skynesher/Getty Images

Tehnologia anti-petrecere și ceasul care anunță accidentele auto

De Mihai Ghiduc 19.09.2022

Plus: Fitbit devine tot mai Google, iar schimbări în minarea de Ethereum ar putea inunda piața cu plăci video.

Ca întotdeauna toamna, se lansează zeci și zeci de produse noi. De data aceasta, pare un pic altfel – privit din perspectiva ultimilor doi ani. Evenimentele au revenit, ocazie de a se anunța tot felul de inițiative noi, pe lângă gadgeturi care mai de care mai spectaculoase. Și o ocazie mai bună de a cunoaște noi persoane și noi inițiative, ceea ce înseamnă că, în perioada care vine, vom tot scrie pe Mindcraft Stories despre acestea. Până atunci, însă, iată o colecție a știrilor tech din ultimele patru săptămâni.

Dacă vrei să fii anunțat de fiecare dată când apare un nou articol din această rubrică și să primești un scurt rezumat, pe e-mail, abonează-te aici.

Airbnb luptă cu petrecerile

Dacă nu știai până acum, una dintre activitățile preferate din pandemie a fost închirierea de apartamente pe Airbnb pentru petreceri. Da, chiar și în România. Există, desigur, și o mică problemă – proprietarii nu erau informați de această „mică” schimbare a destinației locuinței închiriate temporar.

Distracțiile de gen au devenit atât de răspândite încât compania a decis, în august 2020, să interzică temporar petrecerile, interdicție care a devenit apoi, în iunie 2021,Airbnb officially codifies party ban”, airbnb.com o regulă permanentă. Există o mică problemă: e destul de greu să interzici petrecerile după ce au loc. Desigur, cei prinși au contul suspendat, dar cu siguranță că există destule metode de a ocoli asta.

Prin urmare, Airbnb a încercat să se folosească de tehnologie pentru a implementa respectarea regulilor. Tehnologie e mult spus. Firma va analiza vechimea contului celui care face comanda, review-urile primite, distanța călătorită până la locație etc., pentru a stabili riscul de a da o petrecere în apartamentul închiriat. Airbnb va introduce tehnologia anti-petrecere în SUA și Canada,„New anti-party technology in the US and Canada”, airbnb.com după ce a testat-o (cu succes, susțin ei) în Australia. Succesul e măsurat de „o scădere cu 35% a incidentelor”, de unde se poate trage concluzia că s-au dat încă destule petreceri în locuri închiriate, în general, pentru somn.

IFA Berlin a revenit

După doi ani în care a fost anulat, IFA Berlin, cel mai mare târg de electronice și electrocasnice din Europa, a revenit în formula care l-a consacrat. Numeroase companii au profitat de ocazie pentru a-și expune cele mai noi produse, concepte inovatoare sau chiar pentru a lansa produse noi. Companii precum Samsung, Electrolux, Vestel, LG, Panasonic, TCL etc. au avut standuri care de care mai impresionante. Nu au fost prezente însă toate brandurile majore. Sony, Philips sau Apple au fost absente, chiar dacă, de exemplu, au existat televizoare Philips (produse acum de TP Vision). 

Am vizitat expoziția timp de două zile, la începutul lunii septembrie, și m-am întors de acolo cu o listă de 20 și ceva de produse, mai noi sau mai vechi, care mi-au atras atenția.

O POȚI CONSULTA AICI: 20+ de produse care m-au impresionat la IFA Berlin 2022 

Tot la IFA 2022 am participat la o primă prezentare a unei alianțe, Home Connectivity Alliance, făcută de o serie de producători majori de electrocasnice, printre care se numără Samsung, Electrolux, LG, General Electric, pentru a face ca produsele lor din categoria Internet of Things să comunice și să poată fi controlate cu ajutorul oricăreia dintre aplicațiile companiilor respective.

