Foto: Anadolu Agency via Getty Images

Slow Forward: „Aplicația pentru orice” nu există18 min read

De Mihai Ghiduc 16.08.2023

Cu un șef cu apucături de preadolescent, nici nu va exista prea curând. În alte știri, se întâmplă chestii în lumea AI, chiar și în luna august.

August e luna aceea în care nu se întâmplă aproape nimic în lumea tech, motiv pentru care Samsung profită la maximum și își lansează pliabilele (Galaxy Z Fold5 și Z Flip5) într-un moment în care toată lumea e disperată după știri. 

CITEȘTE ȘI: Ce e nou la telefoanele pliabile Samsung? 

Atât de disperată încât apar zilnic „noutăți” despre anunțata luptă dintre Musk și Zuckerberg. Care probabil nu se va întâmpla niciodată, acum că Elon a descoperit subit motive medicale„Elon Musk says he may need surgery”, cnbc.com ca să nu se confrunte cu CEO-ul Meta, Mark l-a declarat neserios,„Mark Zuckerberg says it’s ‘time to move on’ from the Elon Musk fight”, theverge.com iar Musk a zis că-i face o vizită neanunțată acasă.„Elon Musk Says He’ll Show Up At Mark Zuckerberg’s House In A Tesla For Cage Fight”, ndtv.com

Serios acum, lumea e destul de nasoală și fără ca aceste două parodii de personaje negative din seria 007 să ocupe timpul tuturor cu o ceartă de grădiniță. Asta nu înseamnă însă că n-o să rămân la Musk în ediția aceasta a Slow Forward.

Poate fi X aplicația pentru orice?

Ultimele săptămâni au fost marcate de rebranduirea Twitter în X, un prim pas din ceea ce ar trebui să fie „aplicația pentru orice”, visul lui Musk de a emula succesul pe care îl are WeChat al lui Tencent în China. Acolo, dintr-o simplă clonă de WhatsApp, WeChat a devenit modul în care chinezii fac shopping online, plătesc cumpărăturile offline, comandă taxiuri, își trimit bani etc.

Momentan, singurii pași făcuți de fostul Twitter, noul X în acea direcție par a fi renunțarea la un brand cu notorietate pentru o literă și posibila introducere a video call-urilor,„X Video Calling Support Confirmed by CEO Linda Yaccarino as Elon Musk-Led Firm Expands Functionality”, gadgets360.com o funcționalitate pe care majoritatea aplicațiilor de mesagerie o au de mult. 

Am destul de multe dubii că X poate deveni WeChat, în special pentru că încercarea lui Musk vine pe o piață total diferită de cea chinezească de acum un deceniu (WeChat a fost lansat în 2011). De exemplu, unul dintre motivele pentru care WeChat a prins atât de ușor ca serviciu de plăți este că piața chineză era una care se baza masiv pe cash, iar adoptarea cardurilor era una limitată. Iar WeChat nu era singurul care s-a prins de oportunitate, în fapt, Alipay de la AliBaba există din 2004, iar în 2014 a apărut și Baidu Wallet.

În schimb, piața occidentală se bazează masiv pe carduri. WeChat folosește destul de frecvent QR coduri pentru tranzacții, care nu se întâmplă instantaneu, ci depind de serviciul de plăți din spate. În occident, deși lumea mai folosește QR coduri, de exemplu pentru meniurile restaurantelor, plățile contactless sunt mult mai rapide și ușor de făcut – trebuie doar să apropii telefonul sau ceasul de terminal –, iar Google Wallet, Apple Pay și aplicațiile mai oricărei bănci, plus servicii precum Revolut, sunt deja adoptate pe scară largă. 

Cu o bază de clienți de sub jumătate de miliard, dintre care mulți refuză să-l finanțeze pe Musk, X e prea mic pentru a putea introduce un sistem de plăți care să concureze Google sau Apple.

