FrankyDeMeyer/Getty Images

La ce vaccin anti-COVID-19 au acces românii?

De Mihai Ghiduc 21.12.2020, ultima actualizare: 07.05.2021

Campania de vaccinare din România se face în același timp cu restul statelor europene și cu aceleași vaccinuri la care vor au acces și acestea.

România are acces la vaccinul anti-COVID-19 prin intermediul Uniunii Europene. Negocierile la nivelul blocului comunitar au asigurat pe toată lumea că țările membre nu se vor concura și au dus la un preț mai scăzut. În condițiile în care se discută despre faptul că multe dintre țările mai sărace au fost lăsate pe dinafară,„Fair access to vaccine not possible for poor countries”, aa.com.tr negocierile individuale ar fi fost complicate. Toate țările membre ale UE primes, proporțional, un număr de vaccinuri dintre cele achiziționate, în funcție de cantitatea cerută. 

Până la mijlocul lui decembrie, Comisia Europeană semnase contracte cu șapte companii, aflate în diverse stadii cu vaccinurile proprii, inclusiv cu BioNTech/Pfizer, Moderna și AstraZeneca/Universitatea Oxford, cele trei vaccinuri occidentale care au terminat faza a III-a a testelor.

Ce vaccinuri ajung în România?

Iată care este situația vaccinurilor anti-COVID-19 care vor ajunge în România prin intermediul UE (Vom actualiza acest capitol pe măsură ce apar noi informații).

BioNTech/Pfizer

Nume: Comirnaty. Tehnologie: ARN mesager. Tip: injectabil. Doze: două (la trei săptămâni).
Stadiu: testare încheiată, autorizat în UE.

Vaccinul creat de compania germană BioNTech și produs de americanii de la Pfizer, este primul care a fost aprobat în mai multe țări occidentale (Marea Britanie, Canada, SUA, Elveția etc.) și unul din primele care a făcut publice rezultatele testelor. Uniunea Europeană a semnat un contract pentru 200 de milioane de doze,„Coronavirus: Commission approves contract with BioNTech-Pfizer alliance to ensure access to a potential vaccine”, ec.europa.eu cu o opțiune pentru alte 100 de milioane. Pe 29 decembrie 2020, cele 100 de milioane suplimentare au fost contractate.„Pfizer and BioNTech to Supply the European Union with 100 Million Additional Doses of COMIRNATY”, pfizer.com În ianuarie, a fost anunțată„300 million additional doses of BioNTech-Pfizer vaccine”, ec.europa.eu contractarea a încă 200 de milioane de doze, cu opțiune pentru alte 100 de milioane. 

Vaccinul a fost propus pentru aprobare,„EMA recommends first COVID-19 vaccine for authorisation in the EU”, ema.europa.eu de către o comisie a Agenției Europene a Medicamentelor (EMA), pe 21 decembrie. Comisia Europeană a anunțat acordarea autorizației în aceeași zi.„First safe and effective vaccine against COVID-19”, ec.europa.eu

Vaccinul este creat cu ajutorul tehnologiei ARN-ului mesager (mRNA), o metodă nouă, dar care, surprinzător, a ajutat ca acesta să poată fi făcut disponibil mai repede. ARN-ul injectat în organism determină celulele să producă proteina S a coronavirusului. Sistemul imunitar reacționează la aceasta, pentru că n-o recunoaște, și creează anticorpi specifici pentru ea, precum și celule T de memorie, care o identifică atunci când apare din nou și repornesc ciclul de producție de anticorpi. Astfel, în momentul în care o persoană deja vaccinată intră în contact cu coronavirusul SARS-CoV-2, anticorpii sunt deja prezenți și atacă virusul imediat ce acesta pătrunde în organism.

Vaccinul are o eficacitate ridicată, de 95%,„Vaccines and Related Biological Products Advisory Committee Meeting December 10, 2020”, fda.gov (PDF) la toate persoanele de peste 16 ani (nu a fost testat pe copii). Dozele au 30 de micrograme și trebuie administrate la 21 de zile distanță. Protecția se instalează după prima doză, însă pentru eficacitate maximă trebuie așteptate două săptămâni după a doua. 