CITEȘTE: Electrocasnicele ar putea comunica între ele chiar și când sunt de la branduri diferite 

Foto: Apple

De la Apple la Fitbit, a fost o lună fierbinte

Evident că, în luna care a trecut, nu au apărut produse noi doar la IFA Berlin. S-au încheiat vacanțele, a început sezonul lansărilor, așteptate sau nu. Începând, evident, cu noul iPhone.

iPhone are un frate mai mare

Cum era de așteptat, Apple a anunțat noul iPhone 14Detalii pe apple.com la evenimentul din 7 septembrie. Telefonul vine cu același procesor ca anul trecut și cu puține îmbunătățiri, cea mai semnificativă fiind la nivelul camerei foto: un nou senzor de 12 MP, cu pixeli de 1,9 microni. Modelului standard de 6,1 inchi i se adaugă un frate mai mare, cu ecran de 6,7 inchi, numit, neinspirat, iPhone 14 Plus. Dispariția SIM-ului fizic este o altă noutate, un semn clar că eSIM-ul este viitorul spre care se îndreaptă tehnologia (aștept, cu interes, telefonul fără niciun fel de buton sau mufă), la fel și introducerea unui sistem de apelare de urgență prin satelit.

iPhone 14 ProDetalii pe apple.com vine în două dimensiuni, 6,1 și 6,7 inchi (numit Pro Max), are și un procesor nou, A16 Bionic, iar camera principală are acum 48 MP (evident, scoate poze de 12 MP, prin combinarea pixelilor, dar are și o funcție RAW). Telefonul capătă un aspect vizual diferit, prin renunțarea la notch, care devine o bară alungită ce „plutește” în partea superioară a ecranului. Pentru că au avut ceva mai multă imaginație, cei de la marketingul Apple au numit-o Dynamic Island, mai ales că își poate modifica dimensiunile pentru a include diverse informații (există, evident, o cameră amplasată central, sub un punch hole). Există un ecran nou, Super Retina XDR, de 2.000 de niți, care poate rămâne aprins permanent, datorită unei noi funcții de salvare a energiei, în care rata de refresh scade la 1 Hz când telefonul nu e folosit.

Foto: Apple

Apple Watch sună la 112 în caz de accident

Ca de obicei, Apple a anunțat și noul Apple Watch Series 8,Detalii pe apple.com însoțit de un Watch Ultra, precum și o nouă iterație a căștilor AirPods Pro, care au de data aceasta și control tactil. 

Poate cea mai importantă funcție nouă de pe Watch este cea de Crash Detection. În esență, ceasul se prinde dacă ai fost implicat într-un accident de mașină și contactează automat serviciile de urgență, indicându-le locația accidentului. Pentru asta, folosește două accelerometre și combină informațiile de la acestea cu cele de la restul senzorilor. Există și un senzor de temperatură, care poate indica femeilor când se află în perioada fertilă. Noul Apple Watch Ultra are un aspect mult mai robust, este mai mare (49 mm), mai premium și se adresează aventurierilor, e creat pentru condiții de vreme extremă. Evident, vine cu tot felul de funcționalități pentru activități petrecute afară, adesea la mare distanță de civilizație.

Noile ceasuri Fitbit – o integrare mai avansată cu Google

La doi ani de la ultima lansare majoră, Fitbit a anunțat trei produse noi: două ceasuri inteligente, Sense 2Detalii pe fitbit.com și Versa 4,Detalii pe fitbit.com și o brățară entry-level, Inspire 3.Detalii pe fitbit.com

La cele două noi smartwatch-uri (Sense 2 și Versa 4) se vede pentru prima dată că Fitbit a fost achiziționat de Google. Apare o integrare cu Google Maps – ceasurile îți oferă indicații de direcție, o funcție a naibii de utilă atunci când navighezi printr-o zonă sau localitate necunoscută. Apare și Google Wallet, ceea ce înseamnă acces la mai multe variante de plată decât cu Fitbit Pay (care e limitat, în România, la foarte puține bănci).

Sense 2 are, în plus față de Versa 4, un senzor care măsoară activitatea electrică a pielii, pentru o mai bună estimare a nivelului stresului. Multe dintre funcțiile mai avansate sunt însă accesibile doar cu un abonament la serviciul Fitbit Premium.

Pliabile mai subțiri și mai puternice

Samsung nu e singurul producător care a adus pe piață telefoane pliabile. Xiaomi a anunțat aproape concomitent cu firma coreeană a doua iterație a telefonului lor tabletă, Mix Fold 2.Detalii pe mi.com Firma se laudă cu subțirimea: 5,4 mm când e deschis, 11,2 mm când e închis – și trebuie spus că, după ce te-ai obișnuit cu smartphone-urile „clasice”, să treci la unul pliabil e ciudat din punctul de vedere al dimensiunilor. Evident, ca să fie mai subțire, s-a sacrificat bateria, care are acum 4.500 mAh, cu 520 mai puțin ca modelul anterior.

