Carlsen versus Niemann. O privire statistică asupra scandalului momentului în șah29 min read
A trișat un maestru de șah de 19 ani pentru a-l învinge pe liderul mondial? Modelele statistice încearcă să ofere un răspuns.
Intrat într-un con de umbră față de perioada în care era folosit ca teren de confruntare geopolitică de SUA și URSS, șahul a revenit în atenția mediatică. A făcut-o printr-un scandal: Magnus Carlsen, marele maestru care a dominat șahul mondial în ultimul deceniu, a fost învins, din senin, de Hans Niemann, un american de 19 ani cu o traiectorie cel puțin ciudată pentru elita acestui sport.
Ulterior neașteptatului rezultat, au apărut acuzații deloc subtile că americanul ar fi trișat, făcute de campionul mondial, mai ales că Niemann a recunoscut că o făcuse în trecut, la vârste mai fragede (și doar de două ori), urmate de boicotarea următoarei partide dintre cei doi de către Carlsen. Lumea șahului s-a văzut implicată într-o confruntare în care s-au vehiculat inclusiv teorii despre folosirea unor metode bizare de a trișa la o partidă fizică.
Cine sunt protagoniștii?
Amploarea luată de scandal este explicată de anvergura celor doi protagoniști – în special, de diferența de valoare dintre aceștia. Federația Internațională de Șah (FIDE) folosește „Elo rating system”, wikipedia.org – un sistem de cuantificare al abilității jucătorilor, în care puncte sunt adăugate sau scăzute după fiecare meci, pe baza punctajului pe care îl au competitorii la începutul partidei.
Norvegianul Magnus Carlsen este de departe cel mai cunoscut și bine plasate maestru de șah în activitate. El se află pe locul 1 al clasamentului FIDE din 2011. Există voci care îl consideră cel mai bun jucător de șah din istorie, deoarece a atins cel mai mare rating Elo înregistrat oficial vreodată în șah, 2882. Carlsen a depășit, astfel, recordul lui Garry Kasparov (dar acesta a petrecut o perioadă mai lungă ca număr 1 mondial, din 1984 până la retragerea din 2005).
Carlsen este, de asemenea, de cinci ori campion mondial și campionul mondial en-titre. Carlsen „Magnus Carlsen Will Not Defend World Championship Title”,chess.com – acolo unde ar fi trebuit să-l înfrunte pe rusul Ian Nepomniaci, pe care îl învinsese deja destul de ușor în precedenta finală, În șah, campionul mondial se stabilește, de regulă, în urma unei dispute între campionul en-titre și un challenger, stabilit de obicei în urma unui turneu. În 2023, Nepomniaci va juca cu chinezul Ding Liren.
Hans Niemann, un jucător american de 19 ani, era mult mai puțin cunoscut înaintea izbucnirii scandalului, dar tot se număra printre cei mai buni jucători de șah din lume. El a avut o ascensiune fulminantă, mai ales în ultimii doi ani. În 2022, a intrat pentru prima dată în topul 100 FIDE. În paralel, Niemann are și Poate fi accesat pe twitch.tv cu peste 60.000 de urmăritori.
La momentul partidei cu Magnus Carlsen, diferența în clasamentul Elo dintre cei doi era însă una semnificativă în favoarea norvegianului.
Cine strigă „hoțul”?
Disputa a început pe 4 septembrie, atunci când Carlsen și Niemann s-au întâlnit în cadrul Cupei Sinquefield, un turneu organizat în St. Louis, Statele Unite. Magnus Carlsen pleca din postura de mare favorit, fiind neînvins de 53 de meciuri și având și avantajul de a juca cu piesele albe. La nivel de competiție, prima mutare în șah conferă un avantaj semnificativ, jucătorii care au piesele albe câștigând în 55% din cazuri – procentaj care crește, însă, la 64% pentru cei mai buni jucători din lume, cu rating Elo de peste 2.700. Cu toate acestea, Niemann a reușit să-l învingă pe multiplul campion mondial. Rezultatul a fost considerat „The Chess World Isn’t Ready for a Cheating Scandal”, nytimes.com
A doua zi după incident, Carlsen a anunțat Detalii pe twitter.com că se retrage din turneu, postând un video cu o replică celebră a antrenorului de fotbal Jose Mourinho, care, fiind întrebat de arbitrajul dintr-un meci de Premier League, a răspuns cu fraza: Mourinho se referea la faptul că acuzarea publică a arbitrilor de viciere de rezultat este interzisă de cele mai multe federații, fiind pedepsită cu amenzi sau suspendări Anunțul a fost interpretat ca o acuzație că Niemann ar fi trișat. Era o situație fără precedent în cariera lui Carlsen, care primise premii pentru comportamentul său fair-play; de exemplu, într-un meci online din 2020, oponentul său a pierdut partida de deschidere din cauza conexiunii slabe, iar maestrul norvegian a pierdut intenționat următorul meci.