Efectele secundare nu sunt severe, sunt de scurtă durată. Apar unele precum durere la locul injectării, dureri de cap, musculare sau articulare, oboseală sau, foarte rar, febră. După începerea vaccinării, au fost observate câteva cazuri de reacții alergice, cel mai probabil la un compus lipidic folosit în vaccin, ceea ce a făcut autoritățile să nu-l recomande celor care știu că au reacții alergice puternice. Trebuie notat faptul că acest tip de analiză post-aprobare este specifică tuturor medicamentelor. Se numește faza a IV-a și este cea în care un medicament sau vaccin este urmărit în timpul utilizării pentru lucruri care n-au fost depistate în timpul testării clinice. 

Una dintre problemele ridicate de acest vaccin este cea legată de păstrare și transport. Acesta trebuie păstrat la temperaturi foarte scăzute, de -80°C. Pfizer a creat cutii speciale de transport, care conțin 195 de sticluțe, fiecare a cinci doze, deci circa 1.000 de doze. Însă, odată deschise, aceste doze pot fi păstrate la frigider maximum două zile, ceea ce poate crea unele probleme logistice.

CITEȘTE ȘI: Păstrarea vaccinurilor la temperaturi scăzute în timpul distribuției va fi dificilă, dar este cheia încheierii pandemiei

O altă problemă este capacitatea de producție. Până la finalul anului 2020 au fost produse circa 50 de milioane de doze, iar pentru 2021 se promit 1,3 miliarde,„Pfizer Scaled Back 2020 COVID-19 Vaccine Production Targets From 100 Million to 50 Million Doses”, time.com ceea ce înseamnă că doar acest vaccin nu poate rezolva problema unei campanii de vaccinare globale.

Începând cu 27 decembrie, vaccinul BioNTech/Pfizer este folosit în România.

Moderna

Nume: mRNA-1273. Tehnologie: ARN mesager. Tip: injectabil. Doze: două (la patru săptămâni).
Stadiu: testare încheiată, autorizat în UE.

Vaccinul produs de compania americană Moderna folosește aceeași tehnologie ca și cel de la BioNTech/Pfizer, a ARN-ului mesager, însă nu este chiar echivalent. Uniunea Europeană a contractat 80 de milioane de doze,„Coronavirus: Commission approves contract with Moderna to ensure access to a potential vaccine”, ec.europa.eu printr-un contract semnat la finalul lui noiembrie. În decembrie. Uniunea a activat opțiunea contractuală de a cumpăra alte 80 de milioane de doze.„Europe purchases 80 million more doses of Moderna’s coronavirus vaccine”, reuters.com

Eficacitatea mRNA-1273 este de 94,1%,„Moderna’s COVID-19 Vaccine Candidate Meets its Primary Efficacy Endpoint in the First Interim Analysis of the Phase 3 COVE Study”, modernatx.com relativ egală cu a celui de la BioNTech/Pfizer. Vaccinul este recomandat doar adulților (peste 18 ani). Dozele au 100 de micrograme și trebuie administrate la 28 de zile distanță. Protecția după prima doză este de 60%; pentru eficacitate maximă, trebuie așteptate două săptămâni după a doua. 

Efectele secundare sunt de scurtă durată, însă destul de frecvente. Acestea constau în durere la locul injectării, dureri de cap, musculare sau articulare, oboseală sau febră. La fel ca și la primul vaccin, acest lucru arată că sistemul imunitar începe să lucreze și să producă anticorpi. Un efect secundar neașteptat a fost inflamarea, pentru o perioadă scurtă, a ganglionilor limfatici.

