Xiaomi

Noi tendințe: telefoane cu senzor mare și abonament pentru opțiunile mașinii

De Mihai Ghiduc 24.11.2022

Plus: concedieri și fraude în lumea tech, semiconductori americani pentru Apple, imagini generate de AI pe Shutterstock.

Preluarea Twitter de către Elon Musk a dominat discuțiile din lumea tech în ultima lună, mai ales că miliardarul american și-a luat în serios rolul de postac suprem de pe platformă. Acum pare, într-un fel, că se roagă de Trump, după ce i-a reactivat contul,„Elon Musk restores Donald Trump’s Twitter account”, cnn.com să preia rolul de a face scandal, pentru ca el să aibă timp să se ocupe de noua sa jucărie, pe care a transformat-o în start-up după ce a concediat mare parte din angajați. 

CITEȘTE ȘI: Concedieri, parodii, procese: Twitter cu Musk; Musk vrea să revoluționeze jurnalismul, dar ar putea ucide social media

Am scris deja două articole pe tema asta pe Mindcraft Stories, este momentul să mă ocup de alte știri, puse în umbră de Chief Twit.

Dacă vrei să fii anunțat de fiecare dată când apare un nou articol din această rubrică și să primești un scurt rezumat pe e-mail, abonează-te aici.

Foto: Leica

Noi tendințe: senzori mari și lentile detașabile pentru telefoane

Că telefoanele mobile au înlocuit camerele foto pentru amatori, se știe de mult. Problema rămâne, în continuare, una fizică – nu poți mări prea mult senzorul, pentru că n-ai loc de lentile, dar deja încă de anul trecut apăruse primul senzor de 1 inch, un Sharp Aquos R6„Sharp Aquos R6 debuts with 240Hz screen and enormous 1” sensor”, gsmarena.com dezvoltat împreună cu Leica și disponibil doar pe piața japoneză. Leica l-a ajustat puțin, l-a branduit Leitz Phone 1,„Leitz Phone 1”, leica-camera.com și l-a vândut și mai scump, drept primul său telefon, tot în Japonia.

Senzorul de 1 inch (denumirea vine de la arie, nu de la diagonală, senzorul e de fapt destul de mic) se găsește în multe camere foto compacte de top, precum seria Sony RX100 sau Canon G9 X. 

Anul acesta în iunie, a apărut și ​​Sony IMX989,„Sony IMX989, a 1-inch type image camera sensor for smartphones”, provideocoalition.com un alt senzor de 1 inch creat pentru telefoane. Acesta a echipat, pentru prima dată, modelul Xiaomi 12S Ultra.„Xiaomi 12S Ultra”, mi.com Pentru că lucrurile nu sunt suficient de complicate, și acest telefon afișează brandul Leica – au realizat lentilele în colaborare. 

Și noul flagship Vivo X90 Pro+, anunțat pe 22 noiembrie,„Vivo X90 official announcement”, phonearena.com folosește același senzor Sony, dar cu lentile Zeiss.

Între timp, Leica tocmai și-a lansat un telefon propriu, Leitz Phone 2,„Leitz Phone 2”, leica-camera.com cu un senzor CMOS de 1 inch și 47,2 megapixeli și cu un capac magnetic pentru cameră. Și, da, dacă nu te așteptai deja, este de fapt un Sharp Aquos R7 modificat.„Leica’s Phone 2 is the red dot version of Sharp’s Aquos R7”, theverge.com

Toată această amestecătură de branduri și colaborări se complică și mai mult. Pentru că degeaba ai un senzor mai mare (pentru un telefon), dacă nu ai lentile pe măsură, Xiaomi a prezentat un concept de telefon bazat pe 12S Ultra cu lentile interschimbabile de la Lensa. Mai mult, telefonul folosește celebra baionetă M,„Leica M mount”, wikipedia.org utilizată de camerele de tip rangefinder ale companiei încă din 1954. 

Pare că, în viitor, direcția va fi spre creșterea senzorului (aș vedea chiar telefoane cu senzor MFT sau APS-C), ceea ce ar atinge direct zona camerelor foto pentru entuziaști, însă rămân limitări legate de portabilitate și uzabilitate. Pentru că, pe măsură ce mărești lentila, ar trebui să faci și telefonul mai mare, altfel nu va fi ușor de manevrat. Și vine un moment când nu vei mai avea un telefon cu senzor mare și lentile bune, ci o cameră foto de pe care poți să suni și să folosești internetul.

