Colaj de Alec Pop

Top 100 gadgeturi iconice (100-66)

De Mihai Ghiduc 10.08.2021, ultima actualizare: 13.08.2021

Topul 100 Mindcraft Stories al celor mai iconice gadgeturi din toate timpurile începe cu o incursiune în istoria muzicală și culinară a societății moderne 

Încă din această parte a topului ne dăm seama cât de importante sunt, pentru evoluția tehnologiei, comunicațiile și entertainmentul (și mâncarea). Sunt multe telefoane, o serie de produse care au legătură cu muzica, dar și surprinzător de multe electrocasnice, acele produse cu care ne-am obișnuit atât de mult încât, adesea, nici nu le mai considerăm gadgeturi (până când nu se apucă să-și facă cont de Twitter datorită Internet of Things).

Un scurt avertisment: Pe locul 82 vei găsi, probabil, cel mai disprețuit gadget de produs sunete din istorie.

CITEȘTE ȘI: Topul 100 Mindcraft Stories al celor mai bune filme SF din istorie

Fender Stratocaster

Fender Stratocaster

E cumva potrivit ca acest top invers al celor mai bune gadgeturi să înceapă cu un instrument muzical, pentru că, așa cum se va vedea pe parcursul celor trei episoade al topului, muzica a avut un rol important în secolul XX. La urma urmei, experiența audio a fost, adesea, primul contact al publicului cu tehnologia. Fender și-a lansat chitarele electrice în 1950, cu Telecaster, iar Stratocaster a venit doar patru ani mai târziu. Și nu e nicio exagerare să spui că muzica modernă s-a născut cu chitara electrică. Aceasta este însă iconică și pentru formă, și pentru că Buddy Holly, Jimi Hendrix, Eric Clapton sau David Gilmour au folosit una. 

Mențiune specială: Totuși, nu Fender a inventat chitarele electrice. Gibson, poate principalul concurent, a început producția lor în 1936, iar Chuck Berry a cântat pe un Gibson ES-355.

Sony Aibo

Sony Aibo

Câinele-robot a fost introdus de Sony în 1999. Producția a fost, însă, oprită în 2006 și reluată în 2018. N-a fost niciodată un mare succes comercial, dar a fost unul în domeniul educației. Însă, cele mai cunoscute utilizări ale sale au fost în meciurile din cadrul Four-Legged Robot Soccer League, adică fix ce spune numele, o ligă de fotbal pentru roboți cu patru picioare – sponsorizată, evident, de Sony. La competiție participau echipe de la diverse universități, care scriau programe în care, practic, învățau cățeii-roboți să facă „bicicleta”. Nici liga n-a fost un succes, fiind întreruptă în 2008, dar Aibo rămâne prima tentativă de a crea un produs comercial autonom cu inteligență artificială.

KitchenAid Model „K”

KitchenAid Model „K”

Mixerul de bucătărie cu cea mai iconică formă a fost lansat în 1930, ca o variantă accesibilă a unor modele ceva mai scumpe (KitchenAid produce mixere din 1910), iar de atunci a rămas aproape neschimbat. E oarecum ironic că acum sunt printre cele mai scumpe mixere. Dar e explicabil: designul retro e, din nou, la modă, și ce e mai retro decât ceva desenat într-o vreme în care fabricile de ustensile de bucătărie nu știau că vor trebui să reprofileze pe tancuri și arme automate în doar un deceniu? Că veni vorba, accesoriile unul Model „K” din prima generație vor merge pe unul produs în 2021, atât de mult în urmă merge compatibilitatea.

Illetta

Illetta

Ce-ar fi diminețile fără un espresso făcut la o mașină: fie ea acasă, fie la cafeneaua cool din zona în care stai? Poate că acum e vremea cafenelelor de specialitate, dar niciuna n-ar fi putut exista fără italieni, cei care au construit, cu ingeniozitate, la finalul secolului a XIX-lea, primele aparate de făcut espresso. Un barista modern va folosi un La Spaziale, La Pavoni, Jura, La Marzocco sau Bezerra, iar acasă îți vei lua un aparat Nespresso, DeLonghi sau Saeco, însă predecesoarea actualelor aparate de cafea profesionale este Illeta, inventată de Francesco Illy în 1935.

