Cum s-au văzut alegerile fraudate din Belarus pe internet27 min read
Zeci de filmări distribuite pe rețelele sociale arată metodele prin care un stat totalitar încearcă să simuleze procese democratice.
În seara și noaptea de 10 august 2018, România se uita îngrozită la evenimente care păreau să întoarcă timpul în urmă cu 30 de ani. O intervenție disproporționată a instituțiilor de forță împotriva unei mulțimi în majoritate covârșitoare pașnică a rănit sute de oameni, a umilit zeci de mii de cetățeni care își exprimau dreptul constituțional la protest și a adus multe întrebări cu privire la viitorul democrației pe plaiurile mioritice. Represiunea este încă neasumată și investigatorii s-au bâlbâit teribil în timp ce au încercat să plaseze evenimentul într-un vid din care nimeni important nu poate fi scos vinovat și unde abuzurile groaznice care au făcut înconjurul Europei ar fi fost cumva normale.
Doi ani mai târziu, un stat care se învecinează atât cu UE, cât și cu Rusia se pregătește de mult mai rău. Noaptea de 9 spre 10 august în Belarus a fost marcată de violențe excesive și proteste nemaivăzute. Președintele „strongman” Alexandr Lukașenko, care conduce țara din 1994, a refuzat ideea că ar putea pierde puterea în fața trio-ului Svetlana Tihanovskaia, Maria Kaleniskava și Veronika Țapkala – nevestele opozanților pe care Casa Jurnalistului are un rezumat informativ al situației politice din Belarus pe Facebook Și, în ciuda faptului că revoluția tehnologică a ajuns din urmă și una dintre cele mai sărace țări din Europa, a reluat o tactică folosită în ultimul sfert de veac și s-a declarat învingător de unul singur.
Cele două evenimente, dar și multe altele din secolul XXI – recentele abuzuri ale poliției la protestele antirasism din SUA și Euromaidanul ucrainean sunt doar două exemple – au în comun un concept simplu și specific ultimilor ani: puterea unui cetățean dotat cu un smartphone și conexiune la internet. Odată ce amprenta unui abuz e distribuită pe internet, e greu de șters și pentru cei mai dibaci cenzori. În cazul Belarus, dacă Lukașenko va rămâne la putere, autocratul va fi bântuit de lista lungă de înregistrări în care i se expun tacticile iliberale și demodate de a frauda alegerile și a închide gura criticilor. Tentative ale căror absurditate și dispreț pentru orice urmă de raționalitate, alta decât menținerea status quo-ului politic, aproape că alcătuiesc un mocumentar, pe care vi-l prezentăm mai jos.
Cuvânt înainte
Nimeni nu se aștepta ca puterea de la Minsk să joace fair-play, așa că într-un Site-ul rusesc mk.ru a publicat cu o seară înainte un material în care susținea că angajații din diverse domenii au fost înștiințați cu privire la blocarea accesului la internet în ziua alegerilor conectivitatea la internet în Belarus a fost „Internet disruption hits Belarus on election day”, netblocks.org din primele ore ale zilei de 9 august. Au fost afectate în special platformele de social media și app-urile de mesagerie (Telegram, Facebook, Twitter, WhatsApp etc.), dar și serverele Serverele DNS traduc numele de domenii în adrese IP pentru a încărca paginile de internet în browsere și cel oferit de Cloudfare. Dar Belarus nu este China și nici Iran, regimuri autoritare care au înțeles că degeaba întrerupi internetul când îți convine, dacă nu îl ai sub control și înainte s-o faci. Pe Reddit sau Telegram au circulat liber ghiduri despre cum putea fi Precum următorul ghid de pe comunitatea oficială a belarușilor de pe Reddit, reddit.com prin folosirea serviciilor tip proxy. În urma blackout-ului, o serie de Precum tut.by sau nn.by au fost inaccesibile în afara țării, dar și în țară, în cea mai mare parte a zilei, iar site-ul Belsat, o televiziune care emite din Polonia, a fost inaccesibil în Belarus.
Cu toate acestea, metodele alternative de conexiune și lipsa unui blocaj total au făcut posibilă distribuirea înregistrărilor și pozelor din toată țara, agregate în special pe platforme pro-opoziție. Una dintre aceste platforme este Nexta – întreținută de bloggerul Stepan Svetla, în vârstă de doar 22 de ani. Inițial un canal de comentarii ironice ale emisiunilor televiziunii de stat pe YouTube, Svetla a mutat Nexta pe Telegram după ce autoritățile au încercat să-l Conform raportului ONG-ului Freedom House despre libertatea pe internet în Belarus în 2019, freedomhouse.org Nexta are acum aproape 600.000 de abonați, dintre care 85.000 căpătați doar în ziua scrutinului, și este Conform datelor Telegram, tgstat.com În timpul alegerilor, a funcționat oarecum similar cu inițiative precum #ReporterLaVot, agregând filmări și sesizări despre abuzurile făcute de autorități. Este parte a mișcării de opoziție, chemând la proteste masive în urma închiderii urnelor, dar multe dintre filmările incluse mai jos vorbesc de la sine:
Trezirea cu tancuri
Într-un semn încurajator pentru orice proces electoral democratic, ziua a început cu tancuri transportate spre Minsk.
