Slow Forward: Noul iPhone are mufă USB-C 

De Mihai Ghiduc 13.09.2023

Noua gamă de telefoane și ceasuri Apple vin cu upgrade-uri cool, dar nu sunt revoluționare. Dacă nu cumva trecerea la USB-C e totuși o revoluție.

Apple a anunțat pe 12 septembrie noile lor modele de telefoane și ceasuri, majoritatea așteptate deja de fani, într-un eveniment live, transmis online. Acesta a fost punctat de tot felul de clipuri mai mult sau mai puțin cool, dar și de unul de-a dreptul cringe. În cel din urmă, Mama Natură ia conducerea la întrebări despre proiectele de sustenabilitate ale Apple. 

S-au lansat noile iPhone 15 și Apple Watch

Anunțurile Apple de la început de septembrie s-au concentrat pe telefoane și ceasuri, ceea ce înseamnă că laptopurile vor fi împinse spre 2024, în caz că te așteptai la un Macbook Air cu M3 (ca mine). 

Iată, deci, noutățile (sau să le spun upgrade-urile?) anunțate pe 12 septembrie.

iPhone 15 și 15 Plus. În sfârșit, aceeași cablu pentru toată lumea

Noile iPhone 15 și 15 Plus,„Apple debuts iPhone 15 and iPhone 15 Plus”, apple.com de 6,1 și 6,7 inchi, vin în sfârșit cu USB-C, care poate fi folosit pentru a încărca și alte gadgeturi Apple.

Deși e puțin probabil că va plânge cineva după cablul Lightning, trebuie spus că trecerea e forțată de decizia UE de a obliga producătorii să folosească un singur tip de mufă pentru încărcare. Nu a fost vreo schimbare a viziunii Apple de a-ți vinde accesorii scumpe la mijloc. Firma folosește USB 2.0 pentru aceste modele, oferind o viteză de transfer similară Lightning.

Telefoanele au un ecran mai luminos, Super Retina XDR, de 1.600 de niți, care poate ajunge la 2.000 de niți pe lumină puternică. Telefoanele folosesc procesorul A16 Bionic de la iPhone 14 Pro, dar au modificări la nivel de software, cum ar fi funcții suplimentare pentru Dynamic Island. 

Camera este modificată, cu un senzor principal de 48 MP (care face poze de 24 MP prin combinarea a patru pixeli și procesare computerizată) și unul ultrawide. Camera principală oferă un zoom de 2x (dar care e digital, pentru că folosește jumătate din senzorul principal), precum și posibilitatea de refocus după ce ai făcut fotografia.

iPhone 15 Pro și Pro Max. Ray tracing și carcasă de titan

Sunt multe noutăți și pe iPhone 15 Pro și Pro Max„Apple unveils iPhone 15 Pro and iPhone 15 Pro Max”, apple.com (6,1 inchi, respectiv 6,7 inchi), în frunte cu carcasa de titan și chipsetul A17 Pro, primul din industrie care folosește o arhitectură de 3 nanometri. GPU-ul va avea ray tracing, o funcție împrumutată de la plăcile grafice de gaming. Asta vine la pachet cu o serie de jocuri care vor fi adaptate pentru iPhone, precum o adaptare de Assassin’s Creed.

Mufa va fi, desigur,USB-C (thank you, UE), dar una 3.0, deci mai rapidă. De asemenea, la noile modele, butonul care trecea automat telefonul pe silent devine acum un „action button”, care poate fi folosit pentru funcții diverse. 

Sistemul de trei camere va avea o cameră principală de 48 MP (care permite acum schimbarea rapidă de la o focală de 24 mm la 28 mm sau 35 mm), o cameră telephoto 3X (și de 5X, cu stabilizare, pe Pro Max) și una ultrawide (de 13 mm), care permite și fotografii macro. Telefonul va avea posibilitatea de a filma Log, pentru utilizări profesionale. 

Combinând camera principală și cea ultrawide, telefonul va putea filma imagini 3D, care vor putea fi văzute pe viitoarea cască Apple Vision.

Apple Watch Series 9. Un nou gest de folosit doar cu o mână

Apple a anunțat și noul Apple Watch, ajuns la generația a 9-a,„Apple introduces the advanced new Apple Watch Series 9”, apple.com care a primit un chipset nou, S9 SiP, cu 5,6 milioane de tranzistori, 60% mai mulți decât la Series 8. Chip-ul are un Neural Engine cu patru core-uri, care elimină necesitatea de a accesa cloud-ul pentru anumite funcții. 

O altă noutate este că Siri va ști să-ți spună datele tale de sănătate (în engleză și mandarină), dar peste câteva luni. De asemenea ceasul te va ajuta, în sfârșit, să-ți localizezi cu precizie telefonul.

Cea mai cool funcție nouă este posibilitatea de a răspunde la telefon (sau a activa o funcție preselectată) cu un nou gest, numit Double Tap. Acesta funcționează prin atingerea de două ori a indexului și degetului mare. Funcția ușurează folosirea ceasului cu o singură mână.

Apple Watch Ultra 2. Un ecran mult mai luminos

A fost anunțat și noul Apple Watch Ultra 2,„Apple unveils Apple Watch Ultra 2”, apple.com care va avea și el chipset-ul S9 SiP și un display nou, mult mai luminos, de 3.000 de niți. Telefonul țintește pasionații de sport și aventuri, cu funcții noi pentru cei care aleargă sau practică ciclismul, scufundările sau alpinismul.

