Oamenii sfinți din Juna Akhara se scufundă în râul Gange în timpul festivalului Maha Kumbh, în Haridwar, pe 11 martie 2021. Foto: Ritesh Shukla / NurPhoto via Getty Images

Tulpină nouă, alegeri, sărbători? Cum a fost învinsă India de coronavirus21 min read

De Mihai Ghiduc 29.04.2021, ultima actualizare: 03.05.2021

320.000 de cazuri într-o zi. Sistemul sanitar din a doua cea mai populată țară a lumii e în colaps, după ce un al doilea val al pandemiei a venit prea târziu.

Toamna trecută, India era o excepție. În timp ce în majoritatea țărilor începea un al doilea val al pandemiei, mai puternic decât cel din primăvară, numărul cazurilor noi din această țară era pe o pantă descendentă, după ce se înregistraseră vârfuri de până în 95.000 de cazuri, la mijlocul lui septembrie. În decembrie-ianuarie, când unele țări se confruntau deja cu al treilea val, India avea circa 10.000 de cazuri zilnic. Pentru o țară de 1,3 miliarde de locuitori, situația părea sub control.

„Misterul indian” a fost pus de  specialiști„The Mystery Of India’s Plummeting COVID-19 Cases”, npr.org pe seama  obligativității măștii,„Face mask – An essential armour in the fight of India against COVID-19”, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov a climatului cald și umed, a testării insuficiente, a tinereții populației, a vreunei ipotetice tulpini mai puțin virulente, ba chiar a sărăciei și mizeriei, care ar crește rezistența imunitară a indienilor, obișnuiți cu bolile. Anti-vacciniștii și adepții pseudoștiinței l-au pus pe seama utilizării ivermectinei –  declarațiile Adinei Alberts sunt deja celebre.Ce se întâmplă în India de când ivermectina e folosită anti-COVID-19. Dr. Adina Alberts a făcut descoperirea”, playtech.ro 

În plus, India a avut unul dintre cele mai restrictive lockdown-uri din lume anul trecut, anunțat de prim-ministrul Narendra Modi cu doar patru ore înainte de impunerea lui,  în martie 2020.„Coronavirus in India: Modi Orders Total Lockdown of 21 Days”, nytimes.com Cele două luni de restricții au creat însă probleme economice. Pentru o țară săracă, precum India, în care zeci de milioane de oameni trăiau cu câțiva dolari pe zi și au rămas brusc fără serviciu,  impactul economic a fost dur.„Economic impact of India’s coronavirus lockdown in four charts”, cnbc.com Nu-i de mirare că multă lume a vrut să creadă în „miracolul indian” și o revenire nesperată la o normalitate pe care restul planetei nu părea să și-o permită.

În realitate, nu avea nimeni o explicație coerentă, și chiar și unele dintre articolele care analizau  această evoluție aparte„Coronavirus: Is the epidemic finally coming to an end in India?”, bbc.com avertizau că nu s-a ajuns la imunitate colectivă și că un nou val este oricând posibil. 

Și noul val a venit. Numărul cazurilor noi  a început să crească„India: Coronavirus Pandemic Country Profile”, ourworldindata.org spre jumătatea lunii martie, mai întâi puțin vizibil, apoi accelerat. La începtului lui aprilie, se ajunse le 80.000 de cazuri – cifre ce se apropiau de vârful primului val –, însă creșterea a fost una exponențială (cum ne-au tot avertizat specialiștii, încă de la începutul pandemiei): peste 100.000 de cazuri pe 8 aprilie, peste 200.000 pe 17 aprilie, peste 300.000 pe 24 aprilie, iar creșterea continuă. 

Și astea sunt cifrele oficiale, pentru că cele reale sunt mai mari –  India nu mai are suficiente teste.„Coronavirus in India: Labs claim shortage of testing kits”, ndiatoday.in 

De fapt, întregul sistem de sănătate din India n-a făcut față acestei creșteri accelerate,  fiind aproape de colaps,„‘The system has collapsed’: India’s descent into Covid hell”, theguardian.com iar numărul deceselor a început să crească într-un ritm asemănător, depășindu-se 2.500 de victime pe zi. Spitalele nu mai au oxigen, nu sunt suficiente teste, medicamente, paturi pentru cei bolnavi. Imaginile cu cadavre arse în parcare au făcut înconjurul lumii. 

Care sunt motivele acestei creșteri accelerate?

Funeral pyres of people who died of Covid-19 during a mass cremation

Funeralii ale unor persoane care au murit de COVID-19, în timpul unei incinerări în masă, la crematoriul Gazipur, pe 28 aprilie 2021 în New Delhi, India. Foto: Raj K Raj / Hindustan Times via Getty Images

E noua tulpină indiană mai letală?

Unii au pus creșterea pe seama unei noi tulpini a coronavirusului, apărută în această țară: B.1.617, pe care unii au numit-o „dublu mutantă”. Doar că respectiva tulpină a fost descoperită mai întâi în octombrie 2020 și n-a atras atunci atenția pe care au atras-o cele din Brazilia, Marea Britanie și Africa de Sud. Iar utilizarea termenului „dublu mutant” e exagerată – și celelalte tulpini noi au mai mult de o singură mutație.