Mai târziu, coloane kilometrice de vehicule militare și-au făcut apariția în capitală:
Cozi kilometrice la vot
Dacă parada militară impromptu ar fi trebuit să aibă vreun efect de intimidare asupra alegătorilor, nu pare să fi avut succes. Cozi kilometrice s-au format încă de la prânz, mai ales în Minsk, ca la această secție din cartierul Novaya Borova:
Dar și la alte secții din capitală:
Nu i-a oprit pe alegători nici s-o primească cu entuziasm pe candidata opoziției atunci când s-a dus să voteze. Svetlana Tihanovskaia „Opposition candidate comes out of hiding as Belarus votes”, theguardian.com după ce mai mulți membri ai staff-ului de campanie au fost arestați de autorități. Veronika Țapkala a părăsit țara în ajunul alegerilor, „Tensions rise as Belarus holds presidential vote; aide flees”, pbs.org de frica unei potențiale arestări.
Cu sacii pe geam
Prezența în masă la vot nu e suficientă atunci când autoritățile chiar sunt hotărâte să obțină un nou mandat. În zilele de vot în avans, o serie observatori independenți și activiști „Independent Election Monitors Detained In Belarus During Early Voting”, rferl.org pentru că au semnalat neregularități în procesul de vot, care indicau că alegerile nu vor fi corecte.
În ziua votului, asta s-a transpus în situații comice. Precum în filmarea de mai jos, în care NEXTA explică că membri ai secției de votare de la Școala nr. 66 de Minsk coboară pe geam, de la etaj, cu pungi, în timp ce un polițist ține scara. Bănuim că sacii nu sunt plini cu merinde. Imaginile disponibile pe Disponibile aici confirmă faptul că este vorba de școala menționată.
Printre alte tertipuri, unele buletine par a fi fost pre-notate cu puncte nu foarte vizibile în dreptul lui Lukașenko. Buletinele de vot din Belarus nu se stampilează, ci se marchează cu pixul. Orice însemn dublu se consideră vot nul.
The authorities in #Belarus do not shy away from even the most petty ways
According to multiple sources, if you look “opposition”-like they will give you pre-marked ballot
See that little dot? —that means that the square is marked, one more mark anywhere and the ballot is invalid pic.twitter.com/RhkPUCjcHl— Denis Kazakiewicz (@Den_2042) August 9, 2020
O alegătoare care a optat pentru opoziție le-a spus celor de la Euroradio Belarus că a primit un astfel de buletin și a observat punctul doar după ce a marcat votul. Nu mai putea să-l schimbe, pentru că nu ți se poate schimba buletinul de vot după ce intri în cabină. Nu a putut decât să-l fotografieze:
În schimb, „Voice”, o platformă pe care opoziția o folosea pentru contabilizarea unei numărători independente, prin care alegătorii își trimiteau poze cu buletinele de vot, a fost victima unui hack de tip phishing pe parcursul zilei, prin care pagina de log-in a fost înlocuită cu o alta care Conform variantei locale a Radio Europa Liberă, svaboda.org
Luați pe sus din secții
În alte cazuri, autoritățile n-au fost deloc la fel de subtile. Aici, o persoană e luată dintr-o secție de indivizi îmbrăcați în civil. NEXTA susține că ar fi vorba de un activist care a reclamat neregularități la o secție din Capitală:
Iar arestările făcute de indivizi în civil lângă secții au fost la ordinea zilei în capitală, chiar și sub ochii patrulelor de poliție:
În schimb, imaginile cu trupe speciale care aruncă persoane într-o dubă neagră nu prea au nevoie de niciun comentariu:
Intimidările nu s-au rezumat doar la secțiile de vot și împrejurimile acestora. Alte ținte au fost însemnele activiștilor și în special steagul alb-roșu-alb. Stindardul a fost folosit inițial pentru Republica Democrată Belarusă, o tentativă eșuată de a forma un stat belarus din 1918, sub ocupația Germaniei Imperiale. A fost un simbol al rezistenței anti-sovietice și al diasporei belaruse în timpul comunismului, precum și primul steag folosit după căderea Uniunii Sovietice. A fost înlocuit de actualul drapel roșu-verde în urma unui „Belarus: A Denationalized Nation”, books.google.ro promovat de Lukașenko în 1995, motiv pentru care în următorii 25 de ani a rămas un însemn al opoziției împotriva regimului de la Minsk.
Din aceste motive, nu e surprinzător că activiștii care au ieșit cu drapelul în public au fost acostați de mascați:
Următorul video e și mai bizar. Descrierea susține că pompierul a folosit autospeciala cu scară pentru a da jos un astfel de steag arborat la un etaj superior. Filmarea începe prea târziu pentru a fi clară, însă se vede cum pompierul manevrează ceea ce pare a fi un material textil în roșu și alb. Iar modul în care se mișcă și faptul că nu mai e nimeni în jur par să infirme varianta unei urgențe la care ar fi fost nevoie de autoscară.
