Microsoft/Xbox

Xbox Series X/S: Microsoft tentează cu hardware și servicii, dacă nu cu jocuri noi33 min read

De Ionuț Preda 13.11.2020, ultima actualizare: 08.01.2021

Xbox Series X/S aduc beneficii de performanță, fidelitate grafică și experiență a utilizatorului, dar deocamdată nu au multe jocuri care să le testeze adevăratul potențial.

După ce a pierdut „bătălia” din precedenta generație de console, în special din cauza schimbărilor de plan provocate de recepția negativă pentru conceptul inițial al lui Xbox One, cei de la Microsoft par hotărâți să întoarcă macazul și să readucă în sfera proprie gamerii care au optat atunci pentru PS4. Iar strategia aleasă nu pare deloc incompetentă, oferind câte ceva pentru categorii cât mai largi de bugete, doleanțe și așteptări tehnice: două variante ale consolei, cu hardware diferit, abonament cu zeci de jocuri de toate tipurile sau posibilitatea de a cumpăra un joc atât pentru generația actuală, cât și pentru cea precedentă. Și poate cel mai important: gaming atât pentru cei satisfăcuți cu 1080p, cât și pentru entuziaștii care visează la 120 FPS și 8K.

Ce inovații aduc noile Xbox-uri

În primul rând, ca să menționăm elefantul din cameră: Microsoft trebuie să găsească moduri mai puțin confuze de a-și numi produsele. Asta pentru că trecem de la Xbox One X și Xbox One S la Xbox Series X și Xbox Series S, în condițiile în care a fost oprită producția pentru Xbox One X și Xbox One S devine Xbox One. Dacă n-ai înțeles nimic din fraza anterioară, nu ești singurul. Unii chiar au pierdut timp pe comenzi date aiurea din cauza numelor mult prea similare. „Xbox Series X name confusion causes consumers to accidentally purchase the Xbox One X”, laptopmag.com

Pentru claritate, noua serie de console Microsoft constă în Xbox Series X, care este varianta cea mai puternică și cea care concurează direct cu PlayStation 5, și Xbox Series S, o variantă mai de buget, cu specificații tehnice mai slabe, dar care păstrează funcționalitățile lui X și, per total, este un upgrade față de precedenta generație. Din fericire, e mult mai greu să le încurci ca aspect, pentru că designul noilor console este radical diferit: ambele variante aduc mai mult cu un tower case de PC secționat pe lungime decât cu fostele iterații.

Diferențele majore vin în interiorul carcasei. La fel ca PlayStation 5, avem o serie de premiere pentru lumea consolelor: sunt primele construite pe baza soluțiilor de stocare Solid-State Drive (SSD), pe care în generația anterioară le puteai folosi doar pe post de storage extern. Din punct de vedere grafic, își face debutul și tehnologia de ray tracing,O simulare a comportamentului fizic al iluminării dinamice menită să aducă calitatea scenelor din jocuri video mai în rând cu CGI-ul folosit în filme care a demonstrat pe PC că poate duce iluminarea în timp real la un alt nivel de fotorealism, însă la un cost ridicat al cerințelor hardware.

Dacă tot vorbim de performanță, Xbox Series X-ul vrea să pună capăt reputației consolelor de a putea susține jocuri la doar 30 de cadre pe secundă (FPS), având un target de performanță de 60 de cadre pe secundă la 4K. Pentru unele titluri, vor exista și setări care să le ducă până la 120 de fps – în unele cazuri, la prețul unei rezoluții mai scăzute, cel puțin conform anunțurilor făcute de producătorii de jocuri care vor introduce această funcționalitate.List of Xbox Series X, Series S games with 120 FPS”, windowscentral.com

Cât de mult vei putea folosi toate aceste feature-uri combinat depinde, însă. Deocamdată, semnele arată că cel puțin jocurile third-party trebuie să sacrifice un aspect sau altul.„Ubisoft details next-gen enhancements coming to all its upcoming games”, eurogamer.net Watch Dogs: Legion, unul din puținele jocuri lansate direct pentru Series X/S, poate fi jucat cu ray tracing activat la 4K, dar doar la 30 FPS. Un alt titlu Ubisoft făcut pentru noile console, Assassin’s Creed Valhalla, funcționează la 4K 60 fps, dar fără ray tracing.

