Francesco Carta/Getty Images

De ce nu e bine să ții post negru mai multe zile la rând?18 min read

De Adriana Moscu 25.03.2024, ultima actualizare: 26.03.2024

De ceva vreme circulă un trend pe social media: tot mai multe persoane, publice sau nu, afirmă că țin post negru chiar și o săptămână, neîntrerupt. Cât de sănătos este să facă asta?

E la modă să te înfometezi. Și să te lauzi cu asta. În ultimul timp, pe rețelele de socializare, tot mai multe vedete promovează o metodă radicală de a ține regim: postul negru. Acesta presupune să nu mănânci nimic toată ziua, ci doar să bei apă. 

De la muzicianul Damian Drăghici,// Detalii, aici: facebook.com // la dansatoarea Elwira Petre// Vezi declarația ei aici: instagram.com // și actorul Marius Manole,// Mai multe, aici: facebook.com // cu toții sunt adepții acestui tip de post extrem, pe care susțin că-l țin trei, șapte sau mai multe zile. În cazul actriței Daniela Nane au fost 17 zile. Își propusese 14 însă, conform spuselor ei, nu s-a putut opri.// „Marius Manole nu a mâncat timp de 40 de ore. Ce a consumat, în schimb, actorul: „Ziua 2 a fost cea mai grea, dar am jucat și nu am leșinat”, libertatea.ro // Alții spun că au rezistat chiar și 40 de zile, cum a declarat Mihai Onilă, fost membru al trupei AXXA, în vogă prin anii 2000. „Ne vorbești din rai?”, a fost întrebat în comentarii, pe bună dreptate, Onilă, la finalul celor 40 de zile fără mâncare.// Postarea, aici: youtube.com //

Pentru că toți își documentează experiențele online, pe conturile lor cu mii și zeci de mii de urmăritori, dau idei și altora, care încep să țină post după ureche, fără să treacă mai întâi pe la medic și nutriționist. 

Așadar, este sănătos să ții post negru mai multe zile la rând? 

https://mindcraftstories.ro/images/2024/03/Mindcraftstories_post-negru-fasting-infometare-prana-alimentatie-sanatoasa_Raspuns-Rapid_Peter-Dazeley-Getty-Images.jpg

Peter Dazeley/Getty Images

Postul negru duce la pierderea nutrienților vitali pentru organism

Postitul nu este o invenție modernă. Nici măcar una creștină. Dacă, în prezent, oamenii se abțin de la mâncare fie pe considerente religioase, fie estetice sau pentru o stare de sănătate mai bună, în preistorie, oamenii făceau foamea de nevoie. Fiind vânători-culegători, fără luxul de a avea carduri și magazine la colț de stradă, strămoșii oamenilor se răsfățau din belșug când prindeau câte-un bivol sau dacă erau mai norocoși, un elefant, după care se confruntau cu perioade lungi de penurie alimentară. 

Însă dacă ai avea o mașină a timpului și i-ai întreba dacă ar fi preferat să mănânce zilnic, cel mai probabil ți-ar da un răspuns afirmativ. 

Înapoi în zilele noastre, tot mai mulți oameni, printre care și persoane publice, cu o mare dorință de a pierde kilograme sau de a se „detoxifica”, dar cu prea puține cunoștințe științifice, ridică în slăvi presupusele beneficii ale postului negru (sau, cum i se mai spune, ale postului cu apă). 

„Ideea postitului cu apă timp de mai multe zile consecutiv nu e nouă. Postul pe perioade scurte, de o zi sau două, era recomandat încă de pe vremea lui Hipocrate ca metodă terapeutică pentru diverse boli și a continuat să fie ‹‹prescris›› de-a lungul timpului în boli acute și cronice, chiar dacă nu existau dovezi solide că ar avea beneficii pentru sănătate”, spune Dr. Laura Davidescu, care are un master în Nutriție și Siguranță Alimentară. 

Și în medicina chineză s-a studiat postul. Se considera că acesta ar avea, printre altele potențialul de a încetini îmbătrânirea. 

