Slow Forward: Mai multă putere procesare pentru roboți umanoizi cu AI?

De Mihai Ghiduc 21.03.2024

Plus: Apple se ceartă cu UE și se împrietenește cu Google, TikTok e aproape de a fi interzis în SUA, camera retro de la Fujifilm a primit un update.

Se întâmplă atât de multe în lumea tech încât știrea că o firmă propune un robot domestic umanoid care ar putea fi următorul „must” electrocasnic, după aspiratoarele-robot, purificatoarele de aer sau mașina de spălat vase, a fost interesantă doar pentru două-trei zile.

Poate că și faptul că genul ăsta de roboți sunt de mult prezenți în imaginația colectivă, datorită filmelor și serialelor SF, îi ia din aerul de noutate, însă se pare că a venit momentul în care e nevoie de legi ale roboticii mai bune decât alea inventate de Asimov – că tot s-a chinuit acesta să demonstreze că-s ineficiente cale de câteva volume.

CITEȘTE ȘI: Etică și AI. Putem avea încredere în roboți? 

Între timp, inteligența artificială generativă – cea care-i dă voce robotului-minune –, primește și mai multă putere de procesare da la compania producătoare de chip-uri care a crescut, ca Făt-Frumos, de câteva ori într-un an.

Nvidia a anunțat cea mai puternică platformă pentru AI

Devenită parcă peste noapte (deși poate că isteria crypto anunța asta), dintr-o firmă ce crea plăci grafice, în liderul procesării pentru inteligență artificială, Nvidia și-a mărit de aproape șase ori valoarea acțiunilor, față de începutul lui 2023 (889 de dolari, pe 20 martie 2024, față de „doar” 146 de dolari atunci). 

Pe 20 martie, compania a anunțat o nouă arhitectură pentru procesare grafică (GPU), Blackwell,// „NVIDIA Blackwell Platform Arrives to Power a New Era of Computing”, nvidia.com // care ar putea permite rularea în timp real a unor modele AI cu trilioane de parametri și ar reduce de 25 de ori costurile și energia consumată, față de modelele anterioare. 

Puțin probabil ca și valoarea abonamentelor, care pare să se fi stabilizat în jurul a 20 de dolari pe lună, să scadă corespunzător.

Robotul Figure 01 a primit voce de la OpenAI

Figure// Site oficial: figure.ai // a anunțat că robotul umanoid Figure 01 este capabil să poarte conversații în timp real cu utilizatorii, cu ajutorul celor de la OpenAI. Ei au venit chiar și cu un demo,// Prezentat pe twitter.com // în care robotul identifică un obiect comestibil (un măr) pe o masă, după care își explică raționamentul în timp ce strânge niște hârtii și face ordine pe aceeași masă.

Nu este deloc clar de câte duble a fost nevoie pentru ca totul să curgă atât de lin (și impresionant), iar unii ar putea să atragă atenția asupra faptului că farfuriile și paharele sunt din plastic. Fanii The Terminator ar putea observa, chiar, lipsa cuțitelor de pe masa de bucătărie.

Dincolo de asta, e interesant că Figure mizează pe un robot domestic ca studiu de caz, spre deosebire de Boston Dynamics, care s-a concentrat mai degrabă pe utilizările industriale ale robotului Atlas,// Detalii pe bostondynamics.com/atlas // o zonă în care abilitățile conversaționale sunt mai puțin căutate, dar care pare avea un mai mare potențial de business. 

Cert este că pariul pare a fi câ știgător, din moment ce Figure a strâns// „Figure Raises $675M at $2.6B Valuation and Signs Collaboration Agreement with OpenAI”, prnewswire.com // 675 de milioane de dolari, de la diverși investitori, inclusiv Microsoft, NVIDIA sau Jeff Bezos. În schimb, n-au reușit să-și pună un simplu press kit pe site.

Foto: Sean Gallup/Getty Images

TikTok se confruntă (iar) cu o posibilă interzicere

Camera Reprezentanților din SUA a adoptat o lege// „US House passes bill to force ByteDance to divest TikTok or face ban”, reuters.com // care cere companiei ByteDance să-și vândă populara aplicație TikTok în șase luni, altfel aceasta va fi interzisă în SUA. Motivul: potențialul acces al autorităților chineze la datele utilizatorilor americani. Pentru a fi adoptată, însă, legea trebuie să treacă și de Senat.

Nu este prima tentativă de a interzice populara aplicație – președintele Donald Trump a mai încercat asta în 2020, chiar dacă acum pare că și-a schimbat părerea.// „Trump warns lawmakers that if they ban TikTok, users will flock to ‘worse’ platform Facebook”, foxnews.com // O consecință a acelui moment a fost dezvoltarea Project Texas,// Detalii pe tiktok.com // prin care s-a propus păstrarea datelor utilizatorilor americani în SUA. Un proiect similar, numit Clover,// „Setting a new standard in European data security with Project Clover”, tiktok.com // este dezvoltat pentru Uniunea Europeană.

