Fairphone

Fairbuds, primele căști de tip buds cărora le poți schimba bateria

De Mihai Ghiduc 10.04.2024

Producătorii Fairphone au anunțat o nouă pereche de căști care încearcă să fie la fel de prietenoase cu mediul ca telefonul care i-a consacrat.

Se vede că firma olandeză care și-a propus să facă telefoanele sustenabile a primit o finanțare serioasă anul trecut,// „Fairphone nabs $53M in growth capital for ‘sustainable’ consumer electronics”, techcrunch.com // pentru că după Fairphone 5 și căștile over-the-ear Fairbuds XL, acum a anunțat și Fairbuds,// Detalii pe fairphone.com // primele căști de tip buds reparabile din lume. Nicio supriză, ce se repară sunt bateriile, atât la căști, cât și la cutia în care se încarcă.

Nu e prima pereche de căști de acest fel, pentru că au mai existat Fairphone True Wireless (TWS) Earbuds, dar acelea nu aveau baterii ușor de schimbat. Interesant este că aceste noi căști nu sunt unele ieftine, ci s-a mers pe o variantă premium, motiv pentru care Fairbuds costă 149 de euro și sunt disponibile în întreaga Europă. Există și costuri de expediere de 3,95 euro, pentru că vorbim totuși de o companie mică.

CITEȘTE ȘI: E Fairphone cel mai sustenabil telefon smart?

Mai sunt câteva elemente de sustenabilitate: garanție de trei ani, perioadă de încercare de 14 zile (cu retur gratuit, deși se poate argumenta aici că se consumă ceva combustibil, măcar căștile ajung la cineva care le folosește), utilizarea unor materiale reciclabile sau etice în producție.

Pe partea tehnică, căștile au drivere de 11 milimetri din titan, anulare activă a zgomotului, cu ajutorul a șase microfoane și a unei tehnologii numite Environmental Noise Canceling (ENC), și câte 45 mAh fiecare. Carcasa are 500 mAh. Fairbuds pot fi conectate la două dispozitive în același timp, sunt rezistente la transpirație și apă, cu un rating IP54, și vin cu trei variante de vârfuri de cauciuc, pentru a se potrivi perfect în urechi. 

Fairbuds funcționează atât pe Android (pentru a fi, evident, compatibile cu Fairphone), cât și pe iOS. Aplicația dedicată are un egalizator digital extrem de ușor de folosit, cu opt canale.



Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

ȘTIINȚĂ|FYI

Pe fundul Oceanului Pacific s-a descoperit o sursă de oxigen care nu provine de la organisme vii

De
Oamenii de ștință au crezut până acum că fotosinteza este singura sursă de oxigen de pe Pământ. Un nou studiu arată că lucrurile sunt mai complicate decât par.
TEHNOLOGIE|SLOW FORWARD

Lecțiile cazului CrowdStrike. Internetul e vulnerabil fiindcă nu e destul de divers

De
O parte semnificativă a economiei mondiale a avut de suferit din cauza unui upgrade software. Nu va fi ultima dată când se întâmplă asta.
SPAȚIU|FYI

Un vehicul SpaceX va retrage Stația Spațială Internațională de pe orbită în 2030

De
Agenția spațială americană a anunțat mai multe detalii despre planul său de a retrage în mod sigur Stația Spațială Internațională de pe orbită.
TEHNOLOGIE|FYI

Haos în cloud. Un update de securitate a blocat serviciile aeriene în întreaga lume. CrowdStrike are un centru de inovare în România

De
Serverele Microsoft au afișat ecranul albastru al morții și servicii globale au picat pentru câteva ore din cauza unui update eronat făcut de compania de securitate americană Crowdstrike.