Alte știri, pe scurt

Google lansează Pixel 8 și Pixel Watch 2

Google a anunțat că noile telefoane Pixel 8 și Pixel 8 ProDetalii pe google.com vor fi disponibile din 4 octombrie. A fost anunțată și a doua iterație a lui Pixel Watch. Momentan, nu sunt detalii legate de specificații, pentru că cei de la Google ar vrea ca evenimentul lor să aibă acoperirea celor de la Apple, deși mi-e greu să cred că le va ieși.

BMW renunță la abonamentul pentru scaune încălzite

Un dintre cele mai bizare știri de anul trecut a fost aceea că BMW a introdus un abonament pentru scaunele încălzite. Ideea companiei era că e vorba de o opțiune folosită doar câteva luni pe an, deci utilizatorii ar putea-o activa doar când au nevoie de ea.

Majoritatea utilizatorilor au remarcat, pe bună dreptate, că pot face acest lucru cu ajutorul unui buton și că nu simt nevoia de a plăti suplimentar pentru ceva ce, din moment ce poate fi activat/dezactivat, e deja instalat pe mașină. Criticii au mai observat că ideea unui abonament lunar pentru opțiuni suplimentare vine în contradicție cu ideea că BMW ar fi o companie de top.

Șeful firmei a declarat recent pentru Autocar„BMW will not charge extra to activate existing functions in cars”, autocar.co.uk că nu mai au de gând să ceară bani pentru activarea unor funcții instalate pe mașină. Ideea de abonament n-a dispărut încă, doar că s-a mutat acum la servicii software.

Sony lansează un soi de consolă portabilă, PlayStation Portal

Dacă la IFA 2023 am găsit noua consolă portabilă Lenovo Legion Pro, Sony anunțase deja una pe 23 august, numită PlayStation Portal.„PlayStation Portal Remote Player”, playstation.com Aceasta va fi disponibilă din 15 noiembrie.

CITEȘTE ȘI: 22 de produse cool de la IFA Berlin 2023 

Totuși, spre deosebire de alte console portabile, inclusiv PSP, tot de la sony, aceasta îți oferă doar posibilitatea de a juca atunci când ești conectat prin WiFi la un PlayStation 5. Ceea ce îi face pe mulți fani să se întrebe care-i utilitatea ei reală, dincolo de a-ți continua jocul în acel moment în care, pe vremuri, citeai etichetele de pe cutia de detergent.

Feed Facebook și Instagram cronologic

Dacă a început cele două platforme majore deținute de Meta ofereau conținutul în ordinea în care a fost postat, algoritmii au schimbat totul, în bine și în rău. Acum însă, pentru că ambele site-uri de social media sunt pe lista europeană a platformelor majore, noul Pachet legislativ pentru serviciile digitale (Digital Services Act, DSA) le obligă să revină (și) la un feed cronologic. Ceea ce Meta se laudă că și face încă din august,„New Features and Additional Transparency Measures as the Digital Services Act Comes Into Effect”, fb.com deși eu încă aștept cu interes să am această posibilitate, undeva vizibil, pe pagină.

Recomandările Mindcraft Stories

  1. Dacă iei deciziile de vizionare a unui film în funcție de ratingul de pe Rotten Tomatoes, Vulture te avertizează că sistemul e ușor de manipulat. De exemplu, anumite companii, cum ar fi Bunker 15, au încercat să influențeze scorurile unor filme prin tactici discutabile, precum recrutarea criticilor mai puțin cunoscuți sau chiar oferirea de plăți pentru recenzii.
  2. Un portret colectiv al echipei de la OpenAI, compania din spatele modelului ChatGPT, a fost realizat de cei de la Wired. Dintr-o organizație non-profit, prin crearea celui mai de succes model de limbaj, OpenAI a devenit o entitate profitabilă evaluată la aproape 30 de miliarde de dolari. Pasul următor? Construirea unei inteligențe artificiale generale (AGI), spun membrii echipei.
  3. Pentru tinerii din orășelul albanez Kukes, TikTok a adus promisiunea obținerii unei bogății rapide în Marea Britanie, scrie Coda Story, iar asta i-a făcut pe mulți să emigreze. Realitatea e, desigur, alta, și în loc să ajungă influenceri tinerii migranți ajung să muncească în ferme ilegale de cannabis sau să fie exploatați de rețele criminale.


Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

SOCIETATE|FYI

Accesul la arhivele publice rămâne limitat în România

De
Deși legislația majorității țărilor UE s-a aliniat cu recomandările Consiliului Europei, accesul efectiv la arhive rămâne problematic, inclusiv în România, arată un studiu recent. 
TEHNOLOGIE|OVERVIEW

Aplicațiile de chat promit confidențialitatea mesajelor. În ce măsură o și oferă?

De
Cum funcționează criptarea end-to-end și ce servicii de mesagerie oferă confidențialitate (aproape) deplină.
AI&ROBOȚI|FYI

AI-urile ușoare și fără abonament se înmulțesc

De
În timp ce „Big AI” îți cere 20 de dolari pe lună, apar modele alternative pe care le-ai putea folosi gratuit. Dacă știi programare. Sau dacă-ți cumperi ochelari.
MEDIU|FYI

5 firme produc 24% dintre deșeurile de plastic a căror sursă poate fi identificată

De
Un nou studiu arată că 56 de companii, în frunte cu Coca-Cola, sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din poluarea cu plastic produs de branduri. Fiecare creștere de 1% în producția de plastic corespunde unei creșteri de 1% în nivelul poluării cu plastic din mediul înconjurător.