„Mult mai recent, la început de secol XX, doctorul și filosoful german Otto Hermann Buchinger,// Mai multe, aici: wikipedia.org // care era tare chinuit de o boală reumatică, a ținut un post sever, de trei săptămâni, împreună cu colegul său, Gustav Riedlin. Se pare că această cură a avut succes și l-a vindecat pe Buchinger de reumatism în 1919. Medicul a devenit fascinat de post și de medicina alternativă. Un an mai târziu a întemeiat propria clinică de postit și, în 1935, a publicat cartea Dieta prin post terapeutic, care se tipărește și astăzi”, spune dr. Davidescu. Există chiar și o rețea de clinici exclusiviste care aplică „metoda Buchinger”, de unde și moda pentru acest tip de dietă. 

Ce efecte pretindea doctorul Buchinger că ar avea dieta sa? Conform textelor de promovare de pe site-ul rețelei de clinici,// „What is Buchinger Wilhelmi therapeutic fasting?”, buchinger-wilhelmi.com // „organismul persoanei care postește voluntar va funcționa în principal datorită rezervelor de grăsime din corp. Acest lucru stimulează autofagia și detoxificarea enzimatică, rezultând o curățare profundă celulară și tisulară. În același timp, postul reduce toate procesele inflamatorii, alină durerea și îmbunătățește mobilitatea. Succesul postului apare în urma unei perioade de minimum patru zile, după care pacienții își pot relua treptat alimentația obișnuită. În timpul postului, celulele-stem adormite se activează și construiesc structuri noi. E o perioadă de regenerare, de rejuvenare, cu un potențial terapeutic colosal”. Urmașii lui Buchinger care promit toate lucrurile de mai sus vând curele pe bani grei. 

Mult chin pentru nimic

În realitate, efectele benefice par să dispară foarte repede după încetarea postului, după cum arată o metaanaliză a opt studii despre post realizată de Krista Varady, expertă în post intermitent (cunoscut în lumea adepților dietelor și ca fasting). Ea a publicat un articol pe această temă în Nutrition Reviews.// „Efficacy and safety of prolonged water fasting: a narrative review of human trials”, academic.oup.com //

Este adevărat că metoda postului negru (doar cu apă sau puțină supă ori suc) duce la o pierdere în greutate de 4-6% după cinci zile sau chiar de 7-10%, la cei care postesc 15-20 de zile, spune cercetătoarea. Dar puține dintre studiile în care s-au obținut aceste rezultate au urmărit și pe ce perioadă se menține scăderea în greutate. Unul dintre ele arată că toată greutatea pierdută a fost recuperată în circa trei luni. 

Efectele metabolice benefice, cum sunt ameliorarea hipertensiunii, a nivelului de colesterol și a glicemiei, par să dispară rapid după terminarea perioadei de post. Ca efecte secundare ale postului prelungit sunt menționate cele similare din postul intermitent, precum durerile de cap, insomnia și senzația de foame. 

Dr. Davidescu amintește și de un alt studiu,// „Effects of Fasting on the Physiological and Psychological Responses in Middle-Aged Men”, ncbi.nlm.nih.gov // efectuat numai pe bărbați de vârstă mijlocie, care au ținut post timp de opt zile, în care au băut doar apă minerală. Cercetarea a arătat că postul în sine ar avea și un efect benefic asupra nivelului de stres, dar, din punct de vedere al analizelor de sânge, procedura duce la deshidratare, căderi de calciu și magneziu, concomitent cu creșterea acidului uric din sânge. Cercetătorii au considerat că un post mai lung de opt zile ar avea certe efecte negative asupra organismului.

Apa nu te hrănește, doar te ține în viață. O perioadă limitată

În 2011, după ce a urmat indicațiile GPS către Las Vegas și a ajuns pe un drum rural care devenea impracticabil în lunile de iarnă, canadiana Rita Chretien a supraviețuit 48 de zile într-un vehicul blocat în pustietatea din Nevada.// „B.C. woman found on verge of starvation in Nevada wilderness says she had prepared to die”, nationalpost.com // În tot acest timp, a consumat doar un amestec de fructe uscate și bomboane și a băut apă dintr-un pârâu. Rita a avut noroc că a fost găsită la timp. 

Potrivit studiilor,// „How long can humans survive without food or water?”, medicalxpress.com // oamenii pot supraviețui fără mâncare între 30-40 de zile dacă sunt bine hidratați, iar simptomele severe de inaniție încep în jurul zilei 35-40. În cazuri de post extrem, moartea poate surveni după aproximativ 45-61 de zile. Hidratarea este un factor crucial pentru supraviețuire, iar lipsa apei poate duce la deces în 10-14 zile, pentru persoanele imobile, și posibil mai rapid pentru cele active. 