Spre deosebire de vaccinul de la BioNTech/Pfizer, cel de la Moderna poate fi transportat și păstrat la -20°C și, apoi, timp de 30 de zile la un frigider obișnuit sau 12 ore la temperatura camerei. O cutie conține 100 de doze, în sticluțe de câte zece doze fiecare, ceea ce le face mai ușor de utilizat în locurile cu puțini pacienți.

Problema cea mai mare a acestui vaccin este capacitatea de producție limitată a unei companii mici, precum Moderna. Aceasta poate produce 100 de milioane de doze pe an, cu alte 400 de milioane produse de compania elvețiană Lonza,„Lonza aims to make ingredients for 400 million doses of Moderna’s COVID vaccine annually”, reuters.com deci maximum jumătate de miliard de doze în 2021.

Pe 6 ianuarie 2021, Agenția Europeană a Medicamentului a recomandat autorizarea vaccinului în UE.„EMA recommends COVID-19 Vaccine Moderna for authorisation in the EU”, ema.europa.eu

Comisia Europeană a anunțat pe 17 februarie, semnarea unui contract suplimentar cu Moderna„Commission approves second contract with Moderna”, ec.europa.eu pentru 300 de milioane de doze. Jumătate dintre aceste doze vor fi livrate până la finalul anului, restul în 2022, dacă acest lucru va mai fi necesar.

AstraZeneca/Universitatea Oxford

Nume: Vaxzevria. Tehnologie: vector viral (adenovirus). Tip: injectabil. Doze: două (la opt săptămâni).
Stadiu: o primă testare încheiată, autorizat în UE, se așteaptă rezultate suplimentare.

Vaccinul creat la Universitatea Oxford folosește o tehnologie un pic mai veche, în care un adenovirus care provoacă răceală la cimpanzei este folosit ca vector pentru a introduce în organism o genă pentru proteina S a coronavirusului. Anul acesta, un vaccin similar, creat de Johnson & Johnson, împotriva Ebola, este primul de acest tip care a fost aprobat vreodată. 

AstraZeneca este prima companie cu care Comisia Europeană a negociat un contract pentru 300 de milioane de doze,„Coronavirus: the Commission signs first contract with AstraZeneca”, ec.europa.eu cu opțiune pentru alte 100 de milioane, însă drumul spre aprobare ar putea să mai dureze.

Datele despre faza a III-a au fost anunțate„Safety and efficacy of the ChAdOx1 nCoV-19 vaccine (AZD1222) against SARS-CoV-2: an interim analysis of four randomised controlled trials in Brazil, South Africa, and the UK”, thelancet.com la scurt timp după cele două vaccinuri mRNA. Astfel, s-a aflat că vaccinul are o eficacitate de 62,1%, însă într-un grup de voluntari care a primit jumătate de doză la prima inoculare și o doză întreagă, eficacitatea a fost mai ridicată, de 90%. Eficacitatea medie a fost de 70,4%. Din păcate însă, acest dozaj a apărut dintr-o greșeală, așa că este nevoie de studii suplimentare pentru a afla dacă rezultatele sunt atât de bune.

Informațiile existente despre efectele secundare arată că acestea sunt în limitele normale, însă mai multe lucruri se vor afla după ce vor apărea mai multe date. Marea Britanie ar putea aproba vaccinul până la finalul anului,„Oxford vaccine still under review, says UK medicine agency”,  theguardian.com însă în UE acest lucru nu se va întâmpla în 2020. 

Avantajul major al acestui vaccin este că poate fi păstrat și transportat la temperaturi între 2°C și 8°C, timp de șase luni și este mai ieftin de produs decât cele mRNA, ceea ce înseamnă că se pot folosi sistemele utilizate pentru vaccinarea antigripală. 