Telefonul EM-72

Telefonul EM-72

Probabil ultimul telefon cu disc pe care au pus mâna cei care au avut un telefon cu disc, acesta a fost produs de uzinele bucureștene Electromagnetica începând cu 1979 și a dominat comunicațiile din România anilor ’80 și începutul anilor ’90.  Twist de design: se găsea în mai multe culori. Era genul acela de telefon care permitea „cuplajul”, adică împărțirea numărului de telefon (și a secretelor) cu vecinul. Mi-ar plăcea să spun că „legenda spune că veneau dotate cu dispozitive de ascultare ale Securității din fabrică”, doar că nu există o asemenea legendă. Securitatea însă, da, te asculta.

Uscătorul de păr

Uscătorul de păr

Dacă britanicii au inventat kettle-ul (vezi puțin mai jos), ca să-și facă un ceai mai bun, și italienii mașina de cafea, uscătorul de păr a fost inventat, desigur, de către francezi. Nu pentru perucile lui Louis ce-număr-vrei, a venit un pic cam târziu pentru ele, ci pentru saloanele fancy ale Parisului de la finalul secolului al XIX-lea. Desigur, invenția lui Alexander F. Godefroy folosea abur și era doar părintele acelui uscător fix pe care încă îl vezi în filmele din anii ‘60 și care, în momentul în care a folosit electricitate, a generat cel puțin câteva cazuri de electrocutări. Uscătorul portabil a fost inventat de americani, prin anii 1910, probabil și pentru că nu-și doreau execuții în afara sistemului penitenciar.

Singer

Singer

Cunoscută mai ales pentru „țeapa cu colecționarul”, Singer e folosită mai ales pentru a decora camere și cafenele chic, însă în 1851, atunci când Isaac Merritt Singer a îmbunătățit design-ul mașinii de cusut și și-a creat firma, era suficient de hot ca să-l facă miliardar. Mulți cred că Singer e un brand german (inventatorul chiar avea origini germane), probabil tot datorită celebrei țepe (colecționarul e, adesea, german). Variantele moderne sunt, evident, electrice.

Paranteză: Țeapa funcționează în felul următor. Găsești un anunț că se caută mașini de cusut vechi. Ai una și suni. Vei afla că respectivul colecționar ar vrea două, cu serii alăturate, și că ți-ar da niște zeci de mii de euro pe ele, pentru că ar fi mai valoroase astfel. Evident, intermediarul știe pe cineva care să-ți vândă una cu o serie apropiată cu a ta pentru „doar” 1.000-1.500 de euro. Odată dați banii, intermediarul dispare, iar tu vei avea două mașini de cusut Singer.

Casio G-Shock DW-5000C

Casio G-Shock DW-5000C

Lansat în 1983, acest ceas a fost creat pentru a fi rezistent la apă și la șocuri. Conceptul a fost dezvoltat de Kikuo Ibe, un iginier de la Casio, care s-a supărat când și-a stricat ceasul primit de la bunici și, probabil, a rămas la birou peste program din cauza asta. Rezistent la apă până la 200 metri și la căderi de la 10 metri, cu carcasă din oțel și curea din uretan, ceasul și-a făcut intrarea pe piața americană cu o reclamă în care în un jucător de hochei îl folosea pe post de puc. Ceasul avea și cronometru și a devenit rapid popular printre persoanele active. La noi, a lansat moda ceasurilor cu „șapte sau paisprezece melodii”. Practic, era must have-ul anilor ’80.

