raportate a scăzut cu 44% față de media anilor precedenți.

Un declin similar, cu 44%, se observă și la varicelă, în timp ce la tusea convulsivă (pertussis) numărul cazurilor este mai mic cu 28%. Au scăzut și pneumoniile (cu 22%), dar și hepatita A (14%). Cele mai puține cazuri au fost în perioada aprilie-mai, când și măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus erau mai stricte, spun cercetătorii.

„În concluzie, am aflat că măsurile de distanțare socială au dus la un declin al incidenței bolilor care se transmit pe cale respiratorie,” spun oamenii de știință sud-coreeni în lucrarea lor.

În ChinaSeasonal flu reports hit record lows amid global social distancing, Reuters, țara care a avut cel mai strict lockdown, transmiterea altor boli infecțioase a scăzut cel mai mult. Chinezii raportează un minus de 70% la oreion, și cu 90% mai puține cazuri de rujeolă. La hepatita A, ei anunță cu 20% mai puține cazuri față de aceeași perioadă a anului precedent.

Cercetătorii sud-coreeni scriu însă, la finalul studiului lor, că deși declinul altor boli infecțioase e clar, el s-ar putea să nu fie chiar atât de mare precum arată datele. Asta pentru că e posibil ca unele cazuri să nu fie raportate, pentru că oamenii au fost reticenți să meargă la doctor și s-au tratat acasă.

Un alt lucru pe care cercetătorii îl notează e că, în Coreea de Sud, spre deosebire de alte țări, vaccinarea împotriva bolilor infecțioase a continuat potrivit graficului chiar și în perioada pandemiei.

„Datele noastre sugerează că serviciile medicale esențiale trebuie să continue, inclusiv sistemul de vaccinare publică, alături de strategii robuste de control COVID-19; acestea ar duce la o reducere a numărului de infecții care pot fi prevenite prin vaccinare în timpul pandemiei de COVID-19”, spun autorii studiului.

Getty Images

Distanțarea socială și bolile cu transmitere sexuală

Unele dintre persoanele aflate în carantină au mărturisit că și-au redus numărul de parteneri sexuali. Studiile făcute în mai multe țări și pe diverse categorii sociale arată că între 33% și 76%People Are Still Having Sex. So Why Are S.T.D. Rates Dropping?, nytimes.com dintre participanți au raportat mai puține întâlniri amoroase în perioadele de lockdown. Atunci, barurile și restaurantele au fost închise, au existat mai puține petreceri, iar călătoriile au fost și ele mai greu de planificat. China, de exemplu, a raportat în jur de 7.500 de cazuri de gonoree pe lună în perioada lockdown-ului, față de 12.100 în 2019.

Totuși, cercetătorii americani de la Emory UniversityProjected HIV and Bacterial STI Incidence Following COVID-Related Sexual Distancing and Clinical Service Interruption, medrxiv.org cred că situația ar putea să nu fie una de durată. Mai mult, se tem că dacă comportamentul sexual revine la normal cât timp serviciile medicale sunt încă afectate, am putea avea o creștere a numărului cazurilor de HIV și de infecții cu transmitere sexuală. Creșterea ar putea veni și pentru că unele programe, cum sunt cele de distribuire a prezervativelor pentru adolescenți, au fost oprite.

Alți medici se întreabă dacă nu cumva cifrele mai mici sunt doar pe hârtie. În Roma, unde numărul de pacienți diagnosticați cu sifilis a scăzut brusc imediat după instituirea carantinei, o echipă de doctori Is COVID-19 affecting the epidemiology of STIs? The experience of syphilis in Rome, bmj.com se întreabă dacă nu cumva există mulți pacienți care au evitat să treacă pe la un cabinet.

Înainte de pandemie, infecțiile cu transmitere sexuală, inclusiv gonoreea, chlamydia și sifilisul, erau la nivel record în multe țări. Dacă pacienții nu sunt tratați la timp, consecințele pot fi grave. Femeile însărcinate, de pildă, pot îmbolnăvi bebelușii.

Getty Images

Vaccinuri mai puține și acces scăzut la servicii de sănătate

Așa cum remarcă și cercetătorii sud-coreeni în lucrarea lor, beneficiile pe care ni le-au adus masca, distanțarea socială și spălatul pe mâini ar putea fi anulate dacă pacienții non-COVID nu au parte de îngrijire bună sau dacă se opresc campaniile publice de vaccinare a copiilor împotriva bolilor infecțioase.

De altfel, Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF WHO and UNICEF warn of a decline in vaccinations during COVID-19, who.int au lansat un apel global, remarcând numărul mic al copiilor imunizați în acest an. Sunt probleme în zeci de țări, inclusiv în România.