Foto: Sony

Upgrade pentru fotografi: Sony A7R V și Canon EOS R6 Mark II

Sony și-a lansat noua cameră pentru fotografi profesioniști, A7R V,Detalii pe sony.com primul salt în numerotare din 2019 încoace. Camera are același senzor de 61 MP ca și A7R IV, dar vine cu un procesor mai bun, Bionz XR, care permite un focus îmbunătățit (cu AI care folosește un sistem nou, numit „estimarea poziției umane”), reducerea tremuratului și filmări 8K la 24 fps (limitate însă la 30 de minute). 

Venit mai târziu pe piața camerelor mirrorless, Canon și-a folosit la maximum baza de utilizatori pentru a se impune drept un jucător serios. Și, în timp ce a renunțat la DSLR, a lansat deja a doua iterație a camerei sale pentru entuziaști și videografi, EOS R6 Mark II.„Aparatul foto Canon EOS R6 Mark II”, canon.ro Față de generația anterioară are un senzor full frame mai bun, de 24,2 MP, posibilitatea de a filma până la 6K (oversampled de la 4K 60fps) și a rezolvat problemele de încălzire ale predecesoarei.

Mișcări de personal în zona tech

Mare parte dintre aceste mișcări înseamnă, de fapt, demiteri. Făcute cu mai puțin scandal decât la Twitter, motivate de renunțarea la angajările suplimentare din pandemie, dar și de atmosfera generală economică, acestea nu sunt însă de trecut cu vederea. Meta a concediat 11.000 de angajați, 13% din personal, cu mult mai puțin scandal (unii ar spune că din cauza banilor pierduți în Metaverse). iar alte firme au dat afară sute sau mii de angajați.O listă găsești aici: cnbc.com

Circa 20.000 de persoane și-au pierdut jobul din tech, doar în SUA, în noiembrie,„Thousands at Meta, Twitter, Salesforce lost jobs this week—the shock could ripple through the economy for months”, cnbc.com adică o cincime din concedierile din acest an în domeniu. Afectați sunt și lucrători din alte țări, inclusiv din Europa,Date despre concedierile din Europa găsești aici, dar axate pe firmele care au sediul în UE: sifted.eu deși nu e clar, în cazul companiilor globale, cum sunt împărțite concedierile pe regiuni.

Concedieri au mai fost, dar faptul că două dintre cele mai mari firme de social media au făcut-o aproape concomitent – din motive diferite, ce-i drept – arată o tendință care s-ar putea accelera.

Mișcări se produc și la nivel de CEO, și nu doar prin achiziții la suprapreț. Într-o mișcare surpriză, Disney și-a concediat CEO-ul, Bob Chapek, venit în februarie 2020, și l-a repus în funcție pe cel vechi, Bob Iger.„Disney brings back Bob Iger as CEO in surprise move to boost growth”, reuters.com Acesta a mai condus compania timp de 15 ani. 

Și dacă tot sunt la companii media, The New York Times documentează„Was This $100 Billion Deal the Worst Merger Ever?”, nytimes.com tot ce s-a întâmplat greșit în fuziunea dintre AT&T și Time Warner, din 2016, de s-a ajuns ca cei din urmă să vândă compania media care deține CNN și HBO către grupul Discovery. Oarecum amuzant, aceeași publicație explica în 2010„Executives on How the AOL-Time Warner Merger Went So Wrong”, nytimes.com de ce fuziunea dintre AOL și Time Warner, făcută în 2010, a dat greș – ai putea crede că de fapt e o problemă cu Time Warner.

Elizabeth Holmes, în ziua pronunțării sentinței. Foto: Justin Sullivan/Getty Images

O fraudă a fost pedepsită, alta abia a fost dezvăluită

Nu voi intra prea mult în detalii pe tema asta – o vom face într-un un articol separat –, dar fraudatorii din tech par să-și fi predat ștafeta luna aceasta.