Samsung Galaxy Note

Lista smartphone-urilor din top 100 e destul de lungă, dar doar unul dintre acestea te vor împiedica să urci în avion. În ciuda problemelor cu Note 7, care avea neplăcuta tendință de a lua foc spontan, seria aceasta, care a fost, se pare, întreruptă de Samsung anul trecut, la Note 20, a fost una cu o bază de fani destul de serioasă. Da, S Pen-ul chiar li s-a părut unora util, iar ideea de a-l ține în telefon n-a fost deloc una rea. Pentru câțiva ani a fost al doilea flagship al companiei sud-coreene, până să vină vremea telefoanelor pliabile.

Kettle

Kettle-ul

Nelipsit din bucătăriile britanice, kettle-ul n-a fost la fel de popular în România, motiv pentru care echivalentul în română al paginii de Wikipedia dedicată acestui produs e despre „ibric”. Ideea de a încălzi apa pentru ceai (și supe instant) în doar câteva secunde, cu ajutorul electricității, nu putea să vină decât unor băutori de ceai. Pe când alții foloseau cărbunele pentru asta (vezi samovarele), britanicii le-au pus rezistență și ștecher și le-au făcut electrice. 

Mențiune specială: În schimb, în România, a fost la modă, multă vreme, termoplonjonul. Folosit pentru a încălzi apa din cadă pe vremea comuniștilor, acest gadget pare să-și fi găsit o a doua tinerețe o dată cu conflictele dintre primăria Capitalei și Termoenergetica.

Yashica Electro 35

Yashica Electro 35

Aparatele foto pe film au redevenit cool o dată cu apariția unora digitale tot mai performante, cam pe modelul discurilor de vinil. Doar că, dacă la discuri îți vei dori un pick-up performant, pasionații de fotografie pe film vânează camere foto vechi prin târgurile de vechituri. Lista de potențiale camere minunate pentru o a doua viață e lungă, însă acest brand japonez (între timp, închis, apoi renăscut în Hong Kong) este unul dintre preferatele entuziaștilor fotografii analogice. Este un rangefinder care a fost produs începând cu 1966 și a avut mai multe variante, printre care G, GS, GT sau GSN.

Toaster

Toaster-ul

Nu or fi contribut britanicii cu prea multe lucruri la bucătăria mondială, din punctul de vedere al gusturilor, dar din cel al accesoriilor de bucătărie au făcut-o: toaster-ul a fost creat de un scoțian. Acum, prăjitorul de pâine nu e chiar cel mai avansat gadget din lume, însă tocmai acest lucru l-a făcut preferatul celor care încearcă să facă internetul mai interesant. 

Un toaster a fost conectat la internet încă din 1990,„I heard someone hooked a toaster to the Internet?! Really?”, savetz.com și nu, nu folosea dial-up-ul ca sursă pentru prăjire. Nu-i de mirare că The Internet of Things a creat, în 2008, un toaster care trimite tweet-uri@mytoaster, twitter.com – și care n-a mai fost folosit din noiembrie 2020 (o fi trecut proprietarul la dietă). Cert este că, iată, există potențialul unor avansuri tehnologice majore și în acest produs.

Logitech Fotoman FM-1

Logitech Fotoman FM-1

Prima cameră digitală era o minune de 0,1 megapixeli. De fapt, prima cameră digitală comercială se numea Dycam și s-a vândut pe piața americană, la prohibitivul preț de 1.000 de dolari. Făcea poze alb-negru cu o rezoluție de 376×240 de pixeli pe care le stoca în memoria internă de 1 MB. Logitech a luat legătura cu firma americană și a cumpărat licența, apoi a lansat Fotoman, în 1991, la nivel global. N-a fost un mare succes, dar ce era interesant este că venea cu o stație de încărcare, care era folosită și pentru a descărca imaginile în computer. Ultramodern, aș zice. A existat și o versiune îmbunătățită, Fotoman FM-2.

