Sarayut Thaneerat/Getty Images

Ziua Pământului 2024 este dedicată combaterii globale a poluării cu plastic4 min read

De Adriana Moscu 22.04.2024

Pe 22 aprilie, Ziua Pământului este sărbătorită în întreaga lume pentru a sensibiliza și a promova protecția mediului. În 2024, tema evenimentului este „Planet vs. Plastics”, care pune accent pe lupta împotriva poluării cu plastic. 

Ziua Pământului se sărbătorește în fiecare an pe 22 aprilie. Tradiția a început în 1970, inițiată de senatorul american Gaylord Nelson după un dezastru petrolier care a avut loc pe coasta Santa Barbara, California. Acesta l-a recrutat și pe tânărul activist Denis Hayes, pentru a promova conștientizarea și acțiunea ecologică la nivel global.

Anul acesta, organizatorii evenimentului// Site oficial: earthday.org // subliniază importanța educației climatice. Un raport recent// „Climate Education vs. The Climate Crisis” (PDF), earthday.org // arată că aceastsa are un impact pozitiv asupra comportamentului generațiilor viitoare și că inițiative precum Ziua Pământului pot mobiliza acțiuni rapide și eficiente.

Global, Ziua Pământului adună milioane de oameni de toate vârstele din aproape 200 de țări, în acțiuni care susțin un viitor mai sustenabil. Tema din 2024 precede un tratat istoric al ONU// „Plastic pollution: Green light for ‘historic’ treaty”, bbc.com // privind reducerea poluării cu materiale plastice, așteptat să fie finalizat până la sfârșitul anului. Peste 50 de națiuni au aderat la apelul de a elimina poluarea cu plastic până în 2040. 

CITEȘTE ȘI: Nimeni nu știe cum se reciclează plasticul

Evenimentele anterioare au acoperit o serie de probleme de mediu, de la schimbările climatice și energia curată până la protejarea speciilor și beneficiile plantării copacilor. În 2016, de exemplu, Ziua Pământului a fost aleasă în mod simbolic pentru semnarea oficială a acordului de la Paris privind clima. A fost prima dată când țările lumii au convenit colectiv ținte pentru a încerca să limiteze încălzirea globală.

Totuși, unii critici avertizează că aceste realizări dau un sentiment fals de progres. Mulți indicatori de mediu – de la creșterea temperaturilor globale la disparițiile speciilor – se schimbă rapid din cauza activităților umane. Eforturile de până în prezent nu au ajuns la oprirea sau inversarea acestor tendințe.

Unele persoane și companii au fost, de asemenea, acuzate că folosesc Ziua Pământului ca o oportunitate de a-și promova în mod înșelător acreditările de mediu, fără a face schimbările reale necesare. Acest lucru este cunoscut sub numele de „greenwashing”.



Text de

Adriana Moscu

Este jurnalistă și, de peste 20 de ani, se bucură de principalul avantaj al profesiei, pentru că nicio zi nu seamănă cu alta. Are o relație de love-hate cu oamenii, pe care, de cele mai multe ori, îi îmblânzește prin interviuri.

MEDIU|FYI

Furtuni, secetă, valuri de căldură. Fenomenele extreme domină Planeta și în 2025

De
Trei noi analize științifice fac portretul unei lumi tot mai afectate de schimbările climatice severe. 
ȘTIINȚĂ|FYI

Oase cu urme de tăieturi vechi de 1,95 milioane de ani, descoperite în România

De
Urme fine lăsate de unelte de piatră pe oase de animale descoperite în Oltenia arată că strămoșii omului erau în România acum aproape 2 milioane de ani. E cea mai veche dovadă clară din Eurasia. 
MEDIU|FYI

În timp ce Parisul închide străzile pentru mașini, Bucureștiul rămâne printre cele mai poluate capitale din UE

De
În ultimii 20 de ani, Parisul a trecut printr-un proces amplu de transformare urbană. Administrația locală a eliminat aproximativ 50.000 de locuri de parcare, a restricționat traficul auto și a investit în extinderea pistelor pentru biciclete și a spațiilor verzi. 
MEDIU|FYI

Peste 10.000 de urși în România. Recensământul urșilor deschide ușa intervenției directe

De
După trei ani și peste 24.000 de probe ADN, recensământul oficial al urșilor a fost finalizat. Studiul e deja controversat – de la numărul estimat de urși până la metodologia folosită și comisia de validare. Cu toate acestea, ministrul Mediului anunță o schimbare de direcție: urmează măsuri rapide, fără etape graduale.