Și Motorola a anunțat noul Razr 3,Detalii pe gsmarena.com care nu mai are însă specificații de midrange, ca până acum. De data aceasta, procesorul e unul de top, un Snapdragon 8+ Gen 1, memoria e de 12 GB, capacitatea de stocare de 512 GB, iar bateria a crescut și ea în dimensiuni, la 3.500 mAh. Funcții de flagship, dar telefonul e disponibil momentan doar în China.

Foto: Adidas

Căști cu încărcare solară

Adidas a lansat un model de căști wireless, over-the-ear, realizat în colaborare cu Zound Industries. Numite RPT-02 SOL,Detalii pe adidasheadphones.com căștile au funcționalități foarte asemănătoare cu RPT-01, un model anterior, dar vin cu o noutate: se încarcă (și) de la lumina solară. În plus, pot fi încărcate chiar și de la lumină artificială (adică de la un bec). Materialul care permite această încărcare se numește Powerfoyle, este creat de compania suedeză Exeger, și are avantajul că poate fi serigrafiat pe orice tip de material.

Căștile de la Adidas promit 80 de ore de autonomie, dublu față de modelul anterior, au ca public-țintă un public activ și costă 229 de dolari.

Ethereum taie consumul de energie cu 99,95%

Pe 15 septembrie, Ethereum a anunțat încheierea The Merge,„The Merge”, ethereum.org un upgrade prin care criptomoneda a trecut de la o validare proof-of-work la una proof-of-stake, ceea ce ar reduce dramatic consumul de energie asociat tranzacțiilor cu această monedă. 

Proof-of-workDetalii pe investopedia.com este un proces prin care utilizatorii criptomonedei trebuie să rezolve probleme matematice arbitrare pentru a asigura integritatea sistemului, atât pentru validarea tranzacțiilor cât și pentru minarea de noi monede, o activitate tot mai energofagă pe măsură ce sistemul capătă noi membri.

Proof-of-stakeDetalii pe investopedia.com validează tranzacțiile pe baza numărului de monede pe care le deține validatorul. Cu alte cuvinte, pentru a putea valida blocuri din blockchain-ul din spatele criptomonedei, o persoană trebuie să dețină un anumit număr de monede, ceea ce-i oferă șansa de a deveni următorul validator – moment în care va folosi propriul computer pentru calculele necesare, mult mai simple decât în cazul proof-of-work. Un validator este ales aleatoriu de sistem, iar fiecare bloc este validat de mai multe persoane înainte de a fi înscris definitiv în blockchain.

 CITEȘTE ȘI: Blockchain-ul va conta în lumea post-COVID, dar nu la vot 

Anunțul făcut de Ethereum are și un efect secundar. Minatul de noi monede se făcea cu ajutorul unor „ferme” care foloseau plăci video pentru asta, iar limitarea nevoii de asemenea plăci le-ar putea face acum disponibile pe piața second hand. Cu observația că există încă destule alte monede, mai puțin cunoscute, care folosesc încă proof-of-work.„Ethereum Merge hits graphic cards, but GPU-based mining is not dead”, moneycontrol.com Situația are repercusiuni asupra producătorilor de plăci grafice, EVGA anunțând deja că va renunța la acest business.„EVGA to Stop Making Graphics Cards After Ethereum Merge”, coindesk.com

USB 4.0 (Versiunea 2) promite viteze mai mari

Ce cabluri USB ai acasă? Dincolo de mufa diferită (USB-A, USB-C sau, eventual, un micro USB pentru gadgeturi mai vechi), știi ce protocol USB folosesc acestea, care este viteza de transmitere a datelor suportată de ele sau câtă energie poate să ofere telefonului sau căștilor tale? E un haos generalizat aici, care se complică cu introducerea fiecărui nou standard, pentru că nu există informații inscripționate pe cabluri.

