Cât de performante sunt noile plăci video NVIDIA RTX 3000?22 min read

De Ionuț Preda 09.09.2020, ultima actualizare: 08.01.2021

Noua generație de plăci video propusă de Nvidia încearcă să ducă la capăt promisiunile seriei precedente la o putere semnificativ mai mare.

NVIDIA și-a făcut o tradiție din a-și anunța o nouă gamă de plăci video fix la fiecare doi ani. Inițial, sunt anunțate o mână de modele standard, urmând ca perioada dintre „generații” să fie presărată atât cu soluții mai de buget, cum a fost cazul lui GTX 1660,Lansate după debutul RTX 20, GTX 1660 și varianta mai puternică 1660 Ti se situează ca performanță între 20 și precedenta GTX 10 cât și cu modele mai performante.

Compania din Santa Clara nu a deviat de la formulă nici în 2020 și a anunțat, la evenimentul special GeForce de pe 1 septembrie, trei plăci video între mid-high end și ultra-high end, bazate pe noua arhitectură Ampere lansată cu câteva luni în urmă. Două dintre ele sunt cât de cât destinate utilizatorilor de rând – vorbim de RTX 3070 și RTX 3080, deocamdată anunțate doar cu variante de bază.În general, toate plăcile NVIDIA destinate gamingului au parte și de variante cu specificații mai bune, de obicei cu sufixul Ti sau denumirea Super În schimb, RTX 3090 e mai similară modelelor Titan din trecut, în sensul în care va avea un preț prohibitiv care va garanta cea mai bună performanță pentru o placă video pe care o poți achiziționa din comerț.

Când se vor lansa și cât vor costa?

Primul model din noua generație NVIDIA va fi RTX 3080,Mai multe informații găsești pe versiunea în limba română a nvidia.com care se va lansa pe 17 septembrie, inclusiv în România, și va costa cel puțin 3.499 de lei. Prețul pentru fiecare model va fi puțin mai ridicat decât cele minime indicate pe site-ul companiei, în funcție de retailer și de producător. Chiar dacă un model va avea în mare aceleași specificații, vor existențe anumite diferențe În general, e vorba de aspect, sistemul de răcire, capacitatea utilizatorului de a de ajusta performanța plăcii pentru a depăși specificațiile de bază (overclocking) și consumul de curent. În trecut, producătorii lansau și variante variabile de memorie video, dar practica a scăzut în frecvență la generațiile mai recente în funcție de compania care îl produce – unii producători clasici de plăci video Nvidia, precum MSI,„MSI Unveils First Custom NVIDIA GeForce RTX 30 Series”, techpowerup.com EVGADetalii pe evga.com sau Zotac„We’re Giving Zotac the ‘Meanest Looking Ampere GPUs’ Award”, tomshardware.com și-au anunțat deja propriile variante custom, iar Asus și Gigabyte„Unannounced Asus and Gigabyte Ampere RTX 30-Series GPUs Listed”, tomshardware.com au anunțuri similare pe țeavă.

La o săptămână după 3080, pe 24 septembrie, va fi lansat „monstrul” RTX 3090, pentru care ar trebui să pui deoparte cel puțin 7.499 de lei. Varianta cea mai accesibilă ca preț, RTX 3070, va fi lansată cândva în luna octombrie și va costa de la 2.499 de lei în sus.

CITEȘTE ȘI: PlayStation 5 vs Xbox Series X/S: „Războiul” consolelor, acum în 4K 60FPS

Merită upgrade-ul?

De fiecare dată când se lansează o componentă PC al cărei preț e mai mare decât telefoanele de ultimă generație și poate ajunge până la o mașină second-hand ieftină, apare o întrebare majoră: sunt noutățile și îmbunătățirile de performanță suficiente pentru a justifica prețul sau ar trebui să aștepți apariția unor modele hibride/îmbunătățite ca performanță și preț sau chiar până la generația următoare?

Un aspect vizibil la seria 30 e că se axează în principal pe îmbunătățiri ale performanței în detrimentul unor elemente noi. Principala atracție a modelelor anterioare, 20, a fost debutul tehnologiei de ray-tracing – o simulare a comportamentului fizic al iluminării dinamice menită să aducă calitatea scenelor din jocuri video mai în rând cu CGI-ul folosit în filme. E discutabil, însă, dacă cei care au decis să investească în generația anterioară chiar au profitat cum trebuie de această tehnologie – chiar dacă arată foarte bine, a fost implementată doar într-o mână de jocuri și a avut un impact destul de mare asupra performanței acestora;„The State of Nvidia RTX Ray Tracing: One Year Later”, techspot.com iar soluția menită a rezolva această problemă, despre care vom vorbi mai jos, a devenit viabilă doar către sfârșitul ciclului de viață al modelelor bazate pe arhitectura Turing.

