Accesorii inteligente care măsoară nivelul expunerii la radiații ultraviolete și te avertizează când riști să te arzi la soare25 min read

De Monica Georgescu 10.07.2019, ultima actualizare: 11.05.2023

Un inel care îți monitorizează somnul, o brățară care îți măsoară nivelul de activitate și te încurajează să fii mai activ, un ceas care îți poate face electrocardiograma – cele mai noi și mai râvnite accesorii pot fi deopotrivă atractive si inteligente.

Progresul tehnologiei a făcut ca senzori miniaturali să poată fi integrați în diverse dispozitive portabile. Înregistrând evoluția unor parametri diverși, acești senzori transmit apoi informațiile către utilizator, de obicei prin intermediul unei aplicații mobile.

Astfel, un accesoriu aparent simplu poate spune povestea ta așa cum o trăiești zilnic: „Ai dormit doar 4 ore și 18 minute în noaptea asta”, semnalează inelul Juliei. „Felicitări! Ți-ai îndeplinit obiectivul de număr de pași și timp activ pentru ziua de azi”, anunță cu un flash de lumini și culori ceasul lui Aurel.

„Ai grijă! Ai stat prea mult în soare azi și radiația este foarte puternică azi!” te avertizează direct pe telefon cel mai nou gadget creat de L’Oreal (prin brandul său de îngrijire a pielii La Roche-Posay) în parteneriat cu Apple.

Accesorii cool și inteligente

My Skin Track UV este un senzor UV purtabil care monitorizează în timp real nivelul de expunere la radiația solară. Senzorul se conectează direct la telefonul tău smart (fie Apple, fie Android) și astfel îți poate trimite alerte atunci când pragul expunerii la radiații UV este depășit. Nivelul zilnic de radiații la care poți sa te expui în siguranță este calculat în funcție de tipul pielii tale și de intensitatea și tipul radiației.

Dispozitivul a fost dezvoltat de către Incubatorul Tehnologic al L’Oréal și dezvăluit la 2018 Consumer Electronics Show. My Skin Track UV poate măsura nivelul de expunere al utilizatorului la razele UVA și UVB și poate păstra informații despre cantitatea de raze UV la care a fost o persoană expusă timp de trei luni.

Această funcție este utilă în contextul în care, în ultimii ani, raportul nostru cu soarele s-a schimbat drastic. În prezent, cancerul de piele este cel mai diagnosticat tip de cancer la nivel global. În același timp, tot mai multe cercetări medicale asociază expunerea la radiațiile solare cu creșterea riscului de apariție a cancerelor de piele. Tot mai multe persoane devin conștiente despre importanța protecției solare și monitorizarea expunerii la radiații UV. Cu toate acestea, integrarea unor senzori UV în dispozitive purtabile este abia la început, cu destul de puține opțiuni disponibile pe piață.

Gadgetul creat de La Roche-Posay răspunde deci unei nevoi a pieței și o face bine, oferind o soluție deopotrivă elegantă și versatilă. Senzorul are un design ultra-minimalist (are doar 12 mm lățime și 6 mm înălțime), este rezistent la apă și are un clip cu ajutorul căruia se poate atașat cu ușurință hainelor sau accesoriilor. Practic, micul accesoriu inteligent a fost creat să poată fi purtat cum vrei tu, să se adapteze vieții și ținutelor tale: îl poți purta pe un lănțișor la gât sau ca pe o broșă, ți-l poți pune în păr, îl poți purta la pălărie sau prins de rama ochelarilor de soare. Bărbații îl pot purta prins pe o șapcă, de gulerul tricoului sau al cămășii, sau chiar de cravată. Asta deoarece creatorii săi vor să-l iei cu tine oriunde ai merge: la birou sau la școală, la sport, la plajă, la picnic sau la cumpărături.