Nokia N-Gage

Nokia N-Gage

Totul a fost greșit la acest hibrid între un telefon și o consolă de jocuri, lansat de Nokia în 2003, ca să concureze cu cel mai recent Nintendo GameBoy, și întrerupt în 2006, după ce a vândut doar câteva milioane de bucăți. Dincolo de formă, care i-a adus supranumele de „taco phone”, telefonul mai avea problema că tastele nu erau chiar potrivite pentru jocuri. Nici ca telefon nu era mai grozav: speaker-ul și microfonul erau pe laterala mai dreaptă a device-ului, ceea ce înseamnă că aveai, practic, o ureche „de elefant” la care vorbeai. E drept, ultima chestie n-ar mai fi o problemă acum, având în vedere modul bizar în care țin unii telefonul la ureche. Poate că totuși 2003 era prea devreme pentru un telefon de gaming. Acum, când există Razor, Lenovo Legion sau Asus ROG, mă mir totuși că Nokia (chiar și așa, preluată de altă companie) nu revigorează brandul.

Hitachi Magic Wand

Hitachi Magic Wand

Creat în anii ’60 de compania japoneză Hitachi pentru a detensiona și relaxa mușchii, device-ul a picat în plină revoluție sexuală și a căpătat rapid o utilizare alternativă, ceea care l-a făcut celebru. A fost făcut popular de artista și educatoarea sexuală Betty Dodson, la finalul anilor ’60, și, mult mai târziu, de toate canalele alea care sunt accesate cu browser-ul în mod privat. În anii 2000, Hitachi, care produce printre altele vehicule militare, avioane, trenuri, dar și aparate de aer condiționat, și-a scos numele de pe produs, pe care l-a redenumit „Magic Wand Original”. Nu cred că trebuie să mai spun că rebranduirea n-a funcționat prea bine.

Mențiune specială: Gândit inițial să vibreze în ritmul muzicii, ca un dispozitiv pentru iPod, OhMiBod a revoluționat industria videochat-ului. Modelele de webcam l-au reprogramat să vibreze la sunetul tips-urilor pe care le primesc de la utilizatori, ceea ce a adus un plus de interactivitate sesiunilor nocturne. 

Nest

Nest

Lansat în 2011 de cei de la Nest Lab, device-ul a fost cumpărat destul de rapid de Google (la pachet cu compania), pentru că a fost un succes încă de la început. Termostatul inteligent folosește un algoritm de machine learning pentru a învăța obiceiurile utilizatorului și pentru a economisi energie atunci când, de exemplu, nu este nimeni acasă. Generațiile mai noi sunt și mai deștepte, dar produsul încă n-a ajuns pe toate piețele, fiind disponibil (oficial) doar într-un număr limitat de țări, după un model pe care Google îl folosește la mai toate gadgeturile sale. 

Super 8

Super 8

Mai puțin relevant pentru România, Super 8 a fost un sistem de film creat în 1965 de Eastman Kodak și adoptat pe scară largă, în mod special pentru filmele de familie, mai ales în America, unde camera video Super 8 era gadgetul anilor ’70-’80. Nu-i de mirare deci că Spielberg i-a dedicat un întreg film, când a decis, practic, să recreeze E.T. (combinat cu The Goonies) cu o altă distribuție și un scenariu schimbat. Una din camerele folosite în filmul Super 8, Kodak Ektasound 130, a fost produsă până la finalul anilor ’70. Sistemul e încă folosit și de regizorii de firme experimentale, existând chiar festivaluri dedicate, și în scop educațional. 

Olympus PEN E-P1

Olympus PEN E-P1

Revoluția camerelor mirorless a început în 2008, cu Panasonic Lumix DMC-G1. Noul sistem, care elimina prisma și vizorul optic al DSLR-ului, permițând crearea unor aparate mai compacte și, mai ales, mai silențioase (datorită declanșatorului electronic). Olympus PEN E-P1, lansată în 2009, a fost prima cameră a altui producător care a adoptat formatul Micro Four Third al celor de la Panasonic și a devenit destul de rapid preferata multor fotografi, care i-au apreciat design-ul compact și versatilitatea. Chiar și așa, un deceniu și un pic mai târziu, Olympus și-a vândut divizia de foto unui fond de investiții, ceea ce arată că entuziaștii nu sunt suficienți pentru a susține un brand.

