IFA Berlin

22 de produse cool de la IFA Berlin 2023

De Mihai Ghiduc 05.09.2023

Dintre miile de produse de la Messe Berlin, unde s-a desfășurat IFA, le-am selectat pe cele mai cool. Și pe cele mai sustenabile. Ba chiar și unul ceva mai ciudățel.

Ca de obicei la IFA Berlin, majoritatea produselor expuse au fost din zona electrocasnicelor. Însă, printre numeroasele mașini de spălat, aragaze, aspiratoare și frigidere (inclusiv unul retro cool de la Gorenje, realizat în colaborare cu Volkswagen), ca să nu mai spun de televizoare în toate dimensiunile și cu tot felul de tehnologii în spate, s-au strecurat și destule produse cool. Am ales 22 dintre acestea, în special produse nou lansate, de la firme consacrate, dar și unele ceva mai vechi start-up-uri interesante.

Și pentru că anul acesta IFA s-a concentrat pe sustenabilitate, ba chiar a avut o zonă specială, numită Sustainability Village (cam fără public, pentru gusturile mele, în ciuda faptului că a venit și Tesla acolo), am acordat puncte suplimentare produselor sustenabile. Ordinea nu reprezintă un top, deși primul loc n-a fost ales întâmplător.

MindcraftStories_1Fairphone 5

Infuzia de capital primită la începutul anului sigur a contat, iar Fairphone a fost una dintre vedetele IFA Berlin 2023, cu lansarea noului model – ajutați probabil și de orientarea pro sustenabilitate a târgului. 

Fairphone 5Detalii pe fairphone.com se dorește future-proof, promițând actualizări până în 2031 (măcar cinci versiuni de Android), și are o garanție de cinci ani. Pentru 699 de euro, primești un telefon modular căruia poți să-i schimbi cu ușurință zece componente, de la baterie și portul USB la sistemul de camere cu doi senzori de 50 MP. 

Poate și pentru că am uitat cât de multă baterie consumi într-o zi în care faci poze și postezi pe Instagram, m-am gândit instantaneu la un model de utilizare în care mai ai una-două baterii de rezervă, iar schimbarea ușoară a bateriei l-ar susține fără probleme.

Cool: 7/10 | Sustenabil: 9/10 

CITEȘTE ȘI: E Fairphone cel mai sustenabil telefon smart?

Foto: Unistellar

Cifre Articol MindcraftStories_2Unistellar eQuinox 2

Nu neapărat nou, dar pentru prima dată la IFA, telescopul produs de compania franceză Unistellar e destul de scump, la 2.499 de euro. Iar eQuinox 2Detalii pe unistellar.com e varianta pentru entuziaști – sau „astronomi urbani” – a telescopului inteligent care știe unde și când să se uite pe cer pentru a vedea cele mai interesante obiecte astronomice. 

Telescopul poate fi controlat din aplicație și vine cu o tehnologie de filtrare a luminii urbane, pentru a putea fi folosit chiar și din localități. Firma a adăugat recent și un filtru solar smart„Smart Solar Filter”, unistellar.com în portofoliu, care poate fi aplicat când faci observații asupra soarelui.

Cool: 9/10

CITEȘTE ȘI: Vrei să fii astronom amator? Iată ce trebuie să știi

Foto: Mihai Ghiduc

Cifre Articol MindcraftStories_3Honor V Purse

Din când în când, un producător de telefoane se gândește să țintească doar jumătate din public cu un model dedicat. A venit și momentul în care Honor propune un astfel de concept, cu un telefon pliabil care este, în același timp, și o poșetă smart. 

Cu ecran personalizabil – și concurs pentru artiștii care-l personalizează – și tot felul de curele asortate, dar și extrem de subțire (sub 9 mm pliat, adică mai subțire decât noul Honor Magic V2Detalii pe hihonor.com), acesta vrea să fie și un telefon smart de top. 