TikTok a răspuns prin a-și încuraja utilizatorii americani să le scrie senatorilor,// Evident, printr-un clip pe tiktok.com // într-o încercare de a opri avansul proiectului. Între timp, China critică// „What China Is Saying About the TikTok Ban Furor in Washington”, nytimes.com // decizia. Doar că însăși China e campioană la interzis// „China Users on Banned Social Platforms Need Protection, Advocates Say”, voanews.com // site-uri străine, de la cele de social media, precum Facebook sau YouTube, la cele de presă, și chiar și TikTok însuși nu e prezent pe acea piață (există o aplicație similară, la care n-au acces străinii), așa că părerea lor nu prea e luată în seamă de nimeni. 

Apple și Google vs. Europa, faza pe magazine de aplicații

Ca răspuns la Pachetul legislativ privind serviciile digitale (DMA) introdus de Uniunea Europeană, Apple a anunțat// „Apple announces changes to iOS, Safari, and the App Store in the European Union”, apple.com // că va permite deschiderea unor magazine de aplicații independente, altele decât App Store, pe teritoriul comunitar, însă a insistat// „Complying with the Digital Markets Act”, developer.apple.com (PDF) // să-și avertizeze utilizatorii că aceste magazine ar putea să le ofere aplicații periculoase. 

Cei care au citit mai atent noile reguli// „Update on apps distributed in the European Union”,  developer.apple.com, dar mai alles acest rezumat de pe techcrunch.com // pentru dezvoltatori de aplicații, au observat însă că Apple vrea să iasă și cu niște bani din toată povestea. 

Firma a introdus un Core Technology Fee de 0,5 euro pentru fiecare aplicație, atunci când aplicația depășește un milion de instalări pe an (chiar și pentru cele gratuite), plătit de dezvoltator. De asemenea, cei care vor să deschidă o alternativă la App Store trebuie să prezinte o scrisoare de garanție de un milion de euro, de la o companie financiară de top. În plus, orice tranzacție folosește procesorul de plăți Apple va fi comisionată cu 3%.

Ca să nu rămână de căruță, Google a anunțat// „Complying with the Digital Markets Act”, blog.google // măsuri similare, chit că Androidul permitea deja magazine de aplicații alternative, și a introdus noi comisioane pentru dezvoltatori.

Introducerea DMA a redeschis disputa dintre Apple și Epic Games, creatorii Fortnite, joc care a fost eliminat din Apple Store pentru că încerca să ocolească sistemul de plăți al companiei. Acum, Epic Games și-a deschis prompt un magazin de aplicații alternativ, bazat în Suedia, pe care Apple l-a închis la fel de prompt. Ulterior, accesul a fost restabilit, după ceva scandal public// „Apple Terminated Epic’s Developer Account”, epicgames.com // și probabil de teama unei amenzi din partea UE, care ar putea fi de până la 10% din venit.

CITEȘTE ȘI: De ce e ipocrită folosirea 1984 în dispute comerciale. Cazul Apple-Epic Games

De altfel, Epic Games s-a alăturat celor de la Spotify și altor 32 de companii și asociații care au trimis o scrisoare deschisă// „A Letter to the European Commission on Apple’s Lack of DMA Compliance”, newsroom.spotify.com // Comisiei Europene în care spunc că, practic, Apple ia la mișto noile reglementări, pe care nu le respectă, și complică lucrurile pentru a îngreuna adoptarea DMA. 

Bătălia între avocați continuă însă, cu Apple răspunzând că „ei respectă legea”,// „Apple says it’s complying with EU’s Digital Markets Act amid criticis”, reuters.com // evident în interpretarea proprie. Este de așteptat ca astfel de șicane să continue, până se va ajunge la o variantă cu care toată lumea să fie (cât de cât) mulțumită.

Apple rămâne fără mașini și împrumută AI-ul de la Google

După un deceniu, Apple a renunțat să mai producă o mașină proprie și a mutat, la finalul lui februarie 2024,// „Apple to Wind Down Electric Car Effort After Decadelong Odyssey”, bloomberg.com // o parte a angajaților diviziei Apple Car la cea care se va ocupa de încă nedezvoltatul AI, a anunțat Bloomberg. 

Care divizie nu este clar încă ce va face, pentru că Apple negociază// „Apple Is in Talks to Let Google Gemini Power iPhone AI Features”, bloomberg.com // să aducă Google Gemini sau ChatGPT pe iPhone. Ar fi oarecum ironic să aducă Gemini, care deja e prezent pe cele mai recente modele de Android. Discuția arată că firma din Cupertino a pierdut acest tren, concentrată să dea lovitura pe piața Metaversului, care n-a luat deloc avânt.

