Alec Pop/Getty Images

Fact checking: Sterilizarea măștilor la cuptorul cu microunde16 min read

De Ionuț Preda 18.05.2020

Chiar dacă ai auzit că e o metodă sigură la televizor, cuptorul cu microunde probabil nu îți va steriliza masca, dar riscă să îi dea foc.

Pe 14 mai, profesorul Silviu Gurlui susținea la Digi24„ Cum pot fi sterilizate măștile de protecție în cuptorul cu microunde”, digi24.ro că măștile de protecție pot fi sterilizate în cuptorul cu microunde. Conferențiarul de la Facultatea Alexandru Ioan Cuza a menționat ca argumente studii care demonstrează că virusurile gripale H1N1 sau H2N3 pot fi distruse la frecvențe de 8 GHz. Gurlui a spus despre cuptorul cu microunde că are „frecvențe apropiate de această valoare”, motiv pentru care ar trebui să îl folosim în dezinfectarea măștilor. Procesul ar fi eficient, spune el, în două etape de câte cinci minute la putere maximă, cu o pauză de răcire a cuptorului de încă cinci minute, și nu înainte de a scoate „piesele metalice” din mască și de a o umezi suficient.

Îngropat în subsolul articolului este și disclaimerul că aceasta este o „metodă de avarie” și că ar trebui aplicată doar în lipsa unor alte opțiuni. Asta nu a oprit o parte din media online să preia explicațiile conferențiarului, iar cu excepția Libertatea, care a adăugat ulteriorPrin modificarea versiunii inițiale a materialului, libertatea.ro o serie de avertizări împotriva metodei emise de autorități din America de Nord, autorii nu s-au prea sinchisit să caute o a doua opinie asupra subiectului.

Am pornit astfel la un fact checking pe tema acestui subiect, prilej cu care am descoperit că și profesorii universitari spun lucruri trăsnite.

Confuzie asupra cuptorului cu microunde

Studiul„Efficient Structure Resonance Energy Transfer from Microwaves to Confined Acoustic Vibrations in Viruses”, nih.org pe care l-a menționat profesorul Gurlui a fost publicat de cercetători din Taiwan în jurnalul Scientific Reports, în 2015. Autorii concluzionează că virusurile aeropurtate pot fi dezactivate de frecvențe destul de puternice de microunde, cuprinse între 6 și 12 GHz. Cele mai bune rezultate au fost înregistrate la expunerea la frecvențe 8,4 GHz pentru virusul gripal H3N2 și 7,2 GHz pentru H1N1.

Totul pare în regulă până acum, în afara unui detaliu destul de important: cuptoarele cu microunde moderne rulează la frecvența de 2,45 GHz,/Mai multe detalii găsești pe gsu.edu deoarece acesta este punctul maxim la care moleculele de apă absorb energie – o valoare în niciun caz „apropiată” și care, conform studiului, ar fi ineficientă în neutralizarea celor două virusuri gripale. În rest, frecvențele mai mari sunt utilizate public de către rețele de telefonie și operatori de internet și televiziune, dar la puteri foarte mici. Iar în cazul microundelor, puterea scade proporțional cu pătratul distanței față de sursă (de aceea semnalele Wi-Fi sau 5G nu sunt periculoase nici pentru oameni, nici pentru viruși).

CITEȘTE ȘI: Conspirația coronavirus+5G era mai mult decât previzibilă

Altfel, nu se știe deocamdată cum reacționează coronavirusurile la microunde, iar studiul cercetătorilor taiwanezi a avut ca scop găsirea frecvențelor de minime la care ar exista certitudinea distrugerii virusurilor respectiv. Supoziția că SARS-CoV-2 ar putea fi distrus la frecvențe mai mici decât cele la care sunt dezactivate virusurile gripale este, cel mult, o corelație care nu are vreo bază științifică în spate.