B.1.617 are trei mutații specifice. Mutația E484Q, în care acidul glutamic e înlocuit de glutamină la poziția 484 a genomului, pare a ajuta virusul să evite anticorpii și să se lege mai bine de receptorul ACE-2. Apare în exact același loc ca E484K, mutația cu efect similar din variantele sud-africană și braziliană a coronavirusului. O altă mutație apare la poziția 452, leucina e înlocuită de arginină: L452R – efectul e similar cu al mutației precedente, dar apariția simultană a celor două e inedit. A treia, P681R (prolina e înlocuită de arginină la poziția 681), ar putea să ajute și ea virusul să infecteze mai ușor celulele.

CITEȘTE ȘI: E484K: mutația care îngrijorează oamenii de știință

Totuși, până acum nu există vreo dovadă că noua variantă ar fi mai letală. Puținele studii realizate se concentrează mai degrabă pe efectul vaccinurilor. De exemplu,  conform unui pre-print publicat recent,„Neutralization of variant under investigation B.1.617 with sera of BBV152 vaccinees”, biorxiv.org (PDF) vaccinul indian Covaxin, produs de Bharat Biotech ar fi eficient împotriva B.1.617. 

Problema este, însă, că firma indiană, deși a încheiat testele în ianuarie, nu a publicat nici acum rezultatele – eficacitatea ar fi de 81%, susține firma. Covaxin a fost însă aprobat înainte de  încheierea testelor,Sputnik V, Covishield, Covaxin: What we know about India’s Covid-19 vaccines”, bbc.com după modelul promovat de ruși, ceea ce n-a ajutat la creșterea încrederii în acest vaccin – dimpotrivă.

Vaccinarea a mers lent, iar țara e imensă

Cu un vaccin indian, produs de o firmă veche de 24 de ani care are 16 alte vaccinuri în portofoliu, pe care le exportă în toată lumea, și  acces la vaccinul AstraZeneca, printr-un parteneriat cu Serum Institute of India,„Indian Company Says it Made Millions of Doses of AstraZeneca COVID-19 Vaccine Candidate”, voanews.com campania de vaccinare din această țară n-ar fi trebuit să aibă probleme de aprovizionare.

Însă trebuie ținut cont că vorbim de a doua țară ca mărime din lume. Cele aproape 145 de milioane de doze administrate până pe 27 aprilie reprezintă 9% din populație (și doar 1,7% au fost vaccinate cu ambele doze). În număr absolut, India e pe locul al treilea, după China (235 milioane) și SUA (232 milioane), însă procentual este la nivelul Bulgariei, țara din Uniunea europeană în care vaccinarea merge cel mai prost.

Mai mult, până la finalul lui martie,  India exportase 60 de milioane de doze de vaccin,„India Cuts Back on Vaccine Exports as Infections Surge at Home”, nytimes.com în peste 70 de țări din întreaga lume. Acum se străduiește să le păstreze pe cele deja produse și speră să primească zece milioane de la  americani,„AstraZeneca: US to share up to 60m vaccine doses”, bbc.com care au decis să trimită dozele de AstraZeneca altor țări, din moment ce vaccinul n-a fost aprobat pentru utilizare în SUA. Și rușii s-au lăudat că vor trimite Sputnik V-ul, însă până acum Rusia a trimis doar cantități simbolice din vaccinuri prin alte țări, mai mult pentru propagandă, decât ca o soluție reală.

CITEȘTE ȘI: Rusia își folosește vaccinul în scop propagandistic

Relaxare și alegeri, o combinație ucigașă

Scăderea numărului de cazuri și „excepția” indiană a dus la o relaxare a publicului indian. Prin februarie,  se discuta deja„Concern over poor adherence to mask wearing in Chennai”,  thehindu.com despre faptul că măștile nu mai sunt purtate în public, în ciuda faptului că obligativitatea încă exista.

Cu o serie de alegeri importante în cateva  state indiene„2021 elections in India”, wikipedia.org nici autoritățile n-au fost prea grăbite să impună măsuri mai dure. Mitingurile electorale s-au desfășurat  fără măști„A Fierce Election Tests Modi’s Campaign to Remake India”, nytimes.com și cu mii de participanți. Premierul Narendra Modi s-a implicat personal în sprijinirea celor din propriul partid, participând la circa o duzină de mitinguri – niciunul cu respectarea regulilor.

Creșterea cazurilor a dusă însă la o amânare a unora dintre aceste alegeri, precum în  KarnatakaKarnataka Panchayat Elections Postponed, Big Decision on Lockdown-like Restrictions Expected Today”, india.com sau  Bihar,„Bihar Panchayat elections postponed new dates covid pandemic latest updates”, indiatvnews.com iar premierul Modi este acum sub presiune, cerându-i-se chiar  demisia.„Covid resurgence: Call to Narendra Modi to resign on Twitter”,  telegraphindia.com 

Pariul organizării unor alegeri în plină pandemie e unul riscant.

