LIVE: NASA încearcă să plaseze roverul Perseverance pe Marte

De Ionuț Preda 18.02.2021

NASA va încerca azi să își plaseze un nou rover pe Marte, Perseverance, al cincilea din istoria agenției.

Perseverance va intra în atmosfera lui Marte în această seară și va încerca o secvență de manevre complexe pentru a asigura amartizarea, pe care inginerii NASA le-au botezat „cele șapte minute ale terorii”.  Manevra a fost folosită cu succes pentru a amartiza predecesorului Perseverance, Curiosity.

Inițial, Perseverance va fi lansat în atmosfera planetei într-o capsulă protectoare cu scut termic, care va trebui să reziste unor temperaturi de până la 2.100°C. Când va mai avea șapte mile (11,2 km) până la sol, capsula va deschide o parașută, pentru a-i reduce semnificativ din viteză. La borna de cinci mile (opt km), scutul termic inferior va fi dat la o parte; după alte 80 de secunde, roverul va fi lansat din capsulă împreună cu un ansamblu de amartizare cu rachetă numit SkyCrane. Bazându-se pe datele unui sistem radar, SkyCrane va trebui să-și pornească racheta la momentul potrivit pentru a frâna brusc și a detașa corpul vehicului, de care va rămâne legat printr-un sistem de cabluri – oarecum similar unei marionete. Odată ce roțile lui Perserverance ating solul marțian, roverul va fi detașat complet de ansamblu, care se va prăbuși la o distanță sigură.

NASA TV va începe o transmisiune în direct centrul de comandă al misiunii începând cu ora 21:15 pe care o poți urmări mai jos. Echipa NASA va afla rezultatul operațiunii în jurul orei 22:55, cu un delay de 11 minute față de evenimentele de pe Planeta Roșie.


Poți citi mai multe detalii despre Perseverance, obiectivele misiunii și echipamentele pe care le are la bord în materialul pe care l-am dedicat roverului. Dacă vrei să afli mai multe despre roverele care au amartizat în trecut, avem și un articol despre ce au reușit ele să descopere despre Marte.

FYI - Prin modificarea ARN-ului, recoltele de cartofi și orez pot crește cu 50%

De
Versiuni mai productive ale plantelor de cartof și orez au fost obținute prin modificarea ARN-ului acestora în laborator, problemele de auz ar putea fi un factor semnificativ de risc pentru demență și o exoplanetă tânăr cu disc de praf a fost detectată direct în observații astronomice pentru prima dată.

Harta țărilor aflate în zone de risc epidemiologic

De
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a actualizat lista țărilor aflate în zone de risc epidemiologic, valabilă începând cu 25 iulie. 

VIDEO Jeff Bezos a reușit să ajungă în spațiu cu o rachetă Blue Origin

De
Fondatorul Amazon Jeff Bezos a reușit, marți, să ajungă în spațiu cu o rachetă a propriei companii spațiale Blue Origin, în urma unui zbor care a durat aproximativ zece minute

FYI - Implantul neuronal care „citește” mintea pacienților paralizați

De
Un nou implant neuronal poate decoda cuvinte direct din creierul pacienților paralizați care nu pot vorbi, o altă nouă tehnologie ar putea converti semnalele neuronale în unele wireless, fără a necesita operație sau un implant, iar infecțiile virale ar putea fi contracarate cu „capcane” fabricate din propriul nostru ADN.