Cemile Bingol/Getty Images

Metaversul rămâne nepopular. Twitter-ul lui Musk ar vrea să fie „aplicația pentru orice”41 min read

De Mihai Ghiduc 21.10.2022

Plus: Google și TikTok devin mai prezente în România, DALL-E e acum la liber, apar noi tablete și telefoane de la Apple, Google, Microsoft, Oppo, Nokia sau Xiaomi, iar Netflix chiar nu vrea să-ți mai împarți contul

Deși părea încheiată discuția, achiziția Twitter de către Elon Musk s-ar putea totuși întâmpla. După câteva luni de dispute juridice, compania a anunțatEvident, pe twitter.com că miliardarul le-a trimis o scrisoare prin care spune că este decis să cumpere la prețul inițial de 54,2 euro/acțiune. S-a aflat și ce ar vrea să facă Musk cu firma de social media – are mai puțină legătură cu reinstaurarea contului lui Trump și destul de multă cu China.

Între timp, la cealaltă firmă de Big Tech cu probleme nici măcar angajații nu vor să intre în Metaverse.„Report: Even Meta’s Own Employees Don’t Want To Go To Own Metaverse”, forbes.com Poate și pentru că produsul e la fel de stângaci precum CEO-ul companiei care-l crează.

Despre toate astea și despre alte știri din tehnologie din ultima lună, mai jos.

Dacă vrei să fii anunțat de fiecare dată când apare un nou articol din această rubrică și să primești un scurt rezumat, pe e-mail, abonează-te aici.

Foto: The Washington Post via Getty Images

Musk se inspiră de la chinezi

Telenovela Musk-Twitter, începută acum câteva luni, continuă. În timp ce miliardarul are păreri cel puțin dubioase„Musk appeasement of Putin and China stokes fears of new Twitter policies”, washingtonpost.com despre soluționarea războiului din Ucraina și a „problemei” Taiwanului, lupta legală părea a merge spre un proces, până în momentul în care Musk a decis că totuși încheie tranzacția. Trebuie să o facă însă până pe 28 octombrie,„Delaware judge delays Twitter-Musk trial”, politico.com altfel procesul cu Twitter ar putea fi reluat, a decis o judecătoare din Delaware.

Una dintre primele consecințe ale eventualei preluări ar putea fi, desigur, reinstaurarea conturilor suspendate, de la cel al fostului președinte Donald Trump până la Alex Jones și Kanye West. Paradoxal, lupta lui Musk pentru libertatea de exprimare se va opri la granițele lumii democratice, miliardarul declarând deja că o va face „în limitele legii”. Și se știe deja cum sunt legile în țări autoritare, precum Rusia, China sau Iran, iar acum s-a aflat și care este părerea lui Musk despre acestea.

Între timp, tot printr-un tweet,Elon Musk on Twitter: “Buying Twitter is an accelerant to creating X, the everything app”, twitter.com Musk a declarat că achiziția va fi un pas important spre crearea X, „aplicația pentru orice” („the everything app”). Inspirația vine din China, de la WeChat,„In China, WeChat is everything: Text messaging, video chat and mobile payments”, usatoday.com o aplicație care chiar e folosită pentru orice, de la mesaje text și video la plăți online (și, cel mai probabil, pentru supravegherea populației de către stat). Totuși, nu e deloc clar care sunt planurile lui Musk pentru eluziva aplicație X și cum ar putea reuși el acolo unde Google sau Facebook au eșuat. 

Cel mai probabil, o integrare a unui sistem de plăți ar putea să se întâmple cu ușurință, dar să convingi oamenii să renunțe la alte obiceiuri s-ar putea să se dovedească dificil chiar și pentru Musk, care începe să adune și el destule eșecuri de business în CV. Mai trebuie ținut cont și de faptul că baza de utilizatori a Twitter e semnificativ mai mică decât a Facebook, Instagram sau TikTok, concurenții direcți pe piața social media.

Concept rulabil Oppo. Foto: Oppo

Telefoanele rulabile încă rămân la nivel de concept

Încă de când a apărut ecranul OLED, inginerii care produc telefoane au fost încântați să se joace cu capacitatea acestuia de a se plia. Mai întâi discret, îndoind marginile ecranelor, apoi trecând direct la tot soiul de versiuni de telefoane pliabile. Totuși, ecranele trebuie protejate, iar sticla pliabilă cu adevărat rezistentă nu s-a inventat încă – indiferent ce susține Samsung. 

