Getty Images

4 aplicații deja banale ale inteligenței artificiale28 min read

De Radu Călin Crahmaliuc 06.09.2021

Progresul rapid al inteligenței artificiale (AI) îi bucură pe unii și îi sperie pe alții. Și totuși, până la apariția primului Skynet, AI-ul este deja folosit zilnic, atât la procese complicate cât și pentru sarcini banale, mult mai des decât am putea crede.

La sfârșitul lunii noiembrie 2020, Deep MindDeep Mind e o companie londoneză specializată în inteligență artificială, cumpărată de Google în 2016, care a creat o rețea neurală extrem de avansată ce imită memoria de scurtă durată a unui creier, wikipedia.org anunța că, folosind inteligența artificială, a rezolvat o problemă veche de peste 50 de ani și poate prezice acum structura 3D a unei proteine, plecând de la o secvență de aminoacizi. Dacă reușita nu te dă pe spate pentru că nu construiești zilnic structuri de proteine și nu-ți pasă de aminoacizi, e absolut normal.

Pentru comunitatea științifică, reușita proiectului Alpha Fold este semnificativă, pentru că proteinele sunt o componentă importantă a tuturor organismelor, iar identificarea funcției unei proteine depinde în mare parte de structura ei 3D. Astfel, e de așteptat ca în următorii ani Deep Mind să aibă multiple aplicații practice în biologie și medicină,s ă contribuie la înțelegerea modului în care funcționează virusurile și la dezvoltarea unor vaccinuri.

Nu toate proiectele AI au însă anvergura sau utilitatea Deep Mind. În 2016, de exemplu, o companie numită IntelligentX a început să facă bere după o rețetă controlată cu ajutorul inteligenței artificiale.Compania producea patru tipuri de bere craft dar modelul n-a avut un succes foarte mare, vimeo.com Modul de funcționare era simplu. Clienții completau un chestionar cu preferințe legate de bere: gust, amăreală, miros, carbonatare și, în funcție de răspunsurile primite, sistemul doza ingredientele pentru a crea berea perfectă. Berea n-a ieșit niciodată perfectă, ci mai degrabă un produs de marketing mediocru, iar compania a dispărut discret, lăsând în urmă multe titluri de tabloid în publicațiile tech și promisiunea fermă că „Viitorul vine!”.

Tot în 2016, un grup de deep learning numit Youth Laboratories a lansat primul concurs de frumusețe jurizat de un AI. Peste 7.000 de concurenți și-au trimis pozele și algoritmul i-a ales pe cei mai frumoși 44 dintre ei. Singura problemă e că printre cei 44 de câștigători se numără o singură persoană de culoare, lucru care a ridicat unele sprâncene cu privire la cât de imparțial e sistemul și mai ales cât de rasiste sunt criteriile de frumusețe.Echipa a anunțat că vrea să organizeze din nou concursul anul ăsta, însă de data asta au promis că AI-ul nu va mai discrimina în funcție de rasă sau sex, wired.co.uk

În 2020, Open AI, un laborator de cercetare fondat absolut întâmplător de Elon Musk, a lansat Generative Pre-Trained Transformer 3 (GPT-3),Poți afla mai multe despre ce poate GPT-3 să facă aici, wikipedia.org un AI care scrie articole, poezii și povești foarte asemănătoare cu cele umane. Lucru care a speriat de moarte toate breasla scriitoricească, care a început să se teamă că rămâne fără pâine. Totuși, chiar dacă GPT-3 se învață singur să scrie pentru că a citit practic tot Internetul și n-are nicio problemă să scrie un editorial glumeț în The Guardian,The Guardian a publicat articolul pe 8 septembrie 2020, cu mențiunea că editorul a fost totuși o ființă umană theguardian.com o poveste siropoasă în New York TimesLa fel ca The Guardian, redacția New York Times a vrut să testeze AI-ul punându-l de data aceasta să scrie o poveste de dragoste, nytimes.com sau să bată câmpii filosofic în legătură cu sensul vieții,Expertul în securitate online, Bernhard Mueller a încercat să păcălească AI-ul să-i explice care e sensul vieții, medium.com sistemul are limitările sale: oricât ar vrea, nu prinde toate subtilitățile comunicării imperfecte între oameni și, de multe ori, lipsa contextului uman îl face să cadă în capcane sematice sau să se învârtă la nesfârșit în cercuri logice. Este aceasta entitatea artificială care le va fura munca oamenilor și îi va cotropi, așa cum se promite? Probabil că nu, dar e un pas decent înainte. Suficient de credibil să-i convingă pe cei de la Microsoft să plătească o sumă consistentă ca să-și rezerve exclusivitatea asupra sistemului.Înainte de acest parteneriat, Microsoft a lucrat ani buni la un AI lingvistic propriu numit Proiectul Turing, microsoft.com