Zilele astea, la cinema rulează un film, Club Zero,// Mai multe, aici: imdb.com // în care cinci adolescenți au fost convinși de profesoara lor de nutriție să trăiască fără hrană. 

Există o teorie, discutată și în film, denumită „respirianism” (cunoscută și ca prana), care susține că e posibil să supraviețuiești doar cu energie de la soare și aer și aproape în totalitate fără mâncare și apă.// Un reportaj despre „respirianism” a scris și Vice: „Oamenii care se hrănesc cu soare și aer cred că mâncarea n-aduce nimic bun”, vice.com // Evident, este o minciună.

Experimentul personajelor din Club Zero nu s-a terminat cu bine, pentru că ideea de a te hrăni cu energie solară nu te poate ține în viață, dimpotrivă, are fix efectul contrar. Dincolo de deznodământul filmului (copiii dispar împreună cu mentora lor, dar la fel de bine se poate înțelege că au murit prin înfometare), mi-au atras atenția discuțiile dintre elevi și profesoara lor: „De ce căutăm dovezi științifice pentru ceva care funcționează?” sau „De ce nu ar putea accepta (ceilalți oameni) că ceva există deși ei nu înțeleg?”, se întrebau cei din film. Este exact genul de discurs la care apelează și religia, când rămâne fără argumente în fața științei: „Crede și nu cerceta”. 

Este greu pentru știință să înfrunte cohortele de guru charismatici care apelează la emoții pentru a-și impune varianta lor de adevăr. Totuși, cu un mic efort, vei găsi suficiente dovezi care să îți demonstreze că tot ce poate face înfometarea pentru tine este să-ți creeze dezechilibre nutriționale și foarte multe frustrări. Cu alte cuvinte, mult chin pentru nimic. Pentru că după ce vei întrerupe postul negru, toate acele presupuse beneficii metabolice dispar. 

Mult mai eficientă și complet lipsită de riscuri ar fi schimbarea stilului de viață în direcția unei alimentații mai cumpătate și cât mai variate. Cei de la Harvard, de exemplu, au creat un ghid numit Farfuria pentru o Alimentație Sănătoasă,// Healthy Eating Plate, hsph.harvard.edu // care îți recomandă să consumi mai ales legume, fructe și cereale integrale, grăsimi și proteine sănătoase. Bea apă în loc de suc și alte băuturi cu zahăr și ai grijă la consumul de sare, alcool și vitamine luate după ureche. De asemenea, este important să rămâi activ și să-ți menții o greutate în limitele normalului. Nu ți se pare mai simplu și mai ușor de realizat decât să te înfometezi? 



Text de

Adriana Moscu

Este jurnalist și, de aproximativ 20 de ani, se bucură de principalul avantaj al profesiei, pentru că nicio zi nu seamănă cu alta. Are o relație de love-hate cu oamenii, pe care, de cele mai multe ori, îi îmblânzește prin interviuri.

SĂNĂTATE|FYI

Fragmente ale virusului gripei aviare au fost găsite în laptele de vacă, în SUA

De
Urme ale virusului gripei aviare H5N1 în laptele de consum arată că epidemia în rândul vacior din SUA este mai răspândită decât se credea.
SĂNĂTATE|SOLUȚII

Femeia care a construit o afacere în domeniul biotehnologiei în urma unui concurs științific european

De
Andrea Stephany Diaz a fondat o companie startup pentru a-și aduce contribuția la diagnosticarea cancerului pulmonar, în urma participării la un eveniment organizat la nivel european în 2022 pentru tinerii cercetători.
SĂNĂTATE|SOLUȚII

Rujeola revine în forță în România. În lipsa vaccinării, poate fi fatală

De
Institutul Naţional de Sănătate Publică a declarat aprilie drept Luna Națională de Informare despre Vaccinare. Paradoxal, la începutul aceleiași luni, în România s-a înregistrat un record de îmbolnăviri de rujeolă. Cum s-a ajuns aici?
MEDIU|QUICK QUESTION

După ce au speriat Parisul, ploșnițele „au ajuns” și în Micul Paris. Dar chiar e o problemă?

De
Mai ții minte panica pe care presupusa invazie a ploșnițelor a semănat-o în 2023 printre parizieni? Aceeași situație pare să se repete acum în România.