Black & Decker

Black & Decker

Oamenii au dat găuri cu burghiuri încă din antichitate, dar cu o mașină electrică n-au făcut-o decât de la finalul secolului al XIX-lea. Și, deși germanii pot fi creditați cu prima mașină de găurit portabilă – numită, evident, Bohrmaschine –, prima cu un motor electrică a fost făcută de australieni. Black & Decker au patentat prima bormașină de tip pistol în 1917, dând astfel startul bormașinii moderne și inventând, cu manta, „orele de liniște”. Este, cu certitudine, gadgetul „preferat” al persoanelor care locuiesc la bloc, motiv pentru care merită un loc în topul 100 al celor mai iconice gadgeturi.

Arriflex 35

Arriflex 35

Inventarea de către germanii de la Arri (pe larg, Arnold & Richter Cine Technik), în 1937, a acestei camere, care folosea un obturator rotativ cu oglindă care îi permitea operatorului să focuseze printr-un vizor, a revoluționat atât cinematografia, cât și industria știrilor video și a documentarelor (l-a folosit și armata română). Totuși, primul film realizat cu Arriflex a apărut abia în 1947: Dark Passage, cu Humphrey Bogart și Lauren Bacall. Sistemul a avut atât de mult succes încât majoritatea camerelor cinematografice l-a folosit, inclusiv cele digitale, apărute acum un deceniu și un pic, precum Arri Alexa Studio.

Sony Betamax

Sony Betamax

Războaie ale formatelor au tot fost, mai ales în domeniul muzical (disc vs cilindru, 33⅓ rpm vs 45 rpm), însă VHS vs Betamax e printre cele mai celebre. Din războiul ăsta, într-un final, au ieșit bine ambele formate, chiar dacă învingătorul detașat a fost VHS-ul (în principiu, pentru că era mai ieftin). În schimb, Betacam și DigiBeta, care au fost succesorii formatului Betamax, a fost, multă vreme, formatul profesional pe care îl foloseau televiziunile pentru înregistrarea programelor (chiar și bine după 2010, dacă n-or exista și acum televiziuni care n-au renunțat la casete). Videocasetofoane Betamax au și acum toate televiziunile care vor să-și acceseze arhivele.

Stick-ul USB

Stick-ul USB

În general, dispozitivele de stocare sau de transportat informația nu intră la gadgeturi, ci la accesorii. De aceea, n-o să găsești dischetele, sau cardurile SD în acest top. Însă stick-ul USB și-a căpătat un soi de identitate aparte, care-l face ceva mai mult decât un simplu device pentru a muta filmele de pe computer pe televizor (sau pentru un „Netflix and chill” avant la lettre). Există stick-uri USB care funcționează ca breloc, stick-uri pe care le pui în portofel, ca un card, stick-uri cu forme ciudate (deget, prezervativ, Tardis), stick-uri care funcționează ca butoni… Practic, vreme de un deceniu, au fost, în același timp, bucuria și coșmarul oamenilor de PR. Noroc cu cloud-ul.

Shure SM58

Shure SM58

În general, microfoanele au făcut posibil cam totul, de la radio la Smiley, iar Shure SM58, care e produs începând cu 1966, e considerat unul dintre cele mai bune și rezistente microfoane pentru reprezentații live. Și încă este un standard în domeniu în 2021, alături de fratele său, SM57, folosit în studiouri. Ca să nu mai spun că e microfonul perfect pentru a încheia reprezentația cu un drop (deși băiatul de la sunet nu o să fie deloc de acord cu decizia ta).

Mențiune specială: La fel de iconic este și Shure 55S, un microfon și mai vechi, de la finalul anilor ‘30, care este favoritul gazdelor show-urilor de tip „late night” datorită aspectului retro dat de cadrul său metalic.