Inteligența Artificială a devenit o mantră tech în ultimii ani și un termen cool pe care trebuie neapărat să-l incorporezi în produsul sau serviciul tău, chiar dacă o faci doar din rațiuni de marketing și nu știi foarte bine cu ce se mănâncă în realitate. Există tehno-optimiști care ridică AI-ul în slăvi și susțin că aceasta poate rezolva orice problemă și există tehno-pesimiști care se tem că mașinile au început să devină prea conștiente și vor ataca omenirea ca în Terminator 2.

Mai e până acolo. De ce? Pentru că inteligența artificială e ordonată pe patru niveluri:

  1. sisteme care reacționează automat fără posibilitatea de a-și forma amintiri sau de a consulta experiențe precedente;
  2. sisteme care utilizează experiențe precedente pentru a se auto-îmbunătăți;
  3. sisteme conștiente de faptul că oamenii au și nevoi subiective, nu doar nevoi raționale;
  4. sisteme conștiente de sine.

CITEȘTE ȘI:„Avem nevoie de cele trei legi ale AI-ului etic.” Interviu cu Scott Koslosky

Așa cum probabil intuiești, nu s-a trecut încă de nivelul sistemelor care compilează experiențe precedente ca să ia decizii mai bune, și prea curând probabil nici nu se va trece. Chiar și-așa, inteligența artificială e mai prezentă în viața de zi cu cu zi decât îți dai seama.

MindcraftStories_1AI-ul care te ajută să faci poze mai bune

Dacă ai în buzunar un telefon mai nou de trei-patru ani, există șanse foarte mari ca acel telefon să folosească un sistem de inteligență artificială care intră în acțiune de fiecare dată când faci o poză.Apple și Google se numără printre pionierii în domeniu, theverge.com E o tehnologie mainstream folosită de toată lumea, de la Apple la Xiaomi, care a apărut ca soluție la limitările hardware pe care le are un dispozitiv mobil.

Problema e simplă: fiind vorba totuși de un telefon, nu poate fi instalat pe el un senzor foto mirrorless sau DSLR. Nu există spațiu fizic și nici n-ar fi foarte rentabil. În schimb, pot fi puse mai multe camere foto mici și să fie coordonate software pentru a se obține cea mai bună poză posibilă, aproape la nivel de cameră foto. Ce înseamnă asta? Înseamnă poze mai clare în condiții de întuneric, portrete cu subiectul decupat mai bine și fundalul „cețos”,La aparatele foto clasice fundalul cețos, numit și bokeh, apare de obicei folosind o plajă focală foarte îngustă wikipedia.org contrast dinamic mai mare, focalizare automată.

În funcție de cât de bine integrat e sistemul de inteligență artificial, pozele ies mai bine sau mai prost, ăsta fiind și motivul pentru care camerele de 12 megapixeli de pe iPhone sau Samsung fac în general poze mai bune decât sistemele cu 108 megapixeli de pe telefoanele chinezești.

CITEȘTE ȘI: 9 lucruri interesante despre noile iPhone 12

Iar modul în care inteligența artificială te ajută să faci poze mai bune înseamnă și editări mai bune. În afară de update-urile pe care programele profesionale de editare foto, precum Photoshop, le-au primit ca să efectueze sarcini automat, de exemplu să decupeze automat o poză sau să acopere automat o zonă cu aceeași textură din jur, există deja mai multe variante de sisteme care măresc dimensiunea și rezoluția unei poze fără să piardă nimic din claritate sau detaliile fine.Platforma promite obținerea unor poze la o calitate ridicată, ideale pentru a fi printate în format mare, deep-image.ai 

Există platforme care pot transforma un selfie banal într-un tablou în stil renascentistOrice poză urcată pe site poate fi transformată în stilul preferat de tablou, deepart.io și, nu în ultimul rând, există sisteme automatizate care pot analiza un film vechi de peste 100 de ani și îl pot moderniza, prin colorizare și cadre auto-generate, până în punctul în care pare filmat cu un telefon mobil astăzi.Denis Shiryaev e un pasionat de AI care a restaurat mai multe clip-uri video vechi pe canalul său de Youtube, youtube.com 

Recunoașterea facială prin inteligență artificială

Tehnologia de recunoaștere facială demonstrată în China. Bloomberg via Getty Images