Foto: Apple

Gadgeturi nou-nouțe

MindcraftStories_1Apple Macbook Air cu cip M3

Apple a lansat oarecum discret (adică fără conferință de presă// „Apple unveils the new 13- and 15-inch MacBook Air with the powerful M3 chip”, apple.com //), nou model MacBook Air cu cip M3, în variantele de 13 și 15 inchi (mai exact, 13,6, respectiv 15,3). Discreția pare a veni și de la faptul că nu sunt mari modificări. Aspectul a rămas cel introdus la varianta cu cip M2, fără iconicul wedge, iar îmbunătățirile în performanță sunt comparate cu modelul M1 – „cu 60% mai rapid” – sau chiar cu ultimul cu cip Intel. Ah, da, și aparent culoarea Midnight atrage acum mai puține amprente. 

Modelul de bază de 13 inchi, cu cip M3 cu 8 nuclee CPU si 8 nuclee GPU, 8GB de RAM și SSD de 256GB costă 6.499,98 lei, la iStyle.// Detalii pe istyle.ro //

Foto: Fujifilm

Cifre Articol MindcraftStories_2Fujifilm X100 VI

Spre disperarea bugetelor hipsterilor de pretutindeni, cea mai căutată cameră foto pe pe TikTok a primit un update// Detalii pe fujifilm-x.com // de 1.799 de euro. Fujifilm a renunțat la schimbarea tradițională a literei seriei X100 (care a trecut prin S, T, F și V) pentru un mai clar VI, care indică și faptul că e a șasea iterație a camerei APS-C mirrorless cu aspect retro. Noutățile sunt un senzor X-Trans CMOS de 40 MP, stabilizare optică în 6 pași, dar și posibilitatea de a înregistra video 6K.

Foto: Honor Romania

Cifre Articol MindcraftStories_3Honor Magic 6 Pro

Honor a lansat și în România modelul Magic 6 Pro,// Detalii pe hihonor.com // la pachet cu un asistent de inteligență artificială numit AI Magic Portal, disponibil pe noile dispozitive. Acesta folosește un model AI numit Honor MagicLM pentru a ghida utilizatorul către aplicațiile sau serviciile de care are nevoie, în funcție de mesaje și interacțiunile anterioare. Printre alte lucruri cu care se laudă noul telefon este tehnologia de eye-tracking și o baterie inovatoare, bazată pe silicon-carbon, dar și un zoom digital de 100x (optic, însă, doar de 2,5X).

Recomandările Mindcraft Stories

  1. Cea mai nouă biografie semnată de Walter Isaacson, cea dedicată lui Elon Musk, e analizată de The Drift,// „A Bullshit Genius”, thedriftmag.com // deși eseul se concentrează mai degrabă pe obsesia autorului de a colecționa genii, vechi sau moderne, și a le dedica hagiografii (Isaacson a scris și biografia autorizată a lui Steve Jobs). Cartea despre Musk a apărut recent și în limba română, la Editura Publica.
  2. Wired// „8 Google Employees Invented Modern AI. Here’s the Inside Story”, wired.com // scrie despre cele opt persoane „vinovate” de inteligența artificială modernă, angajați ai Google care au semnat lucrarea științifică despre atenție care stă la baza tuturor modelelor de limbaj actuale, de la Chat-GPT și Claude până la, desigur, Gemini, dar și a celorlalte tipuri de AI-uri care generează imagini, audio sau video. 
  3. Felul în care AI-ul ar putea fi integrat în device-urile de fitness cu care deja s-a obișnuit toată lumea e imaginat de Matt Fuchs pentru Nautilus,// „The Pitfalls of AI Health Coaches”, nautil.us // care încearcă să avertizeze că ceasurile, inelele sau telefoanele cu AI nu sunt medici și că recomandările acestora sunt limitate de calitatea datelor la care au acces.


Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

SOCIETATE|FYI

Accesul la arhivele publice rămâne limitat în România

De
Deși legislația majorității țărilor UE s-a aliniat cu recomandările Consiliului Europei, accesul efectiv la arhive rămâne problematic, inclusiv în România, arată un studiu recent. 
TEHNOLOGIE|OVERVIEW

Aplicațiile de chat promit confidențialitatea mesajelor. În ce măsură o și oferă?

De
Cum funcționează criptarea end-to-end și ce servicii de mesagerie oferă confidențialitate (aproape) deplină.
AI&ROBOȚI|FYI

AI-urile ușoare și fără abonament se înmulțesc

De
În timp ce „Big AI” îți cere 20 de dolari pe lună, apar modele alternative pe care le-ai putea folosi gratuit. Dacă știi programare. Sau dacă-ți cumperi ochelari.
MEDIU|FYI

5 firme produc 24% dintre deșeurile de plastic a căror sursă poate fi identificată

De
Un nou studiu arată că 56 de companii, în frunte cu Coca-Cola, sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din poluarea cu plastic produs de branduri. Fiecare creștere de 1% în producția de plastic corespunde unei creșteri de 1% în nivelul poluării cu plastic din mediul înconjurător.