Kumbh Mela, un festival religios, a amplificat problema

Kumbh Mela nu e un festival oarecare pentru hinduși. Un asemenea eveniment se petrece la distanțe mari, de circa 12 ani, cu „jumătăți de festival” (Ardh) la circa șase ani. E un calcul complicat, care ține de ciclurile soarelui și lunii – și adună, de obicei, milioane de pelerini care se adună la un loc pentru a se îmbăia în Gange. Festivalul se ține însă în patru orașe diferite, fiecare cu ciclul lui, așa că, de fapt, se întâmplă mai des.

La cel mai recent,  un Ardh Kumbh Mela desfășurat în 2019,„Kumbh Mela 2019: Hindu ascetics lead 150 million pilgrims in holy bath, but politics weigh”, businesstoday.in în Prayag, erau așteptați între 150 și 250 de milioane de pelerini, pe parcursul a șase săptămâni, la intersecția Gangelui cu râurile Yamuna și Saraswati (un râu sfânt în cultura hindusă), și s-a înregistrat un  record de 50 de milioane, pe 4 februarie.„Eyes in the sky”,restofworld.org

În 2021 a fost programat Kumbh Mela-ul din Haridwar, tot pe Gange, dar nu fără controverse. Festivalul anterior din această zonă fusese în 2010, deci 12 ani înseamnă 2022 – însă astrologii au calculat altfel, iar  autoritățile au decis să-i asculte,„Kumbh 2021: Astrology, Mortality and the Indifference to Life of Leaders and Stars”, thewire.in în ciuda avertismentelor că ar putea deveni un eveniment care să răspândească virusul, un festival „super spreader”. 

Festivalul a fost amânat până în aprilie (trebuia să înceapă în ianuarie) și scurtat la o lună,„Maha Kumbh 2021: Uttarakhand govt announces dates, shortens Mela to 30 days amid Covid-19”,  financialexpress.com în loc de patru, dar s-a ținut și n-a fost oprit nici după creșterea numărului de cazuri. 

Autoritățile au încercat chiar să introducă  obligativitatea unui test PCR-RT pentru participarea la eveniment,„Negative RT-PCR test report mandatory to enter Kumbh Mela; Health Ministry issues guidelines to prevent Corona in Mela”, newsonair.com dar evident că nu au reușit să impună așa ceva în timpul unui festival religios, iar  normele au fost încălcate.„Kumbh Mela: Thousands flout Covid-19 norms, take dip in Ganga amid virus surge”, livemint.com 

Premierul Modi, care este un naționalist hindus, a încercat să transforme evenimentul într-unul de  „luptă simbolică împotriva virusului”,PM Modi says ‘Kumbh Mela should now only be symbolic to strengthen Covid-19 fight’”, livemint.com pentru că se știe că nu medicamentele și vaccinurile, ci rugăciunile sunt cele care opresc boala. 

În esență, ce se petrece acum în India e un avertisment despre ce se întâmplă când ignori avertismentele. Pe de o parte, arată ce s-ar fi întâmplat anul trecut dacă, speriate de Wuhan și Lombardia, autoritățile din întreaga lume nu apelau la diverse măsuri sanitare. Pe de alta, spune că pandemia nu s-a încheiat, că e nevoie de imunitate colectivă. 

Iar aceasta poate fi obținută fie dacă trece toată lumea prin boală, pe sistemul „scapă cine poate” – dar, iată, cu cât cresc cazurile și sistemul sanitar colapsează, cu atât șansele de supraviețuire scad –, fie dacă se vaccinează suficientă lume. India n-a așteptat să se întâmple al doilea scenariu, iar acest lucru e plătit în vieți umane.



Text de:

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

MEDIU|TURNING POINT

Apele Atlanticului sunt pline de minunății, dar și de amenințări la adresa ecosistemelor

De
Oamenii de știință din numeroase țări își unesc forțele pentru a aborda riscurile la adresa vieții din al doilea cel mai mare ocean al lumii.
MEDIU|TURNING POINT

COP28: „Business as usual” sau moment istoric? 

De
Am întrebat mai mulți participanți cum văd ei finalul celei de-a 28-a Conferință ONU privind Schimbările Climatice din Dubai. 
AI&ROBOȚI|TURNING POINT

Inteligența artificială în educație: oportunitate sau amenințare?

De
Succesul înregistrat începând cu sfârșitul anului 2022 de ChatGPT a deschis calea către utilizarea pe scară largă a inteligenței artificiale generative. Dar o utilizare responsabilă a unor astfel de soluții, în special în procesul educațional, presupune cunoașterea limitelor acestora.
SPAȚIU|TURNING POINT

Apă din spațiu. NASA a găsit substanța în probele aduse de pe asteroidul Bennu

De
Una dintre cele mai complexe misiuni de cercetare a unui asteroid din istorie a adus, la șapte ani de la lansare, mostre care pot da noi indicii despre originea vieții de pe Pământ.