Un alt motiv pentru care WeChat și alte sisteme chinezești de plată au prins este că acestea profită de un obicei național, cel de a face cadouri plicuri (roșii) cu bani. WeChat și concurența oferă, din 2014, aceste plicuri virtuale care pot fi trimise unei persoane sau unui grup (caz în care banii sunt împărțiți aleator). Un obicei care nu prea există în occident, deși poate că, în Balcani, X ar putea deveni aplicația pentru „nunți și botezuri”, dacă Musk ar decide să se concentreze pe piața asta.

Revenind la WeChat, acesta funcționează, practic, ca o aplicație de mesagerie care are, din 2017, un soi de magazin de aplicații, numite mini programe.„What are WeChat Mini-Programs? A Simple Introduction”, walkthechat.com Din acele mini programe lumea comandă taxiuri, mâncare, face shopping și, desigur, plăți. Practic, e un magazin de aplicații în interiorul unei aplicații – cu toate dezavantajele de rigoare, cum ar fi dependența de API-ul Tencent. 

Din nou, acest lucru e posibil pentru că răspândirea WeChat îi determină pe comercianți să creeze aceste mini programe. În Occident, singura tentativă de a concura serios Google Play și Apple App Store a venit, mai mult forțat de împrejurări, de la Huawei – e destul de greu de crezut că X, cu problemele de imagine pe care le are, să atragă comercianții spre un nou magazin de aplicații. Ca să nu mai spun că pentru a dezvolta așa ceva e nevoie de programatori, iar Musk s-a remarcat prin încercarea de a limita la maximum numărul de angajați.

Poate că totuși viziunea lui Musk e una de viitor și analiza asta e pe lângă, însă miliardarul pare să fi dovedit până acum că e mai bun la preluat ideile altora – cu diverse rate de succes –, decât la implementarea unora proprii. Nu văd de ce ar fi altfel cu „aplicația pentru orice”. 

Poate ar putea avea succes dacă ar investi în Tencent, proprietarul WeChat, doar că tocmai ce a decis Biden că americanii n-ar trebui să investească în tehnologii chinezești,„President Biden Signs Executive Order on Addressing United States Investments In Certain National Security Technologies And Products In Countries Of Concern”, whitehouse.gov deși e drept că e vorba mai degrabă de supraconductori, inteligență artificială și computere cuantice.

Alte știri, pe scurt

Google Assistant și Alexa ar putea deveni mai puțin plicticoși, cu AI

Axios anunță„Scoop: Google Assistant to get an AI makeover”,  axios.com că Google pare a lucra la folosirea inteligenței artificiale în Google Assistant, lucru pe care încearcă să-l facă și Amazon cu Alexa.„Amazon wants Alexa to bring AI into the home”, axios.com Mișcarea nu e deloc surpinzătoare, pentru că majoritatea celor care au interacționat cu modele de limbaj precum ChatGPT sau Bard s-au gândit că acestea ar putea face asistenții virtuali, în sfârșit, utili.

Un model de limbaj open source era necesar

Dacă ChatGPT e pe bani, Facebook a decis ca Llama 2„Meta and Microsoft Introduce the Next Generation of Llama”, about.fb.com să fie liber pentru cercetători și utilizare comercială. Desigur, trebuie să ai cunoștințe de programare pentru a-l folosi și adapta pentru nevoile tale – sau să aștepți ca cineva să creeze un proiect bazat pe Llama 2 și să nu ceară bani (ceea ce, conform licenței open source, poate să facăRegulile interzic însă multe alte lucruri: ai.meta.com).

Microsoft are din nou probleme cu UE

Comisia Europeană investighează„Commission opens investigation of practices by Microsoft”, ec.europa.eu introducerea Teams în suitele Office 365 și Microsoft 365 ca posibilă practică anticoncurențială și abuz de poziție dominantă, după o plângere făcută de Slack în 2020. Conform unor estimări recente,„100+ Slack Statistics: Revenue, Growth, And Market Share”, marketsplash.com Teams are în 2023 un număr de 75 de milioane de utilizatori zilnic, față de cei 12 milioane ai lui Slack – e destul de clar de ce sunt supărați cei din urmă. 