La începutul acestei luni și Ministerul Sănătății,Comunicate de presă, ms.ro, Nelu Tătaru, a transmis un mesaj public, rugându-i pe părinți să-și vaccineze copiii. La noi, cele mai mari probleme au fost la imunizarea copiilor de 6 ani cu vaccinul tetraxim (împotriva difteriei, tetanosului, poliomielitei și tusei convulsive), care a fost administrat la doar 22% dintre micuți, anunță Ministerul. A mers în hopuri și vaccinarea ROR (rujeolic – rubeolic – urlian), care s-a realizat doar în proporție de 50%, cu toate că țara noastră se confruntă cu o epidemie de rujeolă.

Pe lângă sincopele înregistrate în procesul de vaccinare, o altă problemă o reprezintă lipsa diagnosticării unor boli transmisibile. În România, mii de bolnavi de tuberculoză nu ar fi fost diagnosticați în perioada pandemiei, iar fiecare dintre ei poate infecta alți 10 până la 15 oameni, a declarat medicul Lucica Dițiu, secretar general al agenției ONU StopTB, pentru Mediafax.Câte cazuri noi de tubercuoză ne poate aduce epidemia de COVID-19, mediafax.ro. România este, de altfel, pe primul loc în UE după numărul de persoane diagnosticate cu tuberculoză.

Și nu e doar tuberculoza. Pacienții non-COVIDDrama bolnavilor de cancer, dublată în pandemie. Medic: Multe spitale non-Covid nu vor să se ocupe de ei, digi24.ro, cei care suferă de cancer sau boli cronice, se plâng că interacționează tot mai greu cu sistemul medical și că acest lucru le pune viața în pericol.

Masca și igiena mâinilor post-COVID

În țările asiatice lovite de primul virus SARS, în 2003, purtarea măștii a devenit ceva obișnuit în perioadele cu infecții respiratorii. În Japonia, ele sunt parte din cultură, și există chiar și un termen pentru femeile care arată bine cu masca, masuku bijin. Iar în Taiwan How Taiwan beat the coronavirus, cnbc.com persoanele care nu au purtat mască anul acesta au fost umilite public în rețelele sociale.

Tot mai mulți experți în sănătate publică susțin că regulile pandemiei, masca, distanțarea socială și spălatul mâinilor, sunt de fapt măsuri de bun-simț. Și că lumea va arată cu totul altfel chiar și după ce amenințarea noului coronavirus va trece.

„Cred că avem nevoie de o nouă cultură a măștilor, cel puțin de fiecare dată când nu ne simțim bine, și cred că măștile se vor purta pe o perioadă nedefinită, iar strângerile de mâini vor dispărea”, a spus Dr. Tom Frieden, care a condus Centrul american pentru Controlul Bolilor în timpul mandatului președintelui Barack Obama, într-un interviu pentru CNBC,Will masks become the ‘new normal’ even after the pandemic has passed? Some Americans say so, cnbc.com.

„Masca nu va mai fi o excepție”, spune Boris Lushniak, decanul Școlii de Sănătate Publică a Universității din Maryland, SUA. „Cred că de-acum ne vom obișnui cu ideea: știi, nu mă simt bine în timpul sezonului de gripă, poate ar trebui să-mi pun o mască pentru a-i proteja pe ceilalți”.Text de

Andrada Fiscutean

Jurnalist de știință și tehnologie. A publicat în Ars Technica, Nature, Wired, Motherboard și ZDNet. Colecționează calculatoare est-europene fabricate în anii ‘80 și ‘90.

TEHNOLOGIE|OVERVIEW

Neuralink: între promisiunile SF, lipsa de transparență și abuzurile din experimente

De
Interfața neuronală visată de Elon Musk este la început de drum, dar e deja încărcată de controverse.
MEDIU|OVERVIEW

Jumătate dintre români folosesc Sistemul de Garanție-Returnare, la patru luni de la debut. Restul, cam bate pasul pe loc în „Hora reciclării”

De
Deși timid la început, tot mai mulți români încep să returneze ambalaje prin Sistemul de Garanție-Returnare (SGR). Majoritatea sunt mulțumiți de sistem, însă există și experiențe mai puțin plăcute. 
SPAȚIU|OVERVIEW

Scurtă istorie a rachetei Starship

De
SpaceX pregătește un nou zbor de test pentru Starship, racheta care ar trebui să ducă oamenii pe Marte. Uite cum s-a ajuns aici.
SPAȚIU|OVERVIEW

Calea Lactee face deja schimb de stele cu galaxia Andromeda, dar cele două nu se vor ciocni prea curând

De
În univers, chiar și coliziunile durează o veșnicie.