Cert este că din toate încercările inovative par să fi ieșit câștigătoare telefoanele pliabile care își țin ecranul protejat la interior atunci când sunt închise. Există însă o altă variantă, cea a telefoanelor cu ecran rulabil, care își lățesc suprafața atunci când este necesar. 

Oppo a venit cu un concept în 2021,„OPPO X 2021 – Rollable Concept Handset”, oppo.com pe care l-am testat la o prezentare făcută în București. Mi s-a părut interesant, dar conceptul n-a fost dus mai departe și un telefon de acest tip n-a fost lansat încă.

Tot în 2021, la CES, și LG anunțase un concept rulabil. După care firma coreeană a decis să renunțe la divizia de telefoane mobile, ceea ce a îngropat ideea. Totuși, un youtuber coreean a pus mâna pe un concept funcțional și l-a făcut public într-un video.

Foarte recent, și Lenovo, prin subsidiara sa Motorola, a prezentat un concept de telefon rulabil„Motorola rollable phone concept demoed at Lenovo Tech World 2022”, gsmarena.com la Lenovo Tech World 2022. Totuși, un alt concept Lenovo, cel al unui laptop cu ecran rulabil,„Lenovo Unveils New Smarter Tech Innovations to Define the Future of the Digital World”, lenovo.com pare mai de viitor, poate și pentru că pare genul de produs mai greu de distrus decât un telefon mobil. 

Meta are (iar) probleme mari

Insist să scriu, cu un pic de satisfacție chiar, despre problemele pe care le are Meta, în ciuda faptului (sau tocmai pentru că) mare parte din publicul Mindcraft Stories folosește Facebook. Luna aceasta, am aflat ceea ce știam deja (că Metaversul e un eșec), dar și că gigantul Big Tech e obligat să vândă Giphy.

Giphy trebuie vândut

Autoritatea pentru Competiție și Piețe din Marea Britanie a ordonat celor de la Meta, pe 18 octombrie,„CMA orders Meta to sell Giphy”, gov.uk să vândă Giphy, serviciul de GIF-uri folosit pentru comentarii. Motivul: aceștia ar putea limita folosirea GIF-urilor pe alte platforme de social  media, făcându-le mai atractive.

Autoritățile britanice par să nu fi aflat că tânăra generație a decis deja„‘Gifs are cringe’: how Giphy’s multimillion-dollar business fell out of fashion”, theguardian.com că GIF-urile sunt pentru boomer și un pic „cringe”. Și, oricum, ideea asta vine de la Giphy (afirmațiile despre ce cred tinerii au fost făcute chiar de companie). Nici n-au decis să intre în destul de confuza situație juridică a GIF-urilor, despre care nu se știe prea clar dacă încalcă sau nu„​Animated GIFs And Fair Use: What Is And Isn’t Legal, According To Copyright Law”, .forbes.com legea drepturilor de autor. 

Nu e nimeni în Metaverse

Vestea vânzării forțate a Giphy (care probabil nu va afecta prea mult Meta), e însă nimic pe lângă dezvăluirile făcute de The Wall Street Journal„Company Documents Show Meta’s Flagship Metaverse Falling Short”, wsj.com despre documente interne ale firmei care spun, negru pe alb, că nu e nimeni interesat de Metaverse. Amuzant că s-au prins abia acum, doar toată lumea îi prezisese soarta asta de când a devenit evident că e doar un altfel de Second Life.Detalii despre acest joc pe wikipedia.org 

Din documentele Meta reiese că platforma abia a ajuns la 200.000 de utilizatori (sperau 500.000 până la finalul anului, acum mai speră să adauge 80.000) și că majoritatea utilizatorilor nu stau pe platformă mai mult de o lună. Majoritatea lumilor virtuale din Metaverse sunt, în esență, goale: doar 9% au mai mult de 50 de vizitatori odată.

CITEȘTE ȘI: Metaversul între post-cyberpunk și post-pandemie 

Și totuși, Meta propune o cască VR de 1.500 dolari

Zuckerberg insistă și, la un eveniment recent dedicat Metaversului, a anunțat o nouă cască VR, Meta Quest Pro,„Meta Quest Pro: Our most advanced new VR headset”, meta.com care costă 1.500 de dolari, are o rezoluție de patru ori mai mare ca anterioara și e dedicată creatorilor de conținut VR. Acum, dacă cineva va fi dispus să creeze conținut pentru o aplicație în care nu e nimeni, rămâne de văzut. 

