Fairphone

E Fairphone cel mai sustenabil telefon smart? 

De Mihai Ghiduc 29.08.2023

O micuță companie olandeză încearcă, de un deceniu, să te convingă că telefoanele mobile se pot face altfel: cu grijă atât pentru furnizori, cât și pentru consumatori.

Fondată în 2013 în Țările de Jos, compania Fairphone și-a propus un scop foarte precis: „să creeze o mișcare” – cel puțin conform declarațiilor de la campania de crowdfunding a primului model„5,000 Fairphones sold! Let’s start production!”, fairphone.com –, nu o firmă de telefoane. 

Un deceniu mai târziu, doar patru modele Cinci, dacă consideri Fairfone 3 și Fairphone 3+ modele diferite. și nici măcar 500.000 de bucăți vândute,„The mobile phones you can take apart and repair yourself”, bbc.com este greu de spus dacă viziunea fondatorilor Bas Van Abel și Miquel Ballester Salvà e un succes. 

Poate și faptul că telefonul a ajuns în SUA abiaîn vara aceasta „The environmentally conscious Fairphone 4 is finally coming to the US”, theverge.com a contribuit la acest lucru.

Un alt semn că firma se zbate este că, în martie, la MWC Barcelona, standul companiei nu avea sutele de metri pătrați ale unor producători majori (sau, pur și simplu, chinezi), ci era „ascuns” printre birouașele altor companii prezente la standul țării, aflat – absolut întâmplător – lângă cel al României.

Un reprezentant al companiei avea expus ultimul lor model, Fairphone 4, „proaspăt” lansat pe 30 septembrie 2021.„Fairphone 4 announced: This phone could get Android 15”, androidauthority.com Specificațiile sunt decente, comparabile cu un mid-range din 2023 (să zicem, Samsung A52), iar telefonul promite actualizări pentru cinci ani (cât este și garanția), dar e destul de departe de a fi un produs „fresh”. 

La un preț de 579 de euro, adică circa 2.850 de lei, Fairphone concurează cu un mid-range de top sau cu un flagship vechi de unu-doi ani, asta dacă nu iei în calcul diversele oferte de la furnizorii de servicii mobile. Un preț „fair”, dar nu neapărat un telefon ieftin.

Trebuie însă spus că Fairphone a primit la începutul anului 2023 o investiție 49 de milioane de euro„Fairphone nabs $53M in growth capital for ‘sustainable’ consumer electronics”, techcrunch.com de la un consorțiu internațional de investitori, ceea ce demonstrează interesul crescut pentru produsele lor și, în general, pentru telefoanele sustenabile. 

Săptămâna aceasta, la IFA Berlin, e posibil ca standul Fairphone să fie mult mai generos. 

Cele cinci telefoane Fairphone lansate până acum. Foto: Fairphone

Fair Trade pentru materiale?

Ce propune Fairphone e să fie în principal „fair”, nu neapărat doar „eco”. Cu un concept împrumutat din „fair trade”, compania încearcă să se asigure că cele mai problematice dintre materialele primare  folosite în crearea telefonului sunt etice. „Telefonul nostru conține aproximativ 50 de materiale diferite, ne concentrăm pe 14 dintre ele, care sunt cele mai problematice”, mi-a spus reprezentantul Fairphone, la standul de la MWC. „Lucrăm pentru a ne asigura că materialele care intră în telefonul nostru sunt cât mai etice posibil.”

În esență, cei de la Fairphone sunt conștienți că mineritul este o activitate problematică și nesustenabilă, cu destule bube – de la exploatarea terenului la cea a muncitorilor, uneori minori –, și caută activ„Fair Materials – We care about what we’re putting in our phones”, fairphone.com surse cât mai curate de materiale. 

Pe lângă preocupările pentru materialele folosite, Fairphone colaborează cu fabricile din China pentru a se asigura că angajații nu sunt exploatați sau lucrează în condiții nesigure. Compania oferă, de asemenea, un bonus salarial pentru angajații acestor fabrici. „Nu suntem perfecți, dar suntem cel mai etic telefon și încercăm întotdeauna să facem mai bine”, spune reprezentantul companiei.

Mai sunt și alte lucruri care fac din Fairphone un telefon sustenabil – poarte cel mai sustenabil pe care-l poți achiziționa. Compania este printre primele care a propus un packaging eco-friendly, o idee transformată de Apple sau Samsung în „selling point”. Spre deosebire de giganții domeniului, Fairphone nu doar că nu-ți dă încărcător, dar nici cablu de încărcare sau adaptor pentru mufa jack (Fairphone 4 n-are această mufă, pentru a face telefonul mai rezistent la intemperii, o decizie controversată„Fairphone team on the missing headphone jack: «Since it’s been launched though, this has been one of the biggest complaints from the community and our product lead is aware.», reddit.com), pentru că „noi credem că este mai bine să salvăm mediul prin reducerea deșeurilor de plastic”. 

O altă metodă prin care se asigură că telefonul e mai sustenabil este prin scoaterea de pe piață a unui telefon vechi la achiziționarea unui Fairphone. Acest lucru e asigurat de ONG-ul olandez Closing The Loop,Detalii pe closingtheloop.eu care adună telefoane uzate de pe piețe unde sistemul de reciclare nu e bine pus la punct, cum ar fi în țările africane.

Dar probabil cel mai important argument pentru Fairphone, acel USP (unique selling point) al telefonului, este modularitatea și reparabilitatea acestuia. 

