Sergey Mironov/Getty Images

Plimbările dese ar putea feri câinii de demență la bătrânețe12 min read

Bolile neurodegenerative apar și la animalele de companie, așa că este important să știi care sunt simptomele, cum să le gestionezi și cum poți scădea riscul.

Câinii pot face și ei demență. Însă, de multe ori, condiția este destul de greu de observat. O cercetare publicată pe 25 august„Evaluation of cognitive function in the Dog Aging Project: associations with baseline canine characteristics”, nature.com arată cât de comună este această maladie la patrupede, în special la câinii de peste zece ani.

Acest articol a fost publicat în The Conversation și a fost tradus cu acceptul autorului. 

Iată, mai jos, câteva dintre schimbările de comportament la care trebuie să fii atent dacă câinele tău este în vârstă, precum și situațiile în care ar trebui să consulți medicul veterinar.

Ce este demența la câini?

Demența la câini, sau disfuncția cognitivă canină, similară cu boala Alzheimer la oameni,„What causes Alzheimer’s disease? What we know, don’t know and suspect”, theconversation.com este o boală neurodegenerativă care vine cu schimbări de comportament, cognitive și ale altor funcții ale patrupedului. De obicei, ea este întâlnită la câinii cu vârste de peste opt ani, dar se poate manifesta chiar și de la șase ani.

Stăpânii ar putea să creadă că schimbările comportamentale pe care le provoacă afecțiunea sunt normale și vin odată cu înaintarea în vârstă a animalului,„Association between neurologic and cognitive dysfunction signs in a sample of aging dogs”, sciencedirect.com așa că probabil sunt mai mulți câini care suferă de această boală decât cei diagnosticați.

De multe ori, și veterinarilor le este greu să diagnosticheze demența la câini, pentru că nu există niciun test noninvaziv cu acuratețe ridicată. Și, la fel ca la oameni, câinii în vârstă au o probabilitate mai ridicată de a avea comorbidități„Canine Cognitive Dysfunction and Alzheimer’s Disease – Two Facets of the Same Disease?”, nih.gov care pot complica diagnosticul.

https://mindcraftstories.ro/images/2022/09/Mindcraftstories_Bolile-neurdogenerative-animalele-de-companie-Dementa-la-Caini_01_Alaska-Photography-Getty-Images.jpg

Alaska Photography/Getty Images

Cum îmi dau seama dacă câinele meu are demență?

Câinii cu demență se pierd de obicei în propria casă sau grădină. Ei pot rămâne blocați în spatele mobilierului sau în colțurile casei, pentru că pur și simplu uită că pot ieși de acolo cu spatele. Sau, atunci când vor să treacă de o ușă, se duc spre partea cu balamale.

Interacțiunile câinilor cu persoane și alte animale se pot schimba. De exemplu, pot căuta mai multă sau mai puțină afecțiune de la stăpâni decât înainte, sau pot deveni dintr-o dată morocănoși față de celălalt câine din casă, chiar dacă înainte nu aveau nicio problemă în a conviețui. Câinii cu demență pot chiar să uite chipurile persoanelor pe care le-au cunoscut toată viața.

De asemenea, ei tind să doarmă mai mult ziua și să fie mai activi noaptea. Pot începe dintr-o dată să alerge, să scheaune sau să latre, aparent fără niciun scop. De multe ori, nu își întrerup acest tip de comportament nici dacă le acorzi atenție, și chiar dacă îl opresc, de obicei revin destul de repede la el.

Câteodată, îngrijirea unui câine în vârstă cu demență poate fi similar cu a avea grijă din nou de un cățelus, deoarece acesta poate începe să-și facă nevoile înăuntru chiar și dacă este învățat să le facă afară. Devine foarte greu pentru patruped să își aducă aminte de comportamentele de bază pe care le-a practicat toată viața și chiar mai dificil să învețe unele noi.

Nivelul general de activitate al câinilor se poate schimba, de asemenea, variind între zile în care merg frenetic non-stop la altele în care de-abia se mișcă din culcuș.

Nu în ultimul rând, ai putea observa și un nivel crescut de anxietate. Câinele tău ar putea să nu mai suporte momentele în care este lăsat singur, să te urmărească de la cameră la cameră sau să se sperie de lucruri care nu îi deranjau înainte.

Câinele meu bifează simptomele de demență. Ce fac acum?