Partea bună e că ray-tracingul pare că va deveni un standard al industriei odată cu noua generație de console, având în vedere că PlayStation 5 și Xbox Series X vor fi compatibile cu tehnologia. NVIDIA și-a pregătit plăcile pentru asta, dotându-le cu o a doua generație de nuclee pentru ray-tracing, a căror abilitate de a simula iluminarea realistă a fost demonstrată într-o prezentare video:

O altă problemă a seriei 20 a fost performanța destul variabilă pe rezoluții 4K. Chiar și cu cea mai puternică placă a generației,Excluzând Titan RTX, care oricum e destinat doar pentru entuziaști și uz profesional 2080Ti, nu au fost puține ocaziile în care jocurile noi nu puteau menține 60 FPS (cadre pe secundă) cu toate setările la maxim, necesitând o optimizare din partea utilizatorului – altfel, unul din lucrurile pe care ți le-ai dori să le eviți atunci când decizi să arunci mai mult de 4.000 de lei pe o singură componentă a PC-ului.

NVIDIA susține că RTX 30 rezolvă și această problemă prin performanța adăugată față de generația precedentă. Compania se laudă că un 3070 va avea cel puțin aceeași performanță cu un 2080Ti,„GeForce RTX 3070 Vs. RTX 2080 Ti: How Nvidia’s New Affordable GPU Compares”, screenrant.com iar 3080-ul va fide două ori mai puternic „Nvidia RTX 3080 vs. 2080 Super”, digitaltrends.com decât un 2080 Super. O variantă de mijloc între 2080-ul normal și 2080Ti Ca să nu le treacă doar ca promisiuni, a oferit și un hands-on celui mai popular canal de analiză a hardware-ului de gaming de pe YouTube, Digital Foundry, care au comparat performanța unui 3080 cu cea unei plăci 2080 de bază la rezoluție 4K:

Rezultatele obținute sunt destul de impresionante, cu o îmbunătățire între 70 și 90%, în funcție de joc. Totuși, testul a fost de limitat ca scop, cu indici de performanță exprimați exclusiv în procente, efectuat doar în câteve jocuri și doar la rezoluție 4K, așa că trebuie așteptate recenziile reale pentru a vedea cum se descurcă în alte situații.

În schimb, puțin dezamăgitor este faptul că memoria video a modelelor mai accesibile e în ton cu precedentele generații. RTX 3070 va dispune de 8GB VRAM GDDR6,Specificațiile întregi sunt disponibile pe nvidia.com aceeași capacitate cu un GTX 1070 lansat în 2016 și același tip de memorie precum cel folosit în generația 20. Sigur, 8 GB VRAM încă e suficient pentru a face față cu brio în mai toate jocurile noi, dar nu sună foarte reconfortant dacă țintești la un upgrade pe termen lung. Deja se zvonește că varianta 3070Ti ar avea o capacitată dublă de memorie.„Multiple leaks suggest Nvidia RTX 3070 Ti with 16GB GDDR6 memory incoming”, pcgamer.com Nici 3080-ul nu e prea impresionant, cu o capacitate de 10 GB, însă măcar aici e vorba de noul tip de memorie GDDR6X, care pare să fie o îmbunătățire consistentă la toate capitolele față de GDDR6„GDDR6X memory is a big deal for Nvidia’s RTX 3090 and 3080 graphics cards”, pcgamer.com Pe de altă parte, RTX 3090 își justifică prețul exorbitant, printre altele, cu 24 GB VRAM GDDR6X și, probabil, va putea duce jocuri bine-mersi și în 2030.

Un alt aspect nu prea a fost abordat în prezentarea inițială a fost soluția Deep Learning Super Sampling (DLSS). DLSS-ul e o tehnologie care ar fi trebuit să facă ray-tracing-ul jucabil la un FPS ridicat; asta pentru că scade rezoluția la care grafica unui joc e procesată și apoi folosește inteligența artificială și tehnici de machine learning pentru a reconstrui calitatea imaginii aproape de rezoluția dorită, prin folosirea unor tehnici de post-procesare. Prima iterație a DLSS-ului a fost un relativ eșec, pentru că deși reușea să îmbunătățească performanța, imaginea finală era destul de blurată. DLSS 2.0 a funcționat mult mai bine,„DLSS 2.0 tested: why you should finally turn on Nvidia’s AI-powered upscaling”, pcgamer.com însă a fost lansat de-abia în acest an, în martie.

Deși se zvonea că o să fie anunțată o nouă versiune, 3.0, NVIDIA a sărit peste DLSS în prezentare. Ulterior, a anunțat că noile plăci vor avea totuși o nouă versiune,În cadrul unui Q&A de pe comunitatea proprie de reddit.com DLSS 2.1, care va aduce suport pentru VR, va implementa suport pentru rezoluția dinamicăO metodă prin care rezoluția jocului se schimbă în timp real cu scopul a menține un target de cadre pe secundă și cel puțin pe RTX 3090 va putea reconstrui imaginea chiar și la 8K.