Și totuși, alegătorii au continuat să se prezinte în număr uriaș la secții chiar și către finalul orelor de vot, precum în această filmare Euroradio de pe strada Ales Garun din capitală. Asta în condițiile în care autoritățile au sugerat că 40% din votanții eligibili din Minsk, dar și din întreaga țară, și-ar fi exprimat opțiunile în avans. S-a ajuns la situații în care secțiile „Five Takeaways From The Belarusian Presidential Vote”, rferl.org
Autoritatea electorală centrală din Belarus își explică cozile aruncând ipoteza că activiști „organizați pe Telegram” ar fi „Belarus’ CEC blames long queues outside polling stations on provocations”, belta.by stând fiecare câte jumătate de oră la urne. De notat că președintele instituției, Lidia Ermoşina, conduce activitățile electorale din țară încă din 1996 – la doi ani după venirea la putere a lui Lukașenko.
Rezultate paralele
Atmosfera a devenit tot mai tensionată odată ce se apropia ora 20 și implicit închiderea urnelor. S-a văzut și în reacția trupelor de intervenție, care au apelat la tertipuri bizare; precum în următorul caz, în care o femeie a fost târâtă până aproape de dube și apoi lăsată să plece liberă.
A venit și ora de închidere a urnelor și verdictul guvernului a fost simplu: Lukașenko a luat „Lukashenko wins Belarus presidential vote, according to official exit poll”, dw.com iar candidata opoziției ar fi fost votată mai puțin decât opțiunea „niciunul dintre ei”. Șoferii din Minsk au reacționat înăbușind, în semn de protest, bulevardele în zgomot de claxoane:
În ciuda exit-pollurilor oficiale, foarte multe secții electorale din Belarus au publicat la avizier rezultate care arătau exact opusul, cu Tihanovskaia votată majoritar. Am ales câteva dintre cele mai clar expuse, cu mențiunea că numărul pozelor cu procese verbale circulate pe Telegram e de domeniul zecilor, mai ales în Minsk. Pe fiecare proces verbal, ultimul tabel este cel cu numărul de voturi primit de fiecare candidată. În ordinea candidaților pe tabel, Lukașenko este pe poziția a treia, iar candidata opoziției se află pe cea de-a patra.
Un astfel de rezultat cu Tihanovskaia declarată câștigătoare detașată a fost afișat în Kopische, o localitate de lângă Minsk, iar reacția mulțimii spune tot:
Mai ții minte coloanele militare de la început? De-abia acum își intră în rol. Autoritățile s-au așteptat la o reacție din partea populației, așa că Minsk-ul a devenit practic un oraș înconjurat. Iată cum arăta capitala belarusă pe Google Maps la jumătate de oră de la închiderea urnelor:
Nu doar capitala a fost vizată. Mișcări semnificative de trupe au avut loc în toate marile orașe, precum în Moghilev, al treilea cel mai populat al țării:
Confirmând calculele autorităților, oamenii au ieșit să protesteze în număr mare în capitală, dar și în alte orașe principale:
În unele cazuri, efectivele au trebuit suplimentate. În Minsk, un detașament care a stat toată ziua în fața Palatului Prezidențial – apărat mai ceva ca în caz de război – a plecat către Piața Victoriei, punctul zero al protestelor:
Dar amploarea manifestațiilor a continuat să crească:
În unele cazuri, precum la Baranovici în vestul țării, mascații au bătut în retragere după ce au fost copleșiți de numărul contestatarilor.
Lucrurile au stat altfel în Minsk, unde brațul represiv al autorităților nu a așteptat mult până să transforme capitala într-o adevărată zonă de război:
Aceasta era atmosfera în timp ce Belarusul începea o noapte lungă și tumultoasă. A urmat spectacolul macabru al zvâcnirilor unui regim care se agață disperat de putere: imagini oribile cu AVERTISMENT: Imagini extrem de grafice cu urmările intervenției găsești pe belsat.eu camioane care nu se opresc Între timp, au apărut informații conform cărora un protestatar călcat de un camion militar ar fi murit, themoscowtimes.com un aer îmbâcsit de gaze lacrimogene, fundal sonor de bombardament și cartușe (deocamdată de cauciuc) împrăștiate în zonele publice.
Și dacă am putea, ipotetic, să observăm procesul de gândire al protestatarului de mai jos atunci când se decide să-și ia inima în dinți și să stea pe loc, singur, în fața unui tăvălug de forțe, probabil am vedea că e motivat măcar parțial de abuzurile care au avut loc în Belarus pe 9 august 2020, expuse de tehnologii la care are acces mai toată lumea și pe care regimul Lukașenko nici măcar nu s-a chinuit să le ascundă.