Jorg Greuel/Getty Images

Varianta Delta va deveni tulpina dominantă. Cât de periculoasă e?

De Mihai Ghiduc 24.06.2021

În luna august, cele mai multe îmbolnăviri din Europa vor fi produse de varianta Delta. Iar cele mai afectate vor fi comunitățile în care nivelul vaccinării e mai scăzut de 30%.

Într-o serie de țări europene, varianta Delta, acea versiune a coronavirusului care a făcut ravagii în India în această primăvară, a dat peste cap planurile de redeschidere. Marea Britanie e cel mai vizibil exemplu, poate și pentru că apariția unui al patrulea val, în iunie, a dus la discuții aprinse între regat și UEFA pe tema unei potențiale mutări a semifinalelor și finalei Euro 2020. Este varianta Delta –  numită și B.1.617.2 – un pericol și, dacă da, pentru cine?

Care e situația în momentul de față?

Varianta a fost secvențiată pentru prima dată în India, la finalului anului, și a primit numele Delta după ce OMS a decis să apeleze la literele alfabetului grecesc, pentru a evita folosirea unor termeni naționali. 

Până la 21 iunie,„B.1.617.2 Lineage Report”, outbreak.info a fost găsită în peste 75 de țări, inclusiv România. Nepalul este cea mai afectată țară (Delta reprezintă 54% din cazurile cercetate), urmată de Vietnam și India (30%, respectiv 22% din cazuri). De fapt, în India, predominantă este încă varianta Kappa (sau B.1.617.1), cu circa jumătate de cazuri. Și în SUA, unul din cinci cazuri noi„Fauci says delta accounts for 20% of new cases and will be dominant Covid variant in U.S. in weeks”, cnbc.com e dat de varianta Delta, după ce, la începutul lui aprilie, reprezenta doar 0.1% dintre cazuri.

În Europa, această versiune a virusului reprezintă 11% din cazurile din Marea Britanie, dar doar 2% din cele din România (22 de cazuri din aproape 1.000 de secvențieri). Însă 2% e și numărul cazurilor din Portugalia, iar acolo deja se pune problema reintroducerii unor restricții, după o creștere înregistrată în Lisabona.„Delta variant fuels spike in coronavirus cases in Lisbon”, euronews.com

Agenția Europeană pentru Prevenția și Controlul Bolilor (ECDC) estimează că,„Threat Assessment Brief: Implications for the EU/EEA on the spread of the SARS-CoV-2 Delta ( B.1.617.2 ) variant of concern”, .ecdc.europa.eu la începutul lunii august, 70% din noile cazuri de COVID-19 vor fi produse de această variantă, pentru a se ajunge la 90% la finalul aceleași luni. În condițiile relaxării restricțiilor, persoanele cele mai afectate vor fi, cel mai probabil, cele sub 50 de ani. 

Cu 50% mai transmisibilă?

Varianta Delta a coronavirusului are cel puțin treisprezece mutații, dintre care patru la nivelul proteinei S (spike): T478K (treonina e înlocuită de lizină la poziția 478), P681R (prolina este înlocuită de arginină) și L452R (leucina e înlocuită de arginină), iar acestea par să facă coronavirusul mai virulent. Ce-a de-a patra mutație, D614G (acidul aspartic e înlocuit de glicină), este comună cu celelalte variante importante ale virusului: Alpha, Beta și Gamma.

Mutațiile de mai sus sunt asociate cu o răspândire mai ușoară a virusului, însă cercetătorii n-au putut fi siguri că acest lucru a fost cauza creșterii cazurilor din India, mai ales în condițiile în care alegerile și adunările religioase în care nu s-a respectat distanțarea socială au contribuit masiv la răspândirea COVID-19. 

CITEȘTE ȘI: Tulpină nouă, alegeri, sărbători? Cum a fost învinsă India de coronavirus

Conform britanicilor,Eighty-ninth SAGE meeting on COVID-19, 13 May 2021. Held via Video Teleconference. Situation update” .gov.uk (PDF) este foarte probabil ca varianta această să fie cu 50% mai transmisibilă decât varianta englezească a virusului. În UE, ECDC face aceeași estimare, dar o consideră mai larg, între 40-60%.

CDC-ul american„SARS-CoV-2 Variant Classifications and Definitions”, cdc.gov crede că Delta ar putea afecta și tratamentele cu anticorpi monoclonali, tocmai datorită faptului că virusul poate ocoli mai ușor răspunsul imun al organismului. 

Și consecințele infectării pot fi mai grave. Conform unui studiu scoțian publicat în The Lancet,„SARS-CoV-2 Delta VOC in Scotland: demographics, risk of hospital admission, and vaccine effectiveness”, thelancet.com cei infectați cu varianta Delta au un risc dublu de internare față de de cei care ai contractat varianta Alpha (sau B.1.1.7), ceea care a fost depistată în toamnă în Anglia.

Conform raportului Public Health England„Vaccines highly effective against B.1.617.2 variant after 2 doses”, gov.uk și eficacitatea vaccinurilor e afectată, dar nu semnificativ. Astfel, la două săptămâni de la administrarea unei doze de Pfizer sau AstraZeneca, eficacitatea față de varianta Delta era de 33%. În cazul variantei Alpha a virusului, e mult mai mare, de 50%. După administrarea celei de-a doua doze, scăderea eficacității e mai mică: 60% față de 66%, în cazul AstraZeneca, și 89% față de 93%, în cazul Pfizer.

