Ilustrație de Matei Branea

Topul 100 Mindcraft Stories al celor mai bune filme SF din istorie

De Mindcraft Stories 30.07.2020, ultima actualizare: 21.08.2020

Am ales cele mai bune 100 de filme science fiction din toate timpurie, în viziunea Mindcraft Stories

Când ne-am decis să facem un top 100 al filmelor SF era primăvară și ne închipuiam că vara va fi ferită de discuții despre coronavirus – specialiștii încă sperau că boala se va comporta ca alte infecții respiratorii. N-am avut dreptate cu asta, sperăm însă să o nimerim mai bine cu acest clasament all-time, subiectiv, ca orice top de acest gen.

Cum am făcut topul

N-am vrut să fie doar un top ales de redacție. Așa că am apelat la prieteni și colaboratori, cerând câte un top 10 personal al fiecăruia. Într-un final, am ajuns la 75 de topuri, conținând aproape 200 de filme, pe care le-am punctat folosind sistemul din Formula 1 (25 de puncte primul loc, 1 punct – al zecelea). Ce-a ieșit vei afla din articolele pe care le vom publica, mai jos, în următoarele două săptămâni – câte 25 de filme odată. 

Suntem cu totul mulțumiți de top? Răspunsul e da. Chiar dacă, poate, filme pe care le consideram importante pentru istoria SF-ului n-au prins top 100, au intrat în top unele despre care n-am fi auzit vreodată dacă nu întrebam în jur. Înțelepciunea colectivă și-a spus cuvântul și, zicem noi, a făcut-o bine. E o discuție pe care, cel mai probabil, o vom purta pe Facebook în perioada care urmează.

O lungă listă de mulțumiri

Am primit topuri și de la scriitori sau pasionați de SF (Horia Nicola Ursu, Liviu Szoke, Cătălin Teniță, Marc Ulieriu, Marian Coman, Alex Doppelgänger), oameni din lumea filmului (Filip Columbeanu, Cătălin Anchidin, Cristi Mărculescu, Ștefan Bradea, Cătălin Olaru, Andrei Crețulescu, Alex Baciu, Sebastian Plămădeală), fondatori de start-up-uri (Maria Tânjală – Film Chain, Sabin Dima – Humans), fizicieni (Danilo Gama, Alexandru Evanghelidis). 

Ne-au mai împărtășit filmele lor SF preferate Florin Boldescu, Horia Velicu, Alfred Borcan, Silviu Popescu (BRD), Mihai Buda (Mastercard), Daniel Rosner (Innovation Labs), Alin Dindăreanu (Amber Studio), Radu Ovidenie, Alex Chica și Andrei Lăzărescu (EA Games), Robert Siewierski (HMD Global), Orlando Nicoară (Welovedigital.ro), Silviu Antohe (MullenLowe), Cătălin Florea (Initiative).  

Le mulțumim pentru ajutor (și pentru topuri) lui Florin Merlă, Ioan Dăescu, Andrada Fiscuțean, Dragoș Vasile, Ștefan Ghenciulescu, Mădălina Cocea, Barbu Mateescu, George Ion, Constantin Vică, Cristi Neagoe, Diana Popescu, Răzvan Filip, Andrada Busuioc, Simona Rădoi, Mihnea Lazăr, Dragoș Costache, Bianca Sterie, Radu Crahmaliuc, Matei Branea, Mihai Tiță, Paul Petrache, Victor Macry, Alina Floroi, Bianca Sterie, Alin Răuțoiu, colegilor de la Scena 9 (Andra Matzal și Ionuț Sociu) și Fortuners (Gabriel Brândușescu) și tuturor celor care și-au rupt niște minute din viață ca să ne trimită un top 10 personal.

And Now, the Moment of Truth

Iată deci cum arată Topul 100 Mindcraft Stories al celor mai mai bune filme SF din toate timpurile:

Top 100 filme SF (100-76)


Top 100 filme SF (75-51)


Top 100 filme SF (50-26)


Top 100 filme SF (25-2)


Cel mai bun film SF din toate timpurile


Bonus: Filmele care nu au intrat în Top 100 (și poate meritau)

CULTURĂ|GAMING

Lego Stories

De
Am stat de vorbă cu trei jucători de Lego pentru a vedea ce-i determină să petreacă zeci de ore pentru a construi puzzle-uri tridimensionale.
CULTURĂ|POPCRAFT

5 filme SF cu inteligență artificială pe care probabil nu le-ai văzut

De
La aniversarea a 25 de ani de la lansarea The Matrix, iată o listă cu alte cinci filme despre inteligența artificială nu la fel de populare, dar suficient de interesante.
CULTURĂ|POPCRAFT

25 de ani de la The Matrix: E această „simulare” în aceeași cameră cu noi?

De
La o privire mai atentă, după atâta vreme, pare tot mai evident că The Matrix și-a ratat propria miză, aceea de a fi o critică a societății capitaliste.
CULTURĂ|BOOK CLUB

Alte 14 cărți gastronomice recente. De la vinuri la leurdă și de la mămăligă la shaorma în versuri

De
Anul 2023 a fost atât de generos cu volumele despre gastronomie încât a fost nevoie de două articole (și două luni), pentru a le prezenta pe toate.