Acum, nu sunt chiar în publicul–țintă, dar nu-mi amintesc – din perioada în care lucram la reviste de fashion – să fi văzut foarte multe poșete din sticlă. S-ar putea să fie un criteriu important în decizia de cumpărare, mai ales că probabil nu va fi un produs ieftin. Plus că, în ciuda numelui, nu e o poșetă – dimpotrivă, chiar e contraindicat să pui ceva care să distrugă fragilul ecran interior.

Cool: 7/10 

Foto: Mihai Ghiduc

Cifre Articol MindcraftStories_4 Cifre Articol MindcraftStories_5Samsung Odyssey Neo G9 & The Frame-Disney100 Edition

Samsung a făcut multe anunțuri la IFA Berlin, destule din zona de software, cum ar fi lansarea Samsung Food, o aplicație de rețete,Detalii pe samsungfood.com sau faptul că așteptatul joc Starfield va putea fi jucat direct pe Samsung TV, prin intermediul Xbox Game Pass.

La nivel de produse, s-a concentrat mai degrabă pe a prezenta lucruri anunțate deja, de la telefoanele pliabile și proiectorul portabil Freestyle Gen 2 la aspiratorul Bespoke Jet AI.Deja disponibil pe samsung.com 

Am remarcat monitorul de gaming curbat Odyssey Neo G9,Detalii pe samsung.com cu un ecran de 57”, rată de refresh de 360 Hz, care chiar pare că-ți oferă o experiență imersivă, mai ales dacă îl folosești pentru un joc auto. 

Foto: Samsung

Cool: 9/10 

Interesantă este și ediția specială a televizorului The Frame,„Samsung Celebrates Disney’s 100th Anniversary With Special Edition of The Frame”, samsung.com realizată în colaborare cu Disney, cu ocazia celei de-a 100 aniversare a companiei americane.

Cool: 7/10 

CITEȘTE ȘI: Ce e nou la telefoanele pliabile Samsung? 

Foto: Mihai Ghiduc

Cifre Articol MindcraftStories_6Urbanista Malibu

MalibuDetalii pe urbanista.com este prima boxă portabilă cu încărcare solară și completează gama destul de redusă a produselor de la Urbanista, toate cu nume de orașe mai mult sau mai puțin cool. Este al treilea produs cu încărcare de la soare, după căștile buds Phoenix și cele over-the-ear Los Angeles. 

Boxa folosește tehnologia Powerfoyle,Detalii pe powerfoyle.com un material ușor și non-toxic, pentru a colecta lumina, atât cea solară, cât și cea indoor, dar are și o baterie de back-up care ar trebui să țină întreaga zi – după cum susțin producătorii. În plus, are rating IP67, adică e rezistentă la praf și apă. 

Cool: 9/10 | Sustenabil: 7/10 

Foto: BlueVent

Cifre Articol MindcraftStories_7BlueVent Mu◦Mu

Ca întotdeauna la un târg de tehnologie de consum, multe dintre produsele cool sunt create de start-up-uri care nu-și permit sute de metri pătrați de stand, precum marii producători. Anul acesta, majoritatea erau situate în secțiunea IFA Next – unde părea că firmele din Coreea de Sud făcuseră un adevărat desant.

Mu◦MuDetalii pe thinkwarestore.com e un compostor inteligent, care grăbește transformarea resturilor alimentare în îngrășământ natural. Produsul se laudă că folosește inteligența artificială pentru a calcula automat și afișa timpul rămas până la finalizarea unui lot de compost. În plus, e silențios (10 dB) și are funcție de autocurățare.

Cool: 8/10 | Sustenabil: 8/10 

Foto : Mihai Ghiduc

https://mindcraftstories.ro/images/2020/04/Cifre-Articol-MindcraftStories_9.jpgLG StanbyME Go & Signature OLED M

Companiile coreene Samsung și LG sunt ca Pepsi și Cola, un soi de frenemies / De la friend, prieten și enemy, inamic / care se potențează reciproc – deci, evident, trebuiau să fie printre vedetele IFA. 