Această scădere a eficacității ar explica parțial și de ce a apărut un nou val din Marea Britanie, pentru că un procent semnificativ al celor vaccinați încă n-au primit a doua doză, datorită strategiei autorităților de a mări la maximum distanța dintre doze. 

Delta va afecta comunitățile nevaccinate

Eficacitatea rămâne însă suficient de ridicată pentru a se putea crede că, în țările în care s-a vaccinat suficientă lume, răspândirea noii variante poate fi încetinită sau chiar împiedicată. Pe de altă parte, zonele în care procentul celor vaccinați este mai mic vor fi mult mai afectate. Conform unui studiu recent,„Rapid displacement of SARS-CoV-2 variant B.1.1.7 by B.1.617.2 and P.1 in the United States”, medrxiv.org care n-a fost încă verificat independent, în SUA, variantele Gamma (fosta P.1) și Delta înlocuiesc rapid varianta Alpha, iar acest lucru se întâmplă mai ales în comunitățile în care procentul celor vaccinați este de sub 30%. 

Adică fix situația României, unde procentul celor vaccinați complet era, la 23 iunie, de doar 26,1%,„COVID-19 Vaccine Tracker”, ecdc.europa.eu iar ritmul vaccinării a scăzut drastic. Autoritățile române par conștiente de perspectiva unui nou val, dominat de varianta Delta, însă cred că acest lucru se va întâmpla abia în toamnă, cel puțin conform declarațiilor lui Valeriu Gheorghiță,„Gheorghiță: Perspectiva unui nou val COVID în sezonul rece este „cât se poate de clară”. Varianta Delta ar putea deveni dominantă”, digi24.ro coordonatorul campaniei de vaccinare. 

INFOGRAFIC: Evoluția COVID-19 în România

Nu este însă atât de clar că vaccinarea și creșterea temperaturilor țin virusul sub control. Anul trecut (e drept, fără vaccinuri), o creștere a numărului de cazuri a fost vizibilă încă din luna iulie.

Țările sărace, în pericol

Dacă în Uniunea Europeană sau SUA procentul celor vaccinați depășește 50% (chiar și cu media stricată de români), în țările sărace situația e cu totul diferită. La nivel global, procentul celor vaccinați era de foarte puțin peste 10%, la 21 iulie, asta pentru că 99% dintre locuitorii țărilor sărace sunt nevaccinați.„Global herd immunity remains out of reach because of inequitable vaccine distribution – 99% of people in poor countries are unvaccinated”, theconversation.com Iar acolo unde s-au făcut vaccinări, este posibil să fi fost folosit un vaccin cu eficacitate dubioasă, precum cel de la Sinovac.Medici și asistente din Indonezia au făcut forme de COVID-19 care au necesitat spitalizare, deși erau vaccinați. reuters.com

Prin urmare, dacă varianta Delta ajunge în Africa sau America Centrală și Latină, riscul ca numărul cazurilor globale să crească e destul de mare. Momentan, țările respective sunt protejate de faptul că nu au legături majore cu India sau alte țări asiatice, însă, pe măsură ce virusul se răspândește în SUA, Marea Britanie sau Europa, acestea pot deveni huburi pentru răspândirea Delta.

Directorul executiv al OMS, Michael J. Ryan,„Covid delta: WHO says variant is the fastest and fittest and will ‘pick off’ most vulnerable”, cnbc.com spune că varianta Delta este cea care se răspândește cel mai rapid și că există riscul „să devină mai letală” tocmai datorită acestei transmisibilități, care va ajuta virusul să ajungă mai ușor la persoanele vulnerabile.

Iar cu cât se răspândește mai mult, cu atât poate căpăta noi mutații. Deja există varianta Delta plus,Identificată mai întâi de britanici, la mijlocul lui iunie, gov.uk (PDF) care a căpătat o mutație nouă, găsită și în tulpina Beta, cea identificată în Africa de Sud. Mutația K417N (lizina este înlocuită cu asparagină la poziția 417) ar putea face virusul și mai transmisibil, cred specialiștii. 

În esență, asistăm la o cursă a omenirii cu boala, în care se speră că vor fi vaccinați cât mai mulți dintre cei care riscă să facă forme grave ale bolii, înainte ca virusul să ajungă la o variantă care să se răspândească mult mai eficient sau, și mai grav, să ocolească vaccinurile. Delta nu e aceea, dar e încă un pas înainte pe care-l face virusul.



Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

MEDIU|TURNING POINT

Apele Atlanticului sunt pline de minunății, dar și de amenințări la adresa ecosistemelor

De
Oamenii de știință din numeroase țări își unesc forțele pentru a aborda riscurile la adresa vieții din al doilea cel mai mare ocean al lumii.
MEDIU|TURNING POINT

COP28: „Business as usual” sau moment istoric? 

De
Am întrebat mai mulți participanți cum văd ei finalul celei de-a 28-a Conferință ONU privind Schimbările Climatice din Dubai. 
AI&ROBOȚI|TURNING POINT

Inteligența artificială în educație: oportunitate sau amenințare?

De
Succesul înregistrat începând cu sfârșitul anului 2022 de ChatGPT a deschis calea către utilizarea pe scară largă a inteligenței artificiale generative. Dar o utilizare responsabilă a unor astfel de soluții, în special în procesul educațional, presupune cunoașterea limitelor acestora.
SPAȚIU|TURNING POINT

Apă din spațiu. NASA a găsit substanța în probele aduse de pe asteroidul Bennu

De
Una dintre cele mai complexe misiuni de cercetare a unui asteroid din istorie a adus, la șapte ani de la lansare, mostre care pot da noi indicii despre originea vieții de pe Pământ.