În ciuda insistenței Meta că acest tip de căști ar putea fi folosite pentru muncă, chiar și reviewerii care au văzut-o la sediul Meta„I Tried the $1,500 Quest Pro and Saw the Best of the Metaverse”, nytimes.com au fost mai interesați de cea mai la îndemână aplicație pentru căștile VR, jocurile video. 

În atmosfera aceasta anti-Metaverse, e de admirat că Zuckerberg insistă, în speranța că își va salva compania. Care are probleme evidente, din moment ce acesta a anunțat că nu va mai face angajări noi.„Facebook is freezing hiring. Here’s why, who it impacts, and when it’s happening”, businessinsider.com Poate că restul lumii nu vede ce vede Mark, deși aș spune că mai degrabă au dreptate cei care-i cer să se pensioneze.„It’s time for Mark Zuckerberg to step down”, businessinsider.com

Deciziile greșite au făcut din Facebook un magnet pentru dezinformarea medicală

O investigație publicată de Gizmodo,„We’re Publishing the Facebook Papers. Here’s How Meta Became the Internet’s Biggest Hub of Covid-19 Misinformation”, gizmodo.com bazată pe Facebook Papers, o serie de documente interne Meta care au ajuns la jurnaliști în toamna lui 2021 prin intermediul avertizorului de integritate Frances Haugen, arată că deciziile luate de platformă în timpul pandemiei de COVID-19, în ceea ce privește dezinformarea antivaccin și împotriva măsurilor de limitare a răspândirii virusului, au fost mai mereu greșite.

În esență, Facebook a preferat aproape întotdeauna să se raporteze la reacția pe care ar avea-o la măsurile reale de control al răspândirii dezinformării unui grup gălăgios de dreapta, care i-ar putea acuza de asalt asupra „libertății de exprimare”. Tacticile abordate n-au fost deloc eficiente, ba chiar s-a ajuns ca postările pro să fie cele marcate drept „problematice” – se estimează un risc de a ajunge pe această „listă” cu 20% mai crescut.

CITEȘTE ȘI: Cum a fost învins Facebook de va©©in

Facebook a știut că grupările antivax își cresc audiența prin intermediul unor „grupuri poartă de intrare” („gateway groups”) – grupuri create de utilizatori care încurajează urmăritorii să intre în comunități disruptive și dăunătoare – și prin metode automate de a trimite invitații.

Persoanele care răspândeau dezinformări aveau postările retrogradate în feed, dar doar atunci când conținutul dovedit fals depășea 60%, iar orice eliminare a conținutului dăunător se făcea exclusiv manual, de către un moderator. Situația s-a dovedit atât de gravă încât Meta a remarcat că Organizația Mondială a Sănătății sau UNICEF au refuzat să promoveze conținut pro vaccin pe platformă, deși Facebook le-a oferit reclame gratuite, pentru că au considerat că postările fac mai mult rău decât bine, atrăgând dezinformare în comentarii.

Noile birouri Google Romania. Foto: Google Romania

Google și-a deschis un birou nou și a integrat Fitbit România

Google are acum un nou birou în România, în clădirea Unirii View din apropiere de Piața Unirii, și a ajuns la 350 de angajați. Echipa Fitbit România a fost integrată în Google, ceea ce face țara noastră cel mai mare centru de dezvoltare de dispozitive „wearables” din Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA), dar birourile lor rămân la Piața Victoriei.

Google are un birou local din 2010, în timp ce Fitbit ajunsese în România în 2017, când a cumpărat producătorul local de ceasuri inteligente Vector.„Cât a plătit Fitbit pe Vector Watch, smartwatch-ul conceput de români”, playtech.ro În februarie 2021, Fitbit a fost cumpărat de Google.

Stadia ajunge în cimitirul Google

Lansat cu fast în 2019, serviciul de streaming de jocuri Stadia este închis„A message about Stadia and our long term streaming strategy”, blog.google doar trei ani mai târziu. În condițiile în care perioada pandemiei a fost una de creștere accelerată pentru industria gamingului,„Gaming is booming and is expected to keep growing. This chart tells you all you need to know”,  weforum.org Stadia nu a reușit să-și creeeze o bază serioasă de utilizatori. 

Cei care folosesc totuși serviciul vor putea să o mai facă până pe 18 ianuarie 2023. Google va returna banii celor care au cumpărat jocuri sau hardware, dacă au făcut-o prin Google Store.

