Robert Loe/Getty Images

Ai fi vrut să vezi eclipsa totală de Soare din SUA? Vor fi două, în curând, în Europa5 min read

De Ionuț Preda 08.04.2024

Vânătorii de eclipse din România vor avea două șanse de a vedea eclipse totale pe continent în viitorul apropiat, în diferite regiuni ale Spaniei.

eclipsă totală de Soare// „8 April 2024 — Great North American Eclipse (Total Solar Eclipse)”, timeanddate.com // va putea fi observată, luni noaptea, în America de Nord. Linia de totalitate va traversa Statele Unite de la sud-vest către nord-est, și va cuprinde regiuni din Mexic și Canada.

România, pe de altă parte, mai are foarte mult de așteptat pentru a prinde o nouă eclipsă totală de Soare: următoarea va avea loc abia pe 3 septembrie 2081,// „3 September 2081 Total Solar Eclipse”, timeanddate.com// în condițțile în care cea mai recentă a fost în 11 august 1999. Europa continentală va prinde, în schimb, două astfel de eclipse chiar în deceniul actual.

Prima va fi eclipsa totală de Soare de pe 12 august 2026.//„12 August 2026 Total Solar Eclipse”, timeanddate.com // Atunci, banda de totalitate a eclipsei va începe din nordul extrem al Rusiei, va traversa Oceanul Arctic, Groenlanda și Islanda și, spre sfârșit, o zonă largă din nordul Spaniei, de la coasta Atlantică către cea Mediteraneană.

Pe unde va trece eclipsa totală de Soare din 2026 în Spania. timeanddate.com

Eclipsa totală va fi vizibilă în nordul Galiciei și al Castiliei și Leonului, sudul Țării Bascilor, mare parte din Aragon, precum și în sudul Cataluniei, nordul Comunității Valenciene și totalitatea Insulelor Baleare. Printre orașele importante ce vor fi străbătute de linia de totalitate se numără Burgos, Bilbao, Zaragoza, Valencia, Tarragona, Ibiza și Palma de Mallorca.

Următoarea oportunitate va fi peste aproape fix un an, pe 2 august 2027.// „2 August 2027 Total Solar Eclipse”, timeanddate.com // Eclipsa totală din 2027 va avea o linie de totalitate mult mai restrânsă în Europa: va trece doar prin sudul Andaluziei, și va putea fi văzută din Cadiz, Malaga, Marbella sau Gibraltar.

Linia de totalitate a eclipsei totale de Soare din 2027 în Spania. timeanddate.com

Acestea vor fi, însă, singurele ocazii de a prinde o eclipsă totală pe continent până în septembrie 2053, când un eveniment similar va traversa sudul Spaniei. Până la eclipsa din 2081, o altă eclipsă totală de Soare va putea fi văzută din estul Ucrainei și partea europeană a Rusiei în aprilie 2061.

O eclipsă de Soare poate avea loc doar în faza de Lună nouă,// „New Moon – the Invisible Phase”, timeanddate.com // când satelitul natural al planetei se află direct între Pământ și Soare, iar cele trei corpuri sunt aliniate. Dacă alinierea este una foarte exactă, atunci apare eclipsa centrată (totală sau inelară).

La eclipsa totală, alinierea este una foarte bună, astfel că discul Lunii va acoperi în întregime Soarele, iar ziua va lăsa, pentru câteva minute, loc serii. Acesta este momentul în care coroana solară (stratul superior al atmosferei Soarelui), devine vizibilă cu ochiul liber.

CITEȘTE ȘI: 5 detalii fascinante despre eclipseText de

Ionuț Preda

Redactor cu câțiva ani de experiență în presa centrală. Este curios despre aplicarea tehnologiilor SF în lumea reală și evoluția ideilor de-a lungul istoriei.

SPAȚIU|FYI

Primele date științifice de la Telescopul spațial Euclid: planete în spațiul interstelar și galaxii formate la începutul Universului

De
Cea mai importantă misiune spațială lansată în 2023 a strâns deja un calup semnificativ de informații noi despre spațiul cosmic, din vecinătatea Sistemului Solar până la cele mai distante galaxii observate vreodată.
MEDIU|FYI

UE schimbă regulile: scutirile de taxe pentru coletele mici de la Temu și Shein ar putea fi eliminate

De
Uniunea Europeană vrea să modifice taxele de import, eliminând scutirea pentru coletele de valoare mică. Schimbarea vizează retailerii online Temu și Shein, care au dominat piața europeană cu produse ieftine fabricate în China.
ȘTIINȚĂ|FYI

O așezare preistorică a fost datată, în premieră, prin intermediul razelor cosmice

De
Evenimentele spațiale de acum mii de ani deschid poarta pentru datarea exactă a așezărilor preistorice din Balcani.
SPAȚIU|OVERVIEW

Scurtă istorie a rachetei Starship

De
SpaceX pregătește un nou zbor de test pentru Starship, racheta care ar trebui să ducă oamenii pe Marte. Uite cum s-a ajuns aici.