Google Photos nu-ți mai oferă spațiu nelimitat

De Mihai Ghiduc 12.11.2020

Orice afacere mult prea bună nu ține la nesfârșit și asta se va întâmpla și cu Google Photos din 1 iunie 2021. Nu-ți vei mai putea salva fotografiile fără să-ți pese de spațiu, ci va trebui să te încadrezi în cei 15 GB oferiți gratuit sau să-ți cumperi un abonament Google One (care împarte spațiul între Photos, Drive și Gmail).

Acum, Google salvează toate imaginile pe care le urci, dacă selectezi opțiunea high resolution, fără să țină cont de limita de spațiu. Limitarea apăre doar dacă vrei să salvezi fotografiile originale. Însă, cum procesorul lor de imagini de la Google este probabil cel mai bun de pe piață (spre deosebire de Facebook, care-și cam bate joc de imagini chit că deține și Instagram), compresia nu duce la pierderi de calitate sesizabile față de original – în schimb dimensiunile se reduc semnificativ.

Google a început să-i anunțe pe utilizatori de această schimbare, ba chiar să facă o estimare a perioadei în care vei reuși să-ți umpli spațiul disponibil, pe baza istoriei tale de utilizare. Vestea bună este că toate imaginile urcate până la 1 iunie 2021 nu se vor lua în calcul, deci orice backup-uri ai făcut rămân acolo.

Sunt afectați majoritatea utilizatorilor de Android care folosesc Google Photos pentru a-și salva automat fotografiile de pe telefon, dar și fotografii care-și fac un backup al arhivei în cloud. Google spune însă că 80% dintre utilizatori nu vor fi afectați învreun fel de schimbare, pentru că n-au nevoie de atâta spațiu, și că va introduce instrumente noi în Photos pentru a putea să-ți faci ordine mai ușor în fotografii. (Dacă introduc căutarea fotografiilor care nu sunt în albume, mă declar mulțumit).

Sunt și alte schimbăr, cum ar fi că vor fi șterse conturile care n-au mai fost accesate de doi ani. Utilizatorii de Google Pixel vor avea în continuare posibilitatea de a salva fotografiile fără limită, însă în format high resolution (până acum limita nu se aplica la fotografiile originale).

Carcasele nurcilor exterminate din cauza COVID-19 în Danemarca ies la suprafață

De Ionuț Preda 26/11/2020
Autoritățile daneze au o nouă problemă cu populația internă de nurci, decimată intenționat din cauza unei mutații suferite de noul coronavirus în animale: unele dintre carcasele îngropate în gropi comune au început să iasă la suprafață.

Semaforul Moralității: nu e moral să citești conversații, cred 69% dintre români

De Mihai Ghiduc 20/11/2020
Cu ocazia lansării serialului Bani negri, HBO România a analizat perspectiva românilor din mediul urban asupra moralității printr-un studiu numit Semaforul Moralității, realizat de Exact Business Solutions.

Creșterea numărului de cazuri grăbește apariția vaccinului

De Mihai Ghiduc 17/11/2020
În mod ironic, faptul că firmele care studiază posibile vaccinuri anti-COVID-19 au anunțat atât de rapid primele rezultate ale testelor e un efect secundar al creșterii accelerate a numărului de cazuri.

SpaceX a lansat cu succes o nouă misiune cu astronauți NASA

De Ionuț Preda 16/11/2020
Pentru a doua oară în 2020, NASA s-a folosit de serviciile companiei private SpaceX pentru a-și trimite astronauți pe Stația Spațială Internațională.