Poți să-ți schimbi mai ușor ecranul (sau mufa USB)

Modularitatea presupune că telefonul este format din câteva module (ecran, cameră, baterie etc.) care pot fi asamblate și dezasamblate cu ușurință, astfel încât să nu fii nevoit să schimbi tot telefonul dacă unul dintre ele dă rateuri – sau, pe viitor, dacă vrei să faci un upgrade. Cele mai înlocuite piese sunt ecranul și bateria, urmate de portul USB-C, îmi spune reprezentantul companiei, în timp ce sistemul de camere foto e schimbat mai rar. Bateriile vechi ajung la Closing the Loop pentru a fi reciclate.

Fairphone lucrează cu Fair Cobalt AllianceDetalii pe faircobaltalliance.org pentru a se asigura că litiul și cobaltul din baterii e „fair” și minat responsabil și folosește exclusiv plastic reciclat pentru spatele telefonului.

Toate piesele înlocuibile pot fi comandate de pe site-ul oficial,„Spare parts for your Fairphone”, shop.fairphone.com la prețuri relativ decente. Sistemul de camere și ecranul sunt cele mai scumpe, 79,95 euro, în timp ce o baterie costă 29,95 euro. Evident, telefonul este conceput în așa fel încât aceste module să poată fi înlocuite relativ ușor, deși probabil că tot aș recomanda un atelier specializat. Dar măcar nu găsești șuruburi cu cap proprietar, ca la telefoanele desenate în Cupertino.

CITEȘTE ȘI: De ce-și strică companiile singure produsele, apoi nu te lasă să le repari?

Fairphone 4 e pe piață din 2021. Foto: Fairphone

O luptă cu software-ul

Fairphone își propune să ofere actualizări software pentru o perioadă cât mai lungă de timp, însă asta vine cu tot felul de probleme neașteptate. De exemplu, pentru Fairphone 3, producătorul chipset-ului folosit în acel model n-a mai oferit actualizări pentru Androidurile mai noi, așa că echipa tehnică de la Fairphone a trebui să se ocupe și de această problemă. În iulie, firma anunța că, pentru acest model, a sărit direct la Android 13 (de la 11).Detalii pe twitter.com 

Telefoanele rulează Fairphone OS, care e bazat pe Android, și – oarecum surprinzător –, Fairphone 4, care a fost lansat cu Android 11, a rămas încă la varianta 12 (dar promite actualizări până măcar în 2026). Actualizările pentru viitoarele Android 14 și 15 nu sunt însă garantate, tot din cauza Qualcomm. Pentru utilizatorii cu răbdare, telefoanele de la Fairphone suportă și sisteme de operare alternative, precum e/OS/, Ubuntu Touch sau CalyxOS. O listă completă găsești aici: forum.fairphone.com

Ce-i de învățat de aici?

Pare destul de clar că deși intențiile celor de la Fairphone sunt clare și explicite, crearea unui telefon cu adevărat fair și sustenabil nu va putea fi realizată fără ca în joc să fie prinse și alte companii, în special cele care oferă hardware și software. 

O promisiune a actualizărilor sistemelor de operare și programelor pentru o perioadă mai lungă de timp (cinci-șapte ani) ar asigura utilizatorii că nu rămân în urmă și că n-au nevoie să-și schimbe telefonul doar pentru că nu au acces la anumite funcționalități.

Pe de altă parte, modularitatea poate fi extinsă și la actualizări. De exemplu, în loc să schimbi sistemul de camere pentru că s-a stricat, poți să-ți iei unul mai bun, dacă apar senzori mai performanți. Deși se pierde un pic aici din ideea de consum responsabil, totuși nu schimbi tot telefonul. Încercase Motorola ceva pe vremuri, cu modurile (sau module) pentru Moto Z„Moto Mods: Every module you can clip to your Motorola phone”, techradar.com – extrabaterie, aparat foto, boxă, chiar și proiector –, dar într-o logică comercială, în care cumpărai „baza”, iar modulele funcționau ca accesorii.

Cert este însă că Fairphone impune standardul actual pentru un telefon sustenabil și responsabil cu mediul. Niciunul dintre producătorii majori nu este acolo cu vreunul dintre modelele lor, iar pașii făcuți sunt, adesea, minusculi, prin comparație cu ce au făcut acești olandezi fără puterea financiară a unor giganți tech.

CITEȘTE ȘI: În căutarea telefonului sustenabil



Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

TEHNOLOGIE|OVERVIEW

Aplicațiile de chat promit confidențialitatea mesajelor. În ce măsură o și oferă?

De
Cum funcționează criptarea end-to-end și ce servicii de mesagerie oferă confidențialitate (aproape) deplină.
TEHNOLOGIE|FYI

Încă un pas spre interzicerea TikTok în SUA. China elimină aplicațiile de mesagerie din App Store 

De
În timp ce Senatul american încearcă să forțeze vânzarea TikTok, sub amenințarea interzicerii în SUA, Apple a retras mai multe aplicații de pe App Store, în China.
TEHNOLOGIE|FYI

The Boring Phone, un telefon „dumb”, dar nu plicticos

De
Colaborarea dintre HMD, Heineken și Bodega propune un telefon cu un nume care te face să te gândești la Elon Musk.
TEHNOLOGIE|FYI

Crezi că ai Meta AI pe Instagram? S-ar putea să doar fie un cont fals

De
În ultimele zile, mai mulți utilizatori au descoperit că pot conversa sau folosi Meta AI în conversații. Însă nu toate conturile au acces la acest chatbot.