Trec peste acest rant (pe care sper să-l transform la un moment dat într-un articol), pentru a anunța că organizația care gestionează protocolul USB promite,„USB Promoter Group Announces USB4 Version 2.0”, businesswire.com pentru luna noiembrie, dublarea vitezei în noul protocol USB 4.0 (Versiunea 2). Acesta va permite transmiterea a până la 80 GB/secundă, dublu față de cei 40 GB/secundă ai versiunii 1. 

Protocolul va funcționa atât pe cablurile pasive actuale USB 4.0, cât și pe cabluri active noi, create special pentru noul protocol. Schimbări în modalitatea de transmitere a datelor va face și protocolul USB 3.2 mai rapid, cu viteze ce pot depăși 20 GB/secundă. 

Justin Sullivan/Getty Images

Meta: Conturi pentru Oculus și o echipă etică în minus

Posesorii de căști VR de la Oculus vor putea să își deschidă conturi Meta„Getting Started with Meta Accounts”, oculus.com pentru a-și conecta device-urile cu aplicațiile care le controlează. Acestea vor fi separate de conturile de Facebook sau Instagram, dar vor fi grupate într-un grup de conturi comun – de exemplu, dacă folosești contul de Facebook pentru a-l deschide pe cel de Meta, nu o adresă de e-mail. Conturile Oculus vor mai funcționa până la 1 ianuarie 2023.

În alte știri, grupul din cadrul Meta care se ocupa de Inovația Responsabilă, adică încerca să prevadă efectele negative asupra societății aduse de produse precum Facebook sau Instagram, a fost desființat – scrie The Wall Street Journal.Facebook Parent Meta Platforms Cuts Responsible Innovation Team”, wsj.com Purtătorul de cuvânt al companiei spune că cei care făceau parte din acest grup se vor ocupa de lucruri similare în alte părți ale companiei, deși nu le se garantează un job – dacă simți că afirmația sună dubios, e pentru că e dubioasă. Adevărata știre rămâne că Meta n-are nevoie de o echipă care să-i tragă de mânecă dacă o iau pe arătură.

Rute ecologice de la Google

Google Maps va oferi șoferilor, pe lângă ruta cea mai scurtă, și ruta care asigură cel mai mic consum de combustibil. Opțiunea rută ecologică este disponibilă de la începutul lunii septembrie și în România, care face parte dintre cele 40 de țări în care este implementată.

Funcția ține seama de ce tip de motor are mașina în stabilirea traseului. Opțiunea a fost deja testată cu succes în SUA, Germania și Canada. Detalii despre cum poți activa sau dezactiva opțiunea afli direct de pe Google.Le găsești aici: google.com

Solve for Tomorrow, episodul 2

Samsung a anunțat cea de-a doua ediție a unui concurs dedicat liceenilor interesați de un viitor sustenabil al planetei. Competiția Solve for Tomorrow„Căutăm cele mai tari idei pentru un viitor sustenabil”, samsung.com este una globală, se desfășoară pentru a doua oară în România și se adresează tinerilor între 16 și 18 ani. Înscrierile se pot face, individual sau în echipe de până la cinci membri, pe site-ul oficial, până pe data de 31 octombrie.

EDIȚIA ANTERIOARĂ: Noi pliabile Samsung și bătălia pentru „autenticitatea” Instagramului 



Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

TEHNOLOGIE|FYI

The Boring Phone, un telefon „dumb”, dar nu plicticos

De
Colaborarea dintre HMD, Heineken și Bodega propune un telefon cu un nume care te face să te gândești la Elon Musk.
TEHNOLOGIE|FYI

Crezi că ai Meta AI pe Instagram? S-ar putea să doar fie un cont fals

De
În ultimele zile, mai mulți utilizatori au descoperit că pot conversa sau folosi Meta AI în conversații. Însă nu toate conturile au acces la acest chatbot.
TEHNOLOGIE|FYI

Fairbuds, primele căști de tip buds cărora le poți schimba bateria

De
Producătorii Fairphone au anunțat o nouă pereche de căști care încearcă să fie la fel de prietenoase cu mediul ca telefonul care i-a consacrat.
TEHNOLOGIE|MS TALKS

TikTok: „Nu acceptăm reclame politice, dar politicienii pot cere voturi pe platformă”

De
În timp ce SUA iau în discuție chiar interzicerea TikTok, platforma investește în centre de date, pentru a securiza informațiile utilizatorilor europeni, în speranța că va atenua la timp îngrijorările politicienilor.