Elizabeth Holmes, fondatoarea Theranos, o companie ce promitea că va revoluționa analizele medicale și care s-a dovedit că făcea nenumărate afirmații false, a fost condamnată la 11 ani de închisoare pentru fraudă.„Elizabeth Holmes of Theranos Gets 11 Years in Prison”, wired.com 

CITEȘTE ȘI: Theranos – startup-ul medical care a păcălit o lume întreagă

Între timp, un scandal major a izbucnit în lumea cripto, implicând un alt tânăr de succes, Sam Bankman-Fried. Firma condusă de acesta, FTX, o platformă pentru schimb de criptomonede, a dat faliment în această lună.  

Acest lucru s-a întâmplat după ce Ian Allison de la CoinDesk a publicat un raport„Divisions in Sam Bankman-Fried’s Crypto Empire Blur on His Trading Titan Alameda’s Balance Sheet”, coindesk.com în care arăta că finanțele unei alte firme a lui Bankman-Fried, Alameda Research – care se ocupa de trading – constau în mare parte din FTT, o monedă virtuală emisă de FTX. Pactic, omul emitea monede pe o firmă, pentru a umfla valoarea celeilalte firme, deși în mod public susținea că cele două companii sunt entități separate.

Dezvăluirea a făcut ca în zilele următoare multă lume să-și retragă banii din FTX, ceea ce a creat o problemă de capital și a dus, într-un final, la falimentul platformei.„The Collapse of FTX: What Went Wrong with the Crypto Exchange?”, investopedia.com

Apple mută producția de cipuri în SUA

Conform unui articol din Bloomberg,„Apple (AAPL) Prepares to Get Made-in-US Chips in Pivot From Asia Supply”, bloomberg.com Apple va produce cipuri într-o fabrică americană, pe care o construiește în Arizona, pentru a-și reduce astfel dependența de piața asiatică. În contextul amenințărilor Chinei la adresa Taiwanului, nu-i foarte de mirare că gigantul tech își face planuri de acest gen.

Mișcarea vine după ce, în august, președintele Biden a semnat o lege, CHIPS and Science Act,„FACT SHEET: CHIPS and Science Act Will Lower Costs, Create Jobs, Strengthen Supply Chains, and Counter China”, whitehouse.gov creată tocmai pentru a impulsiona producția autohtonă de semiconductori.

MIT a rezolvat o ecuație complexă care face Al-ul mai rapid

Cercetătorii de la MIT au rezolvat„Solving brain dynamics gives rise to flexible machine-learning models”, news.mit.edu o ecuație diferențială care explică cum interacționează doi neuroni prin sinapse și care poate fi aplicată pentru a face algoritmii de machine learning semnificativ mai rapizi și mai flexibili. Noul model, numit CfC (de la „closed-form continuous-time”), s-a dovedit mai rapid în rezolvarea unor probleme decât alți algoritmi de top. O lucrare pe această temă a fost publicată în Nature Machine Intelligence.„Closed-form continuous-time neural networks”, nature.com 

Matematica poate la rândul ei profita de algoritmii de inteligență artificială. Am vorbit despre asta, la AI Days 2022, la Oradea, cu Petar Veličković, cercetător la Deep Mind și autorul unui algoritm AI care a dus la rezolvarea unei probleme matematice complexe.

CITEȘTE ȘI: Inteligența artificială e imprecisă, dar poate ajuta la rezolvarea problemelor matematice complexe. Interviu cu Petar Veličković (Deep Mind) 

Imagini generate de AI, vândute de Shutterstock

Un parteneriat între Shutterstock și OpenAIShutterstock partners with OpenAI and leads the way to bring AI-generated content to all”, shutterstock.com va pune la dispoziția utilizatorilor acestei bănci de imagini lucrări realizate cu ajutorul inteligenței artificiale. E un fel de serviciu întors, pentru că antrenarea lui  DALL-E s-a făcut cu ajutorul bazei de date  Shutterstock.

Evident, se ridică aici o problemă: cine deține drepturile pe acea imagine? Compania spune că o parte dintre încasări se vor duce către artiștii ale căror lucrări au contribuit la antrenarea modelului, dar nu există reglementări legale care să stabilească acest lucru.

O consecință mai evidentă a acestui acord este că imaginile realizate de DALL-E 2,Disponibil pe openai.com care poate fi accesat de oricine, nu vor putea fi folosite decât în scop necomercial (ca și până acum, de altfel).