Temperatura poate juca un rol

Dacă nu există dovezi care să susțină că SARS-CoV-2 poate fi dezactivat prin iradierea cu microunde, sunt mai multe aspecte de discutat în privința rezistenței virusului la temperaturi ridicate, cu toate că profesorul Gurlui declara explicit că „efectul de distrugere al virsului nu este termic”.

Până acum, singurul reper științific legat de rezistența termică a noului coronavirus vine dintr-un  studiu„Evaluation of heating and chemical protocols for inactivating SARS-CoV-2”, biorxiv.org care se află încă în proces de peer-review, publicat în jurnalul preprint bioRxiv în luna aprilie. Conform studiului, SARS-CoV-2 poate fi dezactivat total doar în urma expunerii la o temperatură de 92°C pentru o perioadă de 15 minute. La temperaturi mai mici, chiar și de la 56°C, virusul își pierde semnificativ din infecțiozitate, însă își păstrează capacitatea de replicare.

Teoretic, cuptoarele cu microunde nu au o limită superioară a temperaturii pe care o pot genera, dar în cazul mâncării acestea ajung în general până în jur de 100°C, atunci când sunt setate pe modul de putere maximă. Problema este că nu toate cuptoarele sunt la fel de puternice și nici nu pot garanta menținerea unei temperaturi constante peste acel prag de 92°C sau atingerea la fel de rapidă a acesteia. Deci, chiar și dacă am ști sigur că microundele distrug SARS-CoV-2, ar fi imposibil de stabilit un ciclu de sterilizare care să fie valabil pentru toate aparatele. Iar ciclul indicat de conferențiar – două runde de încălzire de câte cinci minute, cu o pauză de răcire de cinci minute la mijloc – nu asigură nici pe departe perioada de 15 minute la temperaturi foarte ridicate sugerată de cercetătorii francezi.

Asta nu înseamnă că sterilizarea măștilor la microunde nu are efecte în uciderea patogenilor – dar ele au fost testate, deocamdată, pe respiratoarele specializate N95, distribuite în cea mai mare proporție în spitale. Mai precis, Centrul pentru Combaterea și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite are un ghid„Decontamination and Reuse of Filtering Facepiece Respirators”, cdc.gov privind posibila decontaminare și reutilizare a acestui tip de măști care, deși sunt mai complexe decât cele chirurgicale, au în comun cu acestea din urmă faptul că folosesc aceeași materie primă, polipropilena. Instituția americană susține că un ciclu între 40 de secunde și două minute de încălzire la o putere de  1.100-1.250WAsta în condițiile în care cea mai mare parte a cuptoarelor cu microunde comerciale au puteri de până la 1.000W a fost îndeajuns pentru îndepărta H1N1 în proporție de 99%, iar măștile și-au păstrat capacitate de filtrare după ce au fost sterilizate de la trei până la 20 de ori în acest fel. Un alt studiu, din 2016, susținea că virușii HCV și HIV„Inactivation of HCV and HIV by microwave: a novel approach for prevention of virus transmission among people who inject drugs”, nih.gov pot fi distruși prin expunerea la un ciclu de două minute la un cuptor cu putere de 800W.

Totuși, CDC-ul atrage atenția asupra faptului că aceste metode nu sunt aprobate ca un standard pentru sterilizarea echipamentelor, și recomandă doar folosirea lor într-un cadru medical, în cazurile în care există o penurie de astfel de măști și nu sunt disponibile alternative. Unul din cele mai importante motive este faptul că ele pot lua foc în interiorul cuptorului.

Pericol de incendiu

Majoritatea măștilor medicinale au inserate un fir metalic care ajută la fixarea acestora pe nas. Firul acela poate provoca scântei atunci când este supus la microunde, iar asta are șanse mari să ducă la izbucnirea unui incendiu în cuptor. Ceea ce cu siguranță va face masca inutilizabilă și, cel mai probabil, te va costa o factură de reparare sau chiar un cuptor nou.