Există suport nativ chiar și pentru rezoluții 8K, însă deocamdată nu există și jocuri care să poată rula în aceste condiții, și probabil va mai trece ceva timp până le vom vedea. Cealaltă variantă a consolei, Series S, are ținte de performanță mai scăzute, despre care vom vorbi în detaliu mai jos.

În ceea ce privește jocurile, nu mai avem lansări exclusive de titluri precum la generațiile precedente – dar asta nu înseamnă că n-ai avea ce juca pe Series X/S. Asta pentru că s-a pus foarte multe accent pe compatibilitatea cu jocurile din trecut: în afara celor care necesită senzorul Kinect, toate jocurile de Xbox One vor putea fi jucate pe noile console. Mergând și mai în spate, toate jocurile de Xbox 360 și de pe Xbox-ul original, care sunt compatibile cu Xbox One, vor putea fi jucate și ele pe noua generație. În plus, producătorii pot alege să optimizeze jocurile mai vechiPoți găsi o listă a jocurilor optimizate pe windowscentral.com pentru Series X/S, crescând framerate-ul, rezoluția, timpii de încărcare și adăugând efecte precum ray tracing și HDR. Jocurile care au primit această optimizare sunt notate cu un simbol special în meniul consolei și pot fi sortate din lista de titluri.

Chiar dacă nu este disponibil încă în România, ar merita menționat aici și Xbox Game Pass-ul, care pare să fie o parte esențială a strategiei Microsoft pentru gaming în viitorul apropiat. Varianta Ultimate a abonamentului include și Xbox Live Gold, serviciul necesar pentru majoritatea jocurilor cu elemente de multiplayer, pe lângă acces la toate lansările studiourilor deținute de Microsoft, anumite third-party-uri și acces la un serviciu de game streaming, deocamdată doar pentru telefoanele Android. Iar line-up-ul de jocuri va deveni tot mai interesant, odată ce va fi finalizată achiziția record a publisherului Zenimax, cu tot cu francize ca Doom, Fallout, The Elder Scrolls sau Dishonored. Pentru 15 euro pe lună, e una dintre cele mai bune oferte din lumea gamingului, ca raport calitate-preț.

CITEȘTE ȘI:  Microsoft își creează, treptat, adevăratul Netflix al jocurilor video 

Series X-ul este reprezentat în stânga, Series S-ul în dreapta. xbox.com

Diferențele dintre Series X și Series S

Spre deosebire de strategia Sony, unde singura diferență între cele două variante de PS5 este lipsa unității optice, Microsoft a optat să lanseze două versiuni diferite din punct de vedere al hardware-ului. Xbox Series S este prezentată ca o variantă de buget al flagship-ului, care păstrează principalele funcționalități ale acestuia, dar este îndreptată către gamerii care n-au o problemă în a rămâne pe rezoluții de 1080p sau 1440p și nu strâmbă din nas dacă anumite jocuri au gameplay-ul fixat la 30 de cadre pe secundă.

Asta se se reflectă mai ales în specificațiile tehnice.„Xbox Series X and S: everything you need to know about the next gen of Xbox”, theverge.com Procesorul lui Series S este același AMD Zen 2 Custom cu cel al versiunii mai puternice, însă unitatea grafică AMD RDNA 2 este semnificativ mai slabă, cu o putere de calcul de 4 teraflopi (față de 12 la Series X) și viteze de procesare de până la 1,6 GHz (Series X are 1,8). Memoria RAM, care la console este alocată la comun pentru sistemul de operare și procesare video, scade și ea de la 16 GB la 10 GB.

Probabil cel mai mare dezavantaj pentru Series S este reprezentat de spațiul de stocare.„Xbox Series SSD hard drive storage explained, from Storage Expansion Cards to speed and size”, eurogamer.net Conține același SSD NVMe custom ca Series X-ul, însă cu o capacitate redusă de la 1TB la 512 GB – din care spațiul care nu este rezervat pentru sistemul de operare și alte funcții ale consolei este de 364 GB (Series X are 802). Infim, având în vedere că jocuri precum Call of Duty: Black Ops Cold War au anunțat că necesită în jur de 130 GB pe consolele next-gen. Și nu e un caz special – alte jocuri, chiar și de pe generațiile anterioare, atingeau constant 80-100 GB.