Și producția e mai simplă, iar AstraZeneca promite 3 miliarde de doze„AZD1222 vaccine met primary efficacy endpoint in preventing COVID-19”, astrazeneca.com în 2021. Vaccinul a fost autorizat pentru utilizare de urgență de către EMA pe 29 ianuarie.„EMA recommends COVID-19 Vaccine AstraZeneca for authorisation in the EU”, ema.europa.eu

Situația administrării vaccinului Astrazeneca s-a complicat după ce, pe 7 aprilie, Agenția Europeană a Medicamentului a confirmat„AstraZeneca’s COVID-19 vaccine: EMA finds possible link to very rare cases of unusual blood clots with low blood platelets”, ema.europa.eu că există o posibilă legătură între cazuri foarte rare de tromboze și vaccin, insistând pe numărul extrem de mic de cazuri și pe beneficiile vaccinării. 

În aceste condiții, o serie de țări europene (dar nu și România) au decis să limiteze categoriile de vârstă care primesc acest vaccin. În România, vaccinarea cu Vaxzevria va fi posibilă fără programare,„Liber la vaccinarea cu AstraZeneca pentru oricine, chiar și fără programare / Valeriu Gheorghiță: În centrele în care sunt locuri neocupate se poate prezenta orice persoană fără programare și va primi vaccinul / Aproape 70.000 de locuri sunt disponibile”, g4media.ro direct la centrele în care sunt locuri libere. 

Janssen Pharmaceutical/Johnson & Johnson

Nume: JNJ-78436735. Tehnologie: vector viral (adenovirus). Tip: injectabil. Doze: una.
Stadiu: faza a III-a a testelor a fost încheiată, autorizat în UE.

Vaccinul creat de compania belgiană Janssen Pharmaceutical, o subsidiară a americanilor de la Johnson & Johnson, folosește un vector viral de tip adenovirus, ca și cel de la AstraZeneca. Avantajul acestora este că au creat deja un vaccin funcțional bazat pe această tehnologie, pentru Ebola. Comisia Europeană a semnat un contract pentru vaccinarea a 200 de milioane de persoane,„Coronavirus: the Commission approves third contract to ensure access to a potential vaccine”, ec.europa.eu cu opțiunea de a achiziționa încă pe atât, dacă va fi necesar.

Acest vaccin este încă în faza a III-a a testelor, care a început să recruteze la mijlocul lui octombrie.„Johnson & Johnson Announces Its First Phase 3 COVID-19 Vaccine Trial ENSEMBLE is Fully Enrolled”, jnj.com O altă fază a III-a, care studiază utilizarea a două doze, a început la mijlocul lui noiembrie.„Johnson & Johnson Initiates Second Global Phase 3 Clinical Trial of its Janssen COVID-19 Vaccine Candidate”, jnj.com Întrucât testele se desfășoară în plină pandemie, compania se așteaptă să aibă primele rezultate preliminare spre finalul lunii ianuarie și să aplice pentru aprobare în februarie.

Vaccinul ar trebui păstrat și transportat la temperaturi de -20°C. Compania spune că ar putea produce un miliard de doze în 2021.„Johnson & Johnson confident in 1B dose goal for COVID-19 vaccine next year, looking ahead to 2022”, fiercepharma.com

Pe 29 ianuarie, Johnson & Johnson a anunțat„Johnson & Johnson Announces Single-Shot Janssen COVID-19 Vaccine Candidate Met Primary Endpoints in Interim Analysis of its Phase 3 ENSEMBLE Trial”, jnj.com că vaccinul lor are o eficacitate de 66%, administrat într-o singură doză.

După ce au aplicat pentru autorizare în SUA, la începutul lunii, pe 16 februarie, compania a anunțat că a aplicat„Johnson & Johnson Announces Submission of European Conditional Marketing Authorisation Application to the EMA for its Investigational Single-Shot Janssen COVID-19 Vaccine Candidate”, jnj.com pentru autorizarea vaccinului în Uniunea Europeană. Autorizarea a venit pe 11 martie.„EMA recommends COVID-19 Vaccine Janssen for authorisation in the EU”, ema.europa.eu

Și vaccinul acesta are probleme cu foarte rare cazuri de cheaguri de sânge care par a fi asociate cu vaccinare, conform FDA-ului american. După ce autoritățile din au oprit temporar administrarea acestui vaccin, Johnson & Johnson a anunțat„Johnson & Johnson delays vaccine rollout in Europe”, apnews.com că va întârzia livrarea vaccinului în UE, activitate care trebuia să înceapă în a doua parte a lunii aprilie.

