ROOTS: o cercetare performativă despre rădăcini și legătura cu natura demarează pe 15 martie

De Mindcraft Stories 14.03.2024

Un grup de coregrafi, artiști vizuali, filosofi și experți în neuroștiință va explora tema rădăcinilor și a legăturii dintre microcosmos și macrocosmos prin intermediul cercetării coregrafice ROOTS. Aceasta se va desfășura începând cu 15 martie la AREAL – spațiul pentru dezvoltare coregrafică, /SAC Malmaison, UNATC și la Institutul Cultural Italian și va dura cinci săptămâni.

Din echipa artistică fac parte coregrafele Valentina De Piante, Alexandra Bălășoiu, Cristina Lilienfeld și Timea Kovacs și artistele vizuale Alina Ușurelu și Lena Ciobanu, alături de psihoterapeuta Ema Alexandrescu. Perioada de cercetare coregrafică va fi susținută și de patru invitați conferențiari (neuroștiință, experiențe senzoriale complexe, eco-somatica, studii culturale și filosofie), care vor oferi ateliere și consultanță. 

După cum spune profesoara universitară Valentina De Piante, coordonatoarea echipei, „ne uităm la pământ ca la un teritoriu în care biologicul, autobiograficul și misticul coexistă – un sistem viu, inteligent și interconectat în care ne întâlnim cu amintiri șterse, fragmentate și evenimente ale arborelui genealogic.”

Fiecare dintre cele opt artiste va susține câte un atelier inspirat de metodologia descoperită în laboratoarele de cercetare. Atelierele vor fi dedicate profesioniștilor și studenților de la arte, regie de teatru, film, coregrafie, filosofie, psihologie, cât și publicului interesat de subiectele propuse de proiect. 

Deschiderea proiectului va avea loc pe 15 martie la /SAC Malmaison.

Programul complet al ROOTS:

15.03, ora 19:00 | Conferință @/SAC Malmaison – Irina Bobei

17.03, ora 15:00 | Workshop @AREAL – Lena Ciobanu

26.03, ora 19:00 | Conferință @Institutul Cultural Italian – cercetător dr. Raffaele Rufo

30.03, ora 18:00 | Workshop @AREAL – Tímea Kovács

04.04, ora 19:00 | Workshop @UNATC – lector univ. dr. Valentina De Piante & Lala Misosniky

14.04, ora 15:00 | Workshop @AREAL – Alexandra Bălășoiu

20.04, ora 17:00 | Open Studio & Conferință @/SAC Malmaison – echipa ROOTS & conf. Univ. dr. Dragoș Cîrneci

21.04, ora 17:00 | Open Studio & Conferință @/SAC Malmaison – echipa ROOTS & lector univ. dr. Carlo Brentari

26.04, ora 19:00 | Workshop @AREAL – Cristina Lilienfeld

11 & 12.05, ora 12:00 | Workshop @Parcurile Icoanei și Ioanid – Alina Ușurelu & Ema Alexandrescu

World Press Photo: Fotojurnalism de impact de pe tot globul, într-o expoziție în Piața Universității din București

De
Piața Universității din București va găzdui pentru a treisprezecea oară consecutiv expoziția internațională de fotojurnalism anuală World Press Photo , în perioada 18 mai – 7 iunie, adusă în România de Fundația Eidos și finanțată de Ministerul Culturii.

Un documentar produs de Wim Wenders deschide a doua ediție LYNX Festival

De
A doua ediție LYNX Festival, care va avea loc între 4 și 9 iunie la Brașov, se deschide cu proiecția în premieră a filmului Cântecele pământului al regizoarei norvegiene Margreth Olin.

Evenimentele din seria ROOTS se încheie cu ateliere eco-somatice 

De
Seria de evenimente ROOTS se va încheia în datele de 11 și 12 mai, între orele 12 și 16, cu două ateliere axate pe moduri în care participanții se pot autodescoperi cu ajutorul găsirii motivelor care îi conectează la viață în toată complexitatea ei, ca o forță ce trece dincolo de gândire și analiză. Atelierele vor avea loc la București, în Parcurile Icoanei și Ioanid.

A doua ediție a campaniei Safe2Eat vorbește despre siguranța alimentară pe limba consumatorilor

De
Coordonată de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și cu sprijinul partenerilor din 18 țări ale Uniunii Europene, inclusiv România, campania Safe2Eat se angajează să ofere consumatorilor informațiile de care au nevoie pentru a face alegeri alimentare înțelepte și sigure. Teme principale sunt aditivii alimentari, alergenii și reciclarea hranei.