Partea bună, în acest caz, e că ambele variante dispun de un slot de stocare adițional, deocamdată compatibil doar cu un card de expansiune special de 1 TB produs de Seagate. Partea proastă este prețul: în UE, cardul e vândut la 239 de euro – practic, aproape că dublează prețul consolei. Deocamdată nu l-am văzut disponibil la retailerii interni, însă sunt șanse slabe să-l vedem la un preț mai rezonabil pentru puterea de cumpărare din România.

Așa că cel mai probabil va trebui să te bazezi pe storage extern conectat prin USB dacă nu vrei să descarci și să ștergi jocuri întruna. Aici e important de știut că vei putea juca direct de pe acestea doar jocurile lansate în trecut pentru Xbox One, Xbox 360 și Xbox-ul original – evident, în cazul în care sunt compatibile cu noile console. Hardurile externe pot stoca și jocurile făcute pentru Series X/S, dar pentru a le putea juca, va trebui întâi să le transferi pe SSD-ul intern sau pe cardul de expansiune.  Măcar vitezele de transfer de date sunt identice pe ambele și destul de rapide: 2,2 GB/s (date necomprimate) până la 4,8 GB/s (date comprimate). În plus, orice joc din generațiile anterioare care a fost actualizat pentru a beneficia de posibilitățile noilor console va necesita, la rându-i, un transfer pe spațiul de stocare non-USB pentru a putea fi jucat.

Diferențele de performanță se traduc și în țintele de rezoluție și cadre pe secundă pe care le vizează Series S-ul. Dacă flagship-ul țintește, în general, performanțe de 60 FPS la rezoluții 4K, varianta de buget își propune ca jocurile să atingă aceeași perfomanță pentru rezoluții de 1440p. Altfel, poți folosi Series S-ul și pe monitoare/televizoare 4K, însă rezoluția nu este susținută nativ, iar imaginea va fi reconstruită prin upscaling.„What Is “Upscaling” on a TV, and How Does It Work?”, howtogeek.com

Și Series S are suport pentru 120 FPS, dar deocamdată a fost anunțat doar pentru o mână de jocuri mai vechi care vor primi upgrade-uri, din care mare majoritate susțin că vor atinge această țintă la 1080p. Performanța vizată va fi mult mai fluctuantă pentru jocurile care se lansează sau urmează să se lanseze: de exemplu, Yakuza: Like a Dragon va atinge doar 30 FPS la 1440p pe Series S, iar opțiunea de 60 FPS va reduce rezoluția chiar până la 900p.„Yakuza: Like a Dragon is as low as 900p on the Xbox Series S”, kitguru.net

Diferențe există și la nivel de design – și nu doar la faptul că Series X optează pentru negru, iar S-ul pentru alb. La fel ca varianta digitală a PS5, Series S-ul nu are unitate optică, deci poți doar să descarci jocuri achiziționate online. Asta, combinat cu specificațiile mai slabe de hardware, se traduce în dimensiuni mai miciSeries S-ul are 6,5×15,1×27,5 cm, în timp ce Series x măsoară 15,1×15,1×30,1 cm (lungime, lățime, înălțime) și o greutate mai scăzută1,9 kg pentru Series S față de 4,45 kg pentru Series X pentru consola de buget.

În rest , ambele console păstrează aceleași funcționalități, și vin cu aceleași periferice în cutie – cu excepția cablului HDMI,„Slaying the Cable Monster: What You Need to Know About HDMI Cables”, pcmag.com care pentru Series X este unul Ultra High Speed, iar Series S vine doar cu unul High Speed.

Funcționalități speciale

Quick Resume

E vorba de abilitatea de a suspenda un joc, pentru a-l putea relua ulterior exact de unde l-ai lăsat, doar că acum poate fi aplicată pentru 4-6 jocuri simultan. În practică, înseamnă că poți juca mai multe jocuri în același timp fără a fi constrâns de modul în care acestea salvează progresul sau de a trece prin clasicele proceduri de a închidere și pornire a jocurilor. Totuși, din câte se pare, o parte din jocurile optimizate special pentru noile console nu se împacă bine cu opțiunea, iar Microsoft a fost nevoită să o dezactiveze momentan pentru aceste titluri.„Known Issues on Xbox Series X|S”, microsoft.com