TikTok e prezent activ în România

Săptămâna aceasta, Mindcraft Stories și-a lansat canalul de TikTok, cu seria RE/CAP, în care tinerii pun întrebări despre mediu și biodiversitate, iar noi găsim specialiști care să le răspundă la întrebări, totul în sub un minut.

URMĂREȘTE CANALUL tiktok.com/@mindcraft.stories 

Tot în perioada aceasta, TikTok a început să comunice serios în România. Compania organizează un prim eveniment de presă săptămâna viitoare, în care pare a se concentra pe creativitate și pe partea de siguranță a rețelei. Recent, TikTok a anunțat„Enhancing the LIVE community experience with new features, updates, and policies”, tiktok.com și că va crește vârsta de la care poate fi folosită funcția Live a rețelei de la 16 la 18 ani, din aceleași motive.

Între timp, firma va lansa o aplicație de shopping în SUA la finalul anului, anunță Financial Times,„TikTok to launch live shopping in US using outsourced technology”, ft.com pentru a profita de Sărbători. Este o idee împrumutată de la Douyin, aplicația similară folosită în China – separată de cea internațională, pentru că Partidul Comunist nu vrea ca tineretul chinez să comunice cu cel din străinătate. 

Totuși, compania ar putea avea probleme în SUA, după ce s-a aflat că ar fi plănuit să monitorizeze locația unor cetățeni americani, conform unei investigații Forbes.„TikTok Parent ByteDance Planned To Use TikTok To Monitor The Physical Location Of Specific American Citizens”, forbes.com Autoritățile americane evaluează dacă faptul că firma e una chineză prezintă un risc de securitate și insistă ca aceasta să nu permită ca datele americanilor să treacă prin servere aflate în China.  

Poți să te joci și tu cu DALL-E

DALL-E 2 este disponibil acum tuturor utilizatorilor,Îți poți face un cont aici: openai.com fără să mai stea pe lista de așteptare. În mod surprinzător, asta nu pare să fi dus la o creștere a numărului de imagini generate de inteligența artificială postate pe social media. Asta poate și pentru că sunt deja mai multe produse de gen, iar curiozitatea inițială s-a stins, lasând loc discuțiilor despre utilitatea lor și despre joburile afectate (sau nu) de apariția acestor generatoare de imagini.

CITEȘTE ȘI: Sunt DALL-E sau GPT-3 o amenințare pentru munca creativă? 

Noi tablete, telefoane, ceasuri și laptopuri

Dacă anunțarea noilor tablete Apple e ceva mai discretă, Google și Microsoft au organizat evenimente serioase pentru a-și anunța noile produse – disponibilitatea acestora rămâne însă redusă, cel puțin în cazul României.

Apple iPad Pro. Foto: Apple

Apple a lansat iPad Pro, câteva iPad-uri colorate și trece în sfârșit la USB-C

Apple a lansat ceva mai discret noul iPad Pro de 11 și 12,9 inchi„Apple introduces next-generation iPad Pro, supercharged by the M2 chip”, apple.com cu procesor M2. Tableta se laudă cu un stylus Apple Pencil nou, care funcționează și dacă este doar apropiat la 12 milimetri de ecran, cu conectivitate Wi-Fi 6E și cu câteva noi aplicații, dintre care Stage Manager permite utilizarea unui ecran extern, iar Reference Mode permite calibrarea culorilor pentru o editare profesională a imaginilor și clipurilor video (pentru varianta de 12,9 inchi).

Noile iPad-uri colorate. Foto: Apple

În schimb, mai puțin performantul iPad nou„Apple unveils completely redesigned iPad in four vibrant colors”, apple.com are un ecran de 10,9 inchi, un procesor A14 Bionic și vine cu, supriză, USB-C. Tableta va fi vândută în patru culori, dintre care două relativ stridente (bleu, roz, galben și argintiu), un semn clar că țintesc un public mai tânăr.

Introducerea USB-C vine în întâmpinarea legii europene care obligă producătorii să folosească un singur tip de mufă, o idee la care Apple a rezistat cu încăpățânare vreme de ani buni. Bloomberg scrie„Will the iPhone 15 Get USB-C Port? Will Apple (AAPL) Release a Wireless iPhone?”, bloomberg.com că este foarte probabil ca iPhone-ul de anul viitor să facă trecerea la mufa universală, precum și numeroasele accesorii, de la căști la mouse și tastatură. Însă e o șmecherie la mijloc: e doar un pas spre trecerea produselor Apple la o încărcare exclusiv wireless.

