LIVE: NASA încearcă să plaseze roverul Perseverance pe Marte

De Ionuț Preda 18.02.2021

NASA va încerca azi să își plaseze un nou rover pe Marte, Perseverance, al cincilea din istoria agenției.

Perseverance va intra în atmosfera lui Marte în această seară și va încerca o secvență de manevre complexe pentru a asigura amartizarea, pe care inginerii NASA le-au botezat „cele șapte minute ale terorii”.  Manevra a fost folosită cu succes pentru a amartiza predecesorului Perseverance, Curiosity.

Inițial, Perseverance va fi lansat în atmosfera planetei într-o capsulă protectoare cu scut termic, care va trebui să reziste unor temperaturi de până la 2.100°C. Când va mai avea șapte mile (11,2 km) până la sol, capsula va deschide o parașută, pentru a-i reduce semnificativ din viteză. La borna de cinci mile (opt km), scutul termic inferior va fi dat la o parte; după alte 80 de secunde, roverul va fi lansat din capsulă împreună cu un ansamblu de amartizare cu rachetă numit SkyCrane. Bazându-se pe datele unui sistem radar, SkyCrane va trebui să-și pornească racheta la momentul potrivit pentru a frâna brusc și a detașa corpul vehicului, de care va rămâne legat printr-un sistem de cabluri – oarecum similar unei marionete. Odată ce roțile lui Perserverance ating solul marțian, roverul va fi detașat complet de ansamblu, care se va prăbuși la o distanță sigură.

NASA TV va începe o transmisiune în direct centrul de comandă al misiunii începând cu ora 21:15 pe care o poți urmări mai jos. Echipa NASA va afla rezultatul operațiunii în jurul orei 22:55, cu un delay de 11 minute față de evenimentele de pe Planeta Roșie.


Poți citi mai multe detalii despre Perseverance, obiectivele misiunii și echipamentele pe care le are la bord în materialul pe care l-am dedicat roverului. Dacă vrei să afli mai multe despre roverele care au amartizat în trecut, avem și un articol despre ce au reușit ele să descopere despre Marte.

Festivalul LYNX 2024: Brașovul găzduiește cea de-a doua ediție dedicată filmului și fotografiei de natură

De
În perioada 4-9 iunie 2024, Brașov va fi gazda celei de-a doua ediții a LYNX Festival, eveniment axat pe filmul și fotografia documentară de natură. Festivalul revine după succesul primei ediții care a atras un număr mare de vizitatori și a înregistrat vânzări sold-out la toate proiecțiile.

DevTalks România, 10 ani de inovație tehnologică

De
NASA va încerca azi să își plaseze un nou rover pe Marte, Perseverance, al cincilea din istoria agenției. Perseverance va intra în atmosfera lui Marte în această seară și va încerca o secvență de manevre complexe pentru a asigura amartizarea, pe care inginerii NASA le-au botezat „cele șapte minute ale terorii”.  Manevra a fost folosită …

Despre Ploi, Râuri, Șuvoaie… O explorare transdisciplinară a apei

De
Asociația Developing Art lansează proiectul Despre Ploi, Râuri, Șuvoaie…,  o inițiativă artistică și de cercetare desfășurată în trei locații cheie din România: Delta Dunării, Valea Jiului și parcurile Icoanei și Ioanid din București. Dacă ești artist și/sau cercetător emergent, te poți înscrie în proiect între 18 aprilie și 2 mai. 

Climate Change Summit Awards premiază cele mai bune soluții pentru provocările climatice

De
Climate Change Summit, un important eveniment regional dedicat schimbărilor climatice, premiază inovațiile ecologice din Europa Centrală și de Est. Evenimentul se concentrează pe finanțarea soluțiilor din sectoarele energiei, mobilității, construcțiilor, economiei circulare și agriculturii, adresându-se tinerilor sub 30 de ani și întreprinderilor mici și mijlocii.