Ocazie cu care am văzut noul Signature OLED M (anunțat încă de la CESDetalii pe lg.com), televizorul wireless de 97 inchi al companiei. Care are totuși un cablu, cel de alimentare. Restul – adică imaginea și internetul – vine prin Wi-Fi, de la un dispozitiv numit Zero Connect Box, care poate trimite ecranului video 4K la 120Hz.

Cool: 7/10  

Foto: Mihai Ghiduc

Nou este însă televizorul portabil ​StanbyME Go,Disponibil momentan la precomandă doar în SIA, lg.com adică efectiv un televizor într-o valiză extrem de rezistentă, din metal. Ecranul este unul LCD de 1.080p – nu foarte impresionat, dar care poate susține niște ore de funcționare, alimentat de bateria ascunsă convenabil în valiză. 

Cool: 8/10

Foto : SwitchBot

https://mindcraftstories.ro/images/2020/04/Cifre-Articol-MindcraftStories_10.jpg https://mindcraftstories.ro/images/2020/05/Cifre-Articol-MindcraftStories_11.jpgSwitchbot S10 & Midea WashBot

Aspiratoarele robot sunt deja pe lista electrocasnicelor esențiale, iar Switchbot propune ceea ce numesc ei „prima variantă 100% hands-free”. S10Detalii pe switch-bot.com se alimentează direct de la robinet (printr-un sistem asemănător celui de la mașina de spălat) și are și un sistem automat de eliminare a prafului colectat. Și nu, nu e produs de un jucător mare, e un start-up care s-a finanțat pe Kickstarter.

Cool: 7/10 

Foto: Midea

Nu este însă chiar singura variantă, pentru că tot la IFA am găsit și Midea WashBot.Detalii pe midea.com Conceput de o companie chineză, produsul combină o mașină de spălat cu un aspirator-robot, amplasat – evident – în partea inferioară.

Cool: 8/10 

Foto: Mackie

https://mindcraftstories.ro/images/2020/05/Cifre-Articol-MindcraftStories_12.jpghttps://mindcraftstories.ro/images/2020/05/Cifre-Articol-MindcraftStories_13.jpgMackie DLZ Creator & Shure Aonic 50 Gen 2

Pentru cine se pricepe la muzică, Mackie și Shure sunt branduri importante. Dar iată că încep să devină interesante și pentru alte lumi, cea a podcastingului și live streaming-ului.

În special Mackie, care propune un mixer digital, DLZ Creator,Detalii pe mackie.com specializat pentru podcasteri, cu patru intrări și trei moduri de utilizare, inclusiv unul pentru amatori. Device-ul mai are câteva funcții interesante, cum ar fi cea de AutoMix sau opțiunea de a seta prioritatea pentru moderatorul unei discuții și a ține astfel sub control momentele în care invitații vorbesc unul peste celălalt. 

Cool: 7/10 

Foto: Shure

Shure promite un sunet de studio cu noua generație ca căștilor Aonic 50,Detalii pe shure.com care nu țintesc în mod specific podcasterii, dar ar putea fi un gadget potrivit pentru ei. Mai ales dacă le combină cu un microfon de la aceeași firmă, renumită pentru calitate. Căștile au funcția de anulare a zgomotului și costă 349 de euro – calitate de studio, preț de studio. 

Cool: 8/10

Foto: TCL

TCL 40 Nxtpaper & The Cinema Wall

TCL continuă să promoveze tehnologia Nxtpaper, practic, varianta color a celei din dispozitivele Kindle. Ocazie cu care a lansat primul telefon mobil cu acest tip de ecran mai prietenos cu ochii și mai puțin afectat de lumina de afară, 40 Nxtpaper,Detalii pe tcl.com în versiunea cu și fără 5G, cu ecrane de 6.,8” și 6,6”. Asta pe lângă tablete și televizoare, dacă tot au la dispoziție tehnologia.

