Sarayut Thaneerat/Getty Images

Ziua Pământului 2024 este dedicată combaterii globale a poluării cu plastic4 min read

De Adriana Moscu 22.04.2024

Pe 22 aprilie, Ziua Pământului este sărbătorită în întreaga lume pentru a sensibiliza și a promova protecția mediului. În 2024, tema evenimentului este „Planet vs. Plastics”, care pune accent pe lupta împotriva poluării cu plastic. 

Ziua Pământului se sărbătorește în fiecare an pe 22 aprilie. Tradiția a început în 1970, inițiată de senatorul american Gaylord Nelson după un dezastru petrolier care a avut loc pe coasta Santa Barbara, California. Acesta l-a recrutat și pe tânărul activist Denis Hayes, pentru a promova conștientizarea și acțiunea ecologică la nivel global.

Anul acesta, organizatorii evenimentului// Site oficial: earthday.org // subliniază importanța educației climatice. Un raport recent// „Climate Education vs. The Climate Crisis” (PDF), earthday.org // arată că aceastsa are un impact pozitiv asupra comportamentului generațiilor viitoare și că inițiative precum Ziua Pământului pot mobiliza acțiuni rapide și eficiente.

Global, Ziua Pământului adună milioane de oameni de toate vârstele din aproape 200 de țări, în acțiuni care susțin un viitor mai sustenabil. Tema din 2024 precede un tratat istoric al ONU// „Plastic pollution: Green light for ‘historic’ treaty”, bbc.com // privind reducerea poluării cu materiale plastice, așteptat să fie finalizat până la sfârșitul anului. Peste 50 de națiuni au aderat la apelul de a elimina poluarea cu plastic până în 2040. 

CITEȘTE ȘI: Nimeni nu știe cum se reciclează plasticul

Evenimentele anterioare au acoperit o serie de probleme de mediu, de la schimbările climatice și energia curată până la protejarea speciilor și beneficiile plantării copacilor. În 2016, de exemplu, Ziua Pământului a fost aleasă în mod simbolic pentru semnarea oficială a acordului de la Paris privind clima. A fost prima dată când țările lumii au convenit colectiv ținte pentru a încerca să limiteze încălzirea globală.

Totuși, unii critici avertizează că aceste realizări dau un sentiment fals de progres. Mulți indicatori de mediu – de la creșterea temperaturilor globale la disparițiile speciilor – se schimbă rapid din cauza activităților umane. Eforturile de până în prezent nu au ajuns la oprirea sau inversarea acestor tendințe.

Unele persoane și companii au fost, de asemenea, acuzate că folosesc Ziua Pământului ca o oportunitate de a-și promova în mod înșelător acreditările de mediu, fără a face schimbările reale necesare. Acest lucru este cunoscut sub numele de „greenwashing”.Text de

Adriana Moscu

Este jurnalistă și, de peste 20 de ani, se bucură de principalul avantaj al profesiei, pentru că nicio zi nu seamănă cu alta. Are o relație de love-hate cu oamenii, pe care, de cele mai multe ori, îi îmblânzește prin interviuri.

SPAȚIU|FYI

Primele date științifice de la Telescopul spațial Euclid: planete în spațiul interstelar și galaxii formate la începutul Universului

De
Cea mai importantă misiune spațială lansată în 2023 a strâns deja un calup semnificativ de informații noi despre spațiul cosmic, din vecinătatea Sistemului Solar până la cele mai distante galaxii observate vreodată.
MEDIU|FYI

UE schimbă regulile: scutirile de taxe pentru coletele mici de la Temu și Shein ar putea fi eliminate

De
Uniunea Europeană vrea să modifice taxele de import, eliminând scutirea pentru coletele de valoare mică. Schimbarea vizează retailerii online Temu și Shein, care au dominat piața europeană cu produse ieftine fabricate în China.
ȘTIINȚĂ|FYI

O așezare preistorică a fost datată, în premieră, prin intermediul razelor cosmice

De
Evenimentele spațiale de acum mii de ani deschid poarta pentru datarea exactă a așezărilor preistorice din Balcani.
MEDIU|SOLUȚII

Firele naturii: crearea de îmbrăcăminte pornind de la elementele de bază

De
Cercetătorii își îndreaptă atenția către culturile de ciuperci și tomate pentru a soluționa problema daunelor aduse mediului de fibrele sintetice din îmbrăcăminte.