Noua gamă Pixel. Foto: Google

Google Pixel 7 și Pixel Watch

În lumea Android, Google a anunțat Pixel 7 și Pixel 7 Pro,„The latest and greatest: meet Pixel 7 and Pixel 7 Pro”, blog.google telefoanele care ar trebui să arate cele mai bune lucruri pe care le poate face sistemul de operare al companiei. Ambele vin cu Android 13 și cu noul cip Tensor G2. Primul are 6,3 inchi, celălalt 6,7 inchi, și ambele se laudă cu camere mai bune, cu zoom grozav (digital, dar cu AI), de 7x, respectiv 30x.

O funcție mai interesantă, care era deja folosită în aplicația Recorder, e transcrierea vocilor, care vine acum și pentru mesajele audio (dar doar cele din aplicația Messages de la Google). România lipsește, în continuare, de pe lista țărilor unde telefoanele acestea sunt disponibile direct de la producător.

Pixel Watch,„Introducing our new Pixel portfolio of products”, blog.google lansat cu aceeași ocazie, este primul ceas Google care folosește tehnologia Fitbit. Poate pentru a nu interfera cu Sense 2 și Versa 4, lansate și ele recent, acesta are un cadran rotund și, mai ales, o baterie nu foarte prietenoasă. 

Conform unor teste,„The Google Pixel Watch’s battery life could be disappointing”, tomsguide.com serviciile Fitbit fac ceasul să-și epuizeze bateria în 24 de ore. În condițiile în care un Versa 2 vechi de trei ani încă mă ține 5-6 zile, veștile astea nu m-ar convinge să sar gardul. Dar, cel mai probabil, viitorul Fitbit-ului va fi integrarea acestuia în gama Pixel – și probabil atunci și durata de viață a bateriei va fi mai serioasă.

Microsoft Surface Studio 2. Foto: Microsoft

Microsoft lansează noi produse Surface

Într-un eveniment desfășurat pe 12 octombrie, Microsoft a anunțat„Introducing new Surface devices that take the Windows PC into the next era of computing”, blogs.windows.com o serie de noi laptopuri, desktopuri și accesorii din gama Surface, toate bazate pe Windows 11. 

Surface Pro 9 este o tabletă 2-in-1, care – susține producătorul – poate înlocui un laptop. Are un ecran tactil de 13 inchi, rată de refresh de 12 Hz și poate fi folosită cu un stylus. Surface Laptop 5 are și el ecran tactil și vine în două variante, de 13,5 și 15 inchi. Surface Studio 2+ e varianta desktop all-in-one și are un procesor Intel i7 H și placă video NVIDIA GeForce RTX 3060. Ecranul are 28 inchi și un format 3:2. Produsele sunt însoțite de o serie de accesorii, inclusiv o boxă smart (Audio Dock) și un dispozitiv pentru prezentări (Presenter+), precum și variante pentru persoanele cu dizabilități, din seria Adaptive Accessories.„Increasing our Focus on Inclusive Technology”, blogs.microsoft.com

Microsoft a lansat și o serie de produse software noi. Cel de design grafic, Microsoft Designer, este o aplicație integrată în suita Microsoft 365, care folosește inclusiv DALLE-2, în timp ce Image Creator va integra procesarea de imagini în Bing și Edge.Găsești explicații despre cum face Microsoft asta într-o postare de pe blog-ul companiei: microsoft.com 

Oppo Reno 8 5G

Noi telefoane de la Oppo, Xiaomi, Nokia, Huawei

Lista smartphone-urilor disponibile pe piață se îmbogățește lunar cu câteva noi modele. Iată doar câteva:

  • Oppo, care a devenit în vară sponsor al Ligii Campionilor,„OPPO becomes UEFA Champions League global sponsor”, uefa.com apelează la un membru al Generației de Aur, Ilie Dumitrescu, pentru a comunica această colaborare în România. Firma a lansat de curând modelele midrange Reno 8 Pro 5G și Reno 8 5G în România;„OPPO Reno8 Pro 5G”, oppo.com
  • Nokia a anunțat modelul Nokia X30 5G,„Smartphone sustenabil Nokia X30 5G cu cameră OIS”, nokia.com pe care îl prezintă drept un telefon sustenabil și durabil, ce folosește 100% aluminiu reciclat și 65% plastic reciclat;
  • Huawei a anunțat modelele nova 10 Series, dintre care cel mai performant e nova 10 Pro,„HUAWEI nova 10 Pro”, huawei.com și Mate 50 Pro.„HUAWEI Mate 50 Pro”, huawei.com Ca și până acum, acestea vin fără serviciile Google, însă firma face eforturi serioase pentru a aduce tot mai multe aplicații în AppGallery, inclusiv la nivel local;  
  • Xiaomi 12T Pro„Telefoane Xiaomi 12T Pro 5G”, mi-home.ro se laudă cu o cameră principală de 200 MP, dar îi lipsește asocierea cu Leica, anunțată recent de compania chineză pentru o parte din telefoanele lor. 