CITEȘTE ȘI: Audio și video generat de AI, avertismente de inundații și internetul în 1.000 de limbi 

Foto: Sony

Căști virtuale noi pentru PlayStation

Sony a anunțat că noua generații de căști pentru realitate virtuală, PlayStation VR2,Detalii pe playstation.com va fi lansată pe 22 februarie. Tot atunci va fi lansată o stație de încărcare pentru controlerul PS VR2 Sense. Prețul anunțat este de 599,99 euro (și 49,99 euro pentru încărcător). Casca e disponibilă la precomandăGăsești aici link-urile: blog.playstation.com doar în câteva țări vest-europene și în SUA. 

VPN de la Google

Google a anunțat Google One VPN,Disponibil aici: one.google.com pentru utilizatorii de Windows și MacOS dintr-un număr limitat de țări ( România nu este pe listă), care vine și cu un pachet de 2 TB de date. Utilizatorii Google One care aveau deja un pachet de 2 TB sau mai mare vor primi VPN-ul gratuit,Dacă sunt în țările de pe listă: support.google.com iar acesta funcționează și în străinătate pentru cei cu o țară de origine deservită de serviciu. 

Pachetul de 2 TB costă 49,99 lei/lună sau 499,99 lei/an în România. Dar, cum spuneam, încă nu vine cu VPN.

În schimb, Advanced Protection ProgramDetalii pe google.com este disponibil pentru cei care-și activează autentificarea în doi pași și folosesc o cheie de securitate compatibilă (de preferat două, pentru backup).

Abonament pentru scaune încălzite?

Business Insider a publicat un articol interesant„Car companies want to make billions by charging monthly fees for features like heated seats, but buyers won’t pay up”, businessinsider.com despre cum încearcă industria auto să profite de noul trend din lumea tech, în care plătești abonament pentru diverse servicii suplimentare. Profitând de faptul că din ce în ce mai multe mașini sunt conectate la internet, producătorii încearcă să găsească tot felul de asemenea servicii – de la aplicații folosite pentru a închide și deschide mașina până la ideea de a plăti pentru scaune încălzite.

Pe lângă ideea cu scaunele încălzite a celor de la BMW,„Front Seat Heating”, bmw.co.uk un alt producător german de lux, Mercedes, a anunțat un abonament anual de 1.200 de dolari pentru accelerație mai puternică, numit Acceleration Increase.„Mercedes locks faster acceleration behind a $1,200 annual paywall”, theverge.com

Ca de obicei, unul din pionierii serviciului de acest tip a fost Elon Musk, la Tesla. Acesta tocmai a anunțat că funcția de autopilot,„Full Self-Driving Capability Subscriptions”, tesla.com pentru care utilizatorul plătește abonament, e disponibilă pentru oricine din America de Nord.

Cum acum cam toți producătorii au simțit că e loc de făcut bani, abonamentele pentru opțiuni vor deveni tot mai prezente. Asta dacă politicienii nu se vor mișca repede să interzică practica.

EDIȚIA ANTERIOARĂ: Metaversul rămâne nepopular. Twitter-ul lui Musk ar vrea să fie „aplicația pentru orice”



Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

TEHNOLOGIE|FYI

The Boring Phone, un telefon „dumb”, dar nu plicticos

De
Colaborarea dintre HMD, Heineken și Bodega propune un telefon cu un nume care te face să te gândești la Elon Musk.
TEHNOLOGIE|FYI

Crezi că ai Meta AI pe Instagram? S-ar putea să doar fie un cont fals

De
În ultimele zile, mai mulți utilizatori au descoperit că pot conversa sau folosi Meta AI în conversații. Însă nu toate conturile au acces la acest chatbot.
TEHNOLOGIE|FYI

Fairbuds, primele căști de tip buds cărora le poți schimba bateria

De
Producătorii Fairphone au anunțat o nouă pereche de căști care încearcă să fie la fel de prietenoase cu mediul ca telefonul care i-a consacrat.
TEHNOLOGIE|MS TALKS

TikTok: „Nu acceptăm reclame politice, dar politicienii pot cere voturi pe platformă”

De
În timp ce SUA iau în discuție chiar interzicerea TikTok, platforma investește în centre de date, pentru a securiza informațiile utilizatorilor europeni, în speranța că va atenua la timp îngrijorările politicienilor.