Rujeola provoacă „amnezia” sistemului imunitar8 min read

De Monica Georgescu 31.10.2019, ultima actualizare: 19.03.2020

Rujeola este una din principalele cauze de mortalitate în rândul copiilor, la nivel global. Numai în 2017, virusul a provocat mai mult de 100.000 de decese, din peste 7 milioane de cazuri de rujeolă, potrivit datelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății.

Iar înainte de introducerea pe scară largă a vaccinării, numărul deceselor înregistrate la nivel global era de ordinul milioanelor. Campaniile ample de vaccinare au scăzut semnificativ povara acestei boli, dar rujeola face în continuare victime. Și asta nu este tot. Săptămâna aceasta, două studii publicate simultan dezvăluie pericolele ascunse ale acestei boli infecțioase și subliniază – încă o dată – importanța vaccinării.

Două studii, același rezultat

Două investigații separate au demonstrat simultan, dar prin metode diferite, că infecția cu virus rujeolic afectează sever imunitatea, cauzând imunosupresie – un fel de „amnezie” a sistemului imunitar, care lasă organismul predispus la alte infecții pe termen lung.

Cele două studii au fost publicate săptămâna aceasta în două jurnale prestigioase: Science și Science Immunology. Oamenii de știință spun că ele vin să confirme necesitate vaccinării, demonstrând, încă o dată, că rujeola este o boală nu doar extrem de contagioasă, ci și foarte periculoasă.

Dovada, după un secol

De mai bine de un secol, oamenii de știință au observat că supraviețuitorii infecției cu virus rujeolic erau mai predispuși la alte infecții, aveau un sistem imunitar mai slab, mai puțin competent. De-a lungul anilor, mai multe studii epidemiologice au demonstrat că această „amnezie a sistemului imunitar” putea fi observată la unii copii și la cinci ani distanță de la infecția cu rujeolă, semn că rujeola invalidează sistemul imunitar pe termen lung. Cu toate acestea, mecanismul prin care infecția cu virusul rujeolă determină imunosupresia nu era bine cunoscut.

Studiul publicat de Velislava Petrova și echipa sa în Science Immunology explică mecanismul prin care imunosupresia se instalează la copiii infectați. Cercetătorii au secvențiat anticorpii din sânge de la 77 de copii nevaccinați înainte și după ce aceștia au avut rujeolă. Copiii proveneau dintr-o comunitate religioasă din Olanda și aveau vârste cuprinse între 4 și 17 ani.

Cercetătorii au notat mecanismul prin care „amnezia sistemului imunitar” se instalează. Ulterior, ei au verificat și confirmat mecanismul folosind animale de laborator. Astfel, ei au arătat că sistemul imunitar al unor nevăstuici „uită” că a fost vaccinat antigripal după o infecție cu rujeolă.

Descoperirea este foarte importantă. Ea arată că s-ar putea sa fie nevoie să revaccinăm copiii care fac rujeolă pentru bolile infecțioase pentru care au fost deja vaccinați.

Ilustrație de Nathalie Lees

Un virus care „șterge” imunitatea

Al doilea studiu, publicat concomitent în revista Science, pe 31 octombrie 2019, folosește tehnologia pentru a arăta cu precizie cât din sistemul imunitar al copiilor se pierde după o infecție cu rujeolă.

Cercetătorii au folosit un instrument performant, un scanner viral, care poate detecta anticorpii prezenți în organism folosind o singură picătură de sânge. Anticorpii sunt „semnele” lăsate de infecțiile anterioare. În același timp, anticorpii sunt „markerii imunității”, ei reprezintă modul în care organismul recunoaște și a distruge rapid un patogen la care a fost deja expus.

Analizând mostre din sângele celor 77 de copii din primul lot de studiu, cercetătorii au notat că, după infecția cu rujeolă, copiii au pierdut între 11 și 73% din titrul de anticorpi pe care îl aveau înainte de boală. Asta înseamnă că unii din acești copii, cu vârste cuprinse între 4 și 17 ani, aveau după rujeolă sistemul imunitar comparabil cu cel al unui nou-născut, neexpus și „neînvățat” să lupte cu majoritatea agenților infecțioși la care ar fi trebuit să fie deja imunizat.

Autorii notează că imunitatea poate fi redobândită. Din păcate, poate dura ani până când anticorpii copiilor care au avut rujeolă ajung la stadiul de dinaintea bolii. Și în tot acest timp, copiii sunt mult mai predispuși la infecții severe.

„Am găsit dovezi foarte clare că virusul rujeolic distruge sistemul imunitar”, a declarat unul din autorii principali al studiului, dr. Stephen Elledge. „Când apare rujeola, anticorpii dispar.”

La fel ca în cazul studiului anterior, cercetătorii au confirmat ulterior rezultatele folosind modele animale, în acest caz maimuțe macac. Rezultatele au fost și mai îngrijorătoare: după ce au fost infectate cu rujeolă, maimuțele au pierdut între 40 și 60% din sistemul imunitar.

Rezultatele celor două studii, publicate concomitent, ne dezvăluie o față foarte puțin cunoscută a virusului rujeolic. Însă mai presus de orice, aceste noi dovezi reiterează importanța vaccinării. „Virusul rujeolic este mult mai periculos decât credeam inițial, ceea ce înseamnă ca vaccinarea este cu atât mai importantă”, spun cercetătorii.

SĂNĂTATE|EXPLAINER

FAQ: Roe v. Wade și disputa pe seama avorturilor din SUA

De
O dispută de drept constituțional ar putea afecta viața și sănătatea a zeci de milioane de femei din Statele Unite și ar putea avea repercursiuni și în România
SĂNĂTATE|HOT TAKE

Hepatita misterioasă a ajuns în România. Ce motive de îngrijorare există?

De
Hepatita de origini necunoscute manifestată în prezent la copii se transmite, cel mai probabil, prin contact, nu prin aer. Panica și automedicația nu ajută, regulile elementare de igienă, da. 
SĂNĂTATE|SOLUȚII

Pilula contraceptivă pentru bărbați ar putea deveni realitate. Va fi folosită?

De
O pastilă contraceptivă destinată bărbaților a avut eficiență de 99% în testele pe șoareci. Pastila este nonhormonală și evită efectele secundare, precum îngrășarea sau depresia.
SĂNĂTATE|UCRAINA

Medic endocrinolog: „Iodul nu se ia preventiv, ci doar când se produce un accident nuclear”

De
Krystyna Dyachenko, medic specialist în endocrinologie, îți spune ce e adevărat și ce e fals în legătură cu utilizarea iodului în cazul unei urgențe nucleare.