Există câteva medicamente care pot reduce semnele demenței la câini și le pot îmbunătăți calitatea vieții, în același timp făcând îngrijirea lor mai ușoară. Așa că, dacă crezi că patrupedul tău este afectat de demență, consultă-te cu medicul veterinar.

Grupul nostru de cercetători plănuiește să studieze câteva terapii fără medicamente, inclusiv dacă sportul și antrenamentele regulate ar putea ajuta câinii afectați.

Din păcate, nu există un leac pentru demența la câini. Cel mai bun pariu este reducerea riscului de apariție a bolii, iar noul studiu sugerează că exercițiile fizice regulate ar putea fi esențiale în acest sens.

Ce a găsit studiul?

Studiul, publicat pe 25 august în Statele Unite, a strâns date de la peste 15.000 de câini pentru Dog Aging Project.„Dog Aging Project”, dogagingproject.org

Cercetătorii au rugat stăpânii de câini să completeze două chestionare: unul care întreba despre sănătatea și nivelul de activitate fizică ale câinilor, și un al doilea care le-a evaluat funcțiile cognitive. Aproximativ 1,4% dintre câini prezentau semne ale disfuncției cognitive canine.

Pentru câinii de peste zece ani, fiecare an în plus de viață crește riscul de a face demență cu peste 50%. Câinii mai puțini activi erau de 6,5 ori mai predispuși să dezvolte demență decât cei foarte activi.

Asta ar putea sugera că exercițiile fizice și plimbările regulate ar putea proteja câinii de demență, însă nu putem fi complet siguri pe baza acestui tip de studiu. O problemă este că patrupezii cu demență sau cei care prezintă semne timpurii ale demență ar putea fi mai puțin predispuși să facă activități fizice.

Cu toate acestea, se știe că sportul poate reduce riscul de demență la oameni.„Association between sedentary behavior and the risk of dementia: a systematic review and meta-analysis”, nature.com Așa că plimbarea câinilor i-ar putea ajuta și pe ei, și ne-ar putea ajuta și pe noi să scădem riscul de demență.

„Îmi iubesc fetița așa de mult”

Îngrijirea unui câine care suferă de demență poate fi o muncă destul de grea, dar în același timp și satisfăcătoare. Grupul nostru chiar studiază impactul pe care boala îl are asupra stăpânilor.

Noi credem că dificultățile și stresul implicat ar putea fi la nivele similare pentru cei care au grijă de persoane cu Alzheimer.„Caregiver Stress”,alz.org 

Știm și că stăpânii își iubesc câinii chiar și atunci când sunt în vârstă. Iată ce ne-a spus unul dintre participanții la studiu:

„Îmi iubesc fetița așa de mult că aș fi dispus să fac orice pentru ea. Nimic nu este un deranj prea mare”.

Traducere de Ionuț Preda


The Conversation este un site independent de știri și comentarii scrise de persoane din comunitatea academică. 

the-conversation-logo

 



Text de

Susan Hazel și Tracey Taylor

Susan Hazel este lector universitar la Școala de Știința Animalelor și Știință Veterinară din cadrul Universității din Adelaide, Australia; Tracey Taylor este doctorandă la Școala de Știința Animalelor și Știință Veterinară din cadrul Universității din Adelaide, Australia.

SĂNĂTATE|QUICK QUESTION

De ce nu e bine să ții post negru mai multe zile la rând?

De
De ceva vreme circulă un trend pe social media: tot mai multe persoane, publice sau nu, afirmă că țin post negru chiar și o săptămână, neîntrerupt. Cât de sănătos este să facă asta?
SĂNĂTATE|STUDII

Noi descoperiri evidențiază substanțele chimice ce dăunează creierului

De
Cercetătorii din UE au identificat noi moduri în care unele substanțe pot interfera cu sistemul hormonal și cu dezvoltarea creierului la oameni.
SĂNĂTATE|MAIN STORY

Goana după Ozempic. Cum a ajuns un medicament pentru diabet vedetă în curele de slăbire?

De
Un medicament modern prescris pentru diabetul de tip 2, care reglează insulina și apetitul, este popularizat de celebrități și vânat pe internet de cei dornici de slăbire rapidă, făcându-l greu de găsit în farmacii de către pacienții cronici.
SĂNĂTATE|SOLUȚII

Replicile digitale ale pacienților i-ar putea ajuta să fie mai sănătoși

De
Simulări ale corpului uman, dar și alte date avansate promit un tratament medical personalizat pentru o serie de afecțiuni.