Este probabil principalul motiv pentru care pe Facebook au început să apară poze cu măști parțial carbonizate,„True claim: Face masks catch fire if microwaved”, reuters.com după ce posesorii lor au încercat să aplice astfel de sfaturi DIY. Mai multe departamente de pompieri„Fire departments warn of dangers linked to sanitizing face masks in microwaves”, fox19.com și poliție din Statele Unite și din Canada,„People are being warned not to microwave their face masks”, ctvnews.com au emis apeluri către public să nu mai încerce dezinfectarea măștilor în acest mod, avertizând despre pericole de incendiu.

Ce-i drept, profesorul ieșean a arătat rapid cum se scoate acel fir în intervenția de pe postul de televiziune, însă a vorbit doar despre „părți metalice”, sintagmă care a fost păstrată în varianta scrisă postată pe digi24.ro. Ceea ce este foarte confuz, dacă nu ai avut vreodată curiozitatea să dezasamblezi o mască medicinală.

Problema este că acel fir este folosit pentru a fixa masca pe nas. Chiar și dacă ea nu ia foc în cuptorul cu microunde, devine mai dificil de purtat după. Iar dacă încerci asta cu o mască textilă, ar trebui să știi că microundele pot deteriora semnificativ unele țesături, precum bumbacul.„Effect of Microwave Irradiation on the Physical Properties and Structures of Cotton Fabric”, sagepub.com

Ține masca departe de cuptor

În absența unor studii care să confirme că SARS-CoV-2 ar putea fi eliminat în cuptorul cu microunde, folosirea aparatului pentru sterilizarea măștii trece de nivelul de precauție suplimentară și devine risc inutil. Sigur, în momentul de față nu există destule detalii pentru a infirma un potențial efect pozitiv în neutralizarea virusului. Dar la fel bine ar putea să-ți avarieze cuptorul cu microunde sau să degradeze măștile textile.

Atât timp cât nu vor exista recomandări pentru sterilizarea cu microunde din partea organizațiilor sanitare internaționale, cea mai sigură variantă rămâne cea de a spăla măștile textile des la mașina de spălat, cu detergent care nu lasă reziduuri, în timp ce măștile chirurgicale ar trebui să rămână de unică folosință.

 



Text de

Ionuț Preda

Redactor cu câțiva ani de experiență în presa centrală. Este curios despre aplicarea tehnologiilor SF în lumea reală și evoluția ideilor de-a lungul istoriei.

SĂNĂTATE|OVERVIEW

Dubioasele credințe medicale ale candidatului Georgescu

De
Părerile lui Călin Georgescu despre orice, de la economia calului la celebrele cipuri din suc, au invadat spațiul public. Printre cele mai periculoase sunt cele legate de medicină.
SĂNĂTATE|OVERVIEW

Pseudomedicina a virusat discursurile și programele politice ale candidaților la alegerile din România

De
Alegerile din 2024 au determinat unele partide și candidați să integreze în discursurile și programele lor elemente legate de medicina alternativă, un trend foarte gustat în România, dar care nu se bazează pe dovezi științifice. 
SĂNĂTATE|SOLUȚII

Alianța pentru cercetare a Uniunii Europene luptă împotriva superbacteriilor rezistente

De
Rezistența antimicrobiană este o amenințare din ce în ce mai mare la adresa sănătății în întreaga lume, însă oamenii de știință sprijiniți financiar de Uniunea Europeană colaborează pentru a îmbunătăți cercetarea și a descoperi tratamente noi.
SĂNĂTATE|SOLUȚII

Durerea și percepția – explorarea legăturii dintre minte și corp în tratarea durerii cronice 

De
Înțelegerea mai aprofundată a relației complexe dintre minte și corp ar putea oferi strategii noi de tratament pentru durerea cronică, afirmă cercetători sprijniți de Uniunea Europeană.