CureVac

Nume: CVnCoV. Tehnologie: ARN modificat. Tip: injectabil.
Stadiu: faza a III-a a testelor.

Ca și Pfizer și Moderna, vaccinul anti-COVID-19 de la CureVac folosește ARN-ul mesager, însă o variantă naturală, ceea ce permite ca vaccinul să poată fi păstrat la temperaturi mai ridicate. Comisia Europeană a negociat un contract„Coronavirus: Commission approves contract with CureVac to ensure access to a potential vaccine”, ec.europa.eu pentru 225 de milioane de doze, cu opțiune pentru alte 180 de milioane.

Însă, în timp ce celelalte vaccinuri de acest tip sunt pe cale de a fi aprobate, CureVac abia a anunțat că începe recrutarea pentru faza a III-a a testelor.„CureVac starts late-phase clinical trial of COVID-19 vaccine”, fiercebiotech.com Vaccinul va fi testat pe 36.500 de voluntari, în Europa și America de Sud. Rezultatele preliminare sunt așteptate în primul trimestru al anului 2021.

Compania germană recunoaște că este „ușor în urmă”, însă se bazează pe avantajul competitiv al faptului că vaccinul poate fi păstrat în frigidere normale, la temperaturi între 2°C și 8°C.

Sanofi/GSK

Fără nume. Tehnologie: proteină recombinată. Tip: injectabil.
Stadiu: faza a II-a a testelor.

Sanofi dezvoltă, în colaborare cu GSK, un vaccin anti-COVID-19 bazat pe o tehnologie pe care au mai utilizat-o la un vaccin gripal, care folosește ADN pentru a recrea proteina la care organismul trebuie să provoace anticorpi. GSK contribuie cu un adjuvant. Comisia Europeană a semnat un contract pentru 300 de milioane de doze.„Coronavirus: the Commission signs second contract to ensure access to a potential vaccin”,ec.europa.eu

Din păcate, vaccinul testat în faza I/II a arătat un răspuns imun scăzut, lucru care s-a produs din cauza unei greșeli de dozaj, adică reagentul folosit pentru măsurare a dat informații greșite cercetătorilor. Prin urmare, compania este nevoită să reia  faza a II-a a testelor.„Sanofi’s Two Vaccine Candidates against COVID-19”, sanofi.com Sanofi spune că studiul va testa vaccinul și împotriva unuia deja aprobat, dar și că a început, în paralele, și lucrul la un vaccin pe bază de ARN mesager. 

O posibilă fază a III-a nu va avea loc mai devreme de primăvară sau vară, când prevăzutăprevăzuta o scădere a numărului de îmbolnăviri și potențialele probleme de recrutare – va fi greu de găsit voluntari dacă aceștia vor avea acces la alte vaccinuri – o va face mai dificilă. Sanofi estima că poate produce un miliard de doze în 2021.

Novavax

Nume: NVX-CoV2373. Tehnologie: proteină recombinată. Tip: injectabil. Doze: două.
Stadiu: faza a III-a a testelor.

Pe 17 decembrie, Comisia Europeană a anunțat că discută cu Novavax pentru un potențial contract de 100 de milioane de doze„Coronavirus: Commission concludes exploratory talks with Novavax to secure a new potential vaccine”, ec.europa.eu  cu o rezervare pentru alte 100 de milioane. Aceștia au creat un vaccin pe bază de proteină recombinantă, în care folosesc adjuvantul proprietar MatrixM.

