Fairphone

Fairbuds, primele căști de tip buds cărora le poți schimba bateria

De Mihai Ghiduc 10.04.2024

Producătorii Fairphone au anunțat o nouă pereche de căști care încearcă să fie la fel de prietenoase cu mediul ca telefonul care i-a consacrat.

Se vede că firma olandeză care și-a propus să facă telefoanele sustenabile a primit o finanțare serioasă anul trecut,// „Fairphone nabs $53M in growth capital for ‘sustainable’ consumer electronics”, techcrunch.com // pentru că după Fairphone 5 și căștile over-the-ear Fairbuds XL, acum a anunțat și Fairbuds,// Detalii pe fairphone.com // primele căști de tip buds reparabile din lume. Nicio supriză, ce se repară sunt bateriile, atât la căști, cât și la cutia în care se încarcă.

Nu e prima pereche de căști de acest fel, pentru că au mai existat Fairphone True Wireless (TWS) Earbuds, dar acelea nu aveau baterii ușor de schimbat. Interesant este că aceste noi căști nu sunt unele ieftine, ci s-a mers pe o variantă premium, motiv pentru care Fairbuds costă 149 de euro și sunt disponibile în întreaga Europă. Există și costuri de expediere de 3,95 euro, pentru că vorbim totuși de o companie mică.

CITEȘTE ȘI: E Fairphone cel mai sustenabil telefon smart?

Mai sunt câteva elemente de sustenabilitate: garanție de trei ani, perioadă de încercare de 14 zile (cu retur gratuit, deși se poate argumenta aici că se consumă ceva combustibil, măcar căștile ajung la cineva care le folosește), utilizarea unor materiale reciclabile sau etice în producție.

Pe partea tehnică, căștile au drivere de 11 milimetri din titan, anulare activă a zgomotului, cu ajutorul a șase microfoane și a unei tehnologii numite Environmental Noise Canceling (ENC), și câte 45 mAh fiecare. Carcasa are 500 mAh. Fairbuds pot fi conectate la două dispozitive în același timp, sunt rezistente la transpirație și apă, cu un rating IP54, și vin cu trei variante de vârfuri de cauciuc, pentru a se potrivi perfect în urechi. 

Fairbuds funcționează atât pe Android (pentru a fi, evident, compatibile cu Fairphone), cât și pe iOS. Aplicația dedicată are un egalizator digital extrem de ușor de folosit, cu opt canale.Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

SPAȚIU|FYI

Primele date științifice de la Telescopul spațial Euclid: planete în spațiul interstelar și galaxii formate la începutul Universului

De
Cea mai importantă misiune spațială lansată în 2023 a strâns deja un calup semnificativ de informații noi despre spațiul cosmic, din vecinătatea Sistemului Solar până la cele mai distante galaxii observate vreodată.
MEDIU|FYI

UE schimbă regulile: scutirile de taxe pentru coletele mici de la Temu și Shein ar putea fi eliminate

De
Uniunea Europeană vrea să modifice taxele de import, eliminând scutirea pentru coletele de valoare mică. Schimbarea vizează retailerii online Temu și Shein, care au dominat piața europeană cu produse ieftine fabricate în China.
ȘTIINȚĂ|FYI

O așezare preistorică a fost datată, în premieră, prin intermediul razelor cosmice

De
Evenimentele spațiale de acum mii de ani deschid poarta pentru datarea exactă a așezărilor preistorice din Balcani.
MEDIU|FYI

Evoluția în acțiune: tot mai multe animale se adaptează la activitățile umane

De
Oamenii au modificat atât de mult mediul natural, încât restul animalelor nu se mai dezvoltă firesc, ci ca răspuns adaptativ la noile condiții de viețuire. Iar asta nu e mereu în avantajul lor.