Ce este foarte interesant este că senzorul nu are baterie sau acumulator (deci poți sa uiți de grija încărcării unui alt dispozitiv). El este alimentat de către telefonul utilizatorului folosind tehnologia NFC (near-field communication). Aceasta permite ca două dispozitive să comunice și să interacționeze împărțind o singură sursă de energie – în acest caz a telefonului. Aceeași tehnologie îl ajută să „comunice” direct cu telefonul tău, pentru a-i transmite datele stocate. Da, accesoriile viitorului vor fi cu siguranță inteligente!

„Cercetarea noastră arată de mult nevoia pentru o înțelegere mai bună a expunerii la raze UV. Am creat acest senzor fără baterii pentru a putea fi integrat fără probleme în viața noastră și în rutina noastră zilnică. Sperăm că, odată cu lansarea acestei tehnologii, va fi mult mai simplu pentru consumatori să facă alegeri deștepte și sigure când vine vorba de protecția solară’’, a declarat Guive Balooch, director al Incubatorului Tehnologic L’Oréal.

Senzorul UV transmite informațiile stocate direct pe telefonul tău, în aplicația My Skin Track. Tot ce trebuie să faci este să apropii senzorul de telefonul tău și să apeși o singură dată pe senzor pentru a transmite informațiile pe telefon. Aceasta este soluția găsită de La Roche-Posay și Apple pentru a crea un senzor UV cu adevărat purtabil, de dimensiuni foarte mici.

Din păcate, tot aici găsim și principala problemă a senzorului My Skin Track: el nu este în permanență conectat la telefon, deci nu transmite informații în timp real, ci doar atunci când îl sincronizezi cu telefonul. Producătorii recomandă să faci asta o dată la două ore sau chiar și mai des atunci când petreci timp în aer liber, pentru a monitoriza nivelul expunerii la radiații UV și pentru a ști când să te protejezi de soare sau să cauți umbră. Dar dacă ești la plajă, de exemplu, sau la o plimbare cu prietenii, s-ar putea să uiți să sincronizezi senzorul cu telefonul și să stai în soare prea mult. Asta pentru că, deși monitorizează expunerea, senzorul nu poate oferi o avertizare de unul singur, ci doar în momentul în care îl sincronizezi cu telefonul.

O altă problemă semnalată frecvent de utilizatori este faptul că micul senzor poate fi ușor pierdut, mai ales dacă ești o persoană activă. Se pare că soluția de prindere a acestuia cu clips oferă versatilitate, dar pierde puncte la capitolul siguranță. Iar la un preț de 60 de dolari, pierderea micii bijuterii inteligente te poate ustura – atât la propriu, cât și la figurat.

Am testat deci „piața” pentru a găsi alternative la senzorul creat de Apple. Am mai găsit câteva opțiuni inteligente, dar și câteva mai low-tech, dar promițătoare, mai ales din punct de vedere al bugetului. O sa prezint avantajele și dezavantajele fiecăreia în continuare.

O piață de nișă

În zona senzorilor electronici inteligenți, QSun oferă un senzor UV interconectat cu o aplicație mobilă la prețul promoțional de 150 de dolari. Deși este mai scump decât Apple, QSun câștigă puncte din faptul că senzorul lor funcționează independent de aplicația mobilă. Prin urmare, vei primi o avertizare în timp real – un LED se aprinde, iar senzorul vibrează – atunci când nivelul expunerii la radiații UV este depășit. Vei știi astfel să reaplici crema cu factor de protecție sau să cauți adăpost la umbră. În plus, aplicația QSun se laudă că poate calcula, cu ajutorul unui algoritm inteligent, și nivelul zilnic de expunere necesar sintezei de vitamina D.

Vitamina D este implicata în multiple procese biologice, fiind crucială în metabolismul calciului și pentru sănătatea oaselor (dar nu numai). Vitamina D se sintetizează în organism în prezența luminii soarelui, fapt ce generează o dezbatere amplă între beneficiile pe care o expunere moderată la soare ni le poate oferi comparativ cu riscurile acestei expuneri.

