Cu unicornul, la vaccin

Puterea narativă a imaginilor / Cu zâmbet, despre vaccinare6 min read

De Monica Georgescu 29.08.2019

Anual, vaccinarea împotriva principalelor boli prevenibile salvează milioane de vieți la nivel global, fiind una din cele mai cost-eficiente intervenții de sănătate publică. Vaccinarea este în același timp un privilegiu, un gest de încredere în medicina modernă și un gest de solidaritate și umanitate.

Acesta este mesajul pe care mass-media ar trebui să îl transmită atunci când vorbește sau scrie despre vaccinare. Iar atunci când o fotografie spune cât „o mie de cuvinte”, imaginile care însoțesc adesea articolele sau știrile despre vaccinare ar trebui să spună aceeași poveste: a unei proceduri sigure, ușoare, eficiente nedureroase, a unui gest care protejează, nu a unuia care traumatizează.

Pornind de la această idee, Academia Americană de Pediatrie (AAP) și revista americană SELF au publicat zilele trecute un set de fotografii autentice, zâmbitoare, cu și despre vaccinare.

De ce? Pentru că mesajul vaccinării ar trebui să fie unul pozitiv, care să inspire încredere. Însă actualele imagini generice folosite de jurnaliști atunci când scriu despre vaccinare sunt adesea incorecte din punct de vedere al actului medical. În plus, multe dintre ele contribuie la perpetuarea unor emoții negative și a unui mesaj al fricii.

Foarte multe site-uri de știri – și nu numai – apelează la imagini de tip „stock photos” pentru a ilustra știrile și articolele prezentate. Însă, cel mai adesea, fotografiile de tip stock care apar pe site-urile de profil atunci când cauți „vaccinare” nu reflectă realitatea medicală a actului vaccinării. În multe poze apar actori îmbrăcați în halate de medici care manipulează seringi cu ace mari, foarte diferite de cele folosite de medici pentru vaccinare. Alte imagini înfățișează copii în lacrimi, ceea ce, din nou, este inexact și, mai ales, poate influența în mod negativ opinia publică.

Academia Americană de Pediatrie a vrut să ofere presei oportunitatea de a transmite un mesaj pozitiv despre vaccinare. Toate fotografiile din galeria de imagini cu și despre vaccinare creată în parteneriat cu revista SELF vor fi disponibile gratuit oricui va dori să le folosească.

Mai mult, imaginile sunt autentice: medici adevărați și pacienți reali, de toate vârstele și etniile. Numitorul comun al acestor imagini este emoția pozitivă pe care o emană – un ingredient important daca vrem să clădim încrederea populației în vaccinare.

 

În acest an, Organizația Mondială a Sănătății a listat ezitarea sau refuzul vaccinării în topul celor mai mari pericole la adresa sănătății publice! Ca dovadă avem numărul în creștere al cazurilor de rujeolă din întreaga lume, inclusiv în țări în care rujeola nu reprezenta până de curând o problemă – țări precum SUA, care s-a confruntat în acest an cu o epidemie puternică, care a zguduit din temelii sistemul de sănătate și opinia publică.

„Imaginile sunt un instrument foarte puternic. Ele pot induce un răspuns emoțional și pot contribui instinctual la modelarea percepțiilor oamenilor. Vrem ca părinții care caută informații despre imunizare în mediul online să aibă acces la imagini reale și corecte ale actului vaccinării”, a explicat dr. Kyle Yasuda, președintele Academiei Americane de Pediatrie, cu ocazia lansării galeriei foto.

SĂNĂTATE|SCI-FACTS

5 boli pe care le credeai dispărute (dar încă există)

De Mihai Ghiduc 08/07/2020
Ciumă bubonică în China? De la o marmotă? De fapt, nu e singura boală a trecutului care încă există.
SĂNĂTATE

Home fitness în izolare și după

De Valentina Nicolae 15/06/2020
A schimbat pandemia felul în care ne menținem în formă? Părerile sunt împărțite
SĂNĂTATE|BS DETECTOR

Fact checking: Sterilizarea măștilor la cuptorul cu microunde

De Ionuț Preda 18/05/2020
Chiar dacă ai auzit că e o metodă sigură la televizor, cuptorul cu microunde probabil nu îți va steriliza masca, dar riscă să îi dea foc.
SĂNĂTATE|BS DETECTOR

Cui îi este frică de Bill Gates?

De Dragoș C. Costache 18/05/2020
Internetul e plin de povești înfricoșătoare care îl au ca protagonist pe fostul șef de la Microsoft. Dar cu ce se ocupă de fapt la pensie dușmanul numărul unu al conspiraționiștilor (și al țânțarilor)?