Apple Newton

Apple Newton

Newton este primul produs Apple din această listă și, cu certitudine, nu cel mai de succes. Un asistent personal digital (PDA), Newton a introdus recunoașterea scrisului de mână, ceea ce a fost, pe lângă faptul că era scump, și motivul pentru care n-a fost un succes prea mare (nu era prea bun la asta, lucru de care au făcut mișto chiar și de The Simpsons). „The Simpsons’ ‘Eat Up Martha’ was the first autocorrect fail”, cnet.com Transformarea frazei „Catching on?” în „Egg Freckles”, în banda desenată Doonesbury,„Doonesbury comic strip on Newton”, computerhistory.org a fost o memă asociată cu produsul pe care a adoptat-o chiar și compania. Când Steve Jobs a venit la conducerea Apple a închis rapid linia, concentrându-se pe produse care vor apărea ceva mai sus în top.

HP LaserJet

HP LaserJet

Deschis în 1970, Xerox PARC (Palo Alto Research Center) a stat la baza multora dintre invențiile care ne fac viața mai ușoară în prezent, inclusiv a imprimantei laser (care a fost, în esență, un fotocopiator adaptat să imprime semnalul primit de la un computer). Prima imprimantă laser a companiei a fost Xerox 9700 (în 1977), însă IBM le-a luat fața la nivel comercial, cu IBM 3800. Însă cele mai de succes și mai cunoscute imprimante de acest tip sunt cele produse de Hewlett-Packard. Seria HP LaserJet a fost lansată în 1984, ca o primă imprimantă dedicată computerelor personale și, zeci de modele și sute de milioane de bucăți mai târziu, rămâne cea mai vândută imprimantă laser din lume.

Segway

Segway

Dean Kamen, inventatorul acestui vehicul cu două roți, care e controlat prin balansarea corpului, își imagina o lume în care toată lumea va folosi un asemenea dispozitiv pentru deplasarea prin oraș. În 2020, visul său s-a realizat, însă acel vehicul cu două roți a fost trotineta electrică (fie ea Lime, Bolt sau Splash), în timp ce Segway-ul nu se mai produce. Vândut în nici 200.000 de exemplare, produsul lui Kamen, a fost folositor mai degrabă paznicilor de mall și organizatorilor de tururi turistice din orașe prietenoase cu vehiculele pe două roți. N-a ajutat nici faptul că Jimi Heselden, unul dintre primii proprietari ai companiei Segway, a murit căzând într-o râpă în timp ce folosea produsul.

Mențiune specială: Trotineta electrică a început să fie produsă în anii 2000, dar multă vreme a fost doar un sistem de transport alternativ, până când, în 2017, au apărut primele servicii de închiriere a unor asemenea dispozitive. Regulile topului nostru (produse care au apărut până în 2015) au fost un pic complicate de această situație (produsul e mai vechi, dar a devenit iconic prea recent), așa că trotineta a primit doar mențiune.

Olivetti Valentine

Olivetti Valentine

E probabil mașina de scris cu cel mai iconic design – cel puțin conform Design Museum din Londra. A fost creată în 1969 de italianul Ettore Sottsass și britanicul Perry King, venea în mai multe culori (roșul fiind cel mai celebru) și era portabilă. Motiv pentru care hipsterii moderni o folosesc și cum pe post de laptop. Aș presupune că și oamenii de la Miliție apreciau diversitatea de culori de fiecare dată când vreun posesor de Valentine ajungea la ei, să și-o înregistreze.În perioada comunistă, orice posesor de mașină de scris trebuia să lase un document la poliție, cu ajutorul căruia putea fi identificate mașinile care produceau materiale „anti-comuniste”, în funcție de defectele de scriere a fiecărei mașini în parte. Mașina era manuală și, în ciuda designului său iconic, n-a fost un megasucces de vânzări la vremea lansării.  