Faza a III-a a testelor„Novavax Initiates Phase 3 Efficacy Trial of COVID-19 Vaccine in the United Kingdom”, novavax.com a început la finalul lunii septembrie în Marea Britanie. Un alt test va fi efectual în SUA și Mexic.„Novavax Announces COVID-19 Vaccine Clinical Development Progress”, ir.novavax.com Rezultatele preliminare sunt așteptate în primul trimestru al anului 2021.

Compania, care a semnat deja un contract cu SUA pentru primele 100 de milioane de doze, prin operațiunea Warp Speed, spune că are capacitatea de a produce două miliarde de doze anual.„Novavax will have the capacity for ‘two billion doses’ of COVID-19 vaccine globally: Novavax Board Member”, finance.yahoo.com 

Pe 28 februarie, compania americană a anunțat rezultate preliminare ale studiilor de faza a treia care arată că

Valneva

Nume: VLA2001. Tehnologie: virus inactivat. Tip: injectabil. Doze: două (la trei săptămâni).
Stadiu: prima fază a testelor.

Compania austriacă Valneva este prima companie ce dezvoltă un virus bazat pe tehnologia tradițională a virusurilor inactivate care a discutat de un potențial contract cu Uniunea Europeană.„Coronavirus: Commission concludes exploratory talks with Valneva to secure a new potential vaccine”, ec.europa.eu Discuțiile s-au referit la 30 de milioane de deze, cu posibilitatea cumpărării a alte 30 de milioane, ceea ce pare mai mult o încurajare din partea Comisiei Europene pentru o companie din UE decât o soluție de a completa portofoliul de vaccinuri la care au acces cetățenii din Europa.

Vaccinul este testat în faza I/II de filiala britanică a companiei, iar testele au început abia în decembrie 2020, cu faza I, pe 150 de persoane, urmând a fi extinse la 4.000 la faza următoare. Compania estimează„COVID-19 – VLA200”, valneva.com că ar putea aplica pentru aprobare în ultimul trimestru al lui 2021, dacă toate lucrurile merg bine.

Vor fi și alte vaccinuri?

În lume, sunt studiate circa 70 de posibile vaccinuri anti-COVID-19, însă numărul acestora se va reduce pe măsură ce vor scădea numărul de cazuri, pentru că va fi din ce în ce mai greu să fie testate în fazele mai avansate. Cel mai probabil, doar vaccinurile cu un avantaj competitiv față de cele existente, cum ar fi eficiența mai mare, siguranța, numărul mai mic de doze (una e de preferat) și modul de administrare (un vaccin oral, de exemplu)  vor rămâne în calcule.

CITEȘTE DESPRE TOATE VACCINURILE TESTATE: Vaccinul anti-COVID 19. Situația la zi.

E de așteptat ca Uniunea Europeană să contracteze și alte vaccinuri, pe măsură ce apar mai multe date. În cazul vaccinurilor rusești sau chinezești, dintre care unele sunt deja folosite sau aprobate în diverse țări, probabil că utilizarea lor în UE va fi posibilă doar dacă vor fi efectuate teste suplimentare independente. 

Cum decurge campania de vaccinare?

Vaccinurile anti-COVID-19 vor ajunge în România în același timp cu restul țărilor din UE, proporțional cu populația. Primele doze au sosit la finalul lui decembrie, dar a fost mai mult un gest simbolic, campania de vaccinare a început în 4 ianuarie 2021. România a cerut 10 milioane de doze și va primi 4% din tranșele de vaccinuri care vor veni în Uniunea Europeană.Nelu Tătaru anunță câte doze de vaccin anti-COVID vor ajunge în România”, digi24.ro

Conform strategiei de vaccinare,„Strategie, 27/11/2020”, legislatie.just.ro campania se desfășoară în mai multe etape. În prima sunt vaccinați lucrătorii din domeniul sănătății și cel social, atât din sistemul public și cel privat. A doua etapă va include populația din grupele de risc, adică adulții peste 65 de ani și persoanele aflate în evidență cu boli cronice, dar și lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie. Cea din urmă listă este cea mai controversată, pentru că include și politicienii. În a treia etapă, va fi vaccinată populația generală, cu observația că pentru minori este necesară apariția unui vaccin care să fie potrivit pentru caracteristicile acestora.