Situația „Top chess player Hans Niemann admits cheating in past but says he is now clean”, theguardian.com Hikaru Nakamura, jucătorul cu Un mod de șah rapid în care jucătorii trebuie să-și facă toate mutările dintr-o partidă într-un timp cumulat de sub 10 minute l-a acuzat pe Niemann că ar fi trișat atât în partida cu Carlsen, dar și în confruntări online anterioare, iar acele incidente ar fi dus la suspendarea în mai multe rânduri, în trecut, a contului său de Cea mai importantă platformă de șah online din lume, chess.com
Niemann a confirmat parțial acuzațiile, însă a încercat în același timp să le minimizeze. Într-un interviu pe Twitch, acesta a negat că ar fi trișat în victoria împotriva campionului mondial, însă a recunoscut că a trișat în partide de șah oficiale disputate online atunci când avea 12 ani, precum și în unele neoficiale, desfășurate pe parcursul pandemiei, când avea 16 ani.
Chit că și-a cerut scuze pentru aceste incidente, Niemann a explicat că a trișat din motive explicabile. Inițial din dorința de a-și crește ratingul pentru a întâlni jucători mai buni, mai apoi pentru a-și promova canalul de Twitch pe parcursul pandemiei, într-un moment în care se afla în dificultate financiară. El a negat categoric, însă, orice acuzație că ar fi trișat vreodată în meciuri față-în-față sau în competiții disputate pe bani. Mai mult, Niemann a criticat chess.com, anunțând că platforma i-a retras invitația invitația pentru campionatul global pe care îl organizează și i-a suspendat din nou contul, de la începutul controverselor.
Chess.com Detalii pe twitter.com platforma explicând că incidentele pentru care șahistul american a fost suspendat anterior au fost mult mai multe și mai grave decât a reieșit din declarațiile acestuia.
Între timp, Carlsen și Niemann au ajuns să se întâlnească din nou, de data aceasta într-o competiție online, pe 19 septembrie. Campionul mondial en-titre s-a retras din meci și și-a închis webcam-ul după o singură mișcare. În prima reacție de după incident, Carlsen a făcut din nou aluzii că Niemann ar fi trișat în meciul de la St. Louis. Norvegianul a bătut un apropo la unul dintre foștii acestuia, marele maestru american Maxim Dlugy, care fusese și el suspendat în trecut de pe chess.com pentru că ar fi trișat.
Magnus Carlsen „Cheating Allegation Looms Over Elite Chess”, nytimes.com când, într-un comunicat de presă, l-a acuzat direct pe Niemann că ar fi trișat de mai multe ori și chiar mai recent decât a admis. El a adăugat și că a avut impresia că șahistul american „nu a părut deloc concentrat sau încordat” pe parcursul meciului de la Cupa Sinquefield.
Raportul care arată discrepanțele statistice
Acuzațiile lui Carlson sunt întărite de o investigație care a apărut după o lună de la meciul cu probleme. Pe 5 octombrie, chess.com a publicat „Oct. 2022 Final H. Niemann Report”, drive.google.com în care detaliază motivele pentru care Hans Niemann a fost suspendat în trecut, precum și cele pentru care i-au retras invitația la campionatul global al platformei.
Raportul sugerează că, în ciuda propriilor declarații, Niemann are o „probabilitate ridicată” să fi trișat în peste 100 de partide competitive online, desfășurate în cadrul competițiilor cu premii organizate de platformă. Probabilitatea a fost calculată cu ajutorul algoritmului antitrișaret al chess.com, despre care chiar șahistul american a afirmat că este „cel mai precis din lume”.