Cuptorul cu microunde

Cuptorul cu microunde

Povestea inventării cuptorului cu microunde de către un inginer, care a descoperit că i s-a topit ciocolata din buzunar în timp ce lucra la un radar, e destul de cunoscută. Cuptorul e un „efect secundar” al inventării magnetronului, care a fost folosit de britanici mai întâi pentru a depista avioanele naziste, iar apoi pentru a pregăti popcornul (necesar, probabil, pentru a privi cum RAF-ul câștiga Bătălia Angliei). Între timp, au fost inventate dispozitive de ecranare care să facă sigură utilizarea cuptorului în bucătării. De atunci și până la apariția 5G-ului, discuțiile despre pericolul microundelor au rămas unele minore.

Nintendo Wii

Nintendo Wii

Când cei de la Nintendo și-au propus să producă prima lor consolă cu conexiune la Internet, deja Sony și Microsoft dominau piața asta. Așa că abordarea lor a fost diferită: au schimbat radical gameplay-ul cu ajutorul unui controller aparte, Wii Remote, care folosea senzori de mișcare, și au investit mai puțin în puterea de calcul. Ideea a fost câștigătoare. Între 2006 și 2013, Nintendo au vândut 101 milioane de bucăți, ceea ce o face a patra cea mai bine vândută consolă din istorie (cu doar câteva modele de PlayStation în față). Fiind lansată în 2006, consola a fost dată drept exemplu al „strategiei oceanului albastru”,Detalii: wikipedia.org un concept de marketing teoretizat în 2004, care încuraja dezvoltarea de produse pentru piețe încă inexistente în locul concurării pe o piață deja aglomerată. 

Amplitunerul Delia

Amplitunerul Delia

Produs la Electromureș (în, Târgu Mureș), acest amplificator râvnit în perioada comunistă venea la pachet cu casetofonul Electromureș Deck 2003 și cu pick-up-ul Electromureș PDEM 04, însă era, în realitate, bazat pe un produs polonez, Unitra-Diora AWS 303 „Tosca“. Practic, polonezii livrau componentele, iar în România era efectuată doar asamblarea și reglarea produsului. Era un fel de sistem de licențiere din lagărul comunist, pentru că amplificatoare similare au fost produse, sub diverse nume, și în Iugoslavia sau Germania de Est. Aparent, în 2021, încă există o bază de fani ai Deliei, dacă e să mă iau după OLX. 

Pioneer CDJ-1000

Pioneer CDJ-1000

CDJ-1000 este turntable-ul care a umplut cluburile de tot mai multe persoane care s-au autointitulat DJ. Creat pentru a emula felul în care DJ-ii se jucau cu vinilurile, dar pentru CD-uri, produsul celor de la Pioneer a trecut prin mai multe generații (după cel original, au apărut MK2 și MK3). Primul a fost însă CDJ-500, în 1994, dar cel care l-a transformat în icon a fost CDJ-1000MK2, în 2003. De la compact disk-uri, CDJ-urile au ajuns să poată să redea muzică și de pe DVD-uri, carduri SD și stick-uri USB, de unde și celebra expresie: „Ia uite și ăsta, e DJ, se duce cu stick-ul la club”. 

Samsung Galaxy S

Samsung Galaxy S

Deși cel mai recent este Galaxy S21, seria de telefoane din această gamă are doar douăsprezece iterații. Lansat în 2010, era flagship-ul cu care Samsung pătrundea în lumea smartphone-urilor, un „monstru” cu display AMOLED de 4 inchi, rezoluție de 480×800, memorie de 512 MB, 2 GB spațiu de stocare și baterie de 1.500 mAh (dar care putea fi înlocuită). Într-un final, seria i-a propulsat pe cei de la Samsung pe primul loc în topul producătorilor de telefoane mobile. În lumea Android, rivalii coreenilor s-au tot schimbat, însă gama Galaxy S a rămas unul dintre repere la care se raportează toți utilizatorii de mobile.