Shade oferă două variante de senzori UV purtabili, la 300 și respectiv 600 de dolari. Prima variantă este un fel de insignă (sau broșă) magnetică, a doua generație de senzor este montată pe o brățară. Tehnologia de monitorizare a expunerii este similară, însă această variantă are un acumulator inclus, prin urmare dimensiunile senzorului sunt semnificativ mai mari, iar senzorul va trebui încărcat periodic (la fel ca ceasurile inteligente sau brățările de fitness). Producătorii spun că senzorul lor este validat clinic și că ia în calcul aplicarea loțiunii cu SPF atunci când calculează expunerea la radiații, pentru a oferi date precise utilizatorului.

Senzori UV low-tech

Pentru cei care își doresc opțiuni mai prietenoase cu bugetul, am găsit niște variante care la prima vedere păreau foarte interesante. Mai mulți producători oferă brățări din silicon sau polimeri care își schimbă culoarea în prezența radiațiilor UV.

Sigur, vorbim acum de opțiuni care nu au senzori și care nu transmit datele unor aplicații mobile. Pe de altă parte, vin cu prețuri de cel mult câțiva dolari, iar producătorii spun că brățările nu sunt de unică folosință, efectul de schimbare a culorii în prezența radiațiilor fiind unul de durată.

Mi s-a părut o variantă interesantă de analizat și o opțiune care, deși mult mai low-tech, promitea a fi una eficientă. Lipsite de senzori și tehnologii SF, multe din aceste brățări erau prezentate ca fiind opțiuni bune pentru monitorizarea timpului petrecut în soare de copii. Filozofia din spatele acestor accesorii este simplă: ai un material care în prezența radiațiilor UV își schimbă culoarea. Dacă culoarea se schimbă, știi să te protejezi de soare – fără sincronizări de date și notificări pe telefon.

Trebuie să recunoști că sună bine! Dar dificultatea e una evidentă – cel puțin pentru o persoană „antrenată” să fie sceptică – materialul nu trebuie doar să-și schimbe culoarea, ci să funcționeze asemenea unei hârtii de turnesol: să știe să citească intensitatea radiației și timpul expunerii.

Despre unele din aceste brățări știam deja că nu pot face asta. Ele sunt doar niște accesorii amuzante și un pic copilărești care își schimbă culoarea la lumină:

„Brățara își va schimba culoarea în mov atunci când ajungi în soare, amintindu-ți să aplici un produs cu factor de protecție solară. Brățările nu au fost create pentru a-și schimba culoarea în funcție de intensitatea radiațiilor sau să te avertizeze atunci când e cazul să nu mai stai la soare” – explică unul dintre producători. Mesajul clarifică funcționalitatea acesoriului, dar vine ca o declinare a responsabilității după ce mai mulți cumpărători s-au plâns de acest aspect după achiziționarea produsului pe baza unor pretenții false.

Multe din accesoriile pe care le-am găsit pe diferite site-uri și care erau prezentate ca „brățări UV care își schimbă culoarea la soare” au doar două poziții: ON/OFF, cu trecere bruscă și fără niveluri intermediare sau cuantificatori. Dacă stai în soare o să aibă o culoare, dacă te muți în umbră sau în interior au alta. Simplu, dar și complet inutil dacă cauți un accesoriu care să te avertizeze după un anumit grad de expunere.

Altele, în schimb, promiteau sa afișeze culori diferite în funcție de intensitatea și timpul expunerii. Mi s-a părut intrigantă această opțiune, așa că am hotărât să o testez în timpul ultimei excursii la mare.

Despre cum m-am ars la soare de dragul științei

La ora patru fix în amiază mi-am așezat păturica pe nisipul fierbinte. Da, știu, ora nu era una tocmai bună pentru stat la soare, dar pot să argumentez că am făcut-o de dragul științei.

Am vrut să văd dacă poți să te bazezi pe o brățară care își schimbă culoarea să te avertizeze dacă ai stat prea mult în soare. Și am vrut să știu cât timp durează să te expui la o cantitate mare de radiații UV la ora amiezei, în contextul în care foarte multe persoane fac plajă la aceste ore, din dorința de a profita de fiecare minut al sejurului la mare.