Cifre Articol MindcraftStories_2AI-ul care te însoțește online

Marele avantaj al AI-ului este că poate să îndeplinească sarcini repetitive care în mod normal presupun un volum de muncă uriaș. Marele dezavantaj e că orice sistem semi-automat care interacționează direct cu oamenii are limitele sale. Probabil cel mai bun exemplu în sensul ăsta e sistemul hibrid de moderare a conținutului pe care Facebook l-a lansat anul ăsta. Facebook insistă pe faptul că folosește AI doar ca să îmbunătățească workflow-ul și postările sunt în continuare verificate de oameni. Astfel, dacă până acum echipele de moderatori rezolvau rapoartele de încălcare a regulilor în ordine cronologică, noul sistem prioritizează raportările conținutului cu multe vizualizări, share-uri, like-uri.

Deși se laudă cu input-ul uman, tot Facebook recunoaște însă că folosește și filtre automate de moderare a conținutului, filtre care se presupune că învață singure și folosesc un algoritm avansat de contextualizare, care atunci când detectează conținut problematic, nu se concentrează doar asupra unor declanșatori cheie ci încearcă mai întâi să înțeleagă contextul.Facebook a implementat sistemul intern de contextualizare după ce în trecut platforma a fost criticată în nenumărate rânduri pentru politica obtuză și absurdă de moderare, theverge.com De exemplu, o poză cu o statuie nud n-ar trebui să fie catalogată pornografie, o postare în care se citează o amenințare cu violența n-ar trebui să fie considerată amenințare cu violența. În realitate, filtrele sunt încă destul de rudimentare, motiv pentru care există toate șansele să pui o poză cu o pereche de pantaloni de training, sau un costum de baie, care să fie ștearsă după un mesaj sec care te avertizează că ai încălcat regulile privind nuditatea sexuală.

CITEȘTE ȘI:Cum au scăpat rețelele sociale algoritmii pe scări și au divizat societatea

Dar AI-ul nu e folosit online doar pentru a-i consolida ego-ul lui Mark Zuckerberg, ci și pentru alte lucruri, unele dintre ele mai utile. De exemplu, căutări predictive pe Google care anticipează în mare ce-ai vrea să cauți și îți oferă variante de ajutor. Chat-boți care filtrează cererile pentru customer service. Module de cybersercurity care filtrează automat orice activitate suspectă. Servicii automate de traducere. Recomandări personalizate de shopping și algoritmi care-ți spun ce să urmărești în continuare pe Netflix.

Cifre Articol MindcraftStories_3AI-ul care găsește lucruri

Dacă ai ieșit cu mașina din oraș sau ai fost recent într-o parcare cu plată la mall, ar trebui să știi că o cameră video ți-a scanat automat numărul de înmatriculare și un AI l-a verificat într-o bază de date. Identificarea plăcuțelor de înmatriculare e însă o sarcină destul de ușoară, mai ales că acestea sunt standardizate. O provocare mai mare e identificarea în imagini a unui obiect nestandardizat.

Spre deosebire de AI-ul Facebook, Google Lens e o aplicație disponibilă publicului larg care se pricepe destul de bine la găsit și catalogat lucruri.Aplicația se poate instala pe telefon și recunoaște text, obiecte, locuri, animale sau opere de artă, google.com Trebuie doar să fotografiezi ceva și Google Lens o să-și dea cu părerea despre ce vede, oferindu-ți mai multe variante. Într-un moment de căutare artistică, eu am folosit-o ca să identific un tablou și o frunză de arțar oriental și am fost mulțumit de ambele dăți. Apoi am făcut poză unui câine care a fost identificat ca pisică, deci niciun sistem nu e chiar perfect. Totuși, coroborat cu Google Photos, în care de altfel e și integrat, Google Lens se dovedește surprinzător de util, mai ales dacă cauți o anumită persoană printre 100.000 de poze din arhivă sau vrei să cauți doar pozele de la mare sau doar pozele de Crăciun.

Pe lângă utilitatea casnică, identificare facială are însă și o latură mai întunecată. China, de exemplu, se laudă de câțiva ani cu cel mai vast sistem de identificare și monitorizare a populației. Statul asiatic invocă rațiuni de siguranță națională și prevenție a infracționalității, dar lasă să se înțeleagă că scenariul filmului Minority Report, în care poliția intervenea ca să împiedice producerea unor infracțiuni viitoare pe baza studierii unor modele de comportament, nu mai e chiar atât de SF.O scurgere de date din 2019 a arătat că sistemul chinezesc e folosit mult mai intens decât se credea și poate realiza până la 6,8 milioane de identificări într-o singură zi, cnet.com Și Rusia folosește un sistem asemănător de identificare facială, probat de curând pentru supravegherea bolnavilor de COVID-19.Folosirea sistemului a fost atacată în justiție de apărătorii drepturilor omului, bbc.com La polul celălalt, Belgia și Luxemburg resping implementarea unor tehnologii de identificare facială pentru că asta ar însemna o încălcare a dreptului la viață privată.Alte țări ale UE în schimb nu au nicio problemă, digitalinformationworld.com

CITEȘTE ȘI: Etică și AI. Putem avea încredere în roboți?