Auto HDR

High dynamic range (HDR) este deja o funcție destul de comună a televizoarelor și monitoarelor curente, fapt care se transmite și în faptul că mai toate jocurile noi oferă suport special pentru aceasta. Auto HDR-ul aplică beneficiile tehnicii pentru jocuri mai vechi prin intermediul AI-ului și a machine learning-ului. Poate fi folosit pentru toate jocurile compatibile cu Xbox Series X/S, însă unele din titlurile mai vechi care nu au fost produse cu gândul la HDR pot avea probleme cu luminozitatea, contrastul și modul în care gestionează anumite culori. Așa că Auto HDR este activat automat doar în anumite jocuri – însă poți trece peste setările implicite„How Xbox Series X Auto HDR Works (& When It NEEDS To Be Off)”, screenrant.com și poți folosi tehnica și pentru restul titlurilor, dacă dorești.

Smart Delivery

Dacă ești deținător de Xbox One și nu vrei să-ți faci upgrade acum, Microsoft îți oferă un stimulent pentru viitor cu Smart Delivery, care îți garantează acces cea mai bună versiune a jocului indiferent de consola pe care o ai. De exemplu, dacă cumperi un joc care este parte a programului pentru Xbox One, vei avea acces la versiunea sa de Xbox Series X/S dacă te decizi să te „muți” pe una din noile console; în trecut, ar fi trebuit să cumperi acel joc din nou pentru noul sistem. Mai mult, jocurile care sunt parte din program au și opțiunea de cross-save, ca să nu fii nevoit să îl iei de la capăt pe noul device. Nu toate jocurile care se lansează pe ambele generații sunt parte a programului, dar Microsoft a confirmat că acesta va fi utilizat pentru toate titlurile first-party, iar jocuri destul de importante lansate în această perioadă,„Xbox Smart Delivery Games List”, windowscentral.com precum Assassin’s Creed: Valhalla și Cyberpunk 2077, vor fi de asemenea incluse.

Ce spun review-urile

Recenziile pentru Xbox Series X/S au fost în general pozitive, cu unele opinii mergând în zona mixtă. Mai toți criticii au fost mulțumiți de îmbunătățirile legate de performanța jocurilor, de timpii de încărcare și de modul în care rulează consola. În schimb, a fost criticată lipsa de jocuri first-party care să demonstreze capacitățile consolei, precum și spațiul mic de stocare de pe Xbox Series S și faptul că îmbunătățirile tehnice nu sunt foarte remarcabile pe monitoare 1080p. Am pus mai jos o selecție de recenzii, însă poți găsi mai multe pe pagina de Metacritic„Hardware Review: Xbox Series X & Xbox Series S Consoles”, metacritic.com a consolelor.

DigitalSpy – 100/100

„Series X e o consolă pentru gamerii hardcore care au nevoie de cea mai recentă tehnologie. Oferă aceeași performanță cu un PC ultimul-răcnet, are viteze de încărcare rapide datorită SSD-ului, 60 FPS și grafică mai bună – dar costă mai puțin de 500 de euro, fără bătaia de cap a-l construi de unul singur. Consola este o declarație mare și îndrăzneață, atât fizic în sufrageria ta, cât și pentru ce adaugă jocurilor tale, iar jucătorii serioși care vor o experiență cu adevărat next-gen vor găsi tot ceea ce caută în varianta mai avansată Xbox Series X.”

Ars Technica – verdict pozitiv

„E o mașinărie remarcabilă de 500$. Este elegantă, puternică și jocurile high-end se încarcă pe ea la viteze mai mari decât pe PC-ul meu de peste 1.000$. Xbox Series X este destul de impresionant pentru a merita o achiziție în săptămâna de lansare de la pasionații Xbox. Atât de impresionant, că face irelevantă valoarea Series S – părțile negative ale acelei console devin mult greu de înghițit.”

Engadget – 87/100

„Xbox Series X e cea mai bună consolă de la Microsoft, având abilitatea de a livra jocuri 4K la 60 FPS și chiar mai mult. E tot ce ne-am dori într-un sistem next-gen. Singura problemă e că se lansează fără prea multe jocuri atractive.”