Și mai mult AI în Photoshop

Adobe extinde la propriu și la figurat utilizarea AI-ului în Photoshop. Noua funcție Generative Expand,„Photoshop releases new Generative Expand workflow and global language support for Firefly-powered features”, blog.adobe.com momentan în variantă beta (și nu pentru utilizare comercială), ajută utilizatorii să extindă o imagine în afara cadrului existent, folosind sau nu un prompt în format text. În plus, prompturile folosite de Firefly, generatorul de imagini Adobe, pot fi scrise acum în peste 100 de limbi, inclusiv română.

Xiaomi MIX Fold 3. Foto: Xiaomi / mi.com

Încă un set de telefoane pliabile

Piața telefoanelor pliabile se extinde cu noi modele de la Xiaomi și Honor. Nou anunțatul MIX Fold 3Detalii pe mi.com va fi disponibil doar în China, și are acum (față de anul trecut) o cameră periscopică de 5X și una de selfie-uri. Sistemul de camere e realizat în colaborare cu Leica. 

În schimb, Honor Magic V2„​HONOR Magic V2 – 9.9mm Foldable Smartphone”, hihonor.com a fost anunțat la început de iulie (și, cumva, l-am ratat atunci) și se laudă cu o grosime de doar 9,9 mm pliat (aș paria că inginerii s-au chinuit să obțină cifra asta de supermarket, 10 mm nu e așa impresionant) și, totuși, o baterie de 5.000 mAh, plus alte specificații de flagship.

Recomandările Mindcraft Stories

  1. Shopping-ul online a creat o nouă „industrie”, cea a retururilor. Lumea cumpără produse doar pentru a le proba și păstra pe cele care se potrivesc (măsurilor sau așteptărilor), mai ales că adesea serviciul este gratuit. The New Yorker explică„What Happens to All the Stuff We Return?”, newyorker.com ce se întâmplă în spatele scenei – majoritatea produselor intră într-un nou circuit, doar un procent minuscul sunt revândute ca noi. Iar unele dintre aceste circuite sunt fascinante și seamănă mai mult cu licitațiile pentru depozite abandonate. Asta, desigur, când produsele nu sunt, pur și simplu, incinerate;
  2. Centennial„How Social Media Is Destroying The Tween Experience”, centennialworld.com susține că, practic, TikTok face pentru preadolescenți ceea ce a făcut Facebook pentru adulți și Instagram pentru tineri, îi determină se se transforme în altcineva, să-și creeze și gestioneze niște persona online, schimbând pentru totdeauna felul în care funcționează această perioadă a vieții;
  3. ProPublica analizează„How Social Media Apps Could Be Fueling Homicides Among Young Americans”, propublica.org rolul social media în creșterea violenței în rândul adolescenților americani, care aleg adesea să apeleze la arme pentru „jigniri” petrecute în fața unei audiențe prea extinse. Aș completa că exemplul dat de disputa dintre Musk și Zuckerberg nu ajută în atenuarea problemei, dimpotrivă.


Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

SOCIETATE|FYI

Accesul la arhivele publice rămâne limitat în România

De
Deși legislația majorității țărilor UE s-a aliniat cu recomandările Consiliului Europei, accesul efectiv la arhive rămâne problematic, inclusiv în România, arată un studiu recent. 
TEHNOLOGIE|OVERVIEW

Aplicațiile de chat promit confidențialitatea mesajelor. În ce măsură o și oferă?

De
Cum funcționează criptarea end-to-end și ce servicii de mesagerie oferă confidențialitate (aproape) deplină.
AI&ROBOȚI|FYI

AI-urile ușoare și fără abonament se înmulțesc

De
În timp ce „Big AI” îți cere 20 de dolari pe lună, apar modele alternative pe care le-ai putea folosi gratuit. Dacă știi programare. Sau dacă-ți cumperi ochelari.
MEDIU|FYI

5 firme produc 24% dintre deșeurile de plastic a căror sursă poate fi identificată

De
Un nou studiu arată că 56 de companii, în frunte cu Coca-Cola, sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din poluarea cu plastic produs de branduri. Fiecare creștere de 1% în producția de plastic corespunde unei creșteri de 1% în nivelul poluării cu plastic din mediul înconjurător.