Cei care vor să-și facă vaccinul se pot programa, în funcție de etapă, pe site-ul RoVaccinare, pot suna la un call center sau vor putea apela la medicii de familie.

Care vor fi regulile în tot acest timp?

Cel mai probabil, campania de vaccinare se va întinde măcar până în toamnă, în funcție de disponibilitatea vaccinului anti-COVID-19. Este destul de puțin probabil că, măcar într-o primă fază, se va putea opta pentru unul sau altul dintre vaccinuri disponibile. În funcție de evoluția infectărilor cu COVID-19 din această perioadă, anumite restricții ar putea să se mențină.

Este foarte important ca persoanele care au primit prima doză să se prezinte și pentru a doua, la timp. Deși există o protecție limitată la două săptămâni după prima doză, imunitatea se instalează la două săptămâni de la a doua. Specialiștii recomandă purtarea măștii în tot acest timp, pentru că din studii nu este clar dacă vaccinul oprește răspândirea asimptomatică în perioada diîntre cele două imunizări. 

Deși vaccinarea este voluntară, campaniile de dezinformare ale anti-vacciniștilor se vor intensifica în această perioadă. Va cădea în sarcina autorităților să explice pe înțelesul tuturor care sunt beneficiile vaccinării – că am putea lăsa în urmă o boală care a făcut sute de mii de victime și a blocat întreaga lume pentru un an. Cei vaccinați mai trebuie să știe care sunt efectele secundare, că acestea sunt de scurtă durată și un semn al instalării imunității. 

CITEȘTE ȘI: Pot anti-vacciniștii să amenințe imunitatea colectivă?

De asemenea, trebuie explicat că eficiența de peste 90% este una bună, dar asta nu înseamnă că un număr mic dintre cei vaccinați nu s-ar putea îmbolnăvi în continuare de COVID-19. Din fericire, datele de până acum arată că aceștia au șanse crescute de a face o formă ușoară.

Dacă această campanie va avea succes și peste 60% din populație se va vaccina, iar cei din grupele de risc cu atât mai mult, există o șansă serioasă ca în toamna anului viitor să nu mai existe un nou val mare de COVID-19. Însă asta depinde de numărul vaccinurilor dispărute, de comunicare și de câți oameni vor alege să nu-și asume riscul întâlnirii cu boala. 



Text de

Mihai Ghiduc

Redactor-șef. A oscilat între print (Opinia studențească, Men's Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

ENERGIE|SOLUȚII

Turnurile și turbinele eoliene sunt regândinte pentru a fi mai verzi

De
Materialele noi și designul inovator pot face ca una dintre principalele surse regenerabile de energie să devină mai ecologică și mai ieftină.
SOCIETATE|SOLUȚII

Un semnal de alarmă: reducerea accidentelor rutiere cu ajutorul alertelor personalizate pentru șoferi

De
Cercetătorii din UE creează tehnologii avansate pentru a detecta semnele timpurii de oboseală și de comportament haotic al șoferilor, pentru a reduce numărul accidentelor rutiere.
SĂNĂTATE|SOLUȚII

Femeia care a construit o afacere în domeniul biotehnologiei în urma unui concurs științific european

De
Andrea Stephany Diaz a fondat o companie startup pentru a-și aduce contribuția la diagnosticarea cancerului pulmonar, în urma participării la un eveniment organizat la nivel european în 2022 pentru tinerii cercetători.
SĂNĂTATE|SOLUȚII

Rujeola revine în forță în România. În lipsa vaccinării, poate fi fatală

De
Institutul Naţional de Sănătate Publică a declarat aprilie drept Luna Națională de Informare despre Vaccinare. Paradoxal, la începutul aceleiași luni, în România s-a înregistrat un record de îmbolnăviri de rujeolă. Cum s-a ajuns aici?