Una dintre componentele acestui algoritm se numește Strength Score și măsoară similaritatea dintre mutările jucătorilor dintr-un meci cu cele sugerate ca fiind cele mai bune de către algoritmul de șah al platformei. Acesta calculează un scor între 0 și 150 – cu valoarea cea mai mare pentru cazul în care șahistul ar face exact mutările perfecte sugerate de un software de șah, la putere de calcul maximă. Documentul menționează că cele mai ridicate scoruri înregistrate de jucători umani pe parcursul a câteva meciuri au în jurul valorii de 100, iar maximul atins pe o perioadă mai lungă de timp, de către jucători cu rangul de mare maestru, este de aproximativ 90.
Software-urile moderne de șah, bazate pe rețele neuronale antrenate pe milioane de partide la nivel înalt, pot învinge cu ușurință orice jucător uman. Acestea au capacitatea, practic infailibilă, de a alege cea mai bună mișcare tactică în orice situație.
Niemann nu a trecut de aceste limite, maximul atins de acesta fiind de 85 într-o partidă de 16 meciuri disputată în iunie 2020. Însă discrepanța dintre Strength Score-ul său anterior și cel atins în partidele suspecte a dus la investigarea mai amănunțită a acestora. În cadrul acestor analize au fost luați în calcul factori precum similaritatea dintre mișcările-cheie dintr-un meci și cele sugerate de algoritmi, compararea performanței acestuia cu jucători de rating similar sau De exemplu, dacă au existat un număr mare de victorii obținute din situații care ofereau o probabilitate mică. Specific pentru jocurile online, se verifică și comportamentul jucătorului în timpul meciului, de exemplu dacă acesta schimbă des ferestrele browserului și dacă acesta efectuează mișcări recomandate de algoritmii de șah imediat după revenirea la fereastra meciului. Concluzia a fost că există o probabilitate ridicată ca Niemann să fi trișat.
Platforma sugerează însă și că Niemann ar fi acceptat în privat acuzațiile de trișat, într-o conversație cu ofițerul de comunicare al chess.com, Danny Rensch. Raportul conține capturi din conversații desfășurate pe Slack între șahistul american și Rensch, în care Niemann este de acord să urmeze procedura necesară pentru reinstaurarea contului. În cadrul procedurii, o acceptare formală a acuzațiilor duce la o rezolvare a disputei de către chess.com în mod privat, fără ca platforma să facă public faptul că un jucător a fost suspendat sau iertat.
Totuși, raportul conclude că nu există dovezi statistice semnificative care să arate că Niemann ar fi trișat în vreun meci față-în-față, inclusiv în cel cu Magnus Carlsen. Platforma nu este însă specializată în analiza meciurilor față-în-față.
Documentul ridică, în schimb, semne de întrebare asupra progresului lui Niemann, care pare să fie o particularitate statistică. Conform acestora, Strength Score-ul mediul al lui Niemann în partidele OTB (over the board) a înregistrat cea mai mare creștere între 11 și 19 ani nu doar prin comparație cu jucătorii contemporani, ci cu toți jucătorii pentru care există date istorice. Niemann este mai bun chiar decât cunoscutul maestru american Bobby Fischer, însă diferența dintre cei doi nu este ridicată. Cum Fischer a concurat într-o perioadă în care algoritmii software de șah erau rudimentari, nu ar fi chiar exclus ca un alt jucător să aibă un parcurs similar acestuia.
De asemenea, Niemann a avut și cea mai scurtă durată de timp între atingerea pragurilor Elo de 2500 și 2700, reușind această performanță în mai puțin de doi ani. Prin comparație, Carlsen a avut nevoie de trei ani și jumătate.
Cu toate acestea, atunci când vine vorba de Strength Score-urile înregistrate în meciuri individuale, recordul lui Niemann împotriva jucătorilor cu rating de peste 2500 din ultimii doi ani și jumătate nu bate la ochi. Acesta are chiar unul dintre cele mai mici procentaje al jocurilor cu scor de peste 100 din rândul jucătorilor de elită.
