Foto: Yuichiro Chino / Getty Images

Unii fizicieni susțin că, de fapt, timpul nu există5 min read

De Paul Petrache 17.07.2024

O ipoteză nouă spune că timpul nu există, nu a existat şi nu va exista niciodată.

Timpul s-ar putea să nu fie ce pare a fi, dacă e să te iei după un  nou studiu// „Magnetic clock for a harmonic oscillator”, journals.aps.org // care sugerează că ar putea fi vorba despre o iluzie care apare din  inseparabilitatea cuantică.// Un fenomen cuantic în care stările cuantice ale mai multor obiecte sau particule elementare diferite sunt „cuplate” între ele, space.com // S-ar putea ca această descoperire să nu aibă vreun impact asupra vieții tale, dar să ducă cercetările din fizică la un nou nivel.

Alessandro Coppo, fizician la Consiliul Național de Cercetare din Italia și unul dintre autorii studiului, a declarat că „există o modalitate de a introduce timpul care este consistentă atât cu legile clasice, cât și cu legile cuantice, și care este o manifestare a inseparabilității. Corelația dintre ceas și sistem creează apariția timpului, un ingredient fundamental în viețile noastre”. Acesta susține că există o inconsistență serioasă în teoria cuantică. 

Nu este însă primul studiu care să vorbească despre diferența dintre înțelegerea științifică a timpul și percepția lui la nivel individual.

CITEȘTE ȘI: Radu Ionicioiu, expert în tehnologiile cuantice, vrea să pregătească România pentru comunicațiile viitorului

Discuția despre timp e complicată, pentru că cele două teorii științifice fundamentale care explică universul se raportează extrem de diferit la acest concept. Pe de-o parte, în mecanica cuantică timpul e un flux unidirecțional. În același timp, teoria relativității susține că acesta se împletește cu spațiul și poate fi distorsionat și dilatat la viteze mari sau în prezența gravitației. 

Ca și alți cercetători, autorii studiului au apelat la așa-numitul mecanism Page și Wootters, o teorie din 1983// „Evolution without evolution: Dynamics described by stationary observables”, journals.aps.org // care sugerează că timpul apare pentru un obiect prin „încurcarea” cuantică a acestuia cu un altul care acționează ca un ceas, și care au încercat să-i găsească o aplicabilitatea în lumea materială. Cercetătorii au făcut o serie de calcule pe două stări cuantice teoretice inseparabile, dar care nu interacționează, una un oscilator armonic vibrant și cealaltă un set de magneți mici care acționează ca un ceas. Le-au repetat considerându-le pe fiecare obiecte macroscopice.

Cercetarea realizată de Alessandro Coppo și colegii săi este, desigur, doar un punct de plecare pentru noi experimente și discuții legate de timp. Nu toți cercetătorii sunt de acord, însă, cu teoria lor. „Da, este corect din punct de vedere matematic ca timpul universal să fie considerat ca o încurcare între câmpurile cuantice și stările cuantice ale spațiului 3D. Cu toate astea, nimeni nu știe dacă va rezulta ceva nou sau interesant din această perspectivă, cum ar fi modificări ale fizicii cuantice și ale relativității generale și teste experimentale corespunzătoare”, a declarat pentru LiveScience Vlatko Vedral,// „Time might be a mirage created by quantum physics, study suggests”, livescience.com // profesor de teorie cuantică la Universitatea din Oxford.



Text de

Paul Petrache

Paul nu a vrut să-și scrie singur descrierea, dar restul redacției garantează că e un jurnalist cu experiență. :)

SĂNĂTATE|FYI

Misokinezia – sensibilitatea la mișcările repetitive ale altora – poate afecta 1 din 3 persoane

De
A observa pe cineva care gesticulează sau bâțâie din picior în mod repetat îți poate distrage atenția, îți poate provoca anxietate sau chiar furie, spun cercetătorii.
SPAȚIU

Nu, telescopul spațial James Webb nu a infirmat nici de această dată teoria Big Bang

De
Telescopul spațial James Webb a observat recent că unele dintre galaxiile din trecutul foarte îndepărtat erau mult mai mari și mature decât se așteptau oamenii de știință. Ce înseamnă asta pentru teoria Big Bang?
SĂNĂTATE|FYI

Sănătatea inimii îmbunătățește funcțiile creierului, arată un nou studiu

De
O condiție fizică bună, cum ar fi o inimă și plămâni sănătoși, este legată de un creier mai sănătos. În special, acest lucru ajută la menținerea unor părți ale creierului care sunt mai vulnerabile la îmbătrânire și boli. 
SPAȚIU|FYI

O misiune SpaceX fără precedent va permite membrilor echipajului să părăsească capsula protejați doar de costumele spațiale

De
Lansarea misiunii spațiale Polaris Dawn era programată pentru marți, 27 august, dar a fost amânată cu cel puțin 24 de ore după ce la bord au fost detectate scurgeri de heliu.