INFOGRAFIC | Evoluția COVID-19 în România6 min read

De Mindcraft Stories 25.03.2020, ultima actualizare: 13.06.2022

Iată cum au evoluat numărul de cazuri de infecție cu coronavirus, decesele și testarea, în câteva grafice simple.

Mai întâi, o privire generală asupra situației. Graficele de mai jos arată numărul de testări pentru SARS-CoV-2 (PCR-RT și rapide), cazuri de COVID-19 și decese.

O comparație a evoluției valurilor 2-5 poate fi urmărită mai jos. În grafic, valurile 4 și 5 pornesc de la momentul în care s-a atins o medie de 1000 de cazuri pe ultimele șapte zile – valul patru se încheie când media scade sub 1.000. Valul al doilea pornește de la trecerea peste 1.350 de cazuri, când creșterea s-a accelerat (înainte a existat o perioadă de două luni – 61 de zile – în care infectările au evoluat în platou, în jurul a 1.100-1.200 de cazuri pe zi) și se încheie la începerea valului al treilea (spre finalul lunii ianuarie 2021). Valurile doi și trei ar putea fi privite, în realitate ca un singur val, continuu, dar am respectat felul în care au fost prezentate în media.

Evoluția internărilor în valul 5 este diferită de valurile anterioare, ceea ce confirmă observațiile făcute în alte state afectate de Omicron care arată că această variantă e mai puțin periculoasă. Trebuie spus că nu se știe care este procentul infectărilor datorate acestei variante din totalul infectărilor și/sau spitalizărilor. Graficul de mai sus urmărește totalul internărilor și este corelat cu cel anterior.

NOTĂ: Începând cu 13 iulie 2022, raportările au devenit săptămânale, ceea ce înseamnă că grafice cu evoluția zilnică nu mai sunt actualizate după data de 12 iulie.

Pentru a urmări evoluția COVID-19 pe zile, selectează din meniu doar informațiile care te interesează. (Anumite grafice nu apar în previzualizarea de mai jos.) De notat că, din cauza schimbării modului de raportare, unele informații sunt disponibile doar pe anumite perioade de timp.

Din 20 mai 2021, Grupul de Comunicare Strategică include în raportările zilnice ale deceselor cazuri neînregistrare din lunile anterioare. Am creat un grafic separat cu aceste cifre, în funcție de ziua în care au fost raportate. Aceste cifre nu apar în graficele cu evoluția săptămânală a deceselor, dar apar în totalul deceselor prezentat mai sus.

Din 9 martie 2022, odată cu ridicarea stării de alertă, autoritățile nu mai publică date despre persoanele vindecate, ceea ce face imposibilă calcularea cazurilor active și a celor încheiate.

Evoluția cazurilor de COVID-19, a deceselor cauzate de această boală și a numărului de teste pentru SARS-Cov-2 efectuate, pe săptămâni poate fi urmărită mai jos. Am ales această unitate de măsură pentru a elimina eventualele diferențe de raportare din anumite zile.

Pentru o privire și mai de ansamblu asupra situației, evoluția lunară a cazurilor, deceselor (inclusiv cele raportate târziu) și testelor poate ajuta.

Diferența dintre 2020 și 2021 este vizibilă în graficul de mai jos. În ciuda accesului la vaccinuri, numărul persoanelor afectate de COVID-19 este semnificativ mai mare în 2021. Omicron a contribut la numărul mare de cazuri din 2022.


Urmărește Mindcraft Stories pe Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi studii, statistici, informații și analize privind criza noului coronavirus. Bonus: multe articole de calitate din zona științei și tehnologiei.

CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #114: Din val în val

De
Părerea generală este că pandemia s-a încheiat – cel puțin așa se comportă majoritatea. Cifrele arată însă creșteri în mai toată lumea, datorate variantei BA.2
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #113: Doi ani de pandemie

De
Din 9 martie, starea de alertă nu a mai fost prelungită, dar numărul de cazuri a rămas la câteva mii pe zi.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #112: Originea virusului, lămurită?

De
Lumea se concentrează pe criza de la estul României, dar pandemia nu s-a încheiat încă, iar războiul o poate amplifica.
CORONAVIRUS|SCIENCE REPORT

Coronavirus Science Report #111: COVID-19 atacă chiar și bărbăția

De
Cei care au avut COVID-19 au un libido și o producție de spermă căzută pentru câteva luni. Sanofi susține că noul lor vaccin are eficiență maximă împotriva spitalizării și decesului.