Conform specificațiilor producătorului (și a ghidului vizual foarte simplu de urmărit), cadranul alb din mijloc ar fi trebuit să-și schimbe culoarea, trecând prin diferite intensități de mov în funcție de nivelul și durata expunerii. Cu cât mai intensă nuanța de mov, cu atât mai puternică expunerea la radiațiile UV. Simplu, nu?

Din păcate, experimentul meu a eșuat lamentabil. Trei ore mai târziu, brățara mea nu dădea niciun semn de activare. Culoarea indicatorului nu s-a schimbat nici măcar o poziție în toata perioada cât am stat la plajă și la soare. Prin urmare, nu am putut să verific dacă ceea ce producătorul promite se poate întâmpla: brățara să acumuleze radiații în timp și să-și schimbe culoarea progresiv, nu dintr-o dată. Nu, nu a fost un experiment reușit, însă, în spiritul științei, am decis să public rezultatele.

Din experiența mea, nu te poți baza pe efectul fotosensibil al acestor brățări să funcționeze ca un semnal de avertizare. Se prea poate ca materialul brățării să fie impregnat cu o substanță fotosensibilă care „expiră” după un timp sau își pierde eficiența. Din păcate însă, nu cred că există o metodă prin care să-ți dai seama dacă brățara va face ceea ce promite sau nu. Poate eu am nimerit una veche, sau poate și-a pierdut eficacitatea în timp – am avut-o ceva vreme până am putut sa fac experimentul și nu am primit-o sigilată sau ambalată în vreun fel.

După o documentare îndelungată, după ce m-am mirat de cât de departe a ajuns tehnologia de miniaturizare și cea a senzorilor inteligenți, după ce m-am entuziasmat la posibilitatea unor accesorii ieftine și în același timp funcționale, am ajuns la niște concluzii.

Pe de-o parte, „se poartă” tehnologia. Accesoriile viitorului vor îmbina cu siguranță designul cu performanța. Ele vor monitoriza parametri biologici și de mediu, ne vor ajuta să facem plăți sau sa rămânem conectați. Unele din ele poate chiar ne vor salva viața.

Pe de altă parte, trebuie spus că, deși piața tehnologiilor purtabile s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani, este în continuare foarte mult loc de creștere. Piața senzorilor UV purtabili, de exemplu, mai poate primi mulți jucători. Este un domeniu care abia acum capătă popularitate și interes din partea publicului, dar și a oamenilor de știință.

Aștept cu interes un viitor în care accesoriile vor fi inteligente, iar oamenii care le vor purta vor putea știi astfel mai multe despre ei înșiși și despre mediul înconjurător.

TEHNOLOGIE|FYI

The Boring Phone, un telefon „dumb”, dar nu plicticos

De
Colaborarea dintre HMD, Heineken și Bodega propune un telefon cu un nume care te face să te gândești la Elon Musk.
TEHNOLOGIE|FYI

Crezi că ai Meta AI pe Instagram? S-ar putea să doar fie un cont fals

De
În ultimele zile, mai mulți utilizatori au descoperit că pot conversa sau folosi Meta AI în conversații. Însă nu toate conturile au acces la acest chatbot.
TEHNOLOGIE|FYI

Fairbuds, primele căști de tip buds cărora le poți schimba bateria

De
Producătorii Fairphone au anunțat o nouă pereche de căști care încearcă să fie la fel de prietenoase cu mediul ca telefonul care i-a consacrat.
TEHNOLOGIE|MS TALKS

TikTok: „Nu acceptăm reclame politice, dar politicienii pot cere voturi pe platformă”

De
În timp ce SUA iau în discuție chiar interzicerea TikTok, platforma investește în centre de date, pentru a securiza informațiile utilizatorilor europeni, în speranța că va atenua la timp îngrijorările politicienilor.