Funcționalitățile nu sunt unele de top, deși capacitatea de stocare e de 256 GB, iar camerele au 50 MP, dar și prețul va fi pe măsură. Când vor ajunge în Europa, spre finalul lui septembrie, respectiv în octombrie, vor costa 199, respectiv 249 de euro.

Cool: 8/10 

Foto: Mihai Ghiduc

Și pentru că TCL se laudă cu ecranele produse, firma a prezentat la IFA și cel mai mare ecran din lume, unul cu o diagonală de 136” – adică 345 de centimetri. Televizorul folosește tehnologia MicroLED, are o rezoluție 4K și se numește The Cinema Wall.Detalii pe.tcl.com

Cool: 7/10

Foto: Minibrew

Minibrew Craft Gen 3

Printre multele standuri de la IFA Next i-am găsit și pe belgienii de la Minibrew,Detalii pe minibrew.io cu o propunere cât se poate de belgiană: un aparat de făcut bere acasă. Nu-i nou, dar conceptul e interesant. Poți să alegi dintre rețete prestabilite (și primești pachetul de ingredienteDe pe minibrew.io), unele create de comunitate,Pe forumul neoficial minibrewers.com sau poți experimenta cu propriile idei, de preferat după ce înțelegi mai bine procesul de producție.

Ține cont însă că până să ai bere poate trece între 4 și 30 de zile, în funcție de rețetă, și că vei obține cam 5,5 litri într-un keg, deci va trebui să-ți organizezi înțelept petrecerile, atât ca moment, cât și ca număr de invitați. 

Cool: 8/10 | Sustenabil: 5/10 

Foto: Mobile Pixels

Mobile Pixels Trio Max

N-am știut că am nevoie de două ecrane suplimentare la laptop până să văd acest dispozitiv numit Trio Max.Detalii pe mobilepixels.us Device-ul se montează în spatele ecranului existent, unde sunt stocate cele suplimentare, pentru transport ușor, și vine în două dimensiuni, de 13,3” și 14,1”, pentru a acomoda diverse modele de laptop. Ambele ecrane au o rezoluție Full HD de 1.080p.

Cool: 7/10 

Foto: Bru

Bru Maker One

Partea interesantă la Bru Maker OneDetalii pe ​​bru.shop nu e că mașinăria face ceai, ci că modelul de business al firmei germane nu presupune vânzarea unor capsule pentru a avea acces la aroma preferată – poți pune ceaiul direct (sau pe cel care vine în pliculețe). Ideea de bază e că poți controla temperatura, în așa fel încât să obții mereu cel mai bun gust, iar mașina va încălzi doar cantitatea de apă necesară pentru conținutul unei cupe. Bru Maker One știe să facă și ice tea.

Cool: 7/10 | Sustenabil: 8/10 

Foto: Ultrahuman

Ultrahuman Ring Air

Ți se pare incomod să porți un ceas pentru a-ți monitoriza pașii, temperatura corpului sau somnul? Ai o opțiune mult mai simplă și de zece ori mai ușoară: un inel. Acesta vine în mai multe dimensiuni, ca să se potrivească cu grosimea degetului, și culori (negru, auriu și argintiu). 

Ring AirProdusul a strâns peste 300.000 de dolari pe Kickstarter, kickstarter.com nu are niciun fel de briz-briz, arată ca un inel simplu și poate fi purtat inclusiv dacă faci scufundări până la 100 de metri adâncime. Singura chestie care-i lipsește ca să-l facă 100% cool este un senzor NFC, să-l poți folosi și pentru plăți contactless.

