5 boli pe care le credeai dispărute (dar încă există)11 min read
Ciumă bubonică în China? De la o marmotă? De fapt, nu e singura boală a trecutului care încă există.
Ce ne mai putea aduce China? „Ciumă”, ne spun știrile, cu ochii, pe bună dreptate, pe orice ciudățenie mai apare „China crește gradul de alertă după apariția unui caz de ciumă bubonică”, romania.europalibera.org În realitate însă, apar cam 2.000 de cazuri de ciumă pe an, unele chiar și în SUA. Suntem doar noi mai atenți acum. E la fel ca în cazul potențialelor epidemii. Cazuri sporadice de diverse boli transmisibile Iată-le doar pe cele din 2020, who.int însă nu toate știrile devin virale. La fel și alte boli străvechi.
De fapt, medicina modernă n-a reușit să facă să dispară decât variola, prima boală pentru care a existat un vaccin. A durat 200 de ani. În caz că te gândeai că scăpăm de COVID-19 până anul viitor. Iată cinci boli ale trecutului care încă există:
Ciuma
Boala care a devastat Europa în Evul Mediu e provocată de o bacterie, Yersinia pestis, care se găsește în animale mici și în puricii acestora. Poate fi luată de oameni dacă sunt mușcați sau pișcați, prin contact direct cu material infectat și prin inhalare. Incubația durează 1-7 zile, iar rata fatalității e de 30-100%, netratată. Există două forme ale bolii – ciuma bubonică, care afectează sistemul limfatic, și ciuma pneumonică, care atacă plămânii.
ÎN VREMURILE NOASTRE: Bacteria care provoacă ciuma încă se găsește Conform Organizației Mondiale a Sănătății: who.int și, anual, avem cam 2.000 de infecții. Cele mai afectate țări sunt Madagascar, Congo și Peru. În „Maps and Statistics | Plague”, .cdc.gov ciuma e endemică în animale și apar 5-15 cazuri la oameni. Regula ar fi să nu hrănești veverițele din New Mexico sau Colorado.
TRATAMENT: Din fericire, antibioticele sunt eficiente în tratarea ciumei, deși rămâne un risc de 10% de deces. Există chiar și un vaccin, care e administrat celor aflați în situații de risc, dar nu e clar cât de eficient este. Vestea mai puțin bună este că în timpul războiului rece americanii și rușii au lucrat la transformarea ciumei într-o armă biologică.
Lepra
Este o altă boală a Evului Mediu provocată de bacilul Mycobacterium leprae, care afectează pielea, nervii, sistemul respirator și ochii. Boala poate incuba chiar și 20 de ani până la apariția primelor simptome. Din fericire, nu este extrem de contagioasă.
ÎN VREMURILE NOASTRE: În ultimul deceniu, s-au înregistrat cam 200.000 de cazuri de lepră „Leprosy”, who.int majoritatea în India, Brazilia și pe continentul african. În România, există un spital de leproși la Tichilești, în județul Tulcea. În 2018, mai erau internați acolo „Apel al unui angajat de la leprozeria Tichilești pentru ajutorul celor zece bolnavi de lepră”, tulceanoastra.ro
TRATAMENT: Boala se tratează acum cu un cocktail de medicamente.Tratamentul poate dura și un an și, în cazurile foarte rare în care bacteria dezvoltă rezistență, există o variantă alternativă. Vestea și mai bună este că, după o lună de tratament, bolnavii nu mai sunt infecțioși.
Holera
Boala este provocată de bacteria Vibrio cholerae, care infectează intestinul subțire și provoacă, cel mai adesea, o diaree apoasă și, prin urmare, deshidratare. Se transmite prin apă sau alimente infectate și, surprinzător, afectează doar oamenii, nu și alte animale.
ÎN VREMURILE NOASTRE: Nu doar că boala n-a dispărut, dar epidemii masive de holeră au loc în fiecare an, mai ales în țările în curs de dezvoltare. „Cholera worldwide overview”, ecdc.europa.eu cele mai afectate țări sunt Bangladesh, Yemen, Somalia, Etiopia, Mozambic și Republica Democrată Congo.
TRATAMENT: Rehidratarea constantă și folosirea antibioticelor ajută în tratament. O problemă ar fi însă că oamenii subestimează cantitatea de apă pe care o pierd din cauza bolii. Există o serie de vaccinuri eficiente împotriva holerei. Este recomandat celor care călătoresc în zone de risc, mai ales dacă petrec mai multă vreme în locuri fără acces rapid la asistență medicală.
Scorbutul
Spre deosebire de primele două boli, aceasta nu este una infecțioasă, ci este un efect al lipsei de vitamina C. Boala debutează cu oboseală, apoi apar probleme cu gingiile, producția de celule roșii, ceea ce duce la vindecarea mai greoaie a rănilor. Se poate ajunge la moarte, din cauza infecțiilor sau a rănilor.
ÎN VREMURILE NOASTRE: E nevoie de luni fără vitamina C pentru ca boala să debuteze, ceea ce o face destul de rară în perioada modernă. În general, apare în țările sărace, la persoane subnutrite sau la cei fără adăpost. Au fost găsite cazuri și în taberele de refugiați, chiar recent, „Scurvy: A New Old Cause of Skeletal Pain in Young Children”, ncbi.nlm.nih.gov
TRATAMENT: Să scapi de scorbut simplu – doze zilnice de vitamina C –, iar recuperarea este rapidă. După circa două săptămâni, boala dispare.
Guta
Produsă de nivelul crescut de acid uric în sânge, guta se manifestă cel mai adesea ca o artrită inflamatorie acută. Cel mai adesea, afectează degetul mare de la picior (boala e numită podagră, în acest caz). În trecut era considerată „boala oamenilor bogați”, pentru că e puternic asociată cu un stil de viață în care se consumă multă carne, fructe de mare, alcool și băuturi dulci și cu alte afecțiuni, precum sindromul metabolic. Există însă și persoane cu predispoziție genetică.
ÎN VREMURILE NOASTRE: Creșterea nivelului de viață în lumea dezvoltată a făcut ca boala să revină. Conform unui articol din „Gout”,thelancet.com boala afectează 1-2% dintre adulții din țările occidentale, în special bărbații. Guta acută se ameliorează în circa o săptămână, dar netratată revine și poate ajunge la gută cronică.
TRATAMENT: Constă în folosirea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, colchicină sau steroizi, în cazul în care prima variantă nu e suportată de bolnavi. Există și medicamente care previn crizele, precum inhibitorii de xantinoxidază sau uricozuricele.