Tot la acest capitol, trebuie menționate și mașinile autonome, care scanează în permanență spațiul înconjurător, identifică și clasifică obiectele și folosesc apoi informațiile ca să se conducă singure, să schimbe benzile, să frâneze la pietoni și să se parcheze. Pentru siguranță, Modelele Tesla, de exemplu, folosesc două cipuri separate care scanează independent traficul, își compară rezultatele obținute și, acolo unde există neconcordanțe, reanalizează situația până în momentul în care sistemul consideră că poate lua o decizie sigură. Chiar și așa, pe 1 iunie 2020, o Tesla aflată în modul condus autonom a intrat în plin într-un camion răsturnat pe o autostradă din Taiwan pentru că sistemul n-a reușit să identifice pericolul la timp.Experții spun că sistemul mașinii nu a depistat la timp obiectul străin, thedrive.com

Cifre Articol MindcraftStories_4AI-ul care te face bine

În vara aceasta, un grup de cercetători Oak Ridge National Lab din Tennessee au introdus 17.000 de mostre genetice prelevate de la pacienți infectați cu COVID-19 în super-computerul Summit, care, după o analiză de aproape o săptămână, a oferit mai multe informații interesante. Printre altele, computerul a descris cum intră și se răspândește virusul în corpul uman, cum o bună parte din decese sunt provocate de o furtună de bradichinină declanșată în organism.Bradichinina e o moleculă care favorizează inflamația și provoacă vasoconstricția capilarelor, businessinsider.com De asemenea, în lipsa unui vaccin, la momentul respectiv, a recomandat mai multe scheme de tratament cu medicamente convenționale.

Dar folosirea inteligenței artificiale în medicină nu se rezumă doar la lupta cu COVID-19, ci și în tratarea altor afecțiuni cel puțin la fel de periculoase. De exemplu, de câțiva ani AI-ul depășește medicii umani în depistarea și identificarea cancerului pulmonar, a cancerului la prostată, a cancerului mamar sau a cancerului la creier.În unele cazuri, eficiența sistemelor automate e cu 5-10% mai mare decât cea a oamenilor, nature.com  Și nu, asta nu înseamnă în niciun caz că vom renunța prea curând la medicii în carne și oase ca să-i înlocuim cu medici roboți, înseamnă doar că avem la dispoziție un instrument din ce în ce mai precis care să ne ajute, nu să ne înlocuiască.



Text de

Radu Călin Crahmaliuc

Jurnalist, scenarist și pasionat de toate lucrurile cu butoane. Are un master în Geopolitică dar ar prefera să nu-l folosească.

TEHNOLOGIE|MS TALKS

O platformă de accesorii tech pentru mobile? E unul din pariurile HMD, pe lângă Barbie Phone

De
Rebranduit de curând ca Human Mobile Devices, HMD se concentrează pe parteneriate și pe o platformă mobilă deschisă, dar nu renunță la Nokia.
SPAȚIU|OVERVIEW

Cometele, vizitatori de departe. Anul acesta, ai putea vedea două

De
Ai văzut vreodată o cometă cu ochiul liber? Nu? Ei bine, anul ăsta ai putea avea două astfel de ocazii. Dintre acestea două, una ar putea fi mai interesantă. Spre sfârșitul anului, o cometă care vine de la marginea Sistemului Solar ar putea fi o priveliște foarte frumoasă. 
TEHNOLOGIE|SOLUȚII

Platformele online care nu îți fură datele personale

De
Dintr-o preocupare pentru securitatea cibernetică, unii utilizatori preferă să migreze către platforme online mai sigure. Există astfel de alternative pentru Facebook, Twitter, Gmail și chiar Youtube. 
TEHNOLOGIE|FYI

Slow Forward: Mai multă putere procesare pentru roboți umanoizi cu AI?

De
Plus: Nvidia promite mai multă putere de procesare, Apple se ceartă cu UE și se împrietenește cu Google, TikTok e aproape de a fi interzis în SUA.