INFOGRAFIC | Evoluția COVID-19 în România4 min read

De Mindcraft Stories 25.03.2020, ultima actualizare: 09.01.2022

Iată cum au evoluat numărul de cazuri de infecție cu coronavirus, decesele, testarea și vindecările, în câteva grafice simple.

Mai întâi, o privire generală asupra situației. Graficele de mai jos arată numărul de testări pentru SARS-CoV-2 (PCR-RT și rapide), cazuri de COVID-19, decese și persoane vindecate.

O comparație a evoluției valurilor 2-5 poate fi urmărită mai jos. În grafic, valurile 4 și 5 pornesc de la momentul în care s-a atins o medie de 1000 de cazuri pe ultimele șapte zile – valul patru se încheie când media scade sub 1.000. Valul al doilea pornește de la trecerea peste 1.350 de cazuri, când creșterea s-a accelerat (înainte a existat o perioadă de două luni – 61 de zile – în care infectările au evoluat în platou, în jurul a 1.100-1.200 de cazuri pe zi) și se încheie la începerea valului al treilea (spre finalul lunii ianuarie 2021). Valurile doi și trei ar putea fi privite, în realitate ca un singur val, continuu, dar am respectat felul în care au fost prezentate în media.

Iată care este coeficientul infecțiilor la mii de locuitori pe județe.

Pentru a urmări evoluția COVID-19 pe zile, selectează din meniu doar informațiile care te interesează. (Anumite grafice nu apar în previzualizarea de mai jos.) De notat că, din cauza schimbării modului de raportare, unele informații sunt disponibile doar pe anumite perioade de timp.

Din 20 mai 2021, Grupul de Comunicare Strategică include în raportările zilnice ale deceselor cazuri neînregistrare din lunile anterioare. Am creat un grafic separat cu aceste cifre, în funcție de ziua în care au fost raportate. Aceste cifre nu apar în graficele cu evoluția săptămânală a deceselor, dar apar în totalul deceselor prezentat mai sus.

Evoluția cazurilor de COVID-19, a deceselor cauzate de această boală, a vindecărilor și a numărului de teste pentru SARS-Cov-2 efectuate, pe săptămâni poate fi urmărită mai jos. Am ales această unitate de măsură pentru a elimina eventualele diferențe de raportare din anumite zile.

Pentru o privire și mai de ansamblu asupra situației, evoluția lunară a cazurilor, deceselor (inclusiv cele raportate târziu), testelor și vindecărilor poate ajuta.

Diferența dintre 2020 și 2021 este vizibilă în graficul de mai jos. În ciuda accesului la vaccinuri, numărul persoanelor afectate de COVID-19 este semnificativ mai mare.


Urmărește Mindcraft Stories pe Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi studii, statistici, informații și analize privind criza noului coronavirus. Bonus: multe articole de calitate din zona științei și tehnologiei.

CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #105: Risc crescut de a pierde copilul pentru femeile nevaccinate și infectate

De
Femeile nevaccinate și infectate cu COVID-19 au un risc de patru ori mai mare de a pierde copilul la sau după naștere. În România, boosterul se va administra după patru luni.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #104: Testele rapide pot da rezultate fals negative

De
Unele teste rapide pot da rezultat negativ în perioada în care persoana infectată e infecțioasă. Măștile chirurgicale și FFP2 devin obligatorii, din 8 ianuarie
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #103: Al treilea an al pandemiei

De
Noul an vine cu recorduri de cazuri noi, dar și cu speranța că varianta Omicron va da forme mai ușoare a bolii.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #102: risc mai scăzut de spitalizare din cauza variantei Omicron

De
Totuși, infecțiozitatea crescută ar putea duce la aglomerarea spitalelor, fiindcă boala ajunge la mai mulți oameni. Țările europene iau măsuri preventive.