Streaming News

Cei din lumea streamingului au un apetit aparte pentru testarea diverselor forme de abonamente. Cu mai mult sau mai puțin succes, după cum se vede mai jos.

Netflix chiar insistă să nu-ți mai împarți contul

Netflix a anunțat în raportul trimestrial pentru acționari„Q3 22 Shareholder Letter”, q4cdn.com (PDF) că are de gând să monetizeze într-un fel conturile împărțite de mai multe persoane. În acest sens, din 2023, vor începe să introducă o taxă suplimentară pentru mai multe profile și, pentru a ușura tranziția pentru cei care vor fi forțați să renunțe la conturi „împrumutate” de la amici, vor oferi posibilitatea de a-și transfera profilul pe un cont nou. Varianta a fost testată în America Latină și va fi extinsă treptat la restul lumii.

Vine și abonamentul Netflix cu reclamă

Între timp, 12 țări vor primi, din 3 noiembrie, o variantă mai ieftină de Netflix (de 6,99 dolari),„Netflix Starting From $6.99 a Month”, netflix.com cu dezavantajul că utilizatorul va trebui să urmărească reclame. Varianta „Basic with Ads” va oferi o calitate a imaginii HD (720p), ca și cea Basic, 4-5 minute de reclamă pe oră, dar va avea și ceva mai puține filme decât celelalte, din motive contractuale, cel puțin temporar. România nu se află printre cele 12 țări în care va fi lansat noul tip de abonament.

YouTube a renunțat să ceară bani pentru conținutul 4K

Un test făcut de YouTube pentru a trece conținutul 4K după un paywall n-a fost chiar bine primit. Compania a anunțat printr-un tweet„TeamYouTube on Twitter: “@nandan_priyansh we’ve fully turned off this experiment. viewers should now be able to access 4K quality resolutions without Premium membership. we’re here if you have other q’s””, twitter.com că acest tip de conținut va fi, în continuare, gratuit. YouTube Premium oferă acces la conținut fără reclame, la YouTube Original și YouTube Music, precum și posibilitatea de asculta muzică pe telefon cu aplicația deschisă în background.

Un tip de 18 ani a recreat universul în Minecraft

Nu pot să închei fără știrea asta. Un tânăr de 18 ani, Christopher Slayton, pasionat al jocului Minecraft – a nu se confunda cu Mindcraft 🙂 –, a petrecut două luni pentru a recrea (aproape) întreg universul vizibil în acest joc. Și probabil încă destule zile pentru a documenta acest lucru pe YouTube și Reddit.„I Built the Entire Universe in Minecraft!”, reddit.com  

EDIȚIA ANTERIOARĂ: Tehnologia anti-petrecere și ceasul care anunță accidentele auto



Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

TEHNOLOGIE|FYI

Încă un pas spre interzicerea TikTok în SUA. China elimină aplicațiile de mesagerie din App Store 

De
În timp ce Senatul american încearcă să forțeze vânzarea TikTok, sub amenințarea interzicerii în SUA, Apple a retras mai multe aplicații de pe App Store, în China.
TEHNOLOGIE|FYI

The Boring Phone, un telefon „dumb”, dar nu plicticos

De
Colaborarea dintre HMD, Heineken și Bodega propune un telefon cu un nume care te face să te gândești la Elon Musk.
TEHNOLOGIE|FYI

Crezi că ai Meta AI pe Instagram? S-ar putea să doar fie un cont fals

De
În ultimele zile, mai mulți utilizatori au descoperit că pot conversa sau folosi Meta AI în conversații. Însă nu toate conturile au acces la acest chatbot.
TEHNOLOGIE|FYI

Fairbuds, primele căști de tip buds cărora le poți schimba bateria

De
Producătorii Fairphone au anunțat o nouă pereche de căști care încearcă să fie la fel de prietenoase cu mediul ca telefonul care i-a consacrat.