Cool: 8/10 

Foto: Mihai Ghiduc

Ecovacs Airbot Z2

A doua variantă a purificatorului robot care se plimbă prin casă, ca un aspirator, și curăță aerul (chiar și de părul lăsat de animalele domestice) a fost prezentată și la IFA.„ECOVACS Introduces DEEBOT X2 OMNI, WINBOT W2, and AIRBOT Z2 with Innovative Solutions”, gizmochina.com Acum, nu prea e clar de ce ai avea nevoie de un purificator autoportabil, dar îmi închipui că există niște scenarii de utilizare pentru apartamentele sau casele cu mai multe camere. Produsul e disponibil momentan doar în China, în Europa se găsește varianta de anul trecut, Z1.

Cool: 6/10 | Sustenabil: 6/10  

Foto: Lenovo

Lenovo Legion Go

Consolele portabile sunt la modă, așa că era de așteptat ca și Lenovo să intre pe acest segment cu brandul lor dedicat gamerilor. Legion GoDetalii pe lenovo.com va fi disponibilă în curând și va veni cu un ecran de 8,8 inchi, cu rată de refresh de până la 144 Hz, un procesor AMD Zen 4 cu 8 core-uri și o baterie de 49,2 Whr.

Cool: 8/10 

Foto: HiSense

Hisense 120LX Laser TV

Unul dintre sponsorii principali ai IFA Berlin 2023, Hisense a profitat de ocazie pentru a anunța sponsorizarea ediției din 2024 a Campionatului European de Fotbal din Germania, dar nu neapărat și produse noi. Firma a prezentat însă televizoarele sale care folosesc tehnologie laser prezentate în iarnă la CES,Detalii pe hisense-usa.com asta dacă mai ții pasul cu toate tehnologiile din spatele televizoarelor moderne. 

În esență, un televizor laser e un proiector. Acesta folosește un ecran alb pe care sunt proiectate, cu ajutorul unor oglinzi, fascicule laser. Tehnologia, mult mai prietenoasă cu ochii, a fost inventată de firma germană Schneider în anii 1970, dara falimentat înainte de a produce un televizor. Acum însă e foarte la modă în China, unde s-au vândut deja câteva milioane de bucăți.

Cool: 8/10 

Foto: IFA Berlin & Mihai Ghiduc

Bonus: Airwheel

Un bagaj care e în același timp și o trotinetă poate fi (la limită) cool, deși n-o să te intereseze să fii cool când vei decide să folosești așa ceva într-un aeroport. Așadar, trebuia să remarc că așa ceva există.Detalii pe airwheelshop.com

Pe de altă parte, la ce limitări de dimensiuni au companiile aeriene, chiar merită să sacrifici din spațiu pentru un cadru și o baterie? Ca să nu mai zic că și greutatea crește semnificativ, ceea ce ar putea fi o problemă dacă uiți să-ți încarci valiza (iată o expresie pe care nu m-aș fi gândit că o voi folosi vreodată).

Cool: 5/10Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

TEHNOLOGIE|FYI

Fairbuds, primele căști de tip buds cărora le poți schimba bateria

De
Producătorii Fairphone au anunțat o nouă pereche de căști care încearcă să fie la fel de prietenoase cu mediul ca telefonul care i-a consacrat.
TEHNOLOGIE|MS TALKS

TikTok: „Nu acceptăm reclame politice, dar politicienii pot cere voturi pe platformă”

De
În timp ce SUA iau în discuție chiar interzicerea TikTok, platforma investește în centre de date, pentru a securiza informațiile utilizatorilor europeni, în speranța că va atenua la timp îngrijorările politicienilor. 
TEHNOLOGIE|MS TALKS

O platformă de accesorii tech pentru mobile? E unul din pariurile HMD, pe lângă Barbie Phone

De
Rebranduit de curând ca Human Mobile Devices, HMD se concentrează pe parteneriate și pe o platformă mobilă deschisă, dar nu renunță la Nokia.
TEHNOLOGIE|SOLUȚII

Platformele online care nu îți fură datele personale

De
Dintr-o preocupare pentru securitatea cibernetică, unii utilizatori preferă să migreze către platforme online mai sigure. Există astfel de alternative pentru Facebook, Twitter, Gmail și chiar Youtube.