Eurogamer/Digital Foundry – verdict pozitiv

„Xbox Series X excelează în a oferi o experiență de consolă fără lag atât de mult că, să spunem așa, e greu să te mai întorci la generația actuală. Dar device-ului îi lipsesc jocurile-semnătură care să demonstreze ce vrea consola să realizeze și de ce ar trebui să ne luăm una. Cel puțin aici și acum, îmi place foarte mult hardware-ul din punctul de vedere a ce aș putea experimenta potențial cu el și multe din funcționalitățile care privesc spre viitor – dar o consolă este definită de propriile jocuri și, în acest sens, tot mă simt de parcă nu o cunosc suficient.”

Tom’s Hardware – 80/100

„Xbox Series X reprezintă un argument puternic de deschidere pentru viitor în care alegerea e a gamerului. Utilizează un serviciu care te lasă să joci peste 100 de jocuri pe el, pe PC-ul tău și chiar să le streamuiești pe un telefon Android. Îți oferă și alegerea de a juca aproape orice joc de pe patru generații diferite de gaming fără să folosești perifericele precedente. (…) Ingineria Xbox este impresionantă, oferă multe alegeri, și jocurile arată și se joacă bine. Este Xbox, dar îmbunătățit.”

The Verge – 80/100

„Există un motiv pentru Xbox Series X arată ca un PC – pentru că de multe ori se și simte ca unul. (…) Microsoft s-a axat pe elementele de bază care contează cu adevărat: frame-rate-uri ridicate, o consolă silențioasă și care rulează la temperaturi scăzute, viteze mai mari de încărcare, suport pentru accesorii și compatibilitate cu jocurile precedente. (…) Singura mare întrebare care rămâne pentru Xbox Series X: când vor livra cele 23 de studiouri first-party Microsoft jocurile next-gen care vor putea arată cu adevărat ce poate această consolă? Hardware-ul puternic și o experiență de utilizator elegantă sunt doar o parte din mix. Microsoft va avea nevoie de jocuri pentru a face Series X să pară ceva cu adevărat nou.”

Wired – 70/100

„Dacă nu ești pregătit să investești într-un televizor nou, nu-mi vine în minte vreun motiv important ca să cumperi un Series X acum, în afara situației în care o serie de îmbunătățiri vizuale modeste ți se par de ajuns. Dacă e vreun beneficiu în a-l cumpăra acum, e probabil pentru că vei avea nevoie de el la un moment dat, dar pentru moment următorul joc Halo va fi și pe Xbox One. Aici intră în scenă varianta mai ieftină și digitală. Xbox Series X e o alternativă foarte bună dacă vrei să intri în noua generație de console fără să-ți iei un televizor nou.”

Dacă, în schimb, preferi un format video de review, ți-am ales și o serie de impresii de la revieweri de gaming apreciați:

ACG

Gameranx

Austin Evans

MAI MULTE DESPRE NOILE CONSOLE: PlayStation 5 vs Xbox Series X/S: „Războiul” consolelor, acum în 4K 60FPS



Text de

Ionuț Preda

Redactor cu câțiva ani de experiență în presa centrală. Este curios despre aplicarea tehnologiilor SF în lumea reală și evoluția ideilor de-a lungul istoriei.

TEHNOLOGIE|FYI

Încă un pas spre interzicerea TikTok în SUA. China elimină aplicațiile de mesagerie din App Store 

De
În timp ce Senatul american încearcă să forțeze vânzarea TikTok, sub amenințarea interzicerii în SUA, Apple a retras mai multe aplicații de pe App Store, în China.
TEHNOLOGIE|FYI

The Boring Phone, un telefon „dumb”, dar nu plicticos

De
Colaborarea dintre HMD, Heineken și Bodega propune un telefon cu un nume care te face să te gândești la Elon Musk.
TEHNOLOGIE|FYI

Crezi că ai Meta AI pe Instagram? S-ar putea să doar fie un cont fals

De
În ultimele zile, mai mulți utilizatori au descoperit că pot conversa sau folosi Meta AI în conversații. Însă nu toate conturile au acces la acest chatbot.
TEHNOLOGIE|FYI

Fairbuds, primele căști de tip buds cărora le poți schimba bateria

De
Producătorii Fairphone au anunțat o nouă pereche de căști care încearcă să fie la fel de prietenoase cu mediul ca telefonul care i-a consacrat.