 Albalux 11 

Mașina de spălat Albalux 11 

Era pe vremuri o glumă că la Cugir să făceau mașini de cusut, dar, dacă le scoteai din fabrică pe bucăți și le asamblai acasă, îți ieșea o mitralieră. La Cugir se făceau însă, și mașini de spălat, dar n-am nici cea mai mică ideea ce ieșea dacă le asamblai singur. Albalux a fost ajutorul gospodăriilor românești din perioada comunistă, o mașină de spălat cu destule iterații (cea mai cunoscută fiind, probabil, Albalux 11), cu încărcare verticală și semiautomată, fără prea multe pretenții. Se spune că se produceau circa 30.000 de bucăți pe lună. O știre interesantă este reapariția brandului chiar în acest an,„Despre noi – Albalux Romania”, albalux-romania.ro cu niște mașini de spălat mult mai moderne. 

B&O Beomaster 1900

B&O Beomaster 1900

Danezii de la Bang & Olufsen sunt printre cele mai cunoscute branduri de produse audio high end, dar, surprinzător, au intrat în top cu un produs care nu era în categoria asta, amplificatorul Beomaster 1900. Conform site-ului companiei, produsul și-a creat, practic, o categorie proprie, între cea entry level, „Audio”, și cea high fidelity. Creat în 1976, a fost primul produs de acest tip care folosea controlul tactil și unul dintre cele mai vândute al celor de la B&O. Iconic este și designul creat de Jacob Jensen, motiv pentru care a ajuns subiect de expoziția la Muzeul de Artă Modernă din New York (în 1978).

Motorola StarTAC

Motorola StarTAC

La finalul anilor 1990, nu erai șef dacă nu aveai StarTAC. Avea, minune, chiar și ecran cu două linii. Considerat primul mobil de tip clamshell (deși, în realitate, NEC lansase unele mai devreme, fără prea mare succes), telefonul a intrat pe piață în 1996 și a ajuns să fie vândut în 80 de milioane de exemplare. Ulterior, din 2003, Motorola a continuat ideea cu Razr, pe o piață mult mai extinsă (acel model a depășit 130 de milioane de exemplare vândute), motiv pentru care compania (acum deținută de Lenovo) a abandonat nume StarTAC în favoarea modelului mai de succes. Ideea de clamshell a fost înviată în 2019, tot cu un Razr, de data aceasta, smartphone.


Topul 100 Mindcraft Stories al celor mai iconice gadgeturi continuă în Top 100 gadgeturi iconice (65-31)



Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

TEHNOLOGIE|MS TALKS

Adina Vălean: „Primele taxiuri aeriene ar putea zbura la Olimpiada de la Paris”

De
Comisara europeană pe transporturi explică cum ar putea arăta viitorul mijloacelor de transport din Europa, de la digitalizarea sistemului feroviar la avioane electrice.
TEHNOLOGIE|SOLUȚII

Anunț matrimonial: alimentele și roboții își unesc destinele

De
Cercetătorii dezvoltă dispozitive și componente electronice comestibile, care să ajute în operațiunile de salvare și să poată fi introduse în pacienții spitalizați, pregătind terenul pentru ca tehnologia omniprezentă să devină consumabilă.
TEHNOLOGIE|PORTRET

Personajul nejucător – cum este să lucrezi în industria de gaming. O discuție cu Andrei Istrate 

De
Unii oameni folosesc jocurile video ca o modalitate de relaxare, iar alții fac o carieră din ele. Andrei Istrate a trecut de la tester la game designer și a ajutat alți pasionați să se dezvolte în acest domeniu, dar spune că a lucra în industria de gaming nu e deloc simplu.  
TEHNOLOGIE|GADGETS

12+ gadgeturi cool de la MWC 2024

De
Am selectat cele mai interesante noutăți și concepte văzute (prezentate sau măcar anunțate) la Mobile World Congress în acest an.