Concluzia raportului este că, în ciuda faptul că Niemann nu mai are credibilitatea necesară pentru a putea juca meciuri competitive online, platforma nu poate recomanda suspendarea acestuia din partide desfășurare față în față.
Cum poți trișa în șah?
Întrebarea la care statistica nu poate găsi un răspuns este cum ar fi putut Niemann să trișeze într-un meci față-în-față?
În meciurile de șah online, „If Hans Niemann cheated Magnus Carlsen at chess, this is how we would know,” bigthink.com platformele organizatoare nu pot împiedica jucătorii să folosească un algoritm de șah, deschis pe același device, care să le analizeze meciul în timp real și le calculează cele mai oportune mutări.
Doar că, în partidele desfășurare la masa de șah, un astfel de ajutor este mult mai greu de obținut. La orice turneu mare, jucătorii nu au voie să intre în spațiul de joc cu dispozitive electronice, dar trec și prin detectoare de metal pentru a se asigura că nu au niciun fel de gadget ascuns în îmbrăcăminte.
Metode inventive de a folosi tehnologia în jocurile fizice s-au găsit, însă, în ultimele decenii. „French chess hit by Russia olympiad ‘cheating’ scandal”, bbc.com trei jucători francezi au fost prinși cu o schemă complexă în care partida celui care juca era o urmărită pe internet și analizată cu algoritm de șah; mișcările cele mai bune erau transmise codat prin SMS celui de-al treilea jucător, aflat în sală; iar acesta se așeza la o masă specifică din sala de competiții – fiecare masă fiind asociată unui pătrățel de pe tabla de șah – pentru a-i indica competitorului mutarea.
„In chess, a long history of cheating, chicanery and Cold War shenanigan”,washingtonpost.com a fost folosită în ultimul deceniu un mare maestru leton și un maestru internațional georgian, care au fost prinși cu telefoane ascunse în baia competiției care rulau algoritmi de șah.
Poate cel mai bizar caz este cel al unui șahist bulgar, Borislav Ivanov, „The shoe assistant – Ivanov forfeits at Blagoevgrad”, chessbase.com
În 2012 și 2013, bulgarul, cu un rating ELO de sub 2300 și fără performanțe notabile până la acel moment, a început să învingă sau să ajungă la remize cu jucători care aveau rangul de mare maestru. Rezultatele erau o anomalie statistică uriașă, iar după ce suspiciunile au început să se adune, acesta a abandonat un turneu atunci când a refuzat un control la pantofi, urmat de o altă ocazie în care a abandonat după ce i-a fost descoperit un telefon în îmbrăcăminte, pe care a refuzat să-l ofere pentru investigare.
În niciunul dintre cazuri nu s-a putut stabili clar dacă Ivanov a trișat, însă site-ul de profil chessbase.com, care a făcut un experiment pe baza situației, susține că un smartphone care încape într-un pantof poate fi modificat pentru ca un algoritm de șah să poată fi folosit pe baza unor gesturi desenate cu degetele de la picioare, cu răspunsuri specifice sub forma vibrațiilor.
Explicații extreme pentru cazul Niemann
Pare totuși dificil să apelezi la astfel de metode, mai ales într-o partidă cu campionul mondial en-titre. Așa au apărut teorii extreme despre cum ar fi putut șahistul american să trișeze. Cea mai ciudată sugerează că acesta ar fi folosit bile anale cu vibrații pentru a primi mesaje codate cu mutările sugerate de un algoritm. Și, pentru că niciun scandal nu este complet astăzi fără ca Elon Musk să-și dea cu părerea, evident că acesta a amplificat „Elon Musk Responds To Wild Claim Chess Grandmaster Won Using Anal Beads”, iflscience.com
În afara unei confesiuni din partea lui Niemann, este puțin probabil că investigația oficială pe care FIDE a pornit-o să ofere vreun rezultat incriminator pentru șahistul american. E clar că partidele acestuia vor fi, însă, privite cu atenție în viitorul apropiat. Iar dezbaterea despre tehnologiile ascunse ar putea duce mai aproape de realitate una din ideile futuriste dezbătute în ultimii ani pentru a asigura echitatea sportului: desfășurarea meciurilor de top într-o cușcă Faraday, o incintă care blochează pătrunderea semnalelor electromagnetice din exterior.