În ceea ce privește partea fizică, noile plăci vor avea ieșiri HDMI 2.1a și DisplayPort 1.4a pentru a putea fi folosite fără un adaptor cu televizoare sau monitoare de ultimă generație, în special cu cele care rulează la rezoluții de 4K/8K.

Așadar, seria 30 pare să fie setată pe ideea de a duce la capăt ceea ce promitea generația precedentă, de data aceasta într-un context mai favorabil pentru tehnologiile de ray-tracing. Rămâne la latitudinea fiecărui pasionat să judece dacă variante mult mai puternice ale plăcilor Turing merită banii, mai ales în contextul în care noua generație de console va crește cerințele pentru jocuri, sau dacă ar fi mai bine să strângă banii pentru seria care va fi (probabil) lansată în 2022.

CITEȘTE ȘI: Hands-on: Google Stadia se lansează în România

Alte știri:

Noul joc NFL are cel mai mic scor de utilizator din istoria Metacriticului

EA a dat-o din nou în bară cu o franciză anuală: Madden NFL 21, singurul joc licențiat pe liga nord-americană, a reușit performanța de a atrage un scor de 0,2/10 de la utilizatori pe platforma de recenzii Metacritic, Conform metacritic.com reprezentând cel mai mic scor din istoria platformei. Sigur, nu e prima dată când un joc e asaltat de fani furioși cu scoruri de 0, dar în cazul ăsta datele vorbesc de la sine: din vreo 2.850 de recenzii, doar 35 sunt mixte sau pozitive la varianta de PlayStation 4.

Mulți dintre fani se plâng de probleme vechi care au rămas nerezolvate cu franciza sportivă. Sunt semnalate în special multe buguri și probleme la partea de simulare a sportului, care nu au fost rezolvate de câteva iterații încoace, dar și probleme vizuale destul de extinse. Mulți fani se plâng și de  microtranzacțiile agresive din modurile online. Până și numele unei echipe din NFL, Seattle Seahawks,  pare să fi fost scris greșit.„Madden 21 reviews before the game’s release date should concern potential buyers”, sportingnews.com  Criticii au fost ceva mai temperați, dar tot au acordat scoruri mixte și mediocre pentru o medie de 63/100, în condițiile în care ediția de anul trecut avea o medie a recenziilor de 76/100.

Ce s-a mai lansat:

–  Crusader Kings IIILink Metacritic (PC), un joc de strategie dezvoltat de Paradox Entertainment în care iei frâiele unui conducător sau simplu nobil din perioada medievală a Europei, Orientului Mijlociu sau Africii de Nord (da, poți juca și cu Basarab I) și pui bazele unei dinastii care rescrie istorie și provoacă situații geopolitice absurde;

– Wasteland 3Link Metacritic (PC/PS4/XB1), un role-playing game în stilul Fallout­-urilor vechi făcut chiar de o parte dintre foștii producătorii ai seriei, inXile, în care trebuie să scapi din Arizona învăluită în iarna nucleară;

– Tony Hawk’s Pro Skater 1+2Link Metacritic (PC exclusiv Epic Store/PS4/XB1), o refacere a celebrelor jocuri de skateboarding din 1999 și 2000 pe un motor grafic modern;

– Marvel’s AvengersLink Metacritic (PC/PS4/XB1/Stadia) un joc action online/co-op în care poți juca cu eroii din celebra franciză, dar care pare să fi fost lansat plin de probleme tehnice și microtranzacții agresive.


Gaming Spotlight abordează cele mai recente evoluții din lumea jocurilor video, fie că vorbim de mega-lansări, fenomene indie, scandaluri din industrie sau hardware-ul viitorului, cu accent pe unu-două subiecte „arzătoare”.



Text de

Ionuț Preda

Redactor cu câțiva ani de experiență în presa centrală. Este curios despre aplicarea tehnologiilor SF în lumea reală și evoluția ideilor de-a lungul istoriei.

TEHNOLOGIE|FYI

Încă un pas spre interzicerea TikTok în SUA. China elimină aplicațiile de mesagerie din App Store 

De
În timp ce Senatul american încearcă să forțeze vânzarea TikTok, sub amenințarea interzicerii în SUA, Apple a retras mai multe aplicații de pe App Store, în China.
CULTURĂ|GAMING SPOTLIGHT

(Aproape) Tot ce trebuie să știi despre Fallout dacă nu ai încercat jocurile

De
Povestea de fundal a serialului postapocaliptic care a devenit un hit instant este pe cât de fascinantă, pe atât de complexă și stufoasă.
TEHNOLOGIE|FYI

The Boring Phone, un telefon „dumb”, dar nu plicticos

De
Colaborarea dintre HMD, Heineken și Bodega propune un telefon cu un nume care te face să te gândești la Elon Musk.
TEHNOLOGIE|FYI

Crezi că ai Meta AI pe Instagram? S-ar putea să doar fie un cont fals

De
În ultimele zile, mai mulți utilizatori au descoperit că pot conversa sau folosi